Μια από τις πιο ιδιαίτερες προσωπικότητες της «ασπρόμαυρης» οικογένειας έχει σήμερα τα γενέλθλιά της και δεν είναι άλλος από τον Άγγελο Αναστασιάδη.
Γνωστός στην ποδοσφαιρική «πιάτσα» μόνο με το μικρό του όνομα, καθώς όλοι ξέρουν σε ποιον αναφέρεσαι όταν λες «ο Άγγελος», γεννήθηκε στους Νέους Επιβάτες, στις 8 Μαρτίου 1953, ανήμερα της «Γιορτής της Γυναίκας». Υπηρέτησε τον ΠΑΟΚ σε πέντε διαφορετικές χρονικές περιόδους από δύο διαφορετικά πόστα, αυτό του παίκτη, αρχικά, και του προπονητή μετέπειτα.
Όποια άποψη κι αν έχει κάποιος για τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του, καθώς είναι ένα πρόσωπο, που συγκεντρώνει, ταυτόχρονα, παθιασμένους υποστηρικτές, αλλά και ορκισμένους πολέμιους, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη μεγάλη αγάπη του για το σύλλογο. Μάλιστα, πρόκειται για ένα από τους ελάχιστους ποδοσφαιρανθρώπους, που ενώ έχει ταυτιστεί απόλυτα με το Δικέφαλο, πολλοί «αντίπαλοι» θα τον ήθελαν στην ομάδα τους, αναγνωρίζοντας την ευφυΐα του στο κοουτσάρισμα. Ατάκες όπως: “τα μπερδεμένα (για μερίδα οπαδών του ΠΑΟΚ), “τα πεθαμένα” (για ποδοσφαιριστές της ομάδας), “το πρόβλημα του ΠΑΟΚ είναι ο ίδιος ο ΠΑΟΚ” και “ο ΠΑΟΚ πρέπει να αλλάξει πόλη” είναι μόνο μερικές από τις δεκάδες, που έχει πει, κατά καιρούς κι έχουν προκαλέσει άπειρα σχόλια, δίνοντας “τροφή” για ατέλειωτες συζητήσεις.
Ο ποδοσφαιριστής Άγγελος…
Ήρθε στον ΠΑΟΚ του μεγάλου Λες Σάνον, το 1971, σε ηλικία 18 ετών, τη χρονιά, που η ομάδα κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος. Ξεκίνησε να παίρνει τις πρώτες του συμμετοχές σε φιλικούς αγώνες, περιμένοντας με υπομονή και πίστη την ευκαιρία, ξεχωρίζοντας από πολύ νωρίς για το ταλέντο του στη μεσαία γραμμή των «ασπρόμαυρων». Χρησιμοποιήθηκε σε οχτώ φιλικά, την πρώτη σεζόν και 13 τη δεύτερη με την πρώτη του συμμετοχή να καταγράφεται στη φιλική αναμέτρηση με την Καβάλα, στις 23/7/72 (6-0).
Το ντεμπούτο του σε επίσημο αγώνα το πραγματοποίησε, κατά τον τρίτο χρόνο παρουσίας του στην ομάδα, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της σεζόν 1973-74 και συγκεκριμένα, στις 23 Σεπτεμβρίου, στη Λευκωσία και το 2-3 επί του ΑΠΟΕΛ. Αγωνίσθηκε στο Δικέφαλο έως το 1981, μετέχοντας σε 172 αγώνες πρωταθλήματος (24 γκολ), 25 αγώνες κυπέλλου (6 γκολ) και 11 ευρωπαϊκούς (2 γκολ), ενώ κατέκτησε ένα πρωτάθλημα, το 1976, κι ένα κύπελλο, το 1974.
Την 1η Απριλίου του 1975 χρίσθηκε διεθνής στο φιλικό παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδος με την Κύπρο (2-1), συμμετέχοντας, συνολικά, σε 12 αναμετρήσεις με τα «γαλανόλευκα» και πετυχαίνοντας ένα τέρμα. Το φινάλε του στα «ασπρόμαυρα» γράφτηκε, στις 8 Φεβρουαρίου 1981, στην Τούμπα και το 5-1 επί της Λάρισας.
Το καλοκαίρι του ίδιου έτους πήγε με μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, όπου έπαιξε σε τρεις αγωνιστικές περιόδους και 34 αναμετρήσεις, σκοράροντας πέντε φορές και πανηγυρίζοντας ένα πρωτάθλημα (1984) κι ένα κύπελλο (1982), ενώ έκλεισε την ποδοσφαιρική του καριέρα στο Διαγόρα Ρόδου.
Ο προπονητής Άγγελος…
Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα, το 1990, από τις “μικρές” κατηγορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου με τους Διαγόρα Ρόδου, Παναργειακό, Ιαλυσό Ρόδου και Καβάλα, η οποία υπό την καθοδήγησή του αναδείχθηκε δευτεραθλήτρια Β’ εθνικής και εξασφάλισε την άνοδο στην Α’ έπειτα από 12ετή απουσία. Χαρακτηριστικό είναι, δε, το γεγονός ότι ο Αναστασιάδης, κατά τον πρώτο του αγώνα ως τεχνικός στην Α’ Εθνική αντιμετώπισε με τον Ιαλυσό Ρόδου τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, όπου και ηττήθηκε με 4-0 στην πρεμιέρα της αγωνιστικής περιόδου 1994-95. Συνέχισε στον Εδεσσαϊκό κι όταν στις 4 Φεβρουαρίου 1997 ανέλαβε το Δικέφαλο, στα μέσα της σεζόν, κανείς δε φανταζόταν ότι θα γινόταν ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία του συλλόγου κι ας χρειάστηκε να περάσει από «σαράντα κύματα» για να το πετύχει.
Οι δύο πρώτες φορές…
Το ξεκίνημα του στον πάγκο του ΠΑΟΚ ήταν άκρως εντυπωσιακό, αφού η ομάδα από εκείνη τη στιγμή και μετά έκανε πορεία πρωταθλητισμού, καθώς σημείωσε 13 νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα. Έσωσε, τελικά, την παρτίδα καθώς τερμάτισε 3ος εξασφαλίζοντας ευρωπαϊκό εισιτήριο. Στην πρώτη του παρουσία στη θέση του προπονητή, ο Άγγελος Αναστασιάδης έχει να επιδείξει το συγκλονιστικό ευρωπαϊκό παιχνίδι κόντρα στη Σπαρτάκ Τρνάβα και το 5-3 από 0-3 και φυσικά το έπος του Χάιμπουρι και τον αποκλεισμό της μεγάλης Άρσεναλ, ενώ στο πρωτάθλημα η ομάδα τερμάτισε στην 4η θέση.
Το καλοκαίρι του 1998, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Γιώργος Μπατατούδης δεν ανανέωσε το συμβόλαιο του Αναστασιάδη, φέρνοντας στην Τούμπα τον Μπλαχίν. Με δύο ήττες στα πρώτα δύο ματς και τον αποκλεισμό από τη Ρέιντζερς στην Ευρώπη ο Άγγελος ήταν και πάλι πίσω!
Η κόντρα του με τον πρόεδρο της ομάδας, Νίκο Βεζυρτζή με αφορμή την απόκτηση του Κολομβιανού Βαλέντσια, οδήγησαν τελικά στη δεύτερη απομάκρυνσή του από τον πάγκο του Δικεφάλου, μετά το 0-0 με τον Ιωνικό στην Τούμπα (7/2/1999). Ακολούθησαν σκηνές απείρου κάλλους με αρκετούς οπαδούς να αποδοκιμάζουν και να προπηλακίζουν τον Αναστασιάδη, που έφυγε με πολύ άσχημο τρόπο κι έχοντας φορτωθεί πολλά, αποτελώντας, ουσιαστικά, το εξιλαστήριο θύμα…
Τρίτη και φαρμακερή!
Ακολούθησαν ο Ηρακλής (1999-2000), ο Παναθηναϊκός (2000-01) και πάλι ο Ηρακλής (2001-02) για να περάσει για τρίτη φορά το κατώφλι της Τούμπας, στις 10/6/2002, χρησιμοποιώντας τον ο Γιώργος Μπατατούδης και πάλι ως «ασπίδα» του απέναντι στον κόσμο, που έβραζε καθώς η κακοδιαχείριση της ΠΑΕ είχε «χτυπήσει» κόκκινο.
Μια χρονιά, που ξεκίνησε, εκ νέου, με τους χειρότερους οιωνούς, έφερε στον ΠΑΟΚ ένα ακόμη κύπελλο στον τελικό της Τούμπας, όπου ο Δικέφαλος επικράτησε του Άρη με 1-0 χάρη στο γκολ του Γεωργιάδη. Επιπλέον, αυτή η ομάδα των χιλίων προβλημάτων κατάφερε να πάρει την 3η θέση στο πρωτάθλημα, που οδηγούσε στα προκριματικά του Champions League, παρά την αποχώρηση του Μπατατούδη και πολλών πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών με τελικό απολογισμό 18 νίκες, 6 ισοπαλίες κι 6 ήττες!
Το σοκ από την τιμωρία της UEFA, εξαιτίας της χρησιμοποίησης του τιμωρημένου Λιάσου Λουκά στον αγώνα με την Μακάμπι Τελ Αβίβ για τα προκριματικά της διοργάνωσης ήρθε να κάνει «κομμάτια» το όνειρο, που είχε φουντώσει στην Τούμπα. Ένα φιάσκο, που χρεώθηκε από πολλούς στον Άγγελο Αναστασιάδη. Σαν να μην έφτανε αυτό, ακολούθησε κι ο αποκλεισμός από την Άλκμααρ για το κύπελλο UEFA κι έτσι, μετά από μόλις δύο παρουσίες του στον πάγκο του ΠΑΟΚ σε παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος, ήρθε η τρίτη απομάκρυνσή του, το 2004, με τον Ρολφ Φρίγκερ να τον διαδέχεται!
Τέταρτη και τελευταία…;
Ο Άγγελος Αναστασίαδης δεν είχε τελειώσει, όμως, ούτε και τότε από τον ΠΑΟΚ… Δέκα χρόνια μετά, έχοντας περάσει από τους πάγκους της Εθνικής Κύπρου (2004-11), του ΠΑΣ Γιάννινα (2011-12) και του Πλατανιά (2012-14), το Μάιο του 2014 και μετά το τέλος των Play Off, συμφώνησε για τέταρτη φορά σε 17 χρόνια με την ομάδα, υπογράφοντας διετές συμβόλαιο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι έπιασε δουλειά στο σύλλογο, για πρώτη φορά, υπό υγιείς συνθήκες με ισχυρό μεγαλομέτοχο τον Ιβάν Σαββίδη. Η σεζόν ξεκίνησε κι ο Δικέφαλος, μέχρι τα μέσα αυτής, όχι μόνο διεκδικούσε το πρωτάθλημα, αλλά φιγούραρε στην κορυφή της βαθμολογίας, ώσπου ήρθε το… μπλακ άουτ. Η ομάδα κατέρρευσε κι ο Αναστασιάδης αποχώρησε, το Μάρτιο του 2015, για να τον διαδεχθεί ο Γιώργος Γεωργιάδης. Αργότερα, ο ίδιος σε συνέντευξή του θα κάνει λόγο για εσωτερικό «τρύπημα» της ομάδας…
Έχοντας περάσει η σχέση του με την ομάδα από σαράντα «κύματα», οι 213 αγώνες στον πάγκο αυτής με 120 νίκες, 43 ισοπαλίες και 50 ήττες την έχουν σφυρηλατήσει σε μια σχέση πάθους και μίσους, αφήνοντάς την, όμως, και πάλι ανολοκλήρωτη… Ποιος ξέρει; Ίσως, μέχρι την επόμενη φορά… Εξάλλου, ΠΑΟΚ είσαι…!