Πριν λίγες ημέρες χιλιάδες ελληνικά προφίλ Ελληνίδων, γέμισαν με φωτογραφίες για έναν διαγωνισμό της MAC. Όποια ήθελε να συμμετέχει, έπρεπε να αντιγράψει ένα μήνυμα, να το στείλει σε 5 φίλους, και να κοινοποιήσει τη συγκεκριμένη σελίδα στον προσωπικό της λογαριασμό, γράφοντας ένα ακόμα ευχαριστήριο μήνυμα για το υποτιθέμενο δώρο που διεκδικούσαν από τη MAC Cosmetics. Έτσι λοιπόν γέμισαν τα προφίλ, τα μηνύματα και οι ενημερώσεις με αυτόν τον διαγωνισμό, που τελικά αποδείχθηκε απάτη. Η εταιρία δεν είχε καμία σχέση με την σελίδα που προώθησε τον υποτιθέμενο διαγωνισμό, όμως οι επιτήδειοι κέρδισαν χιλιάδες likes, τα οποία αργότερα θα τα πουλήσουν, σε πραγματικές εταιρίες που θα θέλουν να διαφημιστούν.
Ετσι, τόσο απλά λοιπόν, χιλιάδες αναγνώστες- αναγνώστριες, θεώρησαν κάτι δεδομένο και το διέδωσαν σε χρόνο ρεκόρ. Ποιος ευθύνεται; Μα φυσικά οι ίδιοι, αφού δεν έχουν την κρίση σε τι πατάνε like, δεν έχουν την ωριμότητα να διακρίνουν την αλήθεια από το ψέμα και διαβάζουν καθημερινά πολλά “σκουπίδια”. Όπως λοιπόν προώθησαν έναν διαγωνισμό που ήταν απάτη και όχι της πραγματικής εταιρίας έτσι και αναπαράγουν καθημερινά χιλιάδες δημοσιεύματα, από ιστοσελίδες που δεν έχουν καμία σχέση με την δημοσιογραφία, που δεν κάνουν ρεπορτάζ και που απλά κάτι που διάβασαν αλλού, το… μαγειρεύουν όπως θέλουν ώστε να κερδίσουν clicks και likes χωρίς ωστόσο να σέβονται τον αναγνώστη, καθώς δεν είναι η δουλειά τους η δημοσιογραφία ώστε να σεβαστούν την δουλειά τους και στην συνέχεια και τον κόσμο.
Στον ΠΑΟΚ γίνεται αυτό καθημερινά. Ο καθένας που έχει μία σελίδα ή που γνωρίζει να χειρίζεται καλά το Facebook, γράφει και μεταδίδει ειδήσεις χωρίς αξιοπιστία μαζεύει clicks, likes και χιλιάδες αναγνώστες, αλλά φυσικά ταυτόχρονα δηλώνει οπαδός και όχι δημοσιογράφος για να αποφύγει πιθανό μπινελίκι, για να γίνει αρεστός στους αναγνώστες-φιλάθλους ως ένας από αυτούς. Και τελικά τι γίνεται; Δεν είναι ούτε οπαδός, ούτε δημοσιογράφος, ούτε και τα δύο, είναι απλά κάποιος που διαδίδει γεγονότα χωρίς να βρίσκεται μέσα σε αυτά. Αν λοιπόν χιλιάδες άνθρωποι, μεταφέρουν την είδηση, ότι ο ΠΑΟΚ θα κάνει γήπεδο στο φεγγάρι για παράδειγμα, τότε έτσι και θα είναι, μόνο που οι χιλιάδες που θα έχουν διαδώσει αυτή την είδηση, δεν θα γνωρίζουν καν ποιος την έγραψε πρώτος, αλλά θα βρίζουν τους δημοσιογράφους (γιατί για να είναι είδηση δημοσιογράφος θα την έχει γράψει…), θα έχουν δώσει χιλιάδες νέα Likes στον τσαρλατάνο και θα έχουν κοροϊδέψει την κοινή γνώμη.
Φυσικά και τα ΜΜΕ γράφουν πολλές φορές πράγματα που δεν ισχύουν, αλλά εκεί ξέρεις σε ποιον θα απευθυνθείς, ποιος το έγραψε και πότε, έτσι ώστε να τον απορρίψεις. Οι γυναίκες που την πάτησαν με την MAC, δεν μπορούν να απευθυνθούν σε κανέναν και μάλιστα η εταιρία άκουσε πολλές διαμαρτυρίες ενώ δεν έφταιγε η ίδια.
Όλα αυτά δεν είναι τόσο ασήμαντα, όσο ίσως κάποιοι νομίζουν. Σκεφτείτε μόνο ότι περίπου 70% όσων διαβάζουν ειδήσεις, διαβάζουν μέσω του Facebook, άρα μέσω των άρθρων που έρχονται στις ενημερώσεις τους, οπότε διαβάζουν μέσω του like που έχουν κάνει οι ίδιοι, αλλά και οι “φίλοι” τους στο facebook. Πλέον ο κόσμος διαβάζει πολύ, αλλά λίγο. Διαβάζει καθημερινά χιλιάδες πράγματα, αλλά οι περισσότεροι μόνο τους τίτλους.
Σχηματίζουν γνώμη μάλιστα μόνο από τους τίτλους ή μία γρήγορη ματιά σε ένα κείμενο και σχολιάζουν, δίνοντας την άποψη τους, για κάτι που δεν διάβασαν ποτέ στην ουσία ή μπορεί και να είναι και δημοσίευμα-απάτη. Όσο οι αναγνώστες αρέσκονται, να έχουν μία ενημέρωση “fast food”, τα πράγματα γύρω μας θα γίνονται όλο και χειρότερα. Δυστυχώς στην σύγχρονη εποχή του twitt, του post και του sms, διαβάζουμε πολύ αλλά απλά γρήγορα και σύντομα μηνύματα. Είναι σαν να ξέρουμε τα πάντα για ένα μέρος αλλά δεν το… ζούμε ποτέ πραγματικά και τελικά δεν το γνωρίζουμε, αλλά έχουμε άποψη γιατί νομίζουμε ότι το ξέρουμε. Είναι όπως με τις φωτογραφίες των γυναικών. Μέσω του facebook μπορεί να ξέρεις μία που είναι ανά πάσα στιγμή, τι φοράει όταν βγαίνει έξω, όταν πάει παραλία, με ποιους διακεδάζει, ποιες είναι οι φίλες της αλλά να μην την γνωρίζεις στα αλήθεια ποτέ στην πραγματικότητα.
Και αν θέλετε να μιλήσουμε και για τον ΠΑΟΚ, θα ισχύει το ίδιο, διότι η ομάδα θα επηρεάζεται από μία κοινή γνώμη παραπλανημένη, διότι οι φίλαθλοι δεν θα ξέρουν κάθε φορά τι πραγματικά φταίει, για οτιδήποτε άσχημο και τι πραγματικά αξίζει και τι όχι μέσα στην ομάδα και θα έχουν πάντα μία εικόνα ψεύτικη ή μπερδεμένη. Αν ο κόσμος ο ίδιος δεν αποφασίσει να αλλάξει τον τρόπο ενημέρωσης του και να τον κάνει πιο ποιοτικό, τότε πραγματικά θα νομίζει ότι γνωρίζει ,αλλά τελικά κάθε φορά θα νοιώθει και πιο μπερδεμένος. Όπως τώρα που τον καθένα και κάτι διαφορετικό του φταίει αλλά ουσιαστικά λίγοι μπορούν να εντοπίσουν, είτε τις ευθύνες είτε τα θετικά, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει στην πλήρη απαξίωση τόσο των ανθρώπων όσο και της ίδια της ομάδας.