Σαν σήμερα, πριν από 87 χρόνια ακριβώς έμελλε να πραγματοποιηθεί η πρώτη συγχώνευση ομάδων στα ελληνικά χρονικά και δεν είναι άλλη από αυτή ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης κι η γέννηση του “ασπρόμαυρου” Δικέφαλου αετού.
Στην ουσία μιλάμε για την προσχώρηση της ΑΕΚ στον ΠΑΟΚ, η οποία είχε διαλύσει το ποδοσφαιρικό της τμήμα από το 1927 και διατηρούσε μόνο τα τμήματα του κλασικού αθλητισμού κι η οποία επικυρώθηκε από τα διοικητικά συμβούλια των δυο συλλόγων σε κοινή τους σύσκεψη, στις 20 Μαρτίου του 1929. Έτσι, η προσπάθεια έξι μηνών να ενωθούν οι «δρόμοι» των δύο ομάδων, που είχαν προέλθει από την Λέσχη των Κωνσταντινουπολιτών, πραγματοποιήθηκε με απορρόφηση των εναπομείναντων τμημάτων από τον ΠΑΟΚ, αφού δεν υπήρξε απόφαση συγχώνευσης, ούτε διάλυσης του συλλόγου της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης στο Πρωτοδικείο.
Ο ΠΑΟΚ διατήρησε, κανονικά, το όνομα και τα χρώματά του, παίρνοντας από την ΑΕΚ, μόνο, το σήμα της που ήταν ο δικέφαλος αετός. Ειδοποιός διαφορά τους ότι αυτός αναπαρίσταται, έκτοτε, με κλειστά τα φτερά του (σε αντίθεση με αυτόν της ΑΕΚ Αθηνών), για να υποδηλώνει τη θλίψη για τις χαμένες πατρίδες του Ελληνισμού. Έτσι, σήμερα ο τιμημένος Δικέφαλος αετός γίνεται 87 ετών! Επιπλέον, «κληρονόμησε» και τις εγκαταστάσεις της ΑΕΚ στην περιοχή του Σιντριβανίου, δίπλα στο Άσυλο του Παιδιού, εκεί που βρίσκεται, σήμερα, η Θεολογική σχολή.
Η νέα διοίκηση, πρώτος πρόεδρος της οποίας, μετά τη συγχώνευση, ήταν ο βουλευτής-δημοσιογράφος και μετέπειτα ιδρυτής της εφημερίδας «Ελληνικός Βορράς», Π. Λεβαντής, περιελάμβανε στη σύνθεσή της παράγοντες κι από τις δύο ομάδες.
Από τη ρήξη στη γέννηση του ΠΑΟΚ
Η ίδρυση της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 1925 και ουσιαστικά επρόκειτο για το αθλητικό τμήμα της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης, ωστόσο αυτή η ίδρυση έγινε, χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης του συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, με αποτέλεσμα να προκύψουν σοβαρές διαφωνίες και ρήξη στις σχέσεις παραγόντων. Οι διαδικασίες, μάλιστα, για την ίδρυση της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης κρίθηκαν ως αντικαταστατικές.
Η «μάχη» των δυο πλευρών έληξε, τελικά, με νίκη της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών. Οι εμπνευστές της ιδέας της δημιουργίας της ΑΕΚ οδηγήθηκαν εκτός διοίκησης από παράγοντες της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών κι αφού αποχώρησαν δυσαρεστημένοι, αποφάσισαν την ίδρυση νέου συλλόγου, του ΠΑΟΚ.
Η απόφαση ίδρυσης του ΠΑΟΚ λήφθηκε επισήμως, στις 5 Απριλίου του 1926, σε ιδρυτική γενική συνέλευση, στην οποία αποφασίστηκε το σήμα της νέας ομάδας να είναι ένα τετράφυλλο τριφύλλι μέσα σε πέταλο. Η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, αν και «πληγωμένη» από την ίδρυση του νέου αθλητικού συλλόγου, καθώς οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές της είχαν μετακομίσει στον ΠΑΟΚ, συνέχισε τη λειτουργία της.
Η διάλυση της ΑΕΚ
Το φθινόπωρο του 1927, η ΑΕΚ ανακοίνωσε την απόσυρση της ποδοσφαιρικής της ομάδας από τα πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης και συνάμα τη διάλυση του ποδοσφαιρικού τμήματος. Παρ’ όλες τις επιτυχίες, που είχε η ομάδα σε κολύμβηση, ποδηλασία και στίβο, δεν είχε εκείνο το συστατικό, που φέρνει τον κόσμο στο γήπεδο, δηλαδή το ποδόσφαιρο, κι έτσι σιγά σιγά η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης έχασε και τα τελευταία ερείσματα, που είχε στους φιλάθλους. Ως εκ τούτου, άρχισε να ωριμάζει η ιδέα της συγχώνευσης των δυο ομάδων, που ουσιαστικά είχαν κοινές καταβολές.
Καθοριστικό ρόλο στη διάλυση του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης έπαιξε ένα παιχνίδι της με τον ΠΑΟΚ, στις 6 Μαρτίου του 1927, στα πλαίσια του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης. Ο νεοϊδρυθείς ΠΑΟΚ επικράτησε εύκολα με 4-0, ο κόσμος άρχισε, πλέον, να τον στηρίζει μαζικά κι έγινε σαφές πως δε χωρούσαν δύο ομάδες Κωνσταντινουπολιτών στη Θεσσαλονίκη.