Η συμμετοχή του ΠΑΟΚ στο Basketball Champions League που ξεκινάει την επόμενη χρονιά, μετά την επίσημη παρουσίαση της νέας διοργάνωσης της FIBA και την παρουσία του Μπάνε Πρέλεβιτς στο Παρίσι (διαβάστε εδώ) μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει τον δρόμο για να αλλάξει και πάλι επίπεδο.
Πρώτα από όλα, η ΚΑΕ θα έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη, αφού η FIBA παρουσίασε ένα ιδιαιτέρως ελκυστικό πρότζεκτ. Συγκεκριμένα, τα στάνταρ έσοδα από την παρουσία και μόνο στους ομίλους θα είναι 100.000 ευρώ, επομένως το πόσο αυτό είναι εξασφαλισμένο για τον Δικέφαλο, εφόσον καταφέρει -μέσω των play offs- να κατατκτήσει την 3η ή την 4η θέση του πρωταθλήματος, ενώ εφόσον βγει 5ος θα πρέπει να παλέψει στα προκριματικά.
Από εκεί και πέρα, οι ομάδες που θα περάσουν στη φάση των “16” θα βάλουν στα ταμεία τους άλλες 20.000 ευρώ, όσες περάσουν στους “8” 40.000 ευρώ, ενώ όσες προκριθούν στο final 4 θα έχουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη. Φυσικά, στο τελευταίο στάδιο τα ποσά ανεβαίνουν, αφού ο νικητής θα εισπράξει 340.000 ευρώ (το μπάτζετ του ΠΑΟΚ κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα), ο φιναλίστ 100.000 ευρώ, ο τρίτος 80.000 ευρώ και ο τελευταίος 60.000 ευρώ.
Βεβαίως, όλα αυτά σε αντιδιαστολή με το Eurocup, στο οποίο πολλές ομάδες ζημιώνονται. Η ΚΑΕ τα τελευταία χρόνια συμμετοχής στο Eurocup είχε πολύ μεγαλύτερα έξοδα από έσοδα, πολλές φορές δυσκόλευτηκε να καλύψει ακόμη και το κόστος των αναμετρήσεων (εντός κι εκτός), αφού εξαιρέσεις αποτελούν οι αγώνες στους οποίους διέθεσε γύρω στα 2.000 εισιτήρια που μπορεί να θεωρηθούν ικανοποιητικά για την κάλυψη των εξόδων.
Το πιο σημαντικό όμως από στην επικείμενη συμμετοχή του ΠΑΟΚ στο Champions League είναι η προοπτική που υπάρχει η διοργάνωση αυτή να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια. Κορυφαία πρωταθλήματα, όπως της Ιταλίας και της Γαλλίας έδωσαν στο Παρίσι βροντερό “παρών”, η δυσαρέσκεια που επικρατεί στην μπασκετική Ευρώπη για τις επιλογές του Τζόρντι Μπερτομέου στον τρόπο διεξαγωγής των Euroleague και Eurocup αυξάνεται διαρκώς, ενώ ο πόλεμος με τη FIBA βρίσκεται απλά στην αρχή του.
Το αφεντικό της Euroleague μοιάζει να έχει επιλέξει τις ομάδες που θα συμμετέχουν στην κορυφαία διοργάνωση, μέσω της αδιανόητης επιλογής των κλειστών συμβολαίων. Aυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός να παρακμάζει η ίδια αλλά και το Eurocup, αφετέρου να απωθούνται επιχειρηματίες του βεληνεκούς του Ιβάν Σαββίδη, να επενδύσουν στο μπάσκετ, γνωρίζοντας πως οι πόρτες της κορυφαίας διοργάνωσης θα είναι για πάντα κλειστές.
Τα τελευταία χρόνια, το επίπεδο του Eurocup έχει πέσει αισθητά, ενώ και το ενδιαφέρον των φιλάθλων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι χαμηλό, κάτι που μαρτυρούν κι οι εικόνες με τα περισσότερα γήπεδα να είναι μισοάδεια. Για το λόγο αυτό, η συμμετοχή του ΠΑΟΚ στο θεσμό αυτό, έβαζε σε σκέψεις τους ιθύνοντες της ομάδες, οι οποίοι εν τέλει αποφάσιζαν με γνώμονα το πρεστίζ του Συλλόγου, που απαιτεί παρουσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Έτσι, παίρνοντας μέρος σε στο νεοσύστατο Baksetball Champions League, έναν θεσμό με ικανοποιητικά οικονομικά οφέλη, με υψηλού επιπέδου ανταγωνισμό και με πολλές προοπτικές εξέλιξης, ο ΠΑΟΚ μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει και το πιθανότερο είναι να αναγκαστεί να φτιάξει μία πιο δυνατή ομάδα, ενόψει της νέας χρονιάς. ‘Αλλωστε, το παραδέχθηκε και ο Μπάνε Πρέλεβις στις δηλώσεις του, μετά την επικύρωση της συμφωνίας, κάτι που μαρτυρά την σημασία που δείχνει τόσο η πλευρά των “ασπρόμαυρων” για τη νέα διοργάνωση, όσο και η FIBA για τη συμμετοχή του ΠΑΟΚ. Ας το κρατήσουμε αυτό…