Όταν ένα άκρως ανταγωνιστικό άθλημα, όπως το ποδόσφαιρο, αποτελεί την αιτία δύο άνθρωποι να έρθουν κοντά, τότε η φιλία, που θα «γεννηθεί» απ’ αυτό, θα είναι σίγουρα αληθινή…
Δυο τεράστιες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες, σύμβολα ο καθένας για την ομάδα και της χώρα του έμελλε να έρθουν κοντά στενά με αφορμή τις ποδοσφαιρικές συναντήσεις των συλλόγων τους και δεν είναι άλλοι από τον παγκοσμίων διαστάσεων Γιόχαν Κρόιφ και τη «σημαία» του ΠΑΟΚ, Γιώργο Κούδα.
Ο «Μεγαλέξανδρος» του ελληνικού ποδοσφαίρου μιλά στο INPAOK με αφορμή τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του «ιπτάμενου Ολλανδού», του μεγαλύτερου, ίσως, ποδοσφαιριστή στη σύγχρονη ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στα πλαίσια του φιλικού του Δικεφάλου με τον μεγάλο Άγιαξ, στις 14 Φεβρουαρίου του 1973, κι έκτοτε συναντήθηκαν άλλες τρεις φορές, δύο για τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ με τη Μπαρτσελόνα κι άλλη μία στα πλαίσια των Εθνικών ομάδων Ελλάδας κι Ολλανδίας.
Ο Κρόιφ, ο Κούδας και το τσιγάρο!
Οι βίοι τους παράλληλοι, αφού με διαφορά ενός έτους ξεκίνησαν στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ ο Κούδας, το 1958 και του Άγιαξ ο Κρόιφ, το 1959 για να ανέβουν στην πρώτη ομάδα των συλλόγων τους, ο Γιώργος Κούδας το 1963 κι ο Γιόχαν Κρόιφ το 1965. «Επρόκειτο όχι μόνο για έναν τεράστιο ποδοσφαιριστή, αλλά και για έναν τεράστιο άνθρωπο του οποίου η προσωπικότητα ξεπερνά τα στενά όρια ενός αθλήματος και μιας χώρας. Η απώλειά του είναι πολύ μεγάλη και συγκινεί και στενοχωρεί τους πάντες», θα πει για την είδηση του χαμού του στο INPAOK ο Γιώργος Κούδας.
«Ταιριάξαμε, κατευθείαν, μόλις γνωριστήκαμε! Μοιάζαμε πολύ, είχαμε πολλά κοινά στοιχεία στο χαρακτήρα μας και τα «χνώτα» μας ταίριαξαν, αμέσως. Δε χρειάζεται να δεις κάποιον πολλές φορές στη ζωή σου για να καταλάβεις ότι μπορείς να μοιραστείς μαζί του πράγματα», ανέφερε για τη φιλία, που αναπτύχθηκε μεταξύ τους και πρόσθεσε: «Τις τέσσερις φορές, που συναντηθήκαμε, εκτιμήσαμε πολύ ο ένας το χαρακτήρα του άλλου κι ανάμεσα στις ποδοσφαιρικές συζητήσεις, που κάναμε, κουβεντιάσαμε και πράγματα, που ούτε με ανθρώπους, που τους ξέρεις χρόνια, δεν τα συζητάς… Σ’εμένα, μάλιστα, είχε εκμυστηρευθεί και το όνειρό του για τη δημιουργία των περίφημων ακαδημιών της Μπαρτσελόνα, τη Masia».
Ξεχωριστό, μάλιστα, στιγμιότυπο ανάμεσα στις πολύωρες ποδοσφαιρικές τους κουβέντες, αποτελεί η αναφορά τους στο κάπνισμα, συνήθεια την οποία ακολουθούσαν κι οι δύο μανιωδώς! «Ήμασταν στο ξενοδοχείο και καπνίζαμε και λέγαμε, χαρακτηριστικά, ότι αδικούμε τους εαυτούς μας και το ταλέντο μας με το τσιγάρο, αλλά από την άλλη κι οι δυο δεν θέλαμε να το κόψουμε. Ο Κρόιφ, μάλιστα, έλεγε: «Δεν το κόβω, θα κάνω ο, τι μ’ αρέσει. Όπως γουστάρω να παίζω μπάλα, έτσι γουστάρω και να καπνίζω!»
Ο “μικρός Άγιαξ” κι η μεταγραφή στη Μπαρτσελόνα…
Και για τον ΠΑΟΚ, όμως, είχε πει τα καλύτερα κι ο «Μεγαλέξανδρος» του Δικεφάλου θυμάται: « Ο Κρόιφ αναγνώριζε την αξία του ΠΑΟΚ, εκείνης της εποχής, και μάλιστα τον αποκαλούσε «μικρό Άγιαξ», εξαιτίας του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου, το οποίο παίζαμε, όπως κι ο ολλανδικός σύλλογος για τον οποίο παραμιλούσε όλη η Ευρώπη. Επίσης αναγνώριζε και το δικό μου ταλέντο κι ήταν απόλυτα ειλικρινές αυτό. Η Ελλάδα ήταν τότε 50 χρόνια πίσω σε όλα από τις υπόλοιπες χώρες και σήμερα είναι 20, οπότε μια προσωπικότητα, όπως ο Κρόιφ, δεν θα έλεγε ποτέ τίποτε αν δεν το πίστευε».
Μάλιστα, ο Ολλανδός εκτίμησε τόσο το ταλέντο του Γιώργου Κούδα, που τον παρότρυνε να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό, ανοίγοντάς του την «πόρτα», ακόμη, και της Μπαρτσελόνα, στην οποία αγωνίζονταν, τότε, για να του απαντήσει, χαριτολογώντας, ο Κούδας: «Τι να έρθω να κάνω στη Μπαρτσελόνα, να αντικαθιστώ εσένα όταν θα βγαίνεις αλλαγή;». «Έλα σε άλλη ομάδα, τότε, στην Ισπανία. Ο πεθερός μου είναι μάνατζερ, θα σου κανονίσω τη μεταγραφή εγώ!», του απάντησε ο Κρόιφ, αλλά το ευρωπαϊκό ταξίδι του Κούδα δεν ευδοκίμησε. Αιτία, βέβαια, ήταν η ύπαρξη κάποιων νόμων στην Ελλάδα, που όριζαν ότι τα χρήματα από μια μεταγραφή στο εξωτερικό θα τα έπαιρνε όλα η ομάδα κι όχι ο παίκτης κι έτσι αυτή δεν έγινε, ποτέ.
Η τελευταία επαφή…
Οι δυο τους είχαν διατηρήσει επαφές και μετά το πέρας της καριέρας τους, είχαν επικοινωνήσει κι όταν ο Κρόιφ υπεβλήθη στην εγχείριση καρδιάς, λόγω των προβλημάτων, που αντιμετώπιζε, ωστόσο τα χρόνια πέρασαν και μοιραία χάθηκαν… Πριν αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο, όμως, ο Ιάκωβος Αγγελίδης, αποτέλεσε την αιτία, τρόπον τινά, να ξαναεπικοινωνήσουν. Ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ διατηρεί άριστες σχέσεις με τον γιο του Γιόχαν Κρόιφ, μέσω του οποίου ο Γιώργος Κούδας έστειλε, πριν από περίπου ένα δίμηνο, μια φωτογραφία στο μεγάλο άσσο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Αυτή απεικονίζει τους δυο τους στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς», μετά τον φιλικό αγώνα με του ΠΑΟΚ με τον Άγιαξ, να στέκονται, κρατώντας στο χέρι τους από ένα τσιγάρο! Ο Κρόιφ είδε τη φωτογραφία και μπορεί να μην ήταν σε θέση να θυμηθεί, αμέσως, το όνομα, δεν θα μπορούσε να ξεχάσει, όμως, τη χαρακτηριστική φυσιογνωμία του Γιώργου Κούδα!