Τα 57 του χρόνια «κλείνει», σήμερα, ο άνθρωπος, που έμελλε να αποτελέσει τη «σανίδα» σωτηρίας του σύγχρονου ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.
Ο λόγος, φυσικά, για τον Ιβάν Σαββίδη, επιχειρηματία, πολιτικό, ποδοσφαιρικό παράγοντα μα πάνω απ’ όλα υπερήφανο Πόντιο. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ γεννήθηκε, στις 27 Μαρτίου του 1959, στο ελληνόφωνο χωριό Σάντα της περιοχής Τσάλκα της Πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας, γιος του Ιγνατίου και μέλος μιας ελληνικής οικογένεια εργατών με καταγωγή από τον Πόντο. Σήμερα, είναι παντρεμένος με την Κυριακή Σαββίδη με την οποία έχουν αποκτήσει δύο γιου, τον Γιώργο και τον Νίκο.
Από εργάτης, “βασιλίας” του καπνού
Μετά την 7η τάξη του σχολείου, ο Ιβάν Σαββίδης μετακόμισε στην περιοχή του Ροστόβ, όπου κι αποφοίτησε από το σχολείο μέσης εκπαίδευσης. Το 1977 κατετάγη στο στρατό και το 1980 άρχισε να εργάζεται στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον. Ξεκίνησε ως απλός εργάτης και κατάφερε να φτάσει μέχρι και το βαθμό του υποδιευθυντή. Παράλληλα, σπούδαζε και το 1988 τελείωσε την Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου Δημόσιας Οικονομίας του Ροστόβ.
Το 1992, με τη σοβιετική κατάρρευση η συγκεκριμένη βιομηχανία καπνού ιδιωτικοποιήθηκε και μετονομάστηκε σε CJSC Donskoy Tabak κι ένα χρόνο αργότερα ο Ιβάν Σαββίδης εκλέχτηκε γενικός διευθυντής της εταιρίας, της οποίας παρέμεινε επικεφαλής για 10 έτη. Σήμερα, η σύζυγος του Σαββίδη, Κυριακή Σαββίδη, αποτελεί πλέον και τυπικά, τη μεγαλομέτοχο της Donskoy Tabak, της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας της Ρωσίας, η οποία έχει ενταχθεί στον όμιλο, που ίδρυσε ο ίδιος με την ονομασία «Agrokom Group».
Η ενασχόληση με τα κοινά
Από το 1998 έως το 2003 διετέλεσε βουλευτής της Νομοθετικής Βουλής της περιοχής του Ροστόβ, ενώ το Δεκέμβρη του 2003 εκλέχτηκε και βουλευτής της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στη συνέχεια, και κατά τη διάρκεια εκείνης της βουλευτικής του θητείας, διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού και Φόρων της Ρωσίας και συντονιστής της Κοινής Βουλευτικής Επιτροπής συνεργασίας με τη Βουλή της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επίσης, από το ίδιο έτος είναι και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ρωσίας, ενώ από το 2006 είναι συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού της Περιφέρειας χωρών πρώην ΕΣΣΔ.
Το 2007, επανεκλέχθηκε ως βουλευτής στη Δούμα, με το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ στην ίδια βουλευτική περίοδο, υπηρέτησε ως μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων, στην οποία ήταν υπεύθυνος των διαβουλευτικών σχέσεων με το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ ήταν και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ρωσολευκορωσικής Ένωσης.
Ο Ιβάν Σαββίδης τιμήθηκε το 1999 από τη Ρωσική Ομοσπονδία με το Παράσημο «Για την προσφορά προς την Πατρίδα» ΙΙ βαθμού και το 2003 με το Παράσημο Τιμής. Ακόμη, έχει λάβει επαίνους από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, τον Πατριάρχη Πάσης Ρωσίας, τον νομάρχη της περιφέρειας του Ροστόβ και το δήμαρχο του Ροστόβ-να-Ντονού. Λίγοι γνωρίζουν ότι είναι διδάκτωρ οικονομικών επιστήμων, έχοντας δημοσιεύσει δέκα επιστημονικές εργασίες.
Με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 26 Φεβρουαρίου 2013, ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια, ενώ ταυτόχρονα δήλωσε δημότης Θέρμης του νομού Θεσσαλονίκης.
Όταν ήρθε ο ΠΑΟΚ…
Μεταξύ 2002 και 2005, ο Σαββίδης διετέλεσε πρόεδρος της Ροστόφ, ενώ από το 2005, είναι πρόεδρος της έτερης μεγάλης ομάδας του Ροστόφ στον Ντον, της Σ.Κ.Α. Ροστόφ, αλλά και της Ομοσπονδίας μπιλιάρδου της Νότιας Ομοσπονδιακής περιφέρειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Έπειτα από άκρως μελετημένες κινήσεις, στις 10 Αυγούστου 2012, απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, σώζοντάς της από μαθηματική χρεωκοπία. Την επιθυμία, κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον, να ασχοληθεί με τον ΠΑΟΚ την είχε εκδηλώσει σε ανθρώπους του πολύ στενού περιβάλλοντός του, ενάμιση χρόνο, πριν την ανάληψη των «ηνίων» της, έχοντας, μάλιστα, ενημέρωση για την πορεία της ομάδας. Η επαφή με το Θόδωρο Ζαγοράκη ήταν η πρώτη εκδήλωση του ενδιαφέροντός του. Ο πρώην πρόεδρος τον παρέπεμψε στον τότε προεδρεύοντα Ζήση Βρύζα και κάπως έτσι όλα πήραν το δρόμο τους.
Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι έξι χρόνια, πριν την τελική συμφωνία, είχαν γίνει και τότε προχωρημένες επαφές με τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη, Θανάση Κατσαρή, οι οποίες και δεν ευδοκίμησαν, αφού ο ομογενής επιχειρηματίας δεν είχε κατανοήσει πλήρως το ελληνικό καθεστώς και τη συνύπαρξη ΠΑΕ κι Ερασιτέχνη.
Η 12η Μαΐου του 2015 αποτελεί μια ημερομηνία-σταθμό στη σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ, καθώς ο Ιβάν Σαββίδης έκανε πράξη αυτό, που είχε υποσχεθεί με την ανάληψη του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, την αποπληρωμή, δηλαδή, των χρεών της προς το Δημόσιο με την καταβολή 10.886.811 ευρώ!
«Αιμοδότης» στην Ελλάδα της κρίσης
«Δεν καταλαβαίνω από κρίση και κινδύνους. Θα επενδύσω εκατομμύρια στην Ελλάδα», είχε πει με τον ερχομό του στη χώρα και τα περί 60 εκατομμύρια ευρώ, που έχει βάλει, μέχρι στιγμής, στον ΠΑΟΚ το αποδεικνύουν περίτρανα. Το Φεβρουάριο, άλλωστε, του 2013 ανέλαβε και τη διαχείριση του ιστορικού ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς» της Θεσσαλονίκης με το μηνιαίο μίσθωμα να φτάνει τα 95.000 ευρώ, ενώ το Μάρτιο του ίδιου έτους πέρασε στα χέρια του το 82% της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ στην περιοχή της Ξάνθης.
Ακόμη, στην κυριότητά του έχει περάσει η ξενοδοχειακή μονάδα του πρώην «Ξενία» στο Παλιούρι Χαλκιδικής, καθώς και δεκάδες εκτάσεις στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους νομούς. Πληροφορίες θέλουν να έχει δαπανήσει πάνω από 4 εκ. ευρώ για την αγορά του «Κόκκινου Σπιτιού» στην Πλατεία Αγίας Σοφίας, όπου σήμερα στεγάζεται η νέα μπουτίκ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ενώ είναι, πλέον, ιδιοκτήτης και της Βίλας Ζαρντινίδη, ενός από τα ιστορικότερα διατηρητέα κτίρια της πόλης.
Ή τώρα ή ποτέ…
Η ΠΑΟΚτσήδικη οικογένεια, αλλά κι η ελληνική πραγματικότητα γνώρισε τον Ιβάν Σαββίδη, μέσω της ενασχόλησής του με τον Δικέφαλο. Κατά τη διάρκεια της τετραετούς παρουσίας του στην «ασπρόμαυρη» καθημερινότητα, έχει κατηγορηθεί για πολλά λάθη και παραλείψεις, που απορρέουν από την απόσταση, λόγω της μόνιμης διαμονής του στο Ροστόβ, και που όπως φαίνεται, έχουν στοιχίσει στην ομάδα με άμεσο αντίκτυπο το αγωνιστικό κομμάτι. Το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει καταφέρει να φτάσει όχι μόνο στην κατάκτηση κάποιου τίτλου, αλλά ούτε στο «χτίσιμο» ενός σοβαρού και ισχυρού συνόλου είναι αυτό, που του χρεώνεται και προφανώς όχι αβάσιμα, θέτοντας σε μεγάλο βαθμό κι εν πολλοίς άδικα στο περιθώριο τις σωτήριες οικονομικές κινήσεις του, που χάρισαν και πάλι μέλλον στον ΠΑΟΚ και στον ίδιο τον τίτλο του ευεργέτη.
Γεγονός, όμως είναι ότι η πρόθεσή του να «σπάσει» επιτέλους το αθηναϊκό ποδοσφαιρικό κατεστημένο κι ο «πόλεμος», που έχει κηρύξει εναντίον του, φαίνεται πως έχουν συσπειρώσει τον κόσμο του Δικεφάλου, που βλέπει αυτήν ως τη μεγαλύτερη ευκαιρία για κάθαρση και διεκδίκηση όλων όσων έχει στερηθεί, άδικα, δεκαετίες τώρα, ο σύλλογος.
Έτσι, με μια ακόμη ποδοσφαιρική χρονιά να οδεύει αποτυχημένα προς το κλείσιμό της σε σχέση με τους αρχικούς της στόχους, ο Ιβάν Σαββίδης βρίσκεται, παρ’ όλα αυτά, μπροστά σε μια εξαιρετική συγκυρία. Μπορεί να γίνει αυτός, που θα φέρει την αρχή του τέλους στο «σάπιο» τοπίο του αθλήματος με τους γνωστούς εκφραστές του και να γιορτάσει με τον ιδανικότερο τρόπο τα 90 χρόνια ιστορίας του ο σύλλογος, που βίωσε όσο κανείς άλλος την αδικία στο πετσί του…
Χρόνια πολλά κι «ασπρόμαυρα» Ιβάν!