Ξεκάθαρο μήνυμα κατά της διαφθοράς στον χώρο του αθλητισμού έστειλε ακόμη μία φορά ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, προειδοποιώντας τους εμπλεκόμενους πως “η βασιλεία τους τελείωσε”.
Αναλυτικά η ομιλία του Υφυπουργού στο συνέδριο “Game Changer”:
“Θα ήθελα να σας συγχαρώ ειλικρινά για την διοργάνωση του συνεδρίου «Game Changer-Sports» το οποίο περιλαμβάνει θεματικές που άπτονται καίριων ζητημάτων του σύγχρονου Αθλητικού γίγνεσθαι.
Η πρωτοβουλία της διοργάνωσής του καλύπτει μια χρόνια ανάγκη του αθλητικού επιχειρείν στη χώρα μας, η οποία όντως αναζητούσε μια διεθνούς διάστασης εκδήλωση που θα ανταποκρινόταν στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις του χώρου, οι οποίες χαρακτηρίζονται από αυξανόμενο δυναμισμό, ιδίως λόγω της συνεχούς εξέλιξης του αθλητισμού, των επιστημών που συνδέονται μαζί του, ειδικά του sports management, αλλά και της συνδεδεμένης με τις δράσεις του, τεχνολογίας.
Την ίδια στιγμή, η ταχύτητα με την οποία διαφοροποιούνται οι κοινωνικές συνθήκες, καθιστούν τον αθλητισμό κορυφαίο φαινόμενο κοινωνικής δράσης, αλλά και τομέα εποικοδομητικής ψυχαγωγίας.
Ακριβώς για αυτό τον λόγο, θέλω να μνημονεύσω και να εξάρω τόσο την πρωτοβουλία για την διοργάνωση του Συνεδρίου όσο και την ιδιαίτερη επιλογή των ενοτήτων που αφορούν στις στρατηγικές ανάπτυξης του αθλητισμού.
Επίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένω τις εισηγήσεις για το ρόλο και τη σχέση των φιλάθλων με τα σωματεία, καθώς και τις αντίστοιχες για την ανάπτυξη των ομάδων, την κοινωνική ευθύνη και το ρόλο των εταιρειών.
Το συνέδριο σας έρχεται να επιβεβαιώσει, στο πιο καίριο χρονικό σημείο την τεράστια αντίθεση που βιώνουμε στην Ελλάδα, στο ευρύτερο φάσμα του αθλητισμού, σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό επίπεδο, και τη μεγάλη μάχη που δίνουν οι υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις του, ώστε να επιβληθεί ένα πλαίσιο ανάλογο της ανάπτυξης που παρατηρείται διεθνώς.
Εχουμε να κάνουμε αφενός με την υγιή, προοδευτική εικόνα που υπάρχει σήμερα εδώ, της επιστημονικής προσέγγισης, των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, της αθλητικής κουλτούρας, της προσπάθειας ποιοτικής αναβάθμισης των δράσεων ανά τομέα, της αναζήτησης ενός παραγωγικότερου μέλλοντος, μέσα σε κλίμα διαφάνειας και μέσα σε πλαίσιο σεβασμού και συγκεκριμένων αρχών, όπου το αθλητικό προϊόν έχει τον πρωτεύοντα ρόλο.
Και αφετέρου, έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις παθογένειες, που συναντά κανείς στον χώρο του αθλητισμού, ιδιαίτερα όταν η αθλητική παιδεία και το ευ αγωνίζεσθαι, με απόλυτη επιλογή των παραγόντων, έχουν περάσει σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα, το αγωνιστικό και οικονομικό όφελος- βασιλεύουν η ανισονομία, η αδιαφάνεια, η διαφθορά.
Κι όπως μας δείχνει δυστυχώς η επικαιρότητα, σε συγκεκριμένα αθλήματα ενδημούν άτομα και ομάδες με αντιδημοκρατική και αυταρχική συμπεριφορά. Άτομα και ομάδες που δραστηριοποιούνται μέχρι και στον υπόκοσμο και αντιγραφούν τις πρακτικές του οργανωμένου εγκλήματος. Άτομα και ομάδες που παρανομούν, κινούνται στο ημίφως, εκβιάζουν και απειλούν. Άτομα και ομάδες που τρέφουν και τρέφονται από την αδιαφάνεια, τη μεροληψία και τη μεθόδευση και δεν διστάζουν σε τίποτα…
Σε αυτό τον βόρβορο η κοινωνία γυρίζει τη πλάτη και η Πολιτεία επιχειρεί πλέον με συντονισμένο και παρεμβατικό τρόπο να θέσει ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο, και να βάλει τάξη-όπου χρειάζεται-επιβάλλοντας τον εκδημοκρατισμό, τη διαφάνεια, την ισοπολιτεία.
Είναι τέτοια, για παράδειγμα, η απαξία που έχει προκληθεί στο ποδόσφαιρο, ώστε οι αθλητές φεύγουν στο εξωτερικό, οι οικογένειες απομακρύνονται διαρκώς από τους αγωνιστικούς χώρους, οι διοργανώσεις πραγματοποιούνται με ελάχιστους θεατές, η αξιοπιστία τους δοκιμάζεται καθημερινά και η συνολική δραστηριότητα εξελίσσεται υπό πρίσμα συνεχών πολεμικών αντεγκλήσεων, αντιπαραθέσεων, σκανδάλων και εμπλοκών της δικαιοσύνης, οι οποίες τελικά εισάγουν στον αθλητισμό τον… μισό ποινικό κώδικα.
Για αυτό το λόγο, οι θεματικές που προανέφερα έχουν ιδιαίτερη αξία.
Προκειμένου να συνεισφέρω στη συζήτηση δημιουργικά, και γνωρίζοντας την αγωνία σας για ένα νέο πλαίσιο στο σύνολο του ελληνικού αθλητισμού, θα ήθελα να επιβεβαιώσω και από αυτό το βήμα ότι η Πολιτεία, η Κυβέρνηση, έχουν λάβει τις αποφάσεις τους πάνω στα ζητήματα αυτά: καμία ανοχή, κανένα βήμα πίσω στην συνολική προσπάθεια εξυγίανσης και επιβολής νέων δομών στον αθλητισμό, όπου αυτές απαιτούνται.
Στο πεδίο του συγκεκριμένου αγώνα, έχουμε κάνει μάλιστα ήδη σημαντική πρόοδο, με επιτεύγματα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αδιανόητα για την Ελληνική πραγματικότητα.
Και δεν θα μας σταματήσουν ούτε οι δήθεν ξενόφερτοι μπαμπούλες, ούτε οι εθνικοί και διεθνείς προστάτες ενός διεφθαρμένου συστήματος, ούτε οι δήθεν απειλές που εκτοξεύονται εντός κι εκτός συνόρων στο να ολοκληρώσουμε αυτή την πολιτική και να θέσουμε ένα πλαίσιο καθαρού αθλητισμού και υγιούς ανταγωνισμού και επιχειρηματικότητας.
Οπως θα ξέρετε, στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αυτή την εβδομάδα, αναμένεται η άφιξη κλιμακίου των διεθνών υπερκείμενων αρχών, οι οποίες θα ελέγξουν, κατόπιν δικής μας επιμονής και παρότρυνσης, την εναρμόνιση των εσωτερικών κανονισμών της Ε.Π.Ο. με αυτούς της FIFA- UEFA, βάζοντας τέλος σε ένα καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας.
Γιατί άλλο είναι το ψευδεπίγραφο αυτοδιοίκητο, που κάποιοι προς εξυπηρέτηση ιδίων σκοπών επικαλούνται, και άλλο είναι μια συντεταγμένη αυτό-διοίκηση και ανάπτυξη ενός αθλήματος, σε καθεστώς νομιμότητας και σεβασμού των συνταγματικών επιταγών της χώρας.
Θέλω, λοιπόν, να τονίσω προς όλους εκείνους, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν στο κλίμα που προανέφερα ότι η «βασιλεία» τους τελείωσε. Είτε σε συνεργασία με τους διεθνείς φορείς του αθλητισμού και διευκολύνοντας τις διαδικασίες και αποχωρώντας οικειοθελώς, είτε με τη νομοθετική παρέμβαση που αποτελεί το επόμενο βήμα, η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει μια και καλή και σε κάθε περίπτωση η κοινωνική απαίτηση για κάθαρση στον αθλητισμό είναι προτεραιότητα.
Τονίζω δε στο σημείο αυτό ότι η αναφορά μου δεν αφορά μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά αγγίζει και άλλες αθλητικές ομοσπονδίες, από τις λεγόμενες ερασιτεχνικές, για τις οποίες τα πρόσφατα πορίσματα ελέγχων από θεσμοθετημένη υπηρεσία του Κράτους αποτελούν κόλαφο για τις διοικήσεις τους και καθιστούν την διαδικασία κάθαρσης και αναδημιουργίας ορισμένων εξ αυτών επιτακτική ανάγκη.
Θα ήθελα να σταθώ και στο ζήτημα της λογοδοσίας, της σχέσης και της ανταπόδοσης των εταιρειών στο κοινωνικό σύνολο.
Προφανώς και πρέπει να συνδεθεί με τη παραδοχή ότι η εμπορική διάσταση συνιστά το εποικοδόμημα που στηρίζεται στην πλατειά βάση της πυραμίδας, η οποία είναι, ασφαλώς, το αθλητικό σωματείο: χωρίς την ανιδιοτελή, την εθελοντική προσφορά των χιλιάδων συμπολιτών μας, που αποτελούν και το υγιές κομμάτι της πλειοψηφίας των ασχολούμενων με τον αθλητισμό, δεν θα υπήρχε καμία βιώσιμη και νομιμοποιητική βάση για την επαγγελματική υπερδομή.
Γιατί ο αθλητισμός, στο απόσταγμά του, είναι η καθημερινή προσμονή του αθλητή για την προπόνηση και τον αγώνα, η αφειδώλευτη μέριμνα του υγιούς παράγοντα να εξασφαλίσει ιδανικές συνθήκες άθλησης, η αγωνία, το ενδιαφέρον και η συναισθηματική εγγύτητα των οικείων για τις νίκες και τις ήττες, τις αντίστοιχες χαρές και λύπες.
Σε αυτή την κατεύθυνση, της πρόνοιας για τη βάση του Ελληνικού Αθλητισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στηρίζει τα προγράμματα άθλησής για όλους, συντηρεί και αναβαθμίζει τις δημόσιες υποδομές, προάγει και επιβραβεύει τον σωματειακό αθλητισμό που έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, γενικότερα, δημιουργεί τις συνθήκες ώστε κάθε πολίτης, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, σωματικής ή ψυχικής κατάστασης, να έχει ευχερή πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες.
Επίσης, στο διάστημα που πέρασε, το Υπουργείο έριξε το βάρος του στην αντιμετώπιση δύο βαθύτατα αρνητικών φαινομένων στον χώρο του αθλητισμού, της βίας στους αγωνιστικούς χώρους και του ντόπινγκ. Με ισάριθμα νομοσχέδια προσπαθήσαμε να παρέμβουμε αποφασιστικά, με στόχο τον απαλλαγμένο από κάθε σκιά, διαφανή και διαυγή Ελληνικό Αθλητισμό με στόχο την ένταξη όλων και περισσότερων ανθρώπων στον κόσμο της Αθλησης.
Ολα αυτά εμπίπτουν σε ένα ευρύτερο φάσμα παρεμβάσεων προκριμένου να χτυπηθούν συστηματικά όλα τα φαινόμενα διαφθοράς, παρανομίας, νόθευσης του αθλητικού αποτελέσματος, προσβολής του φιλάθλου πνεύματος και όσοι είναι έτοιμοι να παρεκτραπούν να γνωρίζουν ότι ο νόμος θα είναι αμείλικτος .
Τέτοιου είδους νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως και το συνολικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που κατατίθεται σύντομα, έχουν κι έναν επιπλέον στόχο: τη δημιουργία του αναγκαίου νομοθετικού περιβάλλοντος, ώστε μέσα σε αυτό να ευδοκιμήσει κάθε προσπάθεια που εμπίπτει στην προβληματική του συνεδρίου σας.
Κλείνοντας, θέλω να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες σας, όντας βέβαιος ότι θα συμβάλουν τα μέγιστα στη συζήτηση αλλά και τη δράση που απαιτείται, ώστε ο Ελληνικός αθλητισμός να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις του μέλλοντος”.