Φοβερά πράγματα έχουν γίνει από τότε που πιάστηκε το ναρκοπλοίο «Noor 1» με 2,1 τόνους ηρωίνης.
Διαβάστε ένα θέμα της εφημερίδας «Καθημερινή» με όλο το χρονικό της υπόθεσης, από τον εντοπισμό του φορτίου, μέχρι τους θανάτους και την εισαγγελική πρόταση επί της ενοχής.
Στο συγκεκριμένο θέμα πάντως δεν αναφέρεται το όνομα του Αιμίλιου Κοτσώνη, ο οποίος είναι μεταξύ των κατηγορούμενων και ο οποίος ήταν στέλεχος του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Ολυμπιακό στο πρόσφατο παρελθόν.
Αναλυτικά το θέμα αναφέρει τα εξής:
«Στις 3.30 τα ξημερώματα έξω από το Ομάν και ενώ κοιμόμουν άκουσα φωνές. Πήγα στο κατάστρωμα και είδα δίπλα στο πλοίο μας ένα άλλο μικρότερο και άτομα να βάζουν πάνω στο πλοίο κάτι τσουβάλια. Στο κατάστρωμα ήταν ο καπετάνιος, δύο τρία άτομα άγνωστα σε μένα και δύο τρία μέλη του πληρώματος. Ρώτησα τον καπετάνιο δέκα φορές τι είναι αυτά τα τσουβάλια και εάν έχουν δικαιολογητικά. Εκείνος νευρίασε και μου είπε ότι ο νόμος λέει να μην ασχολούμαι και να πάω στη δουλειά μου».
Ετσι είχε περιγράψει –απολογούμενος ενώπιον της ανακρίτριας– τη φόρτωση 2.1 τόνων ηρωίνης στο «Noor 1» o Ινδός μηχανικός του πλοίου Σιράσταβα Ντεμπράτ Kουμάτ, που κατέληξε στις 8 μ.μ. της περασμένης Παρασκευής στη μονάδα εμφραγμάτων του Τζανείου Νοσοκομείου. Ο 32χρονος είχε πτυχίο πλοιάρχου, ωστόσο είχε προσληφθεί στο «Noor 1» ως β΄ μηχανικός, καθώς –όπως είχε καταθέσει– είχε ανάγκη τα χρήματα για να συντηρεί τους ηλικιωμένους γονείς του στην Ινδία. Ο Σιράσταβα είχε κατονομάσει τον κατηγορούμενο πλοιοκτήτη του «Noor 1» Παντελή Κ. ως το άτομο που τον είχε προσλάβει στο πλοίο. Ακόμα είχε αναγνωρίσει τον έγκλειστο εφοπλιστή Μάκη Γ. και δύο βοηθούς του ως τα άτομα που ξεφόρτωσαν τα σακιά με την ηρωίνη μετά τον κατάπλου του «Noor 1» στην Ελευσίνα και τέλος είχε καταθέσει ότι ο επίσης κατηγορούμενος ναυλομεσίτης «κάπτεν Τζορτζ» βρισκόταν σε καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον καπετάνιο του «Noor 1» έως ότου το δεξαμενόπλοιο καταπλεύσει στην Ελευσίνα.
Η ΑΔΙΑΘΕΣΙΑ
Παρότι για τον 32χρονο και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος είχε –ήδη από το Δεκέμβριο– συμπληρωθεί το 18μηνο της κράτηση, παρέμεναν υπό «περιορισμό» στο Α.Τ. Δραπετσώνας, με το αιτιολογικό ότι δεν είχαν χρήματα για να μισθώσουν διαμέρισμα. Ο δικηγόρος των μελών του πληρώματος Γιάννης Γλύκας περιέγραψε στην «Κ» ότι ο 32χρονος αισθάνθηκε αδιαθεσία στις 5 μ.μ. της Παρασκευής και, παρά τις συνεχείς οχλήσεις προς τους αστυνομικούς του τμήματος, μεταφέρθηκε στο Τζάνειο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ λίγο πριν από τις 8 το βράδυ, οπότε και κατέληξε. Το πρωί του Σαββάτου, ο ιατροδικαστής Ηλίας Μπουγιούκας πραγματοποίησε νεκροψία-νεκροτομή και απέδωσε τον θάνατο του Σιράσταβα σε παθολογικά αίτια. «Στεφανιαία νόσος, πνευμονικό οίδημα, ισχαιμία μυοκαρδίου», αναφέρει στο πόρισμά του ο κ. Μπουγιούκας, ενώ εκκρεμούν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων. Η έρευνα για το συμβάν ανετέθη στο τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας, ενώ ζωηρό ενδιαφέρον για την υπόθεση έδειξε η πρέσβειρα της Ινδίας στην Αθήνα Μ. Μανιμεκαλάι.
Σε παθολογικά αίτια είχε αποδοθεί ο θάνατος και του 41 ετών Σερχάν Μπασκάλ, το βράδυ της 20ής Ιουλίου 2015, στον Ερυθρό Σταυρό. Ο Μπασκάλ, τουρκικής καταγωγής, εθεωρείτο από τους «εγκεφάλους» της διακίνησης των 2.1 τόνων ηρωίνης και κρατείτο, όπως και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του, στις φυλακές Κορυδαλλού. Στις 6 μ.μ. της 20ής Ιουλίου είχε μεταφερθεί με συμπτώματα δύσπνοιας στο νοσοκομείο των φυλακών και από εκεί στον Ερυθρό Σταυρό, όπου κατέληξε. Ο Μπασκάλ έπασχε από αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS) και στην προανακριτική απολογία του, την 13η Ιουνίου 2014, είχε υποστηρίξει ότι οι θεράποντες ιατροί του τον είχαν προειδοποιήσει ότι του απέμεναν περίπου δύο με τρία έτη ζωής. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Στράτο Βαλτούδη, ο θάνατος του 41χρονου, που ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, προήλθε από ανακοπή καρδιάς, συνεπεία πνευμονικού οιδήματος, ενώ από τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων δεν προέκυψαν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας. Το πόρισμα της ιατροδικαστικής έκθεσης δεν αμφισβητήθηκε από τα μέλη της οικογένειάς του, που ήρθαν στην Ελλάδα για να παραλάβουν τη σορό του 41χρονου.
Διαφορετικά είναι τα δεδομένα στην υπόθεση του Ιρανού Αχμέντ Σαχίντ, ο οποίος τη νύχτα της εφόδου στην αποθήκη με τα ναρκωτικά στο Κορωπί είχε –μυστηριωδώς– καταφέρει να διαφύγει από το «Ελ. Βενιζέλος». Γεννήθηκαν υπόνοιες ότι ήταν πληροφοριοδότης των υπηρεσιών Ασφαλείας και τον Μάρτιο του 2015 φέρεται να εντοπίστηκε νεκρός με τραύματα από πυροβόλο όπλο σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης. Αρκετούς μήνες νωρίτερα, στις 26 Σεπτεμβρίου του 2014, νεκρή από τα πυρά πληρωμένων εκτελεστών είχαν πέσει η 19χρονη κόρη του Τούρκου επιχειρηματία Νάτσι Σερίφι Ζινάστι, Αρζού, και ο 23 ετών οδηγός της. Ο Ζινάστι είχε συλληφθεί το 2007 για διακίνηση ηρωίνης και το 2010 είχε –υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες– αποφυλακιστεί. Υπήρξαν πληροφορίες ότι δρούσε ως πράκτορας της αμερικανικής DEA, ενώ απεικονίζεται σε βίντεο που τράβηξε τον Μάρτιο του 2014 ο έγκλειστος εφοπλιστής Μάκης Γ., στη διάρκεια συνάντησης που έλαβε χώρα στην Πόλη. Αργότερα, στον τουρκικό Τύπο διέρρευσαν πληροφορίες ότι οι δύο φερόμενοι ως «εκτελεστές» της 19χρονης Αρζού βρέθηκαν επίσης δολοφονημένοι στην Πόλη…
ΠΟΙΑ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΝΟΧΗΣ
Την ενοχή των περισσοτέρων κατηγορουμένων στην υπόθεση μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης πρότεινε τη Δευτέρα η εισαγγελέας της έδρας Μαρία Τρουπή. Περιέγραψε ως αρχηγικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τους έξι Ελληνες βασικούς κατηγορουμένους (εμπλέκονται στην ιδιοκτησία και στη μίσθωση του πλοίου «Noor 1») και του Τούρκου Σερχάν Μπασκάλ, που την 20ή Ιουλίου 2015 πέθανε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, οι «έξι» είναι ένοχοι τόσο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης όσο και για τη μεταφορά των ναρκωτικών. Αντίστοιχα, πρότεινε τη συνενοχή των 11 αλλοδαπών μελών του πληρώματος, καθώς και των Τούρκων που τον Ιούνιο του 2014 ήρθαν στην Αθήνα, προκειμένου να οργανώσουν και να συντονίσουν τη μεταφορά της ηρωίνης στην Κεντρική Ευρώπη. Τον Νοέμβριο του 2015, εξάλλου, συνελήφθη στο Βέλγιο ο φερόμενος ως επικεφαλής της διακίνησης των 2,1 τόνων ηρωίνης Ορχάν Ουργκάν, ενώ έχουν προκύψει ενδείξεις εμπλοκής και άλλων τουρκικής καταγωγής Βέλγων υπηκόων.
Εμφανίζονται ως συνεταίροι του Ουργκάν σε εταιρείες μεταφορών και εισαγωγής, μέσω των οποίων επρόκειτο να γίνει η μεταφορά της ηρωίνης υπό την κάλυψη φορτίων… μαρμαρόσκονης.
Πηγή: kathimerini.gr