Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βρέθηκε σήμερα (20/5) ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία τμήματος ποντιακών σπουδών στο ΑΠΘ, σε μια συνεργασία του πανεπιστημίου με το φιλανθρωπικό ίδρυμα “Ιβάν Σαββίδης”.
Εκεί, έπεσαν οι υπογραφές στο σχετικό σύμφωνο συνεργασίας, που αφορά την προώθηση δράσεων εκπαιδευτικού, ερευνητικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, που θα περιλαμβάνει την ίδρυση δύο επώνυμων εδρών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, με τη στήριξη του Ιβάν Σαββίδη. Η μια έδρα θα αφορά τη μελέτη του Ποντιακού Ελληνισμού και η δεύτερη τη Ρωσική Γλώσσα και τον Πολιτισμό.
Στην ομιλία του στην αίθουσα της Συγκλήτου πάντως, ο Σαββίδης έδειξε ξανά την ενόχληση του από τις θέσεις του Ολυμπιακού που τον χαρακτήριζαν «φιλοξενούμενο»…
Αρχικά ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ υπογράμμισε: «Πάντα ήθελα το ίδρυμα μας να συνεργαστεί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο ρόλος μας είναι πολύ απλός και αυτός είναι να πληρώνουμε εγκαίρως τα έξοδα. Ο προϋπολογισμός μας είναι ανοιχτός και θα καλύψουμε ό,τι έξοδα υπάρχουν.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια ωστόσο υπήρχε μεγάλη ανάγκη οικονομικής συνεργασίας. Γι’ αυτό, ορίζουμε αυτές τις έδρες.
Όσοι περισσότεροι Ελληνες γίνουν ποιοτικοί φορείς της ρωσικής γλώσσας τόσες περισσότερες ευκαιρίες θα έχουν. Το ίδιο κάνουμε και στη Ρωσία, στο Πανεπιστήμιο του Ροστόφ με το οποίο υπογράψαμε πρόσφατα νέα συνεργασία με έδρες που αφορούν την ελληνική γλώσσα. Όλα αυτά από εμένα, τον φιλοξενούμενο εδώ στη χώρα…».
Κατά την αποχώρηση του από το ΑΠΘ, ο Σαββίδης έκανε δηλώσεις τονίζοντας:
“Για εμάς δεν είναι μία καινούργια δραστηριότητα, χρηματοδοτούμε διάφορες παρόμοιες δράσεις και εκδηλώσεις. Έχουμε υπογράψει ένα αντίστοιχο μνημόνιο συνεργασίας, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, για την ίδρυση και τη χρηματοδότηση της έδρας με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η βάση είναι η ρωσική γλώσσα και η σλαβική φιλοσοφία. Είναι μία πάρα πολύ επιτυχημένη δραστηριότητα. Αυτοί τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 400 που φοιτούν εκεί και αν δεν κάνω λάθος πάνω από 15 καθηγητές ή άλλου επιπέδου διδάσκοντες σε αυτή την έδρα. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να κάνουμε κάτι αντίστοιχο, σε μία καλύτερη επιστημονική βάση με μεγαλύτερη εμβάθυνση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο”
“Ήταν κάτι που το ζήτησαν πολλά παιδιά και εγγόνια από Έλληνες πρόσφυγες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Δεύτερο κριτήριο, ήταν το γεγονός ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα. Σε αυτό το χώρο είναι μεγαλύτερη η ανάγκη της ρωσικής παρουσίας και γλώσσας. Κατά κάποιον τρόπο η συνεργασία με το Καποδιστριακό είχε να κάνει με δικά μου, πολύ προσωπικά θέματα. Στο γραφείο μου είχα πάντοτε το πορτρέτο του Καποδίστρια, γιατί θεωρώ ότι είναι πραγματικά ένα σύμβολο της νέας ελληνικής ιστορίας”.
Όσο για τους χαρακτηρισμούς “Ρωσοπόντιος” και “φιλοξενούμενους”: “Δε με ενόχλησαν καθόλου. Είναι τιμή και καμάρι μου! Απλά μου θύμισαν ότι είμαι Ρωσοπόντιος και είναι τιμή μου καμάρι μου”.