Το δεδομένο είναι πως ο ΠΑΟΚ για να περάσει στους ομίλους του Champions League πρέπει να κάνει την υπέρβαση αφήνοντας εκτός διοργάνωσης ομάδες με όνομα και ιστορία.
Στην κλήρωση της 15ης Ιουλίου θα μάθουμε τον πρώτο αντίπαλο του Δικεφάλου. Οι υποψήφιοι πέντε. Άγιαξ, Σαχτάρ Ντόνετσκ, Άντερλεχτ, Σπάρτα Πράγας, Φενέρμπαξε. Ξεκινάμε μια πρώτη… ανάγνωση με τον Αίαντα.
Έναν παλιό γνώριμο που έχει βρεθεί ξανά στο δρόμο του ΠΑΟΚ για το Champions League. Το καλοκαίρι του 2010 ο Άγιαξ μετά από δύο μεγάλες μάχες κατάφερε να πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης στα Play Offs του Champions League.
Το 3-3 της Τούμπας σε συνδυασμό με το 1-1 στο Άμστερνταμ άφησε τον Δικέφαλο εκτός συνέχειας. Σ’ αυτά τα έξι χρόνια, οι Ολλανδοί έχουν αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ο Άγιαξ του Σουάρες, του Βερτόγκεν, του Έρικσεν και του Ντε Γιονγκ δεν υπάρχει πια. Στην θέση του υπάρχει ένα εξαιρετικό νεανικό σύνολο γεμάτο ποιότητα και ταλέντο με εξαιρετικά στοιχεία, αλλά και αδυναμίες.
Το paokfc.gr κάνει μία πρώτη γνωριμία με τους πέντε υποψήφιους αντιπάλους του Δικεφάλου στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League και σας παρουσιάζει το προφίλ του Άγιαξ.
Τα χάλασε στο φινάλε
08 Μαΐου 2016. Ο Άγιαξ ταξιδεύει για να παίξει στην έδρα της αδιάφορης Ντε Γκράαφστσαπ και θέλει ίδιο ή καλύτερο αποτέλεσμα από την Αϊντχόβεν για να επιστρέψει στην κορυφή του πρωταθλήματος. Η φιέστα είχε σχεδιαστεί.
Ο Άγιαξ δανείστηκε το λεωφορείο των γηπεδούχων το οποίο έντυσε στα χρώματά του για την επιστροφή στο Άμστερνταμ και κανείς δεν σκεφτόταν το ενδεχόμενο αποτυχίας. Το γκολ του Γιουνές στο 16′ είχε δώσει το προβάδισμα στον Αίαντα και όλα έδειχναν να έχουν πάρει τον δρόμο τους. Στο 55′,όμως, η Ντε Γκράαφστσαπ ισοφάρισε και το άγχος «έπνιξε» τους φιλοξενούμενους.
Η πίεση μέχρι το τελευταίο λεπτό δεν έφερε αποτέλεσμα και το τελευταίο σφύριγμα βρήκε τους παίκτες της ομάδας πεσμένους στο χορτάρι να μην μπορούν να πιστέψουν τι έχει συμβεί. Η Αϊντχόβεν επικράτησε με 3-1 στην έδρα της Τσβόλε και κατέκτησε το πρωτάθλημα.
Ήταν ο χειρότερος επίλογος μίας κακής χρονιάς για τον σύλλογο, ο οποίος δεν κατάφερε να πετύχει κανέναν από τους στόχους του. Το πρώτο χτύπημα ήρθε τον Αύγουστο όταν η Ραπίντ Βιέννης τον άφησε εκτός των Play Offs του Champions League.
Ο Άγιαξ πέρασε στους ομίλους του Europa League μολονότι ότι τα βρήκε σκούρα κόντρα στη Γιάμπλονετς, αλλά η παρουσία του στη διοργάνωση δεν ήταν επιτυχημένη. Σε έναν δύσκολο όμιλο κόντρα σε Σέλτικ, Μόλντε και Φενέρμπαχτσε, οι Ολλανδοί κατάφεραν να πάρουν μόλις μία νίκη. Με απολογισμό επτά βαθμούς τερμάτισαν τρίτοι και αποκλείστηκαν.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με τον πρόωρο αποκλεισμό στο Κύπελλο Ολλανδίας στην φάση των 32 από την Φέγιενορντ συνέθεσαν μία απογοητευτική χρονιά με την διοίκηση να αναλαμβάνει δράση και να προχωράει σε ανασύνταξη.
Ο προπονητής
Μετά από έξι χρόνια ο Φρανκ Ντε Μπουρ απομακρύνθηκε από το τιμόνι της ομάδας. Ο παλαίμαχος Ολλανδός εντάχθηκε στην ομάδα από το 2006 και μετά από τέσσερα χρόνια στις Ακαδημίες ανέλαβε τα ηνία του Αίαντα κατακτώντας τέσσερα σερί πρωταθλήματα από το 2011 μέχρι το 2014. Οι δύο σεζόν χωρίς τίτλο, όμως, έβαλαν τέλος στην παρουσία του στον πάγκο.
Αντικαταστάτης του θα είναι ο Πέτερ Μπος. Ο γεννημένος στο Άπελντοορν τεχνικός έκανε τα πρώτα του προπονητικά βήματα στην τοπική ομάδα, δείχνοντας εξαιρετικά στοιχεία και στην συνέχεια πέρασε από διάφορες ολλανδικές ομάδας, όπως η Βίτεσε, ενώ ήταν για τρία χρόνια τεχνικός διευθυντής στην Φέγενορντ. Τον Ιανουάριο του 2016 έφυγε για πρώτη φορά από την χώρα του για να αναλάβει την Μακάμπι Τελ Αβίβ με την οποία κατέκτησε την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, ενώ ηττήθηκε και στον τελικό Κυπέλλου από την Μακάμπι Χάιφα.
Στις 25 Μαΐου ο Άγιαξ ανακοίνωσε επίσημα την πρόσληψή του με τον διευθυντή του Συλλόγου, Βαν Ντερ Σαρ να δηλώνει ότι: «Ο Πέτερ είναι ένας άνθρωπος έμπειρος με ξεκάθαρη οπτική και πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει τους ταλαντούχους παίκτες του ρόστερ μας να ανέβουν επίπεδο. Οι ομάδες παίζουν πάντα τεχνικό και επιθετικό ποδόσφαιρο, γεγονός που συνάδει με την δική μας φιλοσοφία» .
Το ρόστερ
Ο Άγιαξ παραδοσιακά στηρίζεται σε ταλαντούχα νεαρά παιδιά. Η διάσημη ακαδημία του συνεχίζει να παράγει με αμείωτο ρυθμό νέα ταλέντα, αλλά είναι φανερό ότι η ομάδα στερείται προσωπικοτήτων και εμπειρίας.
Προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί αλλαγές σε πρόσωπα, ωστόσο, ο σχεδιασμός κινείται σε δύο άξονες: Τη διατήρηση των καλύτερων ποδοσφαιριστών που έχουν προκαλέσει ενδιαφέρον ξένων συλλόγων και την ενίσχυση του ρόστερ με παίκτες που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τα νέα παιδιά να ανέβουν επίπεδο.
Το αστέρι
Δύο είναι οι ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να μπουν σε αυτή την κατηγορία. Από την μία ο Αρκάντιους Μίλικ και από την άλλη ο Ντάβι Κλάασεν που έχει εξελιχθεί σε ηγέτη της ομάδας, ενώ σε ηλικία 23 ετών αποτελεί σημαντική μονάδα και για την Εθνική Ολλανδίας. Εξαιρετικός χαφ, ένα καθαρό δεκάρι με δημιουργικές αρετές και έφεση στο σκοράρισμα.
Ο Μίλικ, όμως, ήταν ο παίκτης που έστρεψε όλα τα βλέμματα πάνω του την περασμένη σεζόν. Ήρθε από την Λεβερκούζεν το 2014 με την μορφή δανεισμού και με 23 γκολ και 10 ασίστ ανάγκασε τους ανθρώπους της ομάδας να ενεργοποιήσουν την οψιόν αγοράς και να τον κρατήσουν στο Άμστερνταμ. Ο Πολωνός φρόντισε να τους δικαιώσει και ανέβασε κι άλλο τους αριθμούς του ολοκληρώνοντας την χρονιά με 24 γκολ και 13 ασίστ σε 42 συμμετοχές στρέφοντας πάνω του όλα τα βλέμματα της ποδοσφαιρικής Ευρώπης.
Το γήπεδο
Amsterdam Arena
Άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 1996 με τον Άγιαξ να φιλοξενεί την Μίλαν. Ο αρχικός στόχος ήταν να αποτελέσει ισχυρό όπλο στην προσπάθεια της Ολλανδίας να φέρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Άμστερνταμ. Με χωρητικότητα 53.502 θεατών είναι η έδρα του Άγιαξ, της ομάδας μπέιζμπολ Amsterdam Admirals, ενώ συχνά χρησιμοποιείται και από την εθνική Ολλανδίας.
Το 1998 το στάδιο φιλοξένησε τον τελικό του Champions League ανάμεσα στην Ρεάλ Μαδρίτης και την Γιουβέντους, ενώ το 2013 τον τελικό του Europa League μεταξύ της Μπενφίκα και της Τσέλσι. Η έδρα του Αίαντα έχει επιλεχθεί ως ένα από τα βασικά γήπεδα για το Euro 2020.
Οι διεθνείς και το πρόγραμμα της νέας σεζόν
Ο Άγιαξ έχει λιγότερους εκπροσώπους στο Euro 2016 από τον ΠΑΟΚ. Ο Πολωνός Αρκάντιους Μίλικ είναι ο μοναδικός παίκτης του Αίαντα που θα δούμε το καλοκαίρι στα γήπεδα της Γαλλίας. Ο αποκλεισμός της Εθνικής Ολλανδίας κατά κύριο λόγο, αλλά και της Δανίας από την τελική φάση της διοργάνωσης στέρησε από αρκετούς παίκτες του ρόστερ την ευκαιρία συμμετοχής στην σπουδαία διοργάνωση.
Ο ανανεωμένος Άγιαξ λοιπόν θα ξεκινήσει στις 26 ή στις 27 Ιουλίου την περιπέτειά του στα προκριματικά του Champions League, με την σέντρα της Eredivisie να έχει οριστεί για τις 05 Αυγούστου, γεγονός που δίνει ένα μικρό πλεονέκτημα στους Ολλανδούς, οι οποίοι θα έχουν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της καλοκαιρινής τους προετοιμασίας.