Για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που προσδοκά να έχει ο ΠΑΟΚ στη νέα αγωνιστική σεζόν, το μπάτζετ που δεν μπορεί να ξεφύγει, αλλά και την επιλογή να ενταχθεί ο Κώστας Χαραλαμπίδης στο προπονητικό επιτελείο της ομάδας μίλησε ο Νίκος Σταυρόπουλος στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Aναλυτικά όσα είπε ο “Μάτζικ”:
Ο μεταγραφικός σχεδιασμός του Δικεφάλου είναι σε εξέλιξη, με βάση (και) και την ενδελεχή παρουσίαση καλαθοσφαιριστών που έγινε προ ημερών, σε διοίκηση και προπονητή, από τον τεχνικό διευθυντή των «ασπρόμαυρων», με τον ίδιο να αναφέρει: «Έχουμε κάνει λίστα με παιδιά που μας ενδιαφέρουν. Έχουμε πλήρη εικόνα για το τι υπάρχει στην αγορά. Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε καλούς και πάρα πολύ φθηνούς αθλητές. Δυστυχώς, έχουμε το πρόβλημα που δεν έχουν άλλες ομάδες. Έχουμε μεγάλη δυσκολία στο να φέρουμε σύντομα παιδιά, τα οποία δεν είναι πολύ ακριβά και είναι καλοί παίκτες. Διαθέτουμε συγκεκριμένο μπάτζετ, από το οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Δεν μπορούμε και δε θέλουμε να ξεγελάσουμε αθλητές. Είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα, παρ’ όλα αυτά, όμως, θα κάνουμε την ομάδα, η οποία πιστεύουμε πως θα είναι ανταγωνιστική. Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να μη βρίσκεται στις πρώτες θέσεις. Νομίζω πως θα είναι ανταγωνιστική η ομάδα για την καινούργια χρονιά, όπως και να έχει το πράγμα».
Η πρώτη ουσιαστικά κίνηση που γνωστοποίησε ο ΠΑΟΚ για τη νέα περίοδο είναι η προσθήκη στο προπονητικό τιμ του μέχρι πρότινος αρχηγού της ομάδας, Κώστα Χαραλαμπίδη.
«Η επιλογή μας αποδεικνύει ότι πιστεύουμε πως ο Κώστας μπορεί να μπει στη διαδικασία την προπονητική. Εξαρτάται μόνο από τον ίδιο το πόσο θα βοηθήσει τον εαυτό του και κυρίως την ομάδα. Νομίζω, από την εμπειρία μου, πως θέλει ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής από το να αφήσει τον αθλητή και να αλλάξει σε προπονητή» μας τόνισε ο Νίκος Σταυρόπουλος. Πρόσθεσε επισημαίνοντας: «Έχω μιλήσει μαζί του, του έχω επισημάνει πράγματα και διαφορές. Θα πρέπει να κάνει υπομονή, να έχει διαφορετική συμπεριφορά. Άλλο φίλος και αθλητής και άλλο προπονητής που θα πρέπει ενδεχομένως να αγριέψει και να μιλήσει με άσχημο τρόπο στον παίκτη που ένα χρόνο πριν ήταν συμπαίκτης του. Έχει όρεξη, είναι πολλές ώρες στο γήπεδο. Εξαρτάται από τον ίδιο, όπως ισχύει γενικότερα για τον καθένα, το πόσο δουλεύει, για να πάει στο επίπεδο που τον ενδιαφέρει. Έχει από εμάς την ευκαιρία. Ο ΠΑΟΚ, δεν πρέπει να ξεχνάμε, έχει «βγάλει» προπονητές. Συνέβη με τον Χάρη Μαρκόπουλο, ο οποίος ήταν έξι χρόνια στην ομάδα και τώρα είναι επιτυχημένος προπονητής Α1, τον Δημήτρη Ιτούδη, που βρίσκεται, πλέον, στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης, τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, τον Κώστα Φλεβαράκη, είναι επίσης πολύ καλός ο Παντελής Μπούτσκος (σ.σ. νυν βοηθός προπονητής στους «ασπρόμαυρους»). Ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλο όνομα, έχει το ειδικό βάρος για να δουλέψεις».
Στέλεχος της Εθνικής ομάδας του 1987, ο Νίκος Σταυρόπουλος βρέθηκε στο πρόσφατο reunion που έγινε στην Αθήνα, με αφορμή τα 29 χρόνια από τη θρυλική κατάκτηση από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο ΣΕΦ. Σχολίασε σχετικά: «Η επιτυχία του 1987 είναι η πιο σημαντική στιγμή της ζωής μου. Η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ήταν πολύ σημαντικό γεγονός γενικά για την Ελλάδα τη δεκαετία του ΄80. Με το που τελείωσε το πρωτάθλημα Ευρώπης, μαζευτήκαμε στο δωμάτιο του αρχηγού, του Παναγιώτη Γιαννάκη, και η απόφαση όλων των παιδιών ήταν να βγούμε να πούμε στα μίντια “κάθε παιδί και μια μπάλα μπάσκετ, κάθε πυλωτή και μια μπασκέτα”. Έγινε αυτό σύνθημά μας και εξαπλώθηκε το μπάσκετ στα πέρατα της Ελλάδας. Οι αναμνήσεις από εκείνη την επιτυχία είναι απίστευτες, τα συναισθήματα έντονα. Η προσπάθεια ετών από τον Κώστα Πολίτη και την Ομοσπονδία, με ηγέτη τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, οι παίκτες που αγαπούσαν τη φανέλα της Εθνικής και δεν αρνήθηκαν ποτέ να παίξουν γι’ αυτήν, λίγο η τύχη, αλλά και το… χέρι του Θεού, με τις βολές του Καμπούρη, συνέβαλλαν, ώστε να φτάσει η ομάδα στην κορυφή. Αισθανόμασταν τότε όλοι περηφάνεια και δέος φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο».
Επιστρέφοντας στο σήμερα, ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ εκτίμησε πως η Εθνική ομάδα μπορεί να κατακτήσει στο προολυμπιακό τουρνουά στο Τορίνο (4-9/7) την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, διότι: «Γίνεται σοβαρή δουλειά. Πιθανά ο προπονητής θα στήσει την ομάδα γύρω από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος είναι τεράστιο ταλέντο. Διαθέτουν, όμως, εμπειρία και οι υπόλοιποι παίκτες. Πιστεύω πως έχουμε δυνατή, έμπειρη και με ταλέντο ομάδα, η οποία μπορεί να πάρει την πρόκριση. Κοιτάμε, βέβαια, τι έχουμε εμείς, αλλά δυστυχώς υπάρχουν και οι αντίπαλοι. Ποτέ δεν ξέρεις πως θα παρουσιαστούν και οι άλλοι. Θεωρώ, πάντως, με σιγουριά ότι είμαστε έτοιμοι για να παίξουμε μεγάλα παιχνίδια».
Για τη «βάφτιση», δε, του ΟΑΚΑ σε «Νίκος Γκάλης», θέμα που απασχόλησε αρκετά το τελευταίο διάστημα, είπε: «Πρόκειται για κίνηση που έγινε με καθυστέρηση. Έχουν λεχθεί πολλά κατά καιρούς. Τη δεκαετία του 1980 οι αναφορές ήταν γύρω από το αν και οι 12 της Εθνικής θα πρέπει να έχουν το όνομα τους σε γήπεδο, για το αν θα πρέπει να δοθούν τα ονόματά μας σε οδούς. Προφανώς και είναι ιστορική στιγμή να πάρει το όνομα του Νίκου Γκάλη το γήπεδο. Όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο Γκάλης, κορυφαίος αθλητής στην Ευρώπη. Το μπάσκετ, όμως, είναι ομαδικό άθλημα. Χρήζουν πιθανά ίδιας ή παρόμοιας συμπεριφοράς και οι υπόλοιποι αθλητές της Εθνικής του ΄87, χωρίς αυτό να αναιρεί την προσφορά του Γκάλη στο μπάσκετ, δεν το συζητάμε καν αυτό».