Στις 19 Δεκεμβρίου 2011, οι Μπάνε Πρέλεβιτς και Βαγγέλης Γαλατσόπουλος ανακοίνωναν, σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, την απόφαση της ΚΑΕ ΠΑΟΚ να υπαχθεί στο άρθρο 99, δηλαδή στον πτωχευτικό κώδικα, αφού οι οικονομικές υποχρεώσεις ήταν δυσβάστακτες. Πέντε περίπου χρόνια μετά, το άρθρο 99 αποτελεί παρελθόν κι η “ασπρόμαυρη” ΚΑΕ έχει απαλλαγεί από το “οδυνηρό” σενάριο της χρεωκοπίας.
Για τους επιτελείς της ομάδας, αυτός ήταν ένας δύσκολος κι ανηφορικός δρόμος, αφού ο στόχος της εξυγίανσης της εταιρείας και της ταυτόχρονης δημιουργίας ανταγωνιστικής ομάδας μόνο εύκολος δεν ήταν. Παρ’ όλα αυτά, ο ΠΑΟΚ κατάφερε, όχι μόνο να πραγματοποιεί αξιοπρεπείς πορείες στο πρωτάθλημα, αλλά να δίνει το “παρών” στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όντας η ελληνική ομάδα με τις περισσότερες ευρωπαϊκές παρουσίες, μετά από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.
Όλο αυτό το διάστημα, έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις, σχετικά με την αντιμετώπιση που έτυχε το τμήμα του μπάσκετ από τον κόσμο του Δικεφάλου, με κάποιους να επικρίνουν την μηδαμινή στήριξη που είχε η ομάδα κι άλλους να επιρρίπτουν ευθύνες στην ΚΑΕ για την εικόνα του άδειου ιδιόκτητου Κλειστού, στην πλειοψηφία των αναμετρήσεων.
Όποια άποψη κι αν έχει κανείς, δεν γίνεται να μην αναγνωρίσει στον Μπάνε Πρέλεβιτς, τον Βαγγέλη Γαλατσόπουλο και όλους όσους δίνουν τον αγώνα αυτό τα 4,5 τελευταία χρόνια, ότι κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το πιο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο μπασκετικός ΠΑΟΚ στην ιστορία του, φτάνοντας έναν βήμα πριν το … χείλος του γκρεμού.
Ο ΠΑΟΚ του 2016, λοιπόν, έχει τακτοποιήσει ΟΛΕΣ του τις υποχρεώσεις προς τους ιδιώτες (όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν, έχουν ρυθμιστεί) και σε αντίθεση με την τραγική κατάσταση του 2011 είναι απελευθερωμένος, προκειμένου να προσεγγίσει τον χρηματοδότη, κάτι που αποτελεί τον μόνο δρόμο για να επιστρέψει στο επίπεδο των δεκαετιών του ‘80 και του ‘90 και να γίνει ξανά πρωταγωνιστής στο ελληνικό κι ευρωπαϊκό μπάσκετ.
Οι επιτελείς της ομάδας, λοιπόν, ήταν αυτοί που … έβγαλαν το φίδι από την τρύπα, αφού, εάν δεν έπαιρναν αυτοί την πρωτοβουλία πριν από 5 χρόνια, τότε τα χρόνια που ακολούθησαν, θα ήταν ταπεινωτικά. Ποιός θα σκεφτόταν να επενδύσει σε μία ομάδα καταχρεωμένη, με ένα σωρό υποχρεώσεις από παλαιότερη έτη;
Σήμερα, η ΚΑΕ ΠΑΟΚ μπορεί να μην έχει χρηματοδότη, αλλά πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να τον προσελκύσει. Ο Ιβάν Σαββίδης θα ήταν η ιδανική λύση κι η παρουσία του θα σήμαινε την άμεση αλλαγή επιπέδου, ωστόσο τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει, αφού ο ίδιος είναι διατεθειμένος να βοηθάει, όποτε του ζητηθεί, αλλά δεν υπάρχει η ένδειξη, ότι ενδιαφέρεται άμεσα να εμπλακεί με τα διοικητικά του μπάσκετ.
Σίγουρα, μετά τον στόχο της οικονομικής σωτηρίας, μένει να επιτευχθεί κι αυτός της εύρεσης του χρηματοδότη, άλλωστε τόσο ο Μπάνε όσο και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης, το δηλώνουν ξεκάθαρα. Πάντως, όσα παράπονα κι αν έχουν οι φίλοι του ΠΑΟΚ, όσο υψηλές κι αν είναι οι προσδοκίες τους από τις “χρυσές” εποχές των προηγούμενων δεκαετιών, οφείλουν να κάνουν την αυτοκριτική τους και να σκεφτούν, εάν αυτά τα χρόνια, πιστεύουν, πως στάθηκαν δίπλα, όπως θα του άξιζε, στον “τίγρη” αλλά και στην υπόλοιπη ομάδα..