ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Κ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ – Θ. ΧΑΣΤΑΣ
Οι οπαδοί του Άγιαξ έχουν τη δική τους ιστορία…
Οι πιο φανατικοί οπαδοί του «Αίαντα» έχουν τον σύνδεσμο «F-side», ο οποίος έχει πάρει το όνομά του από την κερκίδα «Vak F» που ήταν τοποθετημένοι στο παλαιό γήπεδο της ομάδας το «De Meer».
Τα μέλη του «F-side» δε θεωρούνται απλώς φανατικοί οπαδοί, αλλά λογίζονται ως οι πιο σκληροπυρηνικοί χούλιγκαν της Ολλανδίας, καθώς ιδρύθηκαν το 1976 όταν ένας Άγγλος έφερε τα πρώτα στοιχεία χουλιγκανισμού στο Άμστερνταμ.
Η πιο μεγάλη αντιπαλότητα του συνδέσμου «F-side» του Άγιαξ είναι με το σύνδεσμο «Vak S» της Φέγενορντ, η οποία είναι και η πιο μισητή αντίπαλος της ομάδας του Άμστερνταμ.
Βέβαια οι οπαδοί του Άγιαξ έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς και με τους οπαδούς της Ντεν Χάαγκ (Χάγης) που έχουν το σύνδεσμο «ADO», αλλά και με το σύνδεσμο «Bunnikside» της Ουτρέχτης.
Μετά από τα αιματηρά γεγονότα γνωστά ως Staafincident ( Iron bar incident ) το 1989 η ομάδα του Άγιαξ πήρε αρκετά αυστηρά μέτρα για να περιορίσει το χουλιγκανισμό. Μέχρι τότε είχε αρχίσει όμως να δημιουργείται και η δεύτερη φουρνιά φανατικών οπαδών που έκλιναν προς τον χουλιγκανισμό.
Το 1996 ο Άγιαξ μετακόμισε στη νεόκτιστη τότε Άμστερνταμ Αρένα. Η διοίκηση της ομάδας προσπάθησε να διασπάσει την κερκίδα των φανατικών και να τους διασκορπίσει μέσα σε όλο το γήπεδο. Το 1997 σημειώθηκε μία από τις πιο αιματηρές οδομαχίες μεταξύ των φανατικών οπαδών του Άγιαξ και της Φέγενορντ κοντά στο μεγάλο αυτοκινητόδρομο που βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο (έμεινε γνωστή ως «Battle of Beverwijk»). Στα επεισόδια κτυπήθηκε μέχρι θανάτου ένα μέλος του συνδέσμου του Άγιαξ «F-side» ο Κάρλο Πικόρνι.
ΟΙ «ULTRAS VAK 4-10»
Ο σύνδεσμος έκανε μία συμφωνία με τη διοίκηση του Άγιαξ να πάρει το νότιο πέταλο του γηπέδου, εκεί που θα βρίσκονταν στο εξής η παλαιά και η νέα γενιά των φανατικών οπαδών της ομάδας. Από πέρυσι το 2009, ακόμη ένα νέος σκληροπυρηνικός σύνδεσμος φίλων του Άγιαξ, οι «Ultras VAK 4-10» άφησαν το βόρειο πέταλο (που ήταν δίπλα στην κερκίδα των φιλοξενούμενων) και μετακόμισαν στο επάνω διάζωμα του νοτίου πετάλου, πάνω από το σύνδεσμο «F-side».
Επειδή η ολλανδική κυβέρνηση δεν βρήκε τρόπους να εξαλείψει το πρόβλημα του χουλιγκανισμού στα γήπεδα, αποφάσισε να απαγορεύσει τις μετακινήσεις των οπαδών εκτός έδρας για τα ντέρμπι. Παρόλα αυτά κάθε τόσο σημειώνονται επεισόδια σε διάφορα ματς…
ΤΑ ΕΒΡΑΪΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ
Στην κερκίδα του συνδέσμου «F-side» σηκώνεται και η σημαία του Ισραήλ. Οι ιδρυτές του Άγιαξ είχαν εβραϊκές ρίζες και από τα μέσα της 10ετίας του ’70 οι αντίπαλοι οπαδοί είχαν αρχίσει να αποκαλούν του φίλους του Άγιαξ «Εβραίους» («Jews»). Ο κόσμος του Άγιαξ δεν είχε πρόβλημα με το προσωνύμιο και άρχισαν να αποκαλούν και μόνοι τους εαυτούς τους «Σούπερ Εβραίους»!
Κάπου εκεί άρχισαν να εμφανίζονται όλα και περισσότερα σύμβολα του Ισραήλ στο γήπεδο όπως σημαίες και το άστρο του Δαβίδ. Παράλληλα άρχισαν να τραγουδάνε και εβραϊκά τραγούδια, ενώ κάποια στιγμή ήταν δυνατό να κατεβάσει κάποιους το «Hava Nagila» και άλλα εβραϊκά τραγούδια και «ring tones» από το επίσημο σάιτ της ομάδας!
Τα πράγματα εκτραχύνθηκαν όταν οι αντίπαλοι οπαδοί άρχισαν να βγάζουν ένα ιδιαίτερα αντισημιτικό πρόσωπο με ναζιστικές προθέσεις και ακραία συνθήματα τύπου: «Hamas, hamas, joden aan het gas» (μετάφραση: «Χαμάς, Χαμάς, οι εβραίοι στα αέρια» ).
Την τελευταία 10ετία υπήρξαν προσπάθειες από τον επίσημο Άγιαξ να φύγει σταδιακά η εβραϊκή σφραγίδα από την ομάδα. Ωστόσο αυτό μάλλον απέτυχε καθώς οι οπαδοί του «Αίαντα» συνεχίζουν να έχουν πάντα μαζί τους σημαίες του Ισράηλ, το αστέρι του Δαβίδ και άλλα εβραϊκά σύμβολα.
ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΟΥ «ΜΠΟΥΛΝΤΟΓΚ»
Ένα από τα σύμβολα που χρησιμοποιούν οι φανατικοί οπαδοί του Άγιαξ είναι ένα «μπουλντογκ», το οποίο είναι ίδιο με το σήμα του συνδέσμου φίλων Άρη «Super 3»! Μόνο που το «μπουλντόγκ» των Ολλανδών φοράει και ένα κράνος σαν του «Αίαντα», ο οποίος είναι το πραγματικό έμβλημα της ομάδας.
ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΟΥ ΆΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Οι σημαίες που χρησιμοποιούν οι φανατικοί οπαδοί του Άγιαξ έχουν τα χρώματα και τα σύμβολα που είχε η πόλη του Άμστερνταμ από παλιά. Το οικόσημο της πόλης είναι μία κόκκινη ασπίδα με μία μαύρη κατακόρυφη λωρίδα στη μέση η οποία έχει πάνω της τρεις ασημένιους σταυρούς του Αγίου Ανδρέα. Έτσι οι σημαίες των οπαδών του Άγιαξ είναι κόκκινο και μαύρο χρώμα και έχουν στη μέση πάνω στη μαύρη λωρίδα κατακόρυφα τρία λευκά «Χ» σαν τους ασημένιους σταυρούς του Αγίου Ανδρέα που ήταν πάνω στο οικόσημο της πόλης .
ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΩΝ ΦΑΝΑΤΙΚΩΝ
Για να πάει κανείς στην Άμστερνταμ Αρένα με τρένο ή μετρά έχει δύο επιλογές για τη στάση που θα κατέβει. Η κανονική στάση είναι η «Bijlmer ArenA» ενώ υπάρχει και η «Strandvliet». Η πρώτη βγάζει αμέσως μπροστά στο γήπεδο, ενώ η δεύτερη οδηγεί πιο κοντά στο στέκι των φανατικών του Άγιαξ που είναι δίπλα στο γήπεδο!
Κατεβαίνοντας κάποιος στη στάση «Strandvliet», περνάει κάτω από μία γέφυρα και βλέπει αριστερά το εντυπωσιακό γήπεδο. Στην ευθεία όμως μπροστά (περίπου 200 μέτρα από το γήπεδο) βρίσκεται το στέκι των φανατικών οπαδών του Άγιαξ, ένας χώρος στεγασμένος γεμάτος με εξωτερικά γκράφιτι ιστορικών προσώπων της ομάδας, όπως ο Φαν Μπάστεν, ο Ράικαρντ κτλ.
Από έξω γράφει «Supporters home» («το σπίτι των οπαδών») και δίπλα είναι ζωγραφισμένο το οικόσημο της πόλης του Άμστερνταμ, η κόκκινη ασπίδα με μία μαύρη κατακόρυφη λωρίδα στη μέση η οποία έχει πάνω της τρεις ασημένιους σταυρούς του Αγίου Ανδρέα και δύο λιοντάρια, όπου είναι γραμμένο και το σύνθημα της πόλης «Heldhaftig, Vastberaden, Barmhartig» («Ηρωισμός, αποφασιστικότητα και ελεημοσύνη» σημαίνουν σε ελεύθερη μετάφραση».
Στη μεγάλη πλευρά του κτιρίου είναι ζωγραφισμένες σε γκάφιτι οι μεγαλύτερες μορφές του ποδοσφαίρου του Άγιαξ, και γράφεται: «Η ζώνη των θέων».
Εκεί συγκεντρώνονται οι φανατικοί φίλοι του Άγιαξ πριν από τα ματς, πίνοντας ότι… πίνεται πριν μετακομίσουν μέσα στο γήπεδο.