Στα τέλη Αυγούστου θα γνωρίζουμε οριστικά πως θα είναι η νέα μορφή του Champions League, ωστόσο το σίγουρο είναι πως Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία και Ιταλία θα στέλνουν απευθείας τέσσερις ομάδες στους ομίλους.
Η UEFA έχει μπει εδώ και καιρό στη διαδικασία να αλλάξει το Champions League σε κλειστή λίγκα και οι πρώτες αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη του μήνα.
Εκεί που έχουν καταλήξει οι άνθρωποι της UEFA με τους μεγάλους συλλόγους της Ευρώπης είναι πως Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία και Ιταλία θα έχουν απευθείες τέσσερις ομάδες στους ομίλους του Champions League, ενώ μέχρι τώρα οι τρεις πρώτες χώρες στην κατάταξη της UEFA έστελναν τρεις ομάδες στους ομίλους και μία στα play offs.
Όλη η Ευρώπη περιμένει με αγωνία τις επίσημες ανακοινώσεις, καθώς οι αλλαγές θα αφορούν και τους εκπροσώπους της χώρας μας.
Επί της ουσίας η πρόταση για το νέο Champions League είναι ένας συμβιβασμός, ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης (Μπάγερν, Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης) που επιθυμούσαν την δημιουργία της Superlega και την UEFA. Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία και Ιταλία θα έχουν τέσσερις ομάδες απευθείας στους ομίλους.
Σύμφωνα με αποκαλύψεις ξένων ΜΜΕ τα εισιτήρια θα αφορούν την απευθείας πρόκριση στους ομίλους του Champions League, με τα τρία να δίνονται στις τρεις πρώτες ομάδες και το τελευταίο να δίνεται σε ομάδα που θα επιλέγει η UEFA, με βάση το όνομα, την αξία και την ιστορικότητα (wild card). Αυτό θα γίνεται ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα μένουν απέξω ομάδες όπως π.χ. η Λίβερπουλ ή η Μίλαν.
Δύο εισιτήρια θα παίρνουν για τους ομίλους τα πρωταθλήματα που ακολουθούν, όπως το γαλλικό, ενώ κάποια θα πηγαίνουν στις χώρες που είναι στη δεκάδα της UEFA, όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ουκρανία και η Τουρκία. Οι υπόλοιπες θέσεις (έξι ή επτά) θα δίνονται με την διαδικασία των πλέι οφ, όπου θα συμμετέχουν 50 ομάδες. Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή στην 15η θέση της UEFA, κάτι που σημαίνει ότι είναι εκτός του νέου σχεδίου.
Δημιουργείται έτσι ένα Super Champions League, με 32 ομάδες χωρισμένες σε 8 ομίλους, αλλά διαφορετικά κριτήρια πρόκρισης. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει προσπάθεια για να μεγαλώσει η αξία της διοργάνωσης καθώς, για παράδειγμα, είναι χαρακτηριστικό ότι η Πρέμιερ Λιγκ έχει 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα ετησίως, ενώ το Champions League 2,3 που υπολογίζεται να γίνουν 2,7 από το 2018.
Πρόκειται για σχέδιο παρόμοιο με αυτό που έχει εισηγηθεί ο Καρλ Χάινζ Ρουμενίγκε, γενικός διευθυντής της Μπάγερν και πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων. «Για ποιο λόγο να αποκλείσουμε ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο οποίο θα συμμετέχουν ομάδες από την Γερμανία, την Ισπανία, την Αγγλία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Θα μπορούσε να γίνει και υπό την UEFA αλλά και πιο ιδωτικά» ήταν τα λόγια του Ρουμενίγκε σε πρόσφατο συνέδριο για το Financial Fair – Play, που διεξήχθη στο Μιλάνο.
Η άποψη του Ρουμενίγκε είναι πως πια οι μεγάλοι σύλλογοι… χαραμίζονται, υπό μία έννοια, στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουν και ομάδες αρκετά χαμηλότερης δυναμικότητας ή και να μοιράζονται οικονομικά οφέλη μαζί τους. Ο Γερμανός παράγοντας απέφυγε να μιλήσει με… ονόματα, αλλά θα μπορούσε να είναι ένα πρωτάθλημα με τη συμμετοχή των Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Ατλέτικο, Σεβίλλη ή Βαλένθια, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Γιουβέντους, Μίλαν, Ίντερ, Νάπολι, Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Λεβερκούζεν, Παρί Σεν Ζερμέν, Μαρσέιγ και Λιόν.
πηγή: sdna