Κραταιά δύναμη του Σοβιετικού ποδοσφαίρου, κάτοχος ευρωπαϊκού τίτλου και μόνιμη πρωταθλήτρια Γεωργίας. Το paokfc.gr σας συστήνει την επόμενη αντίπαλο του Δικεφάλου, Ντιναμό Τιφλίδας, μέσα από ένα πλούσιο αφιέρωμα.
Η ιστορία
Η Ντιναμό ιδρύθηκε το 1925 και ξεκίνησε να συμμετέχει στο Σοβιετικό Πρωτάθλημα. Είναι από τις λίγες ομάδες που δεν υποβιβάστηκε ποτέ και μαζί με την Ντιναμό Κιέβου είναι οι μόνες σοβιετικές ομάδες που κατέκτησαν ευρωπαϊκό τίτλο.
Η προσεχής αντίπαλος του Δικεφάλου κατέκτησε το 1981 το Κύπελλο Κυπελλούχων επικρατώντας της Καρλ Τσβάις Ιένα με 2-1 στον τελικό της διοργάνωσης. Αυτή είναι και η κορυφαία στιγμή στην στιγμή ιστορία του Συλλόγου, ο οποίος έχει καταφέρει να πάρει δύο φορές τον τίτλο στην Σοβιετική Λίγκα και δύο φορές το αντίστοιχο Κύπελλο.
Από το 1990 και μετά οι γεωργιανές ομάδες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο σοβιετικό πρωτάθλημα και διοργάνωσαν για πρώτη φορά την δική τους διοργάνωση, με την Ντιναμό να κατακτά τον τίτλο. Έκτοτε τα έχει καταφέρει άλλες 15 φορές ενώ μετρά και 13 κατακτήσεις του Κυπέλλου της χώρας.
Το…ελληνικό παρελθόν
Τέσσερις φορές έχει συναντηθεί η Ντιναμό με ομάδες από την χώρα μας και οι δύο μάλιστα είναι σε ιστορικές στιγμές για το κλαμπ. Αρχικά οι Γεωργιανοί είχαν αποκλείσει την Καστορία στο Κύπελλο Κυπελλούχων στον δρόμο τους προς την κορυφή. Στην συνέχεια το 2004 συμμετείχαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, τερματίζοντας τελευταίοι με μηδέν βαθμούς πίσω από τον Πανιώνιο του Αλέξανδρου Τζιόλη, που τους κέρδισε με 5-2, στους υβριδικούς ομίλους του Κυπέλλου UEFA .
Το 2008 αποκλείστηκαν στον δέυτερο προκριματικό γύρο του Champions League από τον Παναθηναϊκό ενώ το 2011 η ΑΕΚ τους άφησε εκτός ομίλων Europa League. Με τον ΠΑΟΚ δεν έχουν ξανασυναντηθεί, καθώς ο Δικέφαλος έχει αντιμετωπίσει μόνο την Λοκομοτίβ Τιφλίδας από την Γεωργία.
Ο προπονητής
Ο Γιουράι Γιάραμπεκ επιστρέφει στο γήπεδο της Τούμπας περίπου έναν χρόνο μετά. Ο Σλοβάκος τεχνικός αντιμετώπισε τον Δικέφαλο πέρυσι με τηνΣπαρτάκ Τρνάβα έναν περίπου μήνα πριν αποχωρήσει από τον πάγκο της ομάδας. Στην Τιφλίδα έφτασε στα μέσα της περσινής σεζόν και οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του νταμπλ.
Ο 54χρονος τεχνικός ασχολείται με την προπονητική από το 2008, έχοντας καθίσει αρχικά στον πάγκο της Ζασλόβσκε για μία σεζόν, ενώ ακολούθησε η Ζλάτα Μοράβτσε στην οποία έμεινε για τέσσερα χρόνια, πριν πάρει τα ηνία της Σπάρτακ Τρνάβα, ομάδα της γενέτειράς του, για μία διετία.
Το ρόστερ
Η ομάδα στηρίζεται κυρίως σε Γεωργιανούς ποδοσφαιριστές, ενώ στο ρόστερ υπάρχουν και κάποιοι ξένοι παίκτες που προσδίνουν ποιότητα στον δυναμισμό των γηγενών. Στο φετινό μεταγραφικό παζάρι, η ομάδα κινείται αθόρυβα και με μία πρώτη ματιά, φαίνεται ότι έχει αποδυναμωθεί ελαφρώς.
Σημαντική απώλεια ο περσινός πρώτος σκόρερ Γκιόργκι Κβιλιτάια, ο οποίος την προηγούμενη σεζόν μέτρησε 29 τέρματα σε 39 συμμετοχές και πλέον θα φορά την φανέλα της Ραπίντ Βιέννης.
Η ομάδα κάλυψε το κενό που είχε στον άσσο παίρνοντας τον ΓκιόργκιΛομάια από την Ίντερ Μπακού και τον Γάλλο Άντονι Σκρίμπε από την Αζαξιό, ενώ σημαντική προσθήκη είναι ο Βλάντιμερ Ντβαλισβίλι, ο οποίος θα καλύψει το κενό του Κβιλιτάια.
Το γήπεδο
Το Boris Paichadze Dinamo Arena είναι η έδρα της Ντιναμό Τιφλίδας. Το μεγαλύτερο γήπεδο της χώρας χτίστηκε το 1976, ενώ ανακαινίστηκε τελευταία φορά το 2006 και μπορεί να φιλοξενήσει 54.549 φιλάθλους, προσφέροντάς τους όλες τις ανέσεις ενός σύγχρονου γηπέδου. Το ρεκόρ θεατών κρατάει από το 1979, πριν μπουν καρεκλάκια, και είναι 110.000 θεατές σε έναν αγώνα κόντρα στην Λίβερπουλ, ενώ επαναλήφθηκε το 1995 σε έναν αγώνα της Εθνικής Ομάδας της χώρας κόντρα στην Γερμανία. Το 1995 ονομάστηκε σε Boris Paichadze προς τιμήν του σπουδαιότερου Γεωργιανού ποδοσφαιριστή του 20ου αιώνα.
Το στάδιο φιλοξενεί πέρα από την Ντιναμό, την εθνική ποδοσφαιρού, και αυτή του ράγκμπι, ένα άθλημα αρκετά δημοφιλές στην χώρα. Το 2015 στο γήπεδο διεξήχθη το ευρωπαϊκό Super Cup ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Σεβίλλη, με τους Μπλαουγκράνα να επικρατούν με 5-4 στην παράταση σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι.
πηγή: paokfc.gr