Εδώ και 23 χρόνια η Καραμπάχ Αγκντάμ, αγωνίζεται μόνο… μακριά από το “σπίτι” της. Το 1993 Αρμένιοι αυτονομιστές, κατέκτησαν την πατρίδα του συλλόγου, που βρίσκεται γύρω από την περιοχή της πόλης Αγκντάμ, που πλέον πρόκειται για μια πόλη “φάντασμα” στα νοτιοδυτικά του Αζερμπαϊτζάν.
Το Αγκντάμ, η πατρίδα της αντιπάλου του ΠΑΟΚ στους ομίλους του Εuropa League, ιδρύθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα και στα αζέρικα το όνομα της πόλης σημαίνει “λευκό σπίτι”. Μέχρι τον πόλεμο του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, η πόλη αριθμούσε περί τους σαράντα χιλιάδες κατοίκους.
Διέθετε εργοστάσια και σιδηροδρομικό σταθμό ενώ ήταν γνωστή για το κρασί και το βούτυρο. Με την έναρξη του πολέμου η πόλη αποτέλεσε σημαντικό στρατηγικό σημείο για τις αζέρικες δυνάμεις. Στα τέλη Ιουλίου του 1993 οι αυτονομιστές κατόρθωσαν, ύστερα από σκληρή μάχη, να καταλάβουν την πόλη με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εκδιωχθούν.
Λόγω του φόβου της ανακατάληψης από τους Αζέρους, οι αυτονομιστές αποφάσισαν να καταστρέψουν την πόλη. Σήμερα η πόλη έχει ερημωθεί και αποτελεί στρατιωτική ζώνη των δυνάμεων του Ναγκόρνο – Καραμπάχ.
Η περιοχή έγινε πηγή διαμάχης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της με τον Πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο σκληρότατος πόλεμος κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, και προκάλεσε κύματα προσφύγων από το Καραμπάχ προς την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και μικρό τμήμα αυτών σε χώρες της Δύσης.
Μετά τον πόλεμο, η ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης που πλέον είναι έρημη, έθεσε ως έδρα, το Μπακού και ουσιαστικά είναι πλέον… αιώνια εξόριστη!
Η ομάδα ήταν η πρώτη ομάδα που δεν προέρχεται από το Μπακού και κατέκτησε το Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του Αζερμπαϊτζάν. Μαζί με την Νεφτσί που συμμετείχε σε όλες τις περιόδους του πρωταθλήματος.
H Kαραμπάχ, παίζει συχνά σε μέρη όπου βρίσκονται πολλοί πρόσφυγες της , οι οποίοι έχουν πάει σε διάφορες περιοχές του Αζερμπαϊτζάν και ο πυρήνας των οπαδών της είναι πρόσφυγες.
Το στάδιο της “Tofiq Bahramov”, πήρε το όνομα του, από τον επόπτη που το 1966, αποφάσισε πως η μπάλα πέρασε την γραμμή της εστίας της Εθνικής Γερμανίας στον τελικό του Γουέμπλεϊ με αντίπαλο την Αγγλία, “χαρίζοντας” με αυτόν τον τρόπο το Παγκόσμιο Κύπελλο στους Άγγλους.
“Η Καραμπάχ δεν είναι μια συνηθισμένη ομάδα αφού πολλές φορές χρησιμοποιείται για πολιτικά παιχνίδια. Η κυβέρνηση του Μπακού, χρησιμοποιεί την ομάδα, εναντίον της Αρμενίας, γιαυτό και οι αθλητικές επιτυχίες της Καραμπάκ, είναι για τους πολιτικούς της περιοχής, πολύ σημαντικές”, αναφέρει ο blogger Μάνουελ Βετ.
Aπό το 2009 την ομάδα προπονεί ο Γκούρμπαν Γκουράνοφ. Μαζί με αυτόν ήρθε ποιότητα στο στυλ παιχνιδιού της ομάδας, αλλά και ο τέταρτος και πέμπτος τίτλος στην ιστορία του συλλόγου.
Η ομάδα χωρίς… πατρίδα, έκανε το μεγάλο μπαμ πέρσι και αφού πρώτα είχε καταφέρει μια χρονιά πριν, να μπει στους ομίλους του Europa League. Ο αντίπαλος του ΠΑΟΚ, από την πόλη… φάντασμα, άφησε όλη την Ευρώπη άφωνη, όταν στον τρίτο προκριματικό γύρο του Chmpions League, απέκλειε την Σέλτικ, με ισοπαλία εντός έδρας και απίστευτη νίκη εκτός έδρας με 1-0.
Ο σύλλογος τον οποίο θα αντιμετωπίσει ο Δικέφαλος φέτος στους ομίλους του Europa League, άγγιξε το θαύμα με την συμμετοχή στους ομίλους του Champions League, καθώς έφτασε στα play off, αλλά εκεί αποκλείστηκε από την Γιούνγκ Μπόις με δύο ήττες.
Παρ’όλα αυτά και στους ομίλους του Europa League, έδειξε την αξία της νικώντας την Άντερλεχτ, αλλά και κοιτώντας στα μάτια τις Τότεναμ και Μονακό.
Μπορεί να μην είναι διάσημη, μπορεί να μην έχει πατρίδα, ούτε δική της πόλη, όμως η Καραμπάχ λόγω αυτών που εκπροσωπεί και χάρη στο γεγονός ότι η κυβέρνηση νοιάζεται πολύ για αυτήν, γίνεται όλο και πιο επιτυχής και σύντομα θα έχει και δικό της… σπίτι, αφού χτίζεται στάδιο για χάρη της. Πλέον θέλει να κάνει ένα ακόμη βήμα στην Ευρώπη αλλά εκεί θα βρει τον ΠΑΟΚ που ξέρει πολύ καλύτερα τι σημαίνει χαμένη πατρίδα, προσφυγιά, πόνος και φέτος είναι έτοιμος για σπουδαία πράγματα εντός και εκτός συνόρων.