Ως «σχολή» για στήσιμο αγώνων χαρακτηρίζεται η Κύπρος σε ρεπορτάζ, το οποίο δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη (7/9) από τη βρετανική εφημερίδα «Guardian».
«Βόμβες σε αυτοκίνητα, διαφθορά και παράνομο στοίχημα – Πώς το ποδόσφαιρο στην Κύπρο ξέφυγε από τον έλεγχο», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του θέματος.
Όπως γράφει η εφημερίδα, έχουν πραγματοποιηθεί έξι βομβιστικές επιθέσεις εναντίον διαιτητών από την οργάνωση «Ένοπλοι Θύρα-Ενιώτες Αντάρτες της Πόλης», η οποία έχει κηρύξει «πόλεμο» εναντίον του σύγχρονου διεφθαρμένου κυπριακού ποδοσφαίρου.
«Δεν είναι αστείο. Έχει φτάσει στο σημείο όπου η Κύπρος πρέπει να είναι το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για έναν διαιτητή», είπε ο ρέφερι Χαράλαμπος Σκαπούλλης, ενώ γίνεται αναφορά και στις καταγγελίες του έτερου διαιτητή Μάριου Παναγή περί «γενικότερου ιστού διαφθοράς» με βολές εναντίον της Ομοσπονδίας.
Εκτός από τους Σκαπούλλη και Παναγή, στην εφημερίδα μίλησαν οι Νίκος Καρτακούλλης (σ.σ. πρώην επικεφαλής του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού), Φραντσέσκο Μπαράνκα (σ.σ. Γενικός Γραμματέας της διεθνούς οργάνωσης κατά των στημένων αγώνων Federbet) και Σπύρος Νεοφυτίδης (σ.σ. πρόεδρος του Σωματείου των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών του νησιού).
«Το έκανα ελπίζοντας ότι οι αρχές δε θα έκαναν τα στραβά μάτια. Οι διαιτητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε κόλπο. Μπορεί να είναι μια μικρή ή μεγάλη απόφαση. Εξαρτάται από το ματς. Όπου δεν υπάρχουν κάμερες μπορούν να κάνουν μεγάλα πράγματα», είπε για τις καταγγελίες ο κ. Παναγή.
Ο κ. Καρτακούλλης χαρακτήρισε «γενναία» την πράξη του διαιτητή και προσέθεσε: «Είναι πρόβλημα όχι μόνο του αθλητισμού, αλλά ολόκληρης της κυπριακής κοινωνίας».
Ο κ. Μπαράνκα, από την πλευρά του, ήταν πιο αιχμηρός: «Θεωρούμε το κυπριακό ως ένα από τα πιο βρώμικα πρωταθλήματα του κόσμου. Θεωρούμε επίσης την Κύπρο ως κάτι σαν «σχολή» για το στήσιμο αγώνων με πολλούς παίκτες να εξαγάγουν τον ιό όταν μετακινούνται σε άλλα πρωταθλήματα».
Τέλος, ο κ. Νεοφυτίδης θέλησε να ευαισθητοποιήσει τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι φοβούνται απόλυση ή παρακράτηση μισθών αν δεν συμμετάσχουν στις διεφθαρμένες πρακτικές του κυπριακού ποδοσφαίρου.
«Οι παίκτες πολλές φορές άκουσαν να τους λένε ότι οι αγώνες έπρεπε να στηθούν για να πληρωθούν οι μισθοί τους. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν με την εκπαίδευση, την αλλαγή της νοοτροπίας.
Το 70% των ποδοσφαιριστών είναι ξένοι που πάνε και έρχονται, επομένως η αλλαγή της νοοτροπίας δεν είναι εύκολη. Ζητώ τη σύσταση ειδικής αστυνομικής μονάδας και ενός συστήματος που θα επιτρέπει στους ποδοσφαιριστές να καταγγέλλουν άμεσα το στήσιμο αγώνων», είπε μεταξύ άλλων.
Στην εφημερίδα δέχθηκε να μιλήσει και ο Ανθούλης Μυλωνάς, Γενικός Διευθυντής της ΚΟΠ, ο οποίος απέκρουσε τις κατηγορίες, καθώς επεσήμανε ότι η αστυνομική έρευνα διαπίστωσε ότι καμία από τις καταγγελίες δεν ευσταθεί.
Η απάντηση της κυπριακής Ομοσπονδίας
Ως μέσο αύξησης της επισκεψιμότητας χαρακτήρισε το δημοσίευμα η κυπριακή Ομοσπονδία, με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη (7/9).
Η διοργανώτρια αρχή του ποδοσφαίρου στη Μεγαλόνησο υποστηρίζει ότι το ρεπορτάζ αναφέρεται σε γεγονότα που έγιναν πριν από περισσότερα από δύο χρόνια και σε «ανύπαρκτη τρομοκρατική οργάνωση».
Αναλυτικά: «Είναι προφανές ότι οι εύηχοι τίτλοι με αναφορές σε «βομβιστικές επιθέσεις σε διαιτητές» και «διαφθορά στο ποδόσφαιρο» προκαλούν το ενδιαφέρον και αυξάνουν την επισκεψιμότητα, για αυτό και η Αγγλική «Gurdian» τους χρησιμοποιεί σε χθεσινό άρθρο της με ξεκάθαρη πρόθεση να πλήξει το Κυπριακό ποδόσφαιρο.
Αναφέρεται σε γεγονότα που έγιναν πριν από περισσότερα από δύο χρόνια (βομβιστικές επιθέσεις με στόχους περιουσία διαιτητών), επαναφέρει τις καταγγελίες Παναγή (που επίσης έγιναν πριν δύο χρόνια), οι οποίες ουδέποτε στοιχειοθετήθηκαν παρά το γεγονός ότι ερευνήθηκαν για δέκα μήνες σε βάθος από την αστυνομία, αναφέρεται σε ανύπαρκτη «τρομοκρατική οργάνωση» και γενικά, σερβίρει ξαναζεσταμένο, άγευστο φαγητό με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων.
Κανείς δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του και ουδείς μπορεί να αρνηθεί τα προβλήματα που υπάρχουν.
Η διαφύλαξη της αξιοπιστίας του ποδοσφαίρου μας αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ομοσπονδίας και οι ενέργειες που γίνονται καθημερινά προς αυτή την κατεύθυνση, αποτελούν την καλύτερη απάντηση σε όσους επανειλημμένα και για δικούς τους σκοπούς, προσπαθούν να την πλήξουν.
Για αυτό άλλωστε έχουν παρθεί πρόσφατα σημαντικά μέτρα από την ΚΟΠ τα οποία προνοούν βαρύτατες ποινές σε σχέση με τους φακέλους UEFA για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα, χωρίς να χρειάζεται οποιοδήποτε άλλο αποδειχτικό στοιχείο, ούτε καν στοιχειοθέτηση υπόθεσης από την αστυνομία.
Τακτική της ΚΟΠ είναι να μην ασχολείται με παρόμοια δημοσιεύματα, δίνοντας τους περισσότερη αξία από όση πραγματικά έχουν.
Όμως, η χρονική στιγμή που επιλέγηκε για να δημοσιευτεί το πιο πάνω άρθρο, το περιεχόμενο του και ο τρόπος παρουσίασης των γεγονότων, δημιουργεί εύλογη αμφισβήτηση των προθέσεων της αρθρογράφου, οι οποίες δεν αποκλείεται να σχετίζονται και με εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Η ΚΟΠ δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά με το θέμα αυτό, δίνοντας του περισσότερη υπόσταση».
πηγή: a-sports.gr