Ο Ουμπέρτο Έκο συνήθιζε να λέει ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις. Για να τον βοηθήσουμε λίγο να επαληθεύσει την ιστορική του ρήση βάλαμε κι εμείς εδώ στην Ελλάδα φέτος το χεράκι μας, με την επ’ αόριστον αναβολή της σέντρας της Super League.
Τώρα όμως που ο Αύγουστος μας αποχαιρέτισε, ο αείμνηστος Ιταλός φιλόσοφος (ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω είχε ιδιαίτερη άποψη για το ποδόσφαιρο, θεωρώντας ότι προκαλεί παρενέργειες στην λαϊκή κουλτούρα) δεν θα είχε το παραμικρό θέμα με την σέντρα του πρωταθλήματος.
Θεού θέλοντος και Κοντονή επιτρέποντος το πρωτάθλημα (λογικά) θα ξεκινήσει αυτό το Σαββατοκύριακο για αυτό τοποθετούμε στον αξονικό τομογράφο τα ρόστερ των Big-4 του ελληνικού ποδοσφαίρου (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ) και επιχειρεί μία εναλλακτική σύγκριση σε 5 κατηγορίες, βγάζοντας το ελληνικό, το πιο νεανικό, το πιο γηγενές, το πιο διεθνές και το πιο πολυνίκες ρόστερ.
Ένα διαφορετικό crash test, τα αποτελέσματα του οποίου όμως μαρτυρούν τις διαφορετικές φιλοσοφίες που κρύβονται πίσω από τους 4 μονομάχους. Πάμε να δούμε τα αξιοπρόσεκτα ευρήματα.
Ποιά είναι η πιο νεανική;
Με τα μωρά δεν μπορείς να κερδίσεις πρωτάθλημα. Ναι, αλλά ούτε με τους παππούδες. Οφείλεις να βρεις μία μέση λύση που να συνδυάζει εμπειρία και παραγωγικές ηλικίες.
Από τους Big-4 του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο ΠΑΟΚ εξακολουθεί να έχει το πιο νεαρό ρόστερ, αφού παρά τις πρόσφατες αποχωρήσεις των Κάτσε, Κωνσταντινίδη, Σάμπο, Αντώνη (παικτών πολύ νεαρών σε ηλικία) ο μέσος όρος παραμένει 25,5 έτη που είναι ο χαμηλότερος από τους 4 μονομάχους για τον τίτλο.
Η ριζική ανανέωση που επιχείρησε ο Ολυμπιακός και η προαγωγή αρκετών παικτών από τα τμήματα υποδοομής (Ρέτσος, Μανθάτης, Ανδρούτσος, Τσιμίκας, Βούρος) αρχίζει και φαίνεται και αριθμητικά στον Ολυμπιακό, ο οποίος παρότι έχει αρκετούς 30+ στο ρόστερ του (Καμπιάσο, Τσόρι, Ρομάο, Καρντόσο) ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με μέσο όρο ηλικίας του ρόστερ τα 25,6 χρόνια.
Η απουσία παικτών από τις ακαδημίες φαίνεται αισθητά στην ΑΕΚ, που έχει αρκετά ανεβασμένο μέσο όρο 26,6, ενώ η μεταγραφική πολιτική του Παναθηναϊκού επί Στραματσόνι που επιτάσσει έτοιμους, φτασμένους, ώριμους παίκτες έχει εκτοξεύσει τον μέσο όρο ηλικίας των πρασίνων στα 27,4 έτη, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους που έχει καταγραφεί σε αυτό το επίπεδο τα τελευταία χρόνια.
Ποιά έχει τους περισσότερους Έλληνες;
Η «καραμέλα» της ελληνοποίησης έχει φορεθεί κατά το δοκούν σε διάφορα χρονικά διαστήματα από τις διοικήσεις των ομάδων.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η ομάδα που ακολουθεί με μεγαλύτερη συνέπεια το ελληνικό μοντέλο είναι ο ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος του Βορρά και την φετινή περίοδο έχει τους περισσότερους Έλληνες ποδοσφαιριστές αφού 16 από τους 29 παίκτες του ρόστερ του (ποσοστό 55,1%) είναι από την χώρα μας.
Αμέσως μετά έπεται η ΑΕΚ που έχει 14 Έλληνες στο 26μελές ρόστερ της (ποσοστό 53,8%), ενώ από εκεί και μετά ξεκινά η ξενοκρατία.
Οι 20 από τους 30 παίκτες του Ολυμπιακού (ποσοστό 66,6%) είναι ξένοι, ενώ τους περισσότερους (αριθμητικά) ξένους στο έμψυχο δυναμικό του, τους έχει ο Παναθηναϊκός που έφτασε τους 21 (από 16 διαφορετικές χώρες!), αν σε αυτούς υπολογίσουμε ως Γερμανό τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο, ο οποίος επέλεξε να αγωνίζεται στις μικρές Εθνικές της Γερμανίας.
Ποιά έχει τους περισσότερους γηγενείς από τις ακαδημίες της;
Η εξαιρετική βαρύτητα που έχει δώσει ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια στα τμήματα υποδομής του αποτυπώνεται στους γηγενείς παίκτες που απαρτίζουν το ενεργό ρόστερ της πρώτης του ομάδας.
Σχεδόν μία ενδεκάδα από παίκτες προέρχεται από τα φυτώρια του συλλόγου, με τον Δικέφαλο του Βορρά να έχει 8 παίκτες που δημιούργησε ο ίδιος (το νούμερο ήταν διψήφιο πριν παραχωρηθούν δανεικοί Κάτσε και Κωνσταντινίδης) και φυσικά να έχει τα πρωτεία σε αυτή την κατηγορία.
Πιο συγκεκριμένα παιδιά των ακαδημιών λογίζονται οι (Σιαμπάνης, Πούγγουρας, Κίτσιου, Δεληγιαννίδης, Πέλκας, Δημητριάδης, Κουλούρης, Αθανασιάδης), ενώ από πολύ μικρή ηλικία έχουν έρθει στον ΠΑΟΚ και οι Μαλεζάς, Γιαννούλης που λογίζονται ως γηγενείς.
Πολύ αυξητική τάση σε αυτή την κατηγορία δείχνει την τελευταία διετία ο Ολυμπιακός, που φέτος ανέβασε στην πρώτη ομάδα κι έδωσε αρκετές ευκαιρίες (τουλάχιστον στην προετοιμασία) στους Ρέτσο, Μανθάτη, Ανδρούτσο, που μαζί με τους Βούρο, Χουτεσιώτη, Τσιμίκα, αλλά και τον Κώστα Φορτούνη ανεβάζουν τα μέλη των ακαδημιών στα 7.
Από εκεί και μετά το… χάος. Ο Παναθηναϊκός με τις άλλωστε ξακουστές ακαδημίες μέχρι πρόσφατα ήθελε να παραχωρήσει τους Μαρινάκη και Χουχούμη που δεν λογίζονται ως βασικοί, ο Στάικος δεν έχει επαγγελματικές συμμετοχές, ενώ παιδί των ακαδημιών είναι και ο 37χρονος Στέφανος Κοτσόλης!
Σε ότι αφορά την ΑΕΚ τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού κατ’ ουσία οι ακαδημίες της είχαν διαλυθεί τα τελευταία χρόνια με τον Κώστα Γαλανόπουλο να είναι το μοναδικό «προϊόν» των κιτρινόμαυρων φυτωρίων.