Ο ΠΑΟΚ το βράδυ της Πέμπτης (15/9 22:05), θα τεθεί αντιμέτωπος με την Φιορεντίνα στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League. Αντιμέτωποι θα βρεθούν και ο Βλάνταν Ίβιτς με τον Πάολο Σόουζα, στην… μάχη των πάγκων.
Από την μια πλευρά ο Σέρβος προπονητής του Δικεφάλου με τα αγαπημένα του συστήματα 4-3-3 και 4-2-3-1. Από την άλλη ο Πορτογάλος τεχνικός των «Βιόλα» με το 3-4-2-1.
Στο… μυαλό του Ίβιτς
O Ίβιτς από την αρχή της σεζόν για τον ΠΑΟΚ και τα πέντε επίσημα ματς που έχει δώσει ο Δικέφαλος σε προκριματικά Champions League και Εuropa, αλλά και στο πρωτάθλημα. Έχει δείξει την προτίμηση του σε αυτά τα δύο συστήματα.
Το 4-3-3 το χρησιμοποίησε στα τέσσερα πρώτα ματς των «ασπρόμαυρων», με Άγιαξ και Ντιναμό Τιφλίδας. Ενώ το 4-2-3-1 έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση του φέτος στην αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος.
Σταθερά για τον 39χρονο προπονητή του ΠΑΟΚ, αποτελεί η τετράδα στην άμυνα. Ενώ οι… αλλαγές ανάλογα με τον αντίπαλο, παρατηρούνται στον άξονα του Δικεφάλου. Πότε χρησιμοποιώντας έναν κόφτη και δύο «οχτάρια» και πότε δύο αμυντικά χαφ και έναν επιτελικό μέσο.
Δυνατό σημείο της ομάδας του Ίβιτς, αποτελούν οι πτέρυγες. Με τους ακραίους αμυντικούς του ΠΑΟΚ να έχουν τα ανεβάσματα που απαιτούνται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Τα πλάγια μπακ του Δικεφάλου βγάζουν τις συνεργασίες με τα εξτρέμ, με το λεγόμενο overlap, δημιουργώντας υπεραριθμία στα πλευρά της αντίπαλης άμυνας.
Σε αυτό συμβάλει και ο σέντερ φορ των «ασπρόμαυρων», ο οποίος δεν έχει… στατικό ρόλο. Κινούμενος και εκτός περιοχής τραβάει αμυντικούς πάνω του, βοηθώντας τους πλάγιους να βρουν περισσότερους χώρους.
Σταθερός ο Σόουζα
Το… αγαπημένο σύστημα του αντίπαλου προπονητή, Πάολο Σόουζα, είναι το 3-4-2-1. Από την αρχή της σεζόν και στα 3 (συμπεριλαμβανομένου του ματς απέναντι στην Τζένοα που αναβλήθηκε) επίσημα ματς των «Βιόλα», αυτό το σύστημα δεν αλλάζει.
Η τριάδα στην άμυνα, αποτελεί σταθερά για τον Πορτογάλο τεχνικό. Με τον Σόουζα να δίνει μεγάλη βάση στην μεσαία γραμμή που είναι και η πιο… γεμάτη.
Η ισορροπία σε αυτό το σύστημα παρατηρείται στον άξονα. Καθώς ο 46χρονος προπονητής χρησιμοποιεί δύο αμυντικά χαφ, ενώ στα πλάγια επιλέγει έναν μπακ-χαφ με πιο… αμυντικούς προσανατολισμούς και έναν με πιο επιθετικές αρετές.
Σημείο-κλειδί για την Φιορεντίνα του Σόουζα, είναι οι δύο μεσοεπιθετικοί που χρησιμοποιεί. Ο ένας εκ των δύο αναλαμβάνει τον ρόλο του οργανωτή. Ενώ ο δεύτερος αυτόν του… πασπαρτού, έχοντας την ευθύνη να γίνεται κρυφός επιθετικός σε φάση επίθεσης, ενώ συμβάλει και στα πλάγια, όταν η ομάδα του αμύνεται.
Συμβολή έχει και ο επιθετικός των «βιόλα», με τον Σόουζα να αρέσκεται να χρησιμοποιεί… βαριά κορμιά, που θα απασχολήσουν τους αντίπαλους αμυντικούς, αφήνοντας χώρους για τους μεσοεπιθετικούς της ιταλικής ομάδας.