Πέρασαν κιόλας 17 χρόνια από την αποφράδα εκείνη μέρα που έξι παιδιά-οπαδοί του ΠΑΟΚ έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών επιστρέφοντας από εκδρομή στην Αθήνα για να βρεθούν στο πλευρό του Δικέφαλου.
Για έξι αετόπουλα το νήμα της ζωής τους κόπηκε το ξημέρωμα της 4ης Οκτωβρίου του 1999, μία ημερομηνία που έχει στιγματίσει την οικογένεια του ΠΑΟΚ, η οποία δεν ξεχνά και τιμά κάθε χρόνο τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στο δρόμο, για να βρεθούν στο πλευρό της αγαπημένης τους ομάδας.
Όσα χρόνια κι αν περάσουν, η μνήμη τους θα παραμένει άσβεστη στις καρδιές των απανταχού ΠΑΟΚτσήδων. Οι Χαράλαμπος Ζαπουνίδης, Δημήτριος Ανδρεαδάκης, Χριστίνα Τζιόβα, Αναστάσιος Θέμελης, Γεώργιος Γκανάτσιος και Κυριάκος Λαζαρίδης πλήρωσαν με τον μέγιστο φόρο αίματος την αγάπη τους για τον Δικέφαλο και κάθε χρόνο τέτοια ημέρα (4/10) η σκέψη όλων στον Δικέφαλο γυρνάει σ’ εκείνη την αποφράδα ημέρα.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ
Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 1999 η ομάδα του ΠΑΟΚ είχε αναδειχθεί ισόπαλη με 1-1 στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό. Οι φίλαθλοι του Δικέφαλου αποχώρησαν από τις εξέδρες του Ολυμπιακού σταδίου και ξεκίνησαν για το ταξίδι της επιστροφής για τη Θεσσαλονίκη. Τα ξημερώματα της Δευτέρας, 4/10, στις 4:30, δύο χιλιόμετρα μακριά από τα διόδια των Τεμπών, συνέβη το μοιραίο δυστύχημα. Το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν 77 οπαδοί του ΠΑΟΚ, συγκρούστηκε με διερχόμενο φορτηγάκι και ανατράπηκε πέφτοντας σε χαντάκι, σκορπώντας το θάνατο σε έξι φιλάθλους, καθώς και στον οδηγό του δευτέρου οχήματος.
Υπαίτιος του δυστυχήματος ήταν ο γιος -19 χρονών φαντάρος τότε- του ιδιοκτήτη του λεωφορείου, που είχε πάρει το τιμόνι στα χέριά του, (αφήνοντας το νόμιμο οδηγό σε ρόλο επιβάτη) λίγο νωρίτερα στο Βελεστίνο, ο οποίος πήγε να κάνει μία «εγκληματική» προσπέραση σε προπορευόμενο όχημα.
Οι μαρτυρίες όσων βίωσαν το τραγικό περιστατικό κόβουν την ανάσα: «Στα συντρίμμια του λεωφορείου επικράτησε πανικός, άνθρωποι καλούσαν σε βοήθεια, άλλοι έψαχναν να βρουν τους δικούς τους να δουν σε τι κατάσταση είναι…».
Από τα συντρίμμια του λεωφορείου ανασύρθηκαν νεκροί οι Χαράλαμπος Ζαπουνίδης 20 χρόνων, Δημήτριος Ανδρεαδάκης 25 χρόνων, Χριστίνα Τζιόβα 18 χρόνων, Αναστάσιος Θέμελης 22 χρόνων, Γεώργιος Γκανάτσιος 22 χρόνων, Κυριάκος Λαζαρίδης 17 χρόνων.
Όλοι τους ήταν μέλη του Σ.Φ. ΠΑΟΚ Κορδελιού, ενώ άλλοι 33 από τους συνολικά 77 επιβαίνοντες του λεωφορείου τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, με αποτέλεσμα να χάσει το πόδι του (ο Μπάμπης Τσολακίδης).
ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ
Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας της 4ης Οκτωβρίου 1999 πλήθος ανθρώπων συνέρευσε στα γραφεία του ΣΦ ΠΑΟΚ Ελευθερίου-Κορδελιού, (από τους πιο ιστορικούς συνδέσμους, με έτος ίδρυσης το 1973).
Εκτυλίχθηκαν σκηνές θρήνου και οδυρμού, αλλά και οργής για τις συνθήκες υπό τις οποίες ταξίδευαν οι φίλαθλοι ανά τη χώρα…
Πηγαινοέρχονταν γονείς, που είχαν τεράστια αγωνία για τα παιδιά τους, αναζητώντας τη λίστα τραυματιών. Φωνές, κλάματα, ένα σκηνικό απερίγραπτο, όσο και τραγικό. Μετά από όλα συνέβησαν, ήταν απολύτως λογικό να υπάρξουν τέτοιες ανθρώπινες αντιδράσεις.
ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ
Φέτος το μνημόσυνο για να τιμηθεί η μνήμη των έξι οπαδών του ΠΑΟΚ που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή (2/10) όπου σύσσωμη η οικογένεια του Δικέφαλου βρέθηκε το μνημείο που έχει στηθεί κοντά στο χώρο του τραγικού δυστυχήματος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι φίλαθλοι άλλων ομάδων, που ανεβοκατεβαίνουν την εθνική οδό, σταθμεύουν στον τόπο του μνημείου, αφήνοντας κασκόλ, πανό αλλά και λουλούδια τιμώντας κι αυτοί με τη σειρά τους τη μνήμη των αδικοχαμένων οπαδών του ΠΑΟΚ.