«Ζητούσατε τεχνοκράτες αλλά…»

Ο Ιβάν Σαββίδης μιλούσε επί τέσσερις ώρες στο ΔΣ του ΠΑΟΚ, στην πρώτη ομιλία ως πρόεδρος του Δικεφάλου, με τα όσα ενδιαφέροντα είπε να έχουν αναφορά και για τους τεχνοκράτες.

Ο 57χρονος επιχειρηματίας, αναφέρθηκε στην έλλειψη γνώσης του DNA του ΠΑΟΚ, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ότι επί δύο χρόνια εντρυφούσε τον Λούμπος Μίχελ στα του Δικεφάλου…

Αναλυτικά τα όσα είπε:

«Πρέπει επίσης να εισάγουμε καινούριο τύπο στον τρόπο εισδοχής προσώπων στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Εμείς θα παρακαλέσουμε να αναλάβουν αυτό το θέμα ο εκπρόσωπος του Ερασιτέχνη μαζί με τον κ. Κούδα. Και αυτό γιατί βλέπουμε ότι σε αυτό το πεδίο έχουμε έναν τεράστιο όγκο δουλειάς και πολλές φορές κατηγορούμε ανθρώπους ότι δεν σέβονται και δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει ΠΑΟΚ και το κάνουμε εμείς όχι αντικειμενικά, χωρίς να τους εξηγήσουμε και να τους δώσουμε να καταλάβουν τι σημαίνει ΠΑΟΚ.

Δεν μιλάμε για συγκεκριμένα πρόσωπα όπως για ποδοσφαιριστές ή διευθυντές, αλλά γενικά. Εμένα μου πήρε δύο χρόνια να εξηγήσω στον κ. Μίχελ τι σημαίνει ΠΑΟΚ. Όταν λοιπόν πείστηκα ότι έχει μπει στο DNA του ΠΑΟΚ, τότε βεβαίως του έκανα την πρόταση.

Υπάρχουν κάποια μαθήματα που δεν μπορείς να διαβάσεις κάπου ή να τα αγοράσεις. Κάποια πρέπει να τα ζήσεις και να δώσεις μια σωστή εκτίμηση. Και η αλλαγή προπονητών και θα έλεγα μια συνεχόμενη ανακατάταξη ποδοσφαιριστών από ξένους και Έλληνες διεθνείς και μετά στους νεαρούς και μετά πάλι στους ξένους, είναι μια διαδικασία αναζήτησης, εύρεσης και μια διαδικασία αναγκαίων λαθών χωρίς τα οποία είναι αδύνατον να κινηθείς θετικά προς τα εμπρός.

Ανοίξαμε ένα μπουκάλι νερό για να πιούμε ένα ποτήρι. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί λάθος;

Η δυσκολία του Συλλόγου μας είναι ότι στην δύσκολη ελληνική πραγματικότητα με μοναδικές συνταγές, με μοναδικό χάρισμα, με μοναδική φιλοσοφία και ιδεολογία, έπρεπε και οι φίλαθλοι να καταλάβουν ότι δεν επιτρέπεται να περιμένουμε έναν προπονητή με ξένη φιλοσοφία. Αυτόν έπρεπε να τον φέρουμε και να του δείξουμε ποιοί είμαστε.

Όχι επειδή ήθελα να έχουμε αποτυχίες, αλλά για να ανοίξει ο διάλογος. Άκουγα καιρό ότι χρειαζόμαστε τεχνοκράτες. Τους έφερα. Και στη θέση του προέδρου και στη θέση του αθλητικού διευθυντή. Και για μια φορά ακόμη απέδειξα ότι δεν έχω εμμονές. Ήμουν σίγουρος μέσα μου ότι δεν θα υπάρχει επιτυχία. Δεν μπορούμε ένα αγγλικό ή ένα γερμανικό μοντέλο να το εφαρμόσουμε στον ΠΑΟΚ. Όπως απέτυχε και η ξενόφερτη μοναρχία στην Ελλάδα. Αναμφισβήτητα ακολουθώντας το βασικό κριτήριο αν έχουμε προσλάβει κάποιον, πρέπει να έχει πίστωση χρόνου. Και προσλαμβάνοντας προπονητές και διευθυντές τους έδινα μια πίστωση εμπιστοσύνης.

Ποτέ δεν έπαψα να εγκρίνω όλες τις απαραίτητες για κάθε προπονητή μεταγραφές. Την ίδια στιγμή, όμως, συνειδητοποίησα ότι αυτές οι διαδικασίες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την καθορισμένη στρατηγική και το σχέδιο. Η κάθε σεζόν πρέπει να ενισχύει ήδη υπάρχον ρόστερ της προηγούμενης χρονιάς. Κι εμείς κάθε σεζόν ξεκινούσαμε ουσιαστικά από την αρχή. Αυτό ήταν ένα συνολικό στρατηγικό λάθος.

Το ξαναλέω όμως, όταν βάζεις υψηλούς στόχους και παράλληλα αντιμετωπίζεις πολλά προβλήματα, πρέπει να καθορίσεις τι είναι πρωτεύον και τι είναι δευτερεύον. Κι εγώ είπα ότι όλα θα τα κάνουμε εν κινήσει. Η ζωή θα δείξει αν ήταν ένα λάθος ή ο μοναδικός σωστός δρόμος, το να ξεκινήσουμε τη διαδικασία να αλλάξουμε τον εαυτό μας, παράλληλα με την στόχευση αποτελεσμάτων».


Σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται!