Σε διαβούλευση βγαίνει το αθλητικό νομοσχέδιο, που κατά βάση είναι ίδιο με αυτό που εστάλη το περασμένο καλοκαίρι στην ΕΟΕ και στις αθλητικές ομοσπονδίες αλλά λόγω της ένταση με την τότε διοίκηση της ΕΠΟ, η κατάθεσή του στη Βουλή πάγωσε.
Το SDNA παρουσιάζει τα βασικότερα σημεία του σε σχέση με το ποδόσφαιρο, επισημαίνοντας ότι πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του αθλητισμού είναι να υπάρξει συναίνεση της FIFA. Άλλως, εφόσον υπάρξουν διαφωνίες, θα γίνουν αλλαγές.
ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Στο νομοσχέδιο αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των εκλεκτόρων, υιοθετείται αναλογικό σύστημα ώστε να εκπροσωπούνται στο ΔΣ όλες οι τάσεις ανάλογα, βέβαια, με τις ψήφους που έλαβαν, και επίσης προβλέπεται, υπό προϋποθέσεις, η απαγόρευση σε εκτελεστικό μέλος ΔΣ Ένωσης, όπως είναι οι πρόεδροι των Ενώσεων, να είναι ταυτόχρονα μέλος του ΔΣ της αθλητικής ομοσπονδίας
Επίσης περιορίζονται σε δύο οι θητείες των εκτελεστικών μελών της ΕΠΟ και των ομοσπονδιών με εξαίρεση του ταμίες.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η αύξηση του αριθμού των εκλεκτόρων της ΕΠΟ και γενικότερα των αθλητικών ομοσπονδιών αφού ανά δέκα σωματεία θα αντιστοιχεί μία ψήφος, ενώ υιοθετεί το σύστημα της απλής για την ανάδειξη των μελών του Δ.Σ.
ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Στην άνοδο του επιπέδου των μελών της ΚΕΔ, τη διασφάλιση της παρουσίας τους, στη θέσπιση κριτηρίων αξιολόγησης διαιτητών και στην εξάλειψη του φαινομένου να σφυρίζουν διαιτητές που τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι από την ποινική δικαιοσύνη, στοχεύουν οι διατάξεις για τη διαιτησία ομαδικών αθλημάτων που περιλαμβάνονται στο αθλητικό σχέδιο νόμου.
Επίσης στο νομοσχέδιο προβλέπεται η λειτουργία και οι αρμοδιότητες της ΟΔΠΕ, κατόπιν γνώμης της ΕΠΟ, αλλά και η επαγγελματική διαιτησία.
Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο αυξάνει το προσοντολόγιο που πρέπει να έχουν οι πρώην διαιτητές για να γίνουν μέλη της ΚΕΔ και διασφαλίζει την παρουσία των μελών της ΚΕΔ, χωρίς ανά πάσα στιγμή να μπορούν να παυθούν από το ΔΣ της ομοσπονδίας, αλλά μόνο από τα 3/5 της ΓΣ της ομοσπονδίας.
Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι η ΚΕΔ «στελεχώνεται από μη εν ενεργεία διαιτητές που υπήρξαν διεθνείς για πέντε τουλάχιστον έτη ή καθηγητές διαιτησίας και εάν δεν υπάρχουν τέτοιοι ή δεν επαρκούν, από μη εν ενεργεία διαιτητές που έχουν ορισθεί σε αγώνες της ανώτατης κατηγορίας για δέκα τουλάχιστον έτη. Ορίζονται από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του και μπορούν να παυθούν από τη Γ.Σ. της Ομοσπονδίας με απόφαση των τριών πέμπτων (3/5) του συνόλου των μελών της για ιδιαίτερα σοβαρό λόγο.
ΤΑ ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ
Στο αθλητικό νομοσχέδιο προβλέπεται ότι δεν μπορούν να είναι μέλη σωματείων και ομοσπονδιών καθώς και διαιτητές πρόσωπα που τους έχει επιβληθεί οποιοσδήποτε περιοριστικός όρος στο πλαίσιο ποινικής προδικασίας.
Οι διαιτητές θα πρέπει να προσκομίζουν «αποδεικτικό ότι υπέβαλαν κατά το τελευταίο έτος δήλωση περιουσιακής κατάστασης των ιδίων, των συζύγων τους και των ανηλίκων ή προστατευόμενων τέκνων τους κατά τις διατάξεις του ν. 2429/1996, όπως ισχύει, καθώς και στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, εφόσον πρόκειται για πίνακες διαιτητών αγώνων επαγγελματικών κατηγοριών, ή στο Ελεγκτικό Συμβούλιο στις λοιπές περιπτώσεις».
ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΑΕ
Οι οφειλές που δημιουργήθηκαν από ΑΑΕ που τέθηκε σε εκκαθάριση θα βαρύνουν και τη νέα που θα ιδρυθεί στη συνέχεια από το ίδιο σωματείο, η οποία θα θεωρείται διάδοχος της παλιάς και δεν θα απαλλάσσεται από τα κάθε είδους χρέη της. Άρα η αλλαγή ΑΦΜ δεν θα απαλλάσσει της αθλητικές ανώνυμες εταιρείες από τις οφειλές τους.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ
Το νομοσχέδιο απαγορεύει τον δανεισμό ποδοσφαιριστών που ήταν έντονος και γινόταν από τον ΟΣΦΠ προς άλλες ομάδες της Σούπερ Λίγκας. Η απαγόρευση είναι γενική και έγινε με το σκεπτικό ότι πολλές φορές μέσω αυτής δημιουργούνται «παραρτήματα» και νοθεύεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων.
Πρόκειται για πρόταση του υφυπουργού Αθλητισμού, Στ. Κοντονή η οποία συνδυάζεται με τη δυνατότητα συμμετοχής ερασιτεχνικών ομάδων, με παίκτες έως 19 ετών, σε επαγγελματικά πρωταθλήματα, χωρίς δυνατότητα ανόδου στην υψηλότερη κατηγορία, ώστε να υπάρχει αγωνιστική εξέλιξη των νέων Ελλήνων ποδοσφαιριστών.
ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
Το άρθρο 160 του αθλητικού νομοσχεδίου έχει τίτλο «καταβολή ποσοστού απ΄ το στοίχημα» αναφέρει: «Με συμφωνία που συνάπτεται μεταξύ αφενός των αθλητικών Ομοσπονδιών και των οικείων επαγγελματικών συνδέσμων αθλημάτων αγώνες των οποίων συμπεριλαμβάνονται σε δελτία στοιχήματος (αγώνες προκαθορισμένης απόδοσης) και, αφετέρου, των εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες αθλητικού στοιχηματισμού, πλην της ΟΠΑΠ ΑΕ, ορίζεται ποσοστό από τα μικτά κέρδη τους το οποίο οι εταιρείες οφείλουν να καταβάλλουν στους επαγγελματικούς συνδέσμους και τις Ομοσπονδίες, κατά τα ειδικότερα που στις συμφωνίες αυτές θα ορίζονται ως προς την κατανομή, τον τρόπο καταβολής και κάθε άλλη λεπτομέρεια. Σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, το θέμα θα ρυθμίζεται με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού».
Η προσθήκη που έχει γίνει προβλέπει ότι η ας άνω ρύθμιση ισχύει έως ότου η εταιρείες διοργάνωσης στοιχήματος αδειοδοτηθούν.