inpaok.cominpaok.cominpaok.com
Font ResizerAa
  • Αρχική
  • Ποδόσφαιρο
    • Π.Α.Ο.Κ
    • Π.Α.Ο.Κ. Β
    • Ακαδημίες
    • Γυναικείο
    • Αντίπαλοι
    • Διάφορα
    • Προετοιμασία
    • Διεθνή
    • Μεταγραφές
  • Μπάσκετ
  • Άλλα σπορ
    • Βόλεϊ
    • Πόλο
    • Χάντμπολ
    • Υπόλοιπα
  • Αρθρογράφοι
    • Κώστας Βασιλόπουλος
    • Θόδωρος Χαστάς
    • Μάνος Τσαλγατίδης
    • Σωτήρης Μήλιος
    • Κλεάνθης Βαλαρούτσος
    • Κωστής Τσατσαρός
  • Multimedia
    • INPAOK – VIDEO
    • INPAOK – ΕΙΚΟΝΕΣ
    • INPAOKTV
  • Διάφορα
    • Π.Α.Ο.Κ Ρετρο
    • Συνεντεύξεις
    • Π.Α.Ο.Κ Fans
  • Black Room
  • KGB
  • Στοίχημα
  • inLIFE
Font ResizerAa
inpaok.cominpaok.com
Αναζήτηση
  • Αρχική
  • Ποδόσφαιρο
    • Π.Α.Ο.Κ
    • Π.Α.Ο.Κ. Β
    • Ακαδημίες
    • Γυναικείο
    • Αντίπαλοι
    • Διάφορα
    • Προετοιμασία
    • Διεθνή
    • Μεταγραφές
  • Μπάσκετ
  • Άλλα σπορ
    • Βόλεϊ
    • Πόλο
    • Χάντμπολ
    • Υπόλοιπα
  • Αρθρογράφοι
    • Κώστας Βασιλόπουλος
    • Θόδωρος Χαστάς
    • Μάνος Τσαλγατίδης
    • Σωτήρης Μήλιος
    • Κλεάνθης Βαλαρούτσος
    • Κωστής Τσατσαρός
  • Multimedia
    • INPAOK – VIDEO
    • INPAOK – ΕΙΚΟΝΕΣ
    • INPAOKTV
  • Διάφορα
    • Π.Α.Ο.Κ Ρετρο
    • Συνεντεύξεις
    • Π.Α.Ο.Κ Fans
  • Black Room
  • KGB
  • Στοίχημα
  • inLIFE
Follow US
Αντίπαλοι

Ξανά στον δρόμο του…

Ποια είναι η Σάλκε που θα συναντήσει ο ΠΑΟΚ στην φάση των "32" του Europa League

Πάνος Γεωργογιάννης
12.12.2016 15:37
Share
SHARE

Μια παλιά… γνώριμη έφερε η κληρωτίδα στον δρόμο του ΠΑΟΚ, με τον Δικέφαλο να αντιμετωπίζει την Σάλκε στην φάση των “32” του Europa League.

Ο Γερμανικός σύλλογος, έχει τεθεί ξανά αντιμέτωπος με τους “ασπρόμαυρους”, την σεζόν 2013-2014 για τα play off των προκριματικών του Champions League.

Τότε οι Γερμανοί είχαν αποκλείσει τον ΠΑΟΚ, ο οποίος είχε αποσπάσει ισοπαλία στο Γκεζελκίρχεν (1-1), όμως στον επαναληπτικό της Τούμπας ηττήθηκε με 2-3 και συνέχισε την ευρωπαϊκή του… περιπέτεια στο Europa League.

Ποια είναι όμως η Σάλκε που θα βρει απέναντι του ο Δικέφαλος; Το INPAOK σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την την γερμανική ομάδα.

Η ιστορία

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1904 από τοπικούς εργάτες μεταλλουργικών εγκαταστάσεων και ορυχείων. Μέχρι σήμερα διατηρείται για την ομάδα η ανεπίσημη ονομασία «die Knappen» (Knappe στα γερμανικά λέγεται ο ανθρακωρύχος που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τη μαθητεία του). Αρχικά είχε το όνομα «Βεστφαλία Σάλκε» και τα χρώματά του ήταν κίτρινο και κόκκινο. Το σημερινό της όνομα Σάλκε 04 όπως και τα χρώματα μπλε και άσπρο, καθιερώθηκαν στις 5 Ιανουαρίου 1924, όταν χωρίστηκε το τμήμα ποδοσφαίρου από το τμήμα γυμναστικής.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 η Σάλκε είχε τις πρώτες επιτυχίες της, αρχικά στην περιοχή του Ρουρ, έπειτα στη δύση της χώρας και τελικά σε ολόκληρη την Γερμανία. Τον Αύγουστο του 1928 εγκαινιάστηκε το νέο γήπεδο Glückauf-Kampfbahn (Glückauf ήταν ο παραδοσιακός χαιρετισμός των τοπικών ανθρακωρύχων). Μεταξύ του 1933 και του 1942 κατάφερε να φθάσει εννέα φορές στον τελικό του γερμανικού πρωταθλήματος και να το κατακτήσει έξι φορές.

Κατά το διάστημα αυτό της εθνικοσοσιαλιστικής δικτατορίας στη Γερμανία, η χιτλερική ηγεσία χρησιμοποίησε την ομάδα για ιδεολογική προπαγάνδα, εξυμνώντας το συντροφικό και μαχητικό της πνεύμα. Παραδόξως τα ονόματα των επιτυχέστερων τότε παικτών της ομάδας φανέρωναν τη μη γερμανική τους, συνήθως πολωνική, καταγωγή (Szepan, Kuzorra, Zajons, Urban, κλπ).

Ενώ τα πρώτα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι ποδοσφαιριστές απαλλάσσονταν από την θητεία στο όπλο, από το 1942 και μετά το γερμανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου δεν συνεχίστηκε. Τα πρώτα παιχνίδια της Σάλκε διεξήχθησαν μετά τον πόλεμο, το 1946. Η ομάδα όμως δεν κατάφερε να συνεχίσει την επιτυχή πορεία που είχε το διάστημα 1933-1942. Το 1958 κατάφερε να κατακτήσει για τελευταία φορά το γερμανικό πρωτάθλημα.

Το 1963 ιδρύθηκε η Μπουντεσλίγκα, στην οποία η ομάδα έπαιξε δίχως διακοπή μέχρι το 1981. Αφού η ομάδα μπλέχτηκε το 1971 σε σκάνδαλο της Μπουντεσλίγκα με στημένα παιχνίδια, πολλοί παίκτες της Σάλκε τιμωρήθηκαν και αποκλείστηκαν. Το 1973 εγκαινιάστηκε το νέο της γήπεδο, το Parkstadion, στην περιοχή Έρλε του Γκελζενκίρχεν και το 1977 κατάφερε μια φορά ακόμη να φτάσει στον τελικό του γερμανικού πρωταθλήματος, δίχως όμως να τον κερδίσει.

Το Parkstadion στο εξής εξελίχθηκε σε δημοφιλή τόπο διεξαγωγής μεγάλων συναυλιών. Τα επόμενα χρόνια η ομάδα της Σάλκε όμως μπήκε σε βαθιά κρίση. Στη δεκαετία του 1980 έπεσε τρεις φορές στη Β΄ Κατηγορία και αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στις 2 Μαΐου 1987 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ επισκέφτηκε το Parkstadion, όπου έκανε λειτουργία και ανακυρήχτηκε επίτιμο μέλος της ομάδας.

Με την άνοδο της ομάδας στην Μπουντεσλίγκα το 1991 άρχισε μια πορεία επιτυχίας, η οποία βρήκε το αποκορύφωμά της στην κατάκτηση του κυπέλλου UEFA το 1997 με αντίπαλο την Ίντερ Μιλάνου. Το διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν επίσης αλλαγές στην επιχειρησιακή λειτουργία του συλλόγου. Έτσι, από το 1994 η εκτελεστική επιτροπή δεν επιλέγεται πλέον άμεσα από τα μέλη, αλλά από εκλεγμένη εποπτική επιτροπή. Το 2000 ιδρύθηκε η ανώνυμη εταιρία FC Schalke 04 AG και διάφορες θυγατρικές εταιρείες.

Τον Αύγουστο του 2001 η ομάδα της Σάλκε μετακόμισε για άλλη μια φορά. Το νέο γήπεδο (Arena AufSchalke), οι εγκαταστάσεις του οποίου το καθιστούν ένα από τα πιο σύγχρονα στάδια στην Ευρώπη, πήρε το 2005 το όνομα Φέλτινς Αρένα. Στις 17 Μαΐου 2006 ο μακροχρόνιος γενικός διευθυντής της ομάδας, Ρούντι Ασάουερ, ο οποίος συνέβαλε σε μια από τις επιτυχημένες περιόδους στην ιστορία του συλλόγου, υπέβαλε την παραίτησή του από όλες τις θέσεις που κατείχε στο σύλλογο, αφού πρώτα είχε έρθει σε σύγκρουση με τον πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου. Διάδοχος του Ασάουερ είναι ο Αντρέας Μύλερ.

Το γήπεδο

Αφού το παλιό στάδιο της Σάλκε Parkstadion, το οποίο με το μέρος του είχε αντικαταστήσει σαν έδρα της ομάδας το 1974 το Glückauf-Kampfbahn στα πλαίσια του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1974, κάλυπτε όλο και λιγότερο τις προδιαγραφές σύγχρονου σταδίου, αποφασίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η κατασκευή νέου γηπέδου πολλών χρήσεων. Στις 21 Νοεμβρίου 1998 πραγματοποιήθηκε η έναρξη των εργασιών σε χώρο νότια του Parkstadion. Η Φέλτινς Αρένα είναι το πρώτο στάδιο της Γερμανίας, το οποίο κατασκευάστηκε δίχως κρατική οικονομική υποστήριξη. Τα κόστη κατασκευής ανέρχονταν στα 192 εκατομμύρια περίπου €.

Στα εγκαίνια του σταδίου στις 13 και 14 Αυγούστου 2001 κλήθηκαν οι ομάδες Νυρεμβέργη και Ντόρτμουντ και διοργανώθηκε ένα μικρό τουρνουά με την Σάλκε. Το πρώτο γκολ στο νέο στάδιο έβαλε ο Φρέντι Μπόμπιτς, την πρώτη νίκη κατάφερε η ομάδα της Νυρεμβέργης. Η πρεμιέρα του σταδίου στα πλαίσια ενός αγώνα της Μπουντεσλίγκα πραγματοποιήθηκε στις 18 Αυγούστου 2001 σε αγώνα της Σάλκε με αντίπαλο την Λεβερκούζεν (3:3). Πρώτος σκόρερ ήταν ο παίκτης της Σάλκε Τόμας Χάιτο.

2010-06-03_arena_aufschalke_01

Ο προπονητής

Προπονητής της Σάλκε είναι ο 41χρονος Μάρκους Βάιντσιρλ, ο οποίος ανέλαβε τις τύχες του συλλόγου από το Γκεζελκίρχεν το καλοκαίρι, ενώ προηγουμένως καθοδηγούσε την Άουγκσμπουργκ. Ο νεαρός προπονητής παρατάσσει την ομάδα του με σύστημα 4-2-3-1 και στα πρώτα του 22 ματς στον πάγκο των Γερμανών μετρά 12 νίκες, 2 ισοπαλίες και 8 ήττες.

Το αστέρι

Αρκετοί είναι οι παίκτες της Σάλκε που ξεχωρίζουν όμως ο 21χρονος Άλεξ Μέγιερ, θεωρείται από τους ανερχόμενους αστέρες του γερμανικού πρωταθλήματος και αποτελεί έναν εκ των βασικών στελεχών της Σάλκε στον χώρο του κέντρου, αποτελώντας τον οργανωτή της.

Η πορεία της

Καθοδική είναι η πορεία της Σάλκε στην φετινή Bundesliga με τους “βασιλικούς μπλέ”, να μετρούν σε 14 ματς, 5 νίκες, 2 ισοπαλίες και 7 ήττες, κάτι που τους κατατάσσει στην 10η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Αντίθετα η πορεία της στην Ευρώπη είναι εντυπωσιακή. Έχοντας εξασφαλίσει από την περσινή σεζόν την παρουσία της απευθείας στους ομίλους του Europa League, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις Νις, Σάλτσμπουργκ και Κράσνονταρ, μετρώντας 5 νίκες και μόλις μία ήττα!

Ποδόσφαιρο

Μίνι ξεκούραση στον ΠΑΟΚ

Μάνος Τσαλγατίδης
02.07.2025 00:01

Τέιλορ-Κένι ξανά μαζί!

Μάνος Τσαλγατίδης
01.07.2025 23:47

Πήρε πρώην… ΠΑΟΚτσή ο Ατρόμητος

Γιάννης Σωτηρίου
01.07.2025 22:07

Στα «ασπρόμαυρα» η Βοΐλα

Μάνος Τσαλγατίδης
01.07.2025 23:09

Το… μυστικό του Μεϊτέ στον Καμαρά

Μάνος Τσαλγατίδης
01.07.2025 21:03

Το BBC για Τέιλορ-ΠΑΟΚ

Πάνος Γεωργογιάννης
01.07.2025 19:40

Μπάσκετ

Σηκώνει μανίκια ο Ζντοβς!

Μάνος Τσαλγατίδης
01.07.2025 23:23

Ζντοβτς στο INPAOK: «Μου αρέσει η πίεση αυτής της ομάδας!»

Όλγα Χιονίδου
02.07.2025 01:00

Πάτησε Θεσσαλονίκη ο Γιούρι Ζντοβτς! (pics+video)

Όλγα Χιονίδου
02.07.2025 00:57

Όταν ο Ζντοβς υπήρξε συμπαίκτης με τον Μπάνε (pic)

Πάνος Γεωργογιάννης
01.07.2025 20:00

Στο πλευρό του Άγγελου Αγγελίδη ο Χρήστος Βουδούρης

Πάνος Γεωργογιάννης
01.07.2025 19:20

Την Τετάρτη η παρουσίαση του Γιούρι Ζντοβς

Πάνος Γεωργογιάννης
01.07.2025 18:14

Αντίπαλοι

Η ΑΕΚ ανακοίνωσε τον Μπάρτλεϊ (pic)

Πάνος Γεωργογιάννης
01.07.2025 17:27

Ανακοίνωσε τον Στάικο η ΑΕΛ

Πάνος Γεωργογιάννης
30.06.2025 22:01

Μεταγραφή- ρεκόρ για τον ΟΦΗ

Γιάννης Σωτηρίου
30.06.2025 20:22

Παρελθόν έξι παίκτες από τον ΟΦΗ!

Γιάννης Σωτηρίου
30.06.2025 14:23

Νέα προσθήκη στον Παναιτωλικό

Γιάννης Σωτηρίου
30.06.2025 12:21

Τελειώνουν τον Κουέστα από τον Άρη

Γιάννης Σωτηρίου
30.06.2025 09:51
Share This Article
Facebook Whatsapp Whatsapp

Δημοφιλή

Μίνι ξεκούραση στον ΠΑΟΚ
02.07.2025 00:01
Τέιλορ-Κένι ξανά μαζί!
01.07.2025 23:47
Σηκώνει μανίκια ο Ζντοβς!
01.07.2025 23:23
Ζντοβτς στο INPAOK: «Μου αρέσει η πίεση αυτής της ομάδας!»
02.07.2025 01:00
Πάτησε Θεσσαλονίκη ο Γιούρι Ζντοβτς! (pics+video)
02.07.2025 00:57

Blogger

ΑρθρογράφοιΣωτήρης Μήλιος

«Θύμα» της επιτυχίας του

Σωτήρης Μήλιος
01.07.2025 22:39
ΑρθρογράφοιΚώστας Βασιλόπουλος

Έγιναν βήματα αλλά έχει δρόμο μπροστά του

Κώστας Βασιλόπουλος
01.07.2025 09:33
ΑρθρογράφοιΚλεάνθης Βαλαρούτσος

Κάτι κινείται επιτέλους

Κλεάνθης Βαλαρούτσος
30.06.2025 20:03
ΑρθρογράφοιΚώστας Βασιλόπουλος

Ένας και μόνο δρόμος υπάρχει για τον ΠΑΟΚ

Κώστας Βασιλόπουλος
21.06.2025 21:57
ΑρθρογράφοιΘόδωρος Χαστάς

Ο μοναδικός δρόμος προς τη σίγουρη αποτυχία

Θόδωρος Χαστάς
20.06.2025 14:05
ΑρθρογράφοιΣωτήρης Μήλιος

Ο λόγος του Πόντιου…

Σωτήρης Μήλιος
18.06.2025 10:09

KGB

KGB

Σαββίδης και ΠΑΟΚ ενοχλούν!

inpaok
03.12.2023 20:12

BLACK ROOM

Black Room

Η «πράσινη» αγωνία ενόψει Τούμπας και ο Κουλιεράκης

inpaok
29.09.2022 12:51
INPAOK.COM

Κατηγορίες

Σχετικά με εμάς

Το www.inpaok.com δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2013 με σκοπό να καλύψει το κενό στην διαδικτυακή ενημέρωση των φιλάθλων του ΠΑΟΚ. Σε μικρό χρονικό διάστημα απέκτησε χιλιάδες καθημερινούς αναγνώστες, χιλιάδες φίλους στα social media ενώ παράλληλα ανέπτυξε φιλανθρωπικές αλλά και αγωνιστικές δράσεις στηρίζοντας τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Όλα αυτά τα στοιχεία το έχουν καθιερώσει ως την πιο ενημερωμένη, σύγχρονη και διαδραστική ιστοσελίδα της ομάδας του ΠΑΟΚ.

Επικοινωνία

  • Αρχική
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Δήλωση συμμόρφωσης
  • Εταιρία
  • Πολιτική Απορρήτου & Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Διαφήμιση
  • Προϊόντα
  • Change privacy settings
  • Privacy settings history
  • Revoke consents
Συνεργασία

Nine Casino

Τα καλυτερα online casino

© inpaok.com | All Rights Reserved.
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?