Όπως γράψαμε ήδη στο INPAOK, βγήκαν οι αποφάσεις από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο αναφορικά με την δίκη των 40 οπαδών του ΠΑΟΚ που κατηγορούνταν για διάφορα αδικήματα μετά από έρευνα της αστυνομίας πριν το 2012 και τελικά δεν έχουν καμία σχέση με την αρχική στοχοποίηση του κόσμου του Δικέφαλου.
Το αρχικό κατηγορητήριο που συντάχτηκε το καλοκαίρι του 2012 περιελάμβανε 153 οπαδούς του ΠΑΟΚ, με κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, οπλοκατοχές, κατοχή εμπρηστικών μηχανισμών, χρήση αλλά και διακίνηση ναρκωτικών κτλ.
Με το πρώτο βούλευμα, έφυγε πάνω από τους οπαδούς και το οπαδικό κίνημα η «σκιά» της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης απαλλάχθηκαν τότε περίπου 110 άτομα, ενώ έμενε η δίκη για τα υπόλοιπα 40.
Στην τελική δικογραφία αναφέρονταν -κατά περίπτωση- αδικήματα συνδεόμενα με κρούσματα οπαδικής βίας, παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, οπλοκατοχή κ.ά.
Η απόφαση από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο αθώωσε ΟΛΟΥΣ τους κατηγορούμενους που εμπλέκονταν σε περιστατικά αθλητικής βίας, όπως αυτά περιγράφονταν στο κατηγορητήριο.
Παράλληλα αθωώθηκαν ΌΛΟΙ όσοι κατηγορούνταν για «όπλα» που βρέθηκαν σε συνδέσμους της ομάδας, όπου πραγματοποιήθηκαν όπως είχε γίνει γνωστό, έφοδοι της αστυνομίας.
Όσον αφορά αυτούς που καταδικάστηκαν, οι υποθέσεις τους αφορούσαν ναρκωτικά που βρέθηκαν σε έρευνα που έγινε στα σπίτια τους (και όχι σε συνδέσμους), ή ληστείες που δεν είχαν καμία σχέση με οπαδικά θέματα.
Υπάρχουν 3-4 περιπτώσεις που οι ποινές είναι καθείρξεις άνω των 10 ετών, αλλά αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τον ΠΑΟΚ και το ασπρόμαυρο οπαδικό κίνημα, πέραν του ότι τα άτομα που εμπλέκονται είναι οπαδοί του Δικέφαλου.
Οι 11 από τους 40 κατηγορούμενους οπαδούς του ΠΑΟΚ απαλλάχθηκαν από κάθε κατηγορία και οι περισσότεροι από τους άλλους 29 που κρίθηκαν ένοχοι από το μικτό ορκωτό δικαστήριο Θεσσαλονίκης, ήταν για πλημμελήματα και όχι για κακουργήματα.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι ποινές αφορούν σε αδικήματα μη αθλητικής φύσης (καμία σχέση με τον ΠΑΟΚ και το ασπρόμαυρο οπαδικό κίνημα), όπως “ληστεία κατ’ εξακολούθηση” μέσα στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, “κατοχή ναρκωτικών, για ιδία χρήση”, “διάθεση ναρκωτικών ουσιών” κτλ.
Οι περισσότερες από αυτές τις ποινές είναι με ανασταλτικό χαρακτήρα, ενώ ασκήθηκαν εφέσεις για όλους και ΟΛΟΙ αφέθηκαν ελεύθεροι (και εκείνοι με τις πιο βαριές ποινές, εκτός δύο που ήταν ήδη έγκλειστοι για άλλα αδικήματα) μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό (σε Μικτό Εφετείο Κακουργημάτων).