Σαν σήμερα (21/12) πριν 53 χρόνια (το 1963), ο Γιώργος Κούδας έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ, σε ηλικία 17 ετών!
Ο «Μεγαλέξανδρος» του ελληνικού ποδοσφαίρου, στάθηκε αιτία να χωριστεί η Ελλάδα στα δύο όταν ο Ολυμπιακός πήγε να τον κλέψει (και έμεινε εκτός δράσης για δύο χρόνια από το 1966 έως το 1968), αλλά όταν επέστρεψε στον Δικέφαλο ηγήθηκε της μεγάλης ομάδα του ΠΑΟΚ τη δεκαετία του ’70.
Ο άνθρωπος που έγινε σημαία του «Δικέφαλου» πρωτοσυστήθηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο στις 21 Δεκεμβρίου του 1963. Ήταν ημέρα Σάββατο σε ένα παιχνίδι ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Εθνικό Πειραιώς, με γηπεδούχους τους Πειραιώτες στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και όχι στο Στάδιο Καραϊσκάκη.
Ο λόγος; Εκείνο το χρονικό διάστημα γινόντουσαν έργα στο φαληρικό Στάδιο για την τοποθέτηση χλοοτάπητα, καθώς όλα τα γήπεδα ήταν χωμάτινα τότε και η διαδικασία κρατούσε μήνες.
Ο ΠΑΟΚ σε εκείνο το ματς είχε τέσσερις απουσίες βασικών παικτών. Τιμωρημένος -λόγω αποβολής- ήταν ο Χασιώτης, αλλά και επίσης έλειπαν και οι τιμωρημένοι από τη διοίκηση -για πειθαρχικά παραπτώματα- Σαββίδης, Γιακουμής και Λιτόπουλος.
Ο τεχνικός του «Δικεφάλου», ο Ούγγρος Γκεόργκι Μπαμπολτσάι, έδωσε φανέλα βασικού στον 17χρονο τότε Γιώργο Κούδα, ο οποίος έκλεβε την παράσταση στα παιχνίδια με τα «τσικό» της ομάδας.
Ο «Μεγαλέξανδρος» του ΠΑΟΚ ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή, απειλώντας διαρκώς την αντίπαλη εστία, αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει κι έτσι ο ΠΑΟΚ έχασε με 1-0.
Η ενδεκάδα του Δικέφαλου σε εκείνο το ματς με τον Εθνικό ήταν οι: Μουσελεμίδης, Μαμόπουλος, Στεργιάδης, Μακρής, Νικολαΐδης, Ραπτόπουλος, Λέανδρος Συμεωνίδης, Τ. Μουρατίδης, Μαρβάκης, Χρ. Παπαδόπουλος και Κούδας.
Η τεράστια φυσιογνωμία της ιστορίας του ΠΑΟΚ, εισχώρησε στην «ασπρόμαυρη» οικογένεια στις αρχές του 1958, σε ηλικία μόλις 11,5 χρονών, καθώς είναι γεννημένος στις 23 Νοεμβρίου του 1946.
Από το απόγευμα της 21ης Δεκεμβρίου του 1963 μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου του 1984, ο Κούδας έγραψε «χρυσή» ιστορία στον ΠΑΟΚ, φορώντας τη φανέλα του σε 504 αγώνες πρωταθλήματος, σκόραρε 133 φορές, ενώ κατέκτησε το Πρωτάθλημα το 1976 και τα Κύπελλα του 1972 και του 1974.
Στα 20 χρόνια με τον δικέφαλο αετό στο στήθος, ο «Μεγαλέξανδρος» υπήρξε συμπαίκτης με 110 ποδοσφαιριστές και έλαβε οδηγίες από 17 διαφορετικούς προπονητές.
Στην Ευρώπη έπαιξε σε 33 παιχνίδια, ενώ ήταν αυτός που σημείωσε το πρώτο γκολ στην ιστορία του ΠΑΟΚ σε διεθνή οργάνωση, στο 2-1 με την αυστριακή Βίνερ τον Σεπτέμβριο του 1965. Με το εθνόσημο στο στήθος αγωνίστηκε σε 43 αναμετρήσεις, στις οποίες πέτυχε 4 γκολ. Προηγουμένως, υπήρξε πρωταγωνιστής σε όλες τις «μικρές» Εθνικές ομάδες, ενώ έπαιξε και σε εκείνη των Ενόπλων.
Δείτε και ένα video με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον «Μεγαλέξανδρο» του ελληνικού ποδοσφαίρου:
https://www.youtube.com/watch?v=ZtVpZYogM2s