Αν υπήρχε ένα πρόβλημα που έκανε τους επιτελείς του ΠΑΟΚ, να έχουν… πονοκέφαλο, την περσινή σεζόν, αυτό δεν ήταν άλλο από το «φαινόμενο» με τους συχνούς τραυματισμούς.
Οι «ασπρόμαυροι» προβληματίστηκαν έντονα, ψάχνοντας να βρουν την λύση για την… μάστιγα που τους ταλαιπώρησε τόσο πολύ. Υπήρξε ακόμα και η σκέψη για αλλαγή προπονητικού κέντρου, κάτι που τελικά δεν έγινε, λύνοντας το… πρόβλημα με κινήσεις που κατατάσσουν πλέον τον Δικέφαλο στα πρότυπα των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης.
Οι αλλαγές στη Νέα Μεσημβρία
Πρώτη κίνηση των ανθρώπων του ΠΑΟΚ, προς αυτή την κατεύθυνση ήταν τα βελτιωτικά έργα στις προπονητικές εγκαταστάσεις στη Νέα Μεσημβρία. Το περασμένο καλοκαίρι, ξεκίνησαν οι εργασίες, προκειμένου ο Δικέφαλος να αποκτήσει σύγχρονα μέσα αποκαταστάσεις, για τους αθλητές του.
Η δημιουργία πισίνας, δωματίου κρυοθεραπείας, αλλά και διάδρομου νεροφλεξολογίας, ήταν οι πρώτες κινήσεις προκειμένου το πρόβλημα των συχνών τραυματισμών, να αποτελέσει μια… κακή ανάμνηση.
Τα αποτελέσματα άλλωστε αυτών των κινήσεων, είναι κάτι παραπάνω από εμφανή την φετινή σεζόν, με τους παίκτες του ΠΑΟΚ, μέχρι στιγμής να μην έχουν αντιμετωπίσει κανένα σοβαρό πρόβλημα μυϊκού τραυματισμού, πέρα από τα συνήθη για όλες τις ομάδες του κόσμου, μικροπροβλήματα τραυματισμών.
O γυμναστής
Ο Πάολο Αρτίκο αποτέλεσε παρελθόν. Στη θέση του ήρθε ο Δημήτρης Δανιηλίδης, που ως δεύτερος γυμναστής την χρονιά που πέρασε αλλά και πολλά έτη στην ομάδα, είχε σημειώσει αρκετά από αυτά που έπρεπε να αλλάξουν ώστε να αποφευχθούν οι κακοτοπιές. Το δικό του πρόγραμμα στην προετοιμασία, ακολούθησε η ομάδα που είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι. Ο Δικέφαλος δείχνει ακόμα… ασταμάτητος με πολλές αντοχές και χωρίς απρόοπτα. Αυτός ήταν που αποφάσισε η ομάδα να έχει δύο ημέρες ξεκούρασης κάτι που δεν γινόταν πέρσι, με αποτέλεσμα αρκετοί παίκτες να τραυματίζονται απο την επιβάρυνση και καθημερινά είχε την εποπτεία και την ευθύνηα για όλα τα θέματα που αφορούσαν την εκγύμνση τωνποδοσφαιριστών. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η συνεργασία Ίβιτς- Δανηιλίδη, αφού οι δύο άντρες για χρόνια συνεργάστηκαν στην Κ20 και είχαν εμπιστοσύνη ο ένας τον άλλον κα΄τι που δεν συνέβαινε με Τούντρο-Αρτίκο που είχαν μεγάλες διαφωνίες. Βέβαια ο Σέρβος τεχνικός, αποφάσισε να συνεχίσει πλέον με τον Μιλικάνοβιτς καθώς πιστεύει ότι μπορεί να τον βοηθήσει ακόμη περισσότερο.
Η σερβική βοήθεια
Οι επιτελείς του Δικεφάλου, δεν έμειναν μόνο στις υλικοτεχνικές προσθήκες αλλά κινήθηκαν και στην στελέχωση του τεχνικού, τους Πέταρ Μιλκάνοβιτς και Νέναντ Κοβάσεβιτς, να είναι τα δύο νέα μέλη του «ασπρόμαυρου» τιμ.
Μια «σχέση» που ξεκίνησε… δοκιμαστικά, κατέληξε σε «γάμο» μέσα από την δουλειά που παρήγαγαν οι δύο Σέρβοι το διάστημα της παρουσίας τους στην Θεσσαλονίκη.
Ο νέος –πλέον- γυμναστής του Δικεφάλου Πέταρ Μιλκάνοβιτς, αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου με ειδίκευση στο ποδόσφαιρο, ενώ είναι και κάτοχος διπλώματος UEFA A. Από το 2012 ως το 2015 ήταν γυμναστής ενδυνάμωσης κι αποκατάστασης στην Εθνική Σερβίας Κ20 που το 2015 κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Μάλιστα συντέλεσε σε αυτή την κατάκτηση, καθώς η U20 της Σερβίας για να φτάσει στον τελικό και να… σηκώσει το τρόπαιο, χρειάστηκε προηγουμένως να δώσει επτά ματς… φωτιά τα οποία όλα κρίθηκαν στην παράταση!
Ήτοι οι νεαροί ποδοσφαιριστές της Σερβίας, χρειάστηκε να καταγράψουν 480 αγωνιστικά λεπτά! Κάτι που φαντάζει αδιανόητο για επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, πόσο δε μάλλον για 19χρονους αθλητές. Με τον Πέταρ Μιλκάνοβιτς και τον τρόπο εκγύμνασης του να πετυχαίνουν αυτόν τον μικρό άθλο.
Παράλληλα, από το 2013 ως το 2015 ήταν γυμναστής της εθνικής ομάδας τένις της Σερβίας που συμμετείχε στο Davis Cup, ενώ πριν έρθει στον ΠΑΟΚ ήταν υπεύθυνος φυσικής κατάστασης της πρώην νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη τενίστριας Γέλενα Γιάνκοβιτς.
Όσον αφορά τον Νέναντ Κοβάσεβιτς, έχει εμπειρία σε θέματα αποκατάστασης τραυματισμών, καθώς ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 2004 στην Κ20 της ΟΦΚ Βελιγραδίου, στην οποία έμεινε για τρία χρόνια, κατακτώντας παράλληλα και δύο τίτλους.
Στην συνέχεια πήρε προαγωγή για την πρώτη ομάδα, ενώ παράλληλα ανέλαβε την Κ19 της χώρας του. Συνέχισε να ανεβαίνει τα κλιμάκια των εθνικών ομάδων μέχρι που το 2010 έφτασε στην Εθνική Ανδρών για ένα χρόνο. Επέστρεψε στην ΟΦΚ ως επικεφαλής του ιατρικού τμήματος για μία σεζόν και στην συνέχεια αποχώρησε και δημιούργησε την δική του κλινική, το Therapy Center.
Ο Μαρίν Λέοβατς μάλιστα πριν τα περσινά Play Off της Super League, επισκέφτηκε την συγκεκριμένη κλινική, με τα αποτελέσματα της θεραπείας που υποβλήθηκε, να είναι εμφανή αφού επέστρεψε από τον μυϊκό τραυματισμό του σε χρόνο ρεκόρ και τέθηκε στην διάθεση του Ίβιτς, πλήρως έτοιμος.
Τα μικρά-μικρά
Η αισθητή αλλαγή στον τρόπο εκγύμνασης και αποκατάστασης των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ, φαίνεται ακόμα και από τις μικρές λεπτομέρειες. Φέτος είδαμε τους παίκτες του Δικεφάλου, να μπαίνουν σε θάλαμο αποσυμπίεσης (δείτε εδώ) ή να υποβάλλονται σε κρυοθεραπεία (δείτε εδώ).
Επίσης είδαμε σε πτήση επιστροφής των «ασπρόμαυρων» από εκτός έδρας αγώνα, να τοποθετείται ειδικός νάρθηκας κρυοθεραπείας στο χτυπημένο πόδι του Τσίμιροτ (ενδεικτικό παράδειγμα), προκειμένου να μην υποστεί πιο σοβαρή ζημιά.
Η λαϊκή ρήση λέει «οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά», κάτι που στον ΠΑΟΚ όσον αφορά το θέμα των τραυματισμών το έχουν καταλάβει για τα καλά, με τις κινήσεις τους σε αυτή την κατεύθυνση να κρίνονται άκρως ικανοποιητικές. Ευχή όλων είναι αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί και το νέο έτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια…