Με αμφιβολίες, αμηχανία και αμφισβητήσεις να… κρέμονται ακόμα πάνω από το τουρνουά, το Κύπελλο Εθνών Αφρικής επιστρέφει στην Γκαμπόν για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα πέντε χρόνων, για την 31η διοργάνωση.
Το τουρνουά ξεκινάει (14/1) με την διεξαγωγή δύο αγώνων στον πρώτο όμιλο και συγκεκριμένα με τις αναμετρήσεις Γκαμπόν-Γουινέα Μπισάου (18:15) και Μπουρκίνα Φάσο-Καμερούν (21:00)
Οι διοργανωτές έχουν θέσει προς πώληση 500.000 εισιτήρια, με τιμές που κυμαίνονται από 0,75 – 60 ευρώ.
Οι τέσσερις όμιλοι είναι οι εξής:
Α’ όμιλος: Μπουρκίνα Φάσο, Καμερούν, Γκαμπόν, Γουινέα Μπισάου
Β’ όμιλος: Αλγερία, Σενεγάλη, Τυνησία, Ζιμπάμπουε
Γ’ όμιλος: Ακτή Ελεφαντοστούν, Λ.Δ.Κονγκό, Μαρόκο, Τόγκο
Δ’ όμιλος: Αίγυπτος, Γκάνα, Μάλι, Ουγκάντα
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΚΑΜΠΟΝ
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Γκαμπόν (που είναι μία πλούσια σε πετρέλαιο χώρα της Κεντρικής Αφρικής), έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός της Αφρικής, ως μια ευκαιρία για να εκφράσουν τα παράπονά τους εναντίον στον πρόεδρο της Γκαμπόν, Αλί Μπόνγκο Οντπίμπα, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του ως πρόεδρος και του οποίου η οικογένεια κυριαρχεί στην χώρα από το 1960. Ο Οντίμπα διατήρησε την εξουσία σε μια τεταμένη ψηφοφορία τον περασμένο Αύγουστο, που οδήγησε σε περίπου 100 θανάτους στους δρόμους, σύμφωνα με την αντιπολίτευση.
Η Γκαμπόν βρίσκεται εν μέσω μιας διπλής πολιτικής και οικονομικής κρίσης. Η εβδομαδιαία εφημερίδα της αντιπολίτευσης «Echos du Nord», κάλεσε τους φιλάθλους να συγκεντρωθούν αύριο σε μια λαϊκή γειτονιά της Λιμπρεβίλ για να «γιορτάσουν την ελευθερία», όταν την ίδια ώρα θα πραγματοποιείται η τελετή έναρξης του τουρνουά στο άλλο άκρο της πόλης.
Μετά την εκλογή του Οντίνμπα στις 27 Αυγούστου, η Γκαμπόν των 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων, έζησε πρωτοφανή βίαια επεισόδια. «Μια μικρή μειοψηφία ξεχνά ότι αυτό είναι ένα αθλητικό γεγονός,» είπε ο πρόεδρος Αλί Μπόνγκο Οντίμπα εγκαινιάζοντας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τα νέα γήπεδα στο Πορτ Γεντίλ και Ογέμ. «Πίσω από τις επικρίσεις αυτές, δεν υπάρχει η ζήλια και τίποτα άλλο, αλλά η ζήλια,» πρόσθεσε.
«Θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την ηρεμία και την τάξη σε όλη την διοργάνωση τόσο εντός όσο και εκτός των γηπέδων,» τόνισε ο υπουργός Αθλητισμού Νικολέ Ασελέ. Ο υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των υπολοίπων 15 χωρών που θα συμμετάσχουν, προκειμένου να επαναλάβει πως η ασφάλειά τους είναι εξασφαλισμένη.
Σύμπτωση ή όχι, μαζί με το CAN-2017 ξεκινά στην Γκαμπόν η επιχείρηση “καθαρά χέρια”, μία άνευ προηγουμένου καταπολέμηση της διαφθοράς, με την κράτηση δύο πρώην ισχυρών υπουργών (Οικονομίας και πετρελαίου), που θεωρούνται ύποπτοι για υπεξαίρεση.
Έτσι κι αλλιώς πάντως, μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στην Συνοποσπονδία της Αφρικής, που επέλεξε την Γκαμπόν ως αντικαταστάτρια της Λιβύης, χώρα που αντιμετωπίζει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.
ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Η Λιμπρεβίλ, η πρωτεύουσα με τα φοινικόδεντρα, τις παραλίες και τις γαλλικές αποικιακές βίλες στον Ατλαντικό Ωκεανό και η Φρανσεβίλ, βαθιά στην ενδοχώρα, στη ζούγκλα και τελευταία στάση στην σιδηροδρομική γραμμή που διασχίζει τη χώρα, φιλοξένησαν αγώνες όταν η Γκαμπόν συνδιοργάνωσε με την Ισημερινή Γουινέα, το κορυφαίο τουρνουά το 2012.
Τώρα η Γκαμπόν, που θα σηκώσει μόνη της το βάρος της διοργάνωσης, με 16 ομάδες για 23 ημέρες (από 14 Ιανουαρίου έως 5 Φεβρουαρίου), προσθέτει δύο νέες πόλεις. Το Ογεμ, στο βόρειο άκρο, που περιβάλλεται από φυτείες καουτσούκ, θα είναι η έδρα για να υπερασπιστεί τον τίτλο της, η Ακτή του Ελεφαντοστού στην φάση των ομίλων. Επίσης το Πορτ-Γεντίλ, το νότιο κέντρο της βιομηχανίας πετρελαίου της Γκαμπόν, είναι η δεύτερη νέα πόλη. Και οι δύο έχουν νέα γήπεδα.
ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ
Το Κύπελλο της Αφρικής έχει πάντα ζωντανά χρώματα, οι οπαδοί εμφανίζονται ζωγραφισμένοι από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα, φορώντας εκκεντρικά ρούχα. Η Γουινέα-Μπισάου που προκρίθηκε για πρώτη φορά σε μεγάλο τουρνουά, αναμένεται με ενδιαφέρον. Όμως είναι ένα τουρνουά που φλερτάρει επίσης με την καταστροφή. Πριν από δύο χρόνια στο τουρνουά στην κοντινή Ισημερινή Γουινέα, υπήρχαν επεισόδια μεταξύ των παικτών στο γήπεδο και ταραχές στις κερκίδες με τις δυνάμεις ασφαλείας. Τώρα, όλοι αναρωτιούνται πώς θα αντιδράσουν οι δυνάμεις ασφαλείας στη Γκαμπόν, στις διαμαρτυρίες των θυμωμένων κατοίκων ενάντια στον Μπόνγκο.
Στην Αφρική, υπάρχουν και άλλα προβλήματα να αντιμετωπιστούν: Το 2012, ο αρχηγός της Γκάνα, Αασαμόα Γκιάν κόλλησε ελονοσία, ευτυχώς ήπια, στην Φρανσεβίλ. Ανάρρωσε και έπαιξε μια-δυο μέρες αργότερα.
Έτσι κι αλλιώς είναι ένα σημαντικό γεγονός για την “μαύρη ήπειρο”. Δεν είναι τυχαίο που η Αφρικανική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου, εξακολουθεί, αντίθετα στη μόδα των άλλων μεγάλων τουρνουά, να παρουσιάζει την διοργάνωση κάθε δύο χρόνια και όχι κάθε τέσσερα.
Ανάμεσα στους διεκδικητές του τίτλου κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών εβδομάδων, η Ακτή Ελεφαντοστού αγωνίζεται για το σπάνιο επίτευγμα της υπεράσπισης του τίτλου, μετά το τελείωμα της ξηρασίας πριν από δύο χρόνια. Υπάρχουν δύο σημαντικές απουσίες για τους «Ελέφαντες», αυτή τη φορά, όμως, με τον Γιάγια Τουρέ να έχει αποσυρθεί από το διεθνές ποδόσφαιρο και τον προπονητή της Ρενάρ να κάθεται τώρα στον πάγκο του Μαρόκου.
Αλγερία και Σενεγάλη εντυπωσίασαν στα προκριματικά, έχοντας πρωταγωνιστές τους Μαχρέζ της Λέστερ και Μανέ της Λίβερπουλ, αντίστοιχα. Η Γκάνα έχει χάσει δύο τελικούς και τρεις ημιτελικούς τα τελευταία πέντε τουρνουά και συνεχίζει μία όλο και πιο απελπιστική αναζήτηση για τον πολυαναμενόμενο πρώτο της τίτλο από το 1982, ελπίζοντας να βάλει τέλος στη μιζέρια του African Cup. Η Αίγυπτος, κουβαλώντας το ρεκόρ των επτά τίτλων, επιστρέφει μετά την αποτυχία να προκριθεί στα τρία τελευταία τουρνουά. Η τελευταία φορά που η Αίγυπτος παρουσιάστηκε, κατέκτησε το τρόπαιο, αλλά τότε οι «φαραώ» ήταν κορυφαίοι και ανέβηκαν εύκολα στον θρόνο της αφρικανικής ηπείρου.
Ομοίως, «άποροι» μπορούν να γίνουν πρίγκιπες. Όπως η Ζάμπια το 2012, απροσδόκητα πρωταθλήτρια στο Λιμπρεβίλ σχεδόν 20 χρόνια μετά το αεροπορικό δυστύχημα στην πόλη αυτή. Αυτή την φορά η Γουινέα-Μπισάου θα έχει παίκτες από δεύτερη και τρίτη κατηγορία σε Πορτογαλία και Ρουμανία, όταν θα βρεθεί απέναντι στην Γκαμπόν του αστέρα της Bundesliga, Πιερ Εμερικ Ομπαμεγιάνγκ. Επίσης η Ουγκάντα επέστρεψε για πρώτη φορά, από τον χαμένο τελικό το 1978.