Πολλή -και αμφιλεγόμενη μάλιστα- κουβέντα έχουν ξεσηκώσει οι φετινές πωλήσεις του ΠΑΟΚ, με τις μεταγραφές του Μακ και του Ροντρίγκες και το ποσοστό μεταπώλησης του Λούκας να έχουν δημιουργήσει την αίσθηση ότι τα ταμεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ φέτος γέμισαν.
Η έρευνα της FORZA του Σαββατοκύριακου αποκαλύπτει τα οικονομικά στοιχεία της ΠΑΕ και αναλύει το μπάτζετ του ΠΑΟΚ, που φέτος είναι το υψηλότερο της ιστορίας του!
Μια λεπτομερής καταγραφή των δεδομένων, πάντως, δείχνει ότι και φέτος η ιδιοκτησία, και εν προκειμένω ο Ιβάν Σαββίδης, θα χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη για μια αναμενόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς επ’ ουδενί τα έσοδα δεν θα υπερκαλύψουν τις ανάγκες χρηματοδότησης του αγωνιστικού τμήματος για τη φετινή σεζόν.
Με μια πρόχειρη καταγραφή μάλιστα (και με τα νούμερα να είναι κατά προσέγγιση), το φετινό είναι το μεγαλύτερο μπάτζετ αγωνιστικού τμήματος στην ιστορία του ΠΑΟΚ!
Από τα περυσινά περίπου 21.000.000 ευρώ που στοίχισε η ομάδα, φέτος το κόστος του αγωνιστικού τμήματος φτάνει
τα 25.000.000 ευρώ και το ποσό αυτό θα ανέβει, μόλις ολοκληρωθούν οι μεταγραφές του Ιανουαρίου (με τις αμοιβές των Ενρίκε και Ουάρντα και τα ποσά που θα λάβουν οι ομάδες τους).
Σε σχέση με πέρυσι, λοιπόν, τα συμβόλαια έχουν αυξηθεί περίπου 50% και από τα 10.000.000 ευρώ, έχουν ανέβει στα 15.000.000 ευρώ. Αντίστοιχα έχουν μειωθεί οι δαπάνες του προπονητικού staff περίπου στο μισό, από το 1.200.000 ευρώ στις περίπου 600.000 ευρώ, ενώ η μισθοδοσία αγγίζει το 1.700.000 ευρώ, όση ήταν και πέρυσι.
Μια κατηγορία, που ανέβαζε το περυσινό μπάτζετ, ήταν τα περίπου 7.000.000 ευρώ, που δαπανήθηκαν σε αγορές παικτών (Τσίμιροτ, Λέοβατς, Σάμπο, Ζάιρο, Αντόνις οι ακριβότερες), ποσό που φέτος είναι στο μισό, αλλά
θα φτάσει στο επίπεδο αυτό αν υπολογιστούν τα χρήματα που θα χρειαστούν για την αγορά του Ενρίκε. Μέχρι στιγμής το νούμερο είναι στα 5.600.000 περίπου.
Το παρήγορο είναι πως φέτος η απόδοση των χρημάτων, που ξοδεύονται για αγορές παικτών, φαίνεται να κινδυνεύει λιγότερο από πέρσι!
Τέλος, το ποσό που επιδίδεται στην ΕΠΟ επί του ποσοστού των συμβολαίων έχει και αυτό αυξηθεί σε περίπου 650.000 ευρώ, αντί των περυσινών 215.000 ευρώ, αλλά αυτή η διαφορά είναι ουσιαστικά ασήμαντη και δεν προκαλεί ουσιαστική μεταβολή.
Στην κατηγορία των λοιπών εξόδων ομάδας υπάρχει μια σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι κι αυτό είναι λογικό, μετά τα έργα βελτίωσης των προπονητικών εγκαταστάσεων, αλλά και βελτιώσεις στα αποδυτήρια της Τούμπας. Το ποσό αυτό, υπολογίζεται περίπου στις 750.000 ευρώ.
Τέλος, στο μπάτζετ του αγωνιστικού προϋπολογίζεται ένα ποσό της τάξης των 3.000.000 ευρώ, για τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής της πρώτης ομάδας. Στο προηγούμενο φύλλο, η FORZA αναφέρθηκε εκτενώς
στη συμφωνία με την ASTRA, με την οποία πετά ο ΠΑΟΚ παντού. Η ομάδα πετά όπου και όποτε θέλει, αλλά αυτό φυσικά κοστίζει!
Μετά τις μεταγραφές του Ιανουαρίου και εκτός απροόπτου, το υψηλότερο συμβόλαιο της ομάδας είναι αυτό του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, που θα αμείβεται με 850.000 ευρώ ετησίως και ακολουθούν ο Μπίσεσβαρ με 750.000 ευρώ, ο Αθανασιάδης με 700.000 ευρώ και ο Κάμπος με 650.000 ευρώ.
Ο Πρίγιοβιτς είναι και ο παίκτης για τον οποία δαπανήθηκαν τα περισσότερα χρήματα αγοράς, καθώς η Λέγκια έλαβε 1.900.000 ευρώ για να συναινέσει στην μεταγραφή. Περίπου 400.000 ευρώ αναμένεται να λάβει και ο Παναιτωλικός για τον Ουάρντα και η Ρεν θα πάρει γύρω στο 1.200.000 ευρώ για την μεταγραφή του Ενρίκε (ποσό που δεν υπολογίζεται στα παραπάνω, καθώς η μεταγραφή δεν είχε κλείσει, όσο γράφονται αυτές οι γραμμές).
Το ποσό αυτό, καθιστά τον ΠΑΟΚ της σεζόν 2016-17 την πιο πολυδάπανη ομάδα στην ιστορία της ΠΑΕ και φυσικά του Συλλόγου. Ο Ιβάν Σαββίδης ωστόσο δεν αναμένεται να χρειαστεί να χρηματοδοτήσει με περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ την ΠΑΕ, για τη χρήση της φετινής σεζόν, καθώς τα έσοδα από πωλήσεις έφτασαν περίπου τα 13.000.000 ευρώ, μειώνοντας κατά πολύ την οικονομική ζημιά, που αποτιμάται ωστόσο στο τέλος της σεζόν και δεν θα καλύψουν τα έσοδα από την Ευρώπη, τα τηλεοπτικά της Σούπερ Λιγκ και οι χορηγίες. Τα έσοδα από τα εισιτήρια στο πρωτάθλημα, δεν είναι φέτος σημαντική πηγή εσόδων, καθώς είναι λιγοστά.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, από την ώρα που ανέλαβε την ΠΑΕ ο Ιβάν Σαββίδης, δηλαδή, τα έξοδα είναι πάντα μεγαλύτερα από τα έσοδα, καθώς έχουν γίνει επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα. Αυτή η «ψαλίδα» καλύπτεται με κεφάλαια της ιδιοκτησίας, η οποία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αναμένεται να ξεπεράσει τα 90.000.000 ευρώ στο κλείσιμο της πενταετίας. Σ΄ αυτά τα χρήματα δεν υπολογίζονται οι παράπλευρες βοήθειες σε άλλα τμήματα του Συλλόγου, όπως και η φιλανθρωπική του δράση, σε προγράμματα που διοργανώνονται από τον τομέα Κοινωνικής Ευθύνης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Αυτά γίνονται, βέβαια, λόγω της επιθυμίας του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ να απλώσει μια «ομπρέλα» πάνω από όλα τα τμήματα του Συλλόγου, και δεν έχουν να κάνουν άμεσα και την ενασχόλησή του με την ΠΑΕ.
Τα έσοδα, που έχει πλέον η ΠΑΕ είναι σημαντικά και δεν μπορεί να τα αγνοήσει κανείς! Ωστόσο η καταγραφή της οικονομικής κατάστασης είναι δίκαιη, όταν αναφέρεται σε έσοδα και έξοδα.
Τα λάθη και η καθυστέρηση
Ασφαλώς η κεφαλαιοποίηση αυτής της επένδυσης σε αγωνιστική επιτυχία απέχει πολύ από το επιθυμητό και χρειάζεται πολύ σκληρή κριτική σε αυτούς, που διαχειρίστηκαν τα κονδύλια του αγωνιστικού τμήματος, αδυνατώντας να τα μετουσιώσουν σε κάποιο τίτλο ή σημαντική διάκριση.
Είναι φανερό ότι με μια τέτοια επένδυση, το αποτέλεσμα θα έπρεπε να είναι πολύ καλύτερο και βεβαίως, η αγωνιστική κορύφωση να φτάσει πιο νωρίς.
Έγιναν λάθη, σε κάποιες περιπτώσεις ξοδεύτηκαν και άσκοπα χρήματα, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι των κεφαλαίων ξοδεύτηκε και σε κάποιους τομείς, που δεν φαίνονται και θεωρητικά δεν επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα το αγωνιστικό αποτέλεσμα, όπως για παράδειγμα οι εγκαταστάσεις και οι
υποδομές.
Είναι φανερό, όμως, ότι έστω και με καθυστέρηση κάποιων χρόνων, το νερό μπαίνει στο αυλάκι και κάποια στιγμή να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος, που θα είναι η αύξηση του κύκλου εργασιών της ΠΑΕ, με την ταυτόχρονη αυτοχρηματοδότησή της.
Ο ΠΑΟΚ θα φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, όταν σαν οργανισμός πάψει να έχει ανάγκη την χρηματοδότηση της ιδιοκτησίας…