Παρά το γεγονός ότι η UEFA είπε ξεκάθαρα στις ελληνικές ΠΑΕ ότι από τα 20 πιο προηγμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης, η Ελλάδα έχει τα πιο ελαστικά κριτήρια για την αδειοδότηση, με το νέο Κανονισμό Αδειοδότησης ο κλοιός σφίγγει για πολλούς συλλόγους καθώς δεν θα μπορούν εύκολα πλέον να ξεφεύγουν.
Όμως κάποιες ομάδες, με χαρακτηριστικότερο και πιο ηχηρό παράδειγμα τον Παναθηναϊκό, «σώζονται» εν τέλει από την αντίδραση της Super League για μια συγκεκριμένη διάταξη και το «πάγωμά» της για φέτος.
Το SDNA έχει το ρεπορτάζ και όλες τις αλλαγές στον Κανονισμό.
Πρόκειται για το περίφημο «άρθρο 52, δείκτης 2», περί «αρνητικής καθαρής θέσης», όπου καταγράφεται η «πρόσθετη επικινδυνότητα». Σε απλά ελληνικά, το κατά πόσο μια ΠΑΕ έχει χειροτερέψει το οικονομικό της άνοιγμα σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.
Σύλλογοι, όπως π.χ. ο Ολυμπιακός, δεν έχουν αρνητική θέση αφού καλύπτουν το άνοιγμα με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ή πώληση ποδοσφαιριστών. Άλλοι, που έχουν μικρό άνοιγμα, έχουν αρχίσει ήδη τα «μαζέματα», όπως για παράδειγμα ο Ατρόμητος, που φέρεται να έχει αρνητική καθαρή θέση περί τα 3 εκατ. ευρώ.
Στην πιο δύσκολη θέση είναι αναμφίβολα ο Παναθηναϊκός, που αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του SDNA, η αρνητική καθαρή του θέση έχει εκτοξευτεί, από περίπου 3 εκατ. ευρώ που ήταν πέρσι, στα 12 με 13 εκατ. ευρώ φέτος!
Ήδη προσπαθεί να το μαζέψει, αδειάζοντας το ρόστερ και παραχωρώντας ποδοσφαιριστές που είτε απλώς ξεφορτώνεται τα συμβόλαιά τους και γλιτώνει χρήματα, είτε πουλάει και βάζει κάποια χρήματα στο ταμείο του (π.χ. Ιμπάρμπο, Γουακάσο κλπ).
Το συγκεκριμένο άρθρο δεν θα ισχύσει τελικά για φέτος, ενώ η Super League με επιστολή της στην ΕΠΟ έχει ζητήσει το «πάγωμα» της διάταξης να είναι διετές και όχι μόνο για φέτος!
Πάντως, ο διευθυντής αδειοδότησης της ΕΠΟ, Γιώργος Δημητρίου, που ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου για τις αλλαγές στον Κανονισμό Αδειοδότησης, ήταν καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά την παραβίαση του δείκτη της «καθαρής θέσης», σημειώνοντας πως αν μια ομάδα παραβιάσει τον δείκτη δεν σημαίνει ότι δεν θα πάρει και την άδεια. Απλά θα γίνεται περαιτέρω αξιολόγηση και θα πρέπει οι ΠΑΕ να φέρουν επιπλέον διασφαλίσεις όπως: α) Κάποια συμφωνία για πώληση ποδοσφαιριστή, β) Ολοκληρωμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, γ) Εγγυητική τραπέζης, δ) Ύπαρξη τραπεζικού δανείου.
Ο κ. Δημητρίου, εξάλλου, παραδέχθηκε ότι η διάταξη δεν περιλαμβάνεται στα ελάχιστα κριτήρια της UEFA, αλλά αποτελεί προσθήκη της ΕΠΟ ώστε να φαίνεται ότι κάποιες ΠΑΕ είναι σε κίνδυνο.
Επιβεβαίωσε πάντως ότι τουλάχιστον για φέτος, η διάταξη δεν θα ισχύσει, κάτι που δίνει «παράταση ζωής» και ανάσα σε προβληματικές ΠΑΕ, ώστε κλείσουν «τρύπες» χωρίς τον κίνδυνο της μη αδειοδότησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΣΚΕΠΤΙΚΑ ΜΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ!
Για ένα πιο διαυγές πλαίσιο που δεν αφήνει περιθώρια ερμηνειών, μίλησε ο διευθυντής αδειοδότησης, παρουσιάζοντας τις πιο σημαντικές αλλαγές του Κανονισμού που θα είναι οι εξής:
α) Για πρώτη φορά διαχωρίζεται η ευρωπαϊκή από την εγχώρια άδεια (διαφορετικά κριτήρια).
β) Αποσυνδέεται η προϋπόθεση αδειοδότησης για τη συμμετοχή μιας ομάδας στα play offs (ζητήθηκε από την UEFA).
γ) Αλλάζει η σύνθεση των δύο δικαιοδοτικών οργάνων αδειοδότησης τα οποία θα στελεχώνονται από πέντε (το πρωτοβάθμιο) και επτά μέλη (το δευτεροβάθμιο) αντίστοιχα, που θα είναι μισοί-μισοί ορκωτοί λογιστές και νομικοί, ενώ οι πρόεδροι των δύο οργάνων θα είναι συνταξιούχοι δικαστικοί. Η θητεία τους θα είναι τετραετής. Προβλέπεται επίσης η υποχρέωση εκπαίδευσης των μελών των Επιτροπών Αδειοδότησης από τον διευθυντή του οργάνου, Γιώργο Δημητρίου.
δ) Θα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ, περίληψη του σκεπτικού των δικαιοδοτικών οργάνων στις περιπτώσεις ΠΑΕ που δεν αδειοδοτούνται. Θα αναφέρονται περιληπτικά οι λόγοι της απόρριψης.
Η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας (σε πρώτο βαθμό) θα γίνει στα μέσα Μαΐου και η ολοκλήρωσή της (τελική απόφαση – αποστολή λίστας σε UEFA) το αργότερο στις 31 Μαΐου. Οι ΠΑΕ πρέπει να έχουν εξοφλήσει ή διακανονίσει τις οφειλές που είχαν στις 31 Δεκεμβρίου, μέχρι τις 31 Μαρτίου. Για οφειλές δεν δίνεται ούτε μια μέρα παράταση. Αν ανακληθεί η άδεια για την Ευρώπη, ανακαλείται αυτόματα και η εγχώρια άδεια.
Εξάλλου, όλοι οι εργαζόμενοι της ΠΑΕ πρέπει να έχουν υπογράψει βεβαίωση οφειλής, με το γνήσιο της υπογραφής, ενώ αν υπάρχουν ιδιωτικά συμφωνητικά που δεν έχουν δηλωθεί, η εισήγηση για αδειοδότηση της ΠΑΕ θα είναι αρνητική.
Παράλληλα οι ΠΑΕ αντιδρούν σε άλλες δυο διατάξεις οι οποίες επίσης ανεστάλησαν τουλάχιστον για φέτος: α) Στους 2 γηγενείς κάτω των 21 ετών που πρέπει να παίξουν υποχρεωτικά σε 5 αγώνες τουλάχιστον για 60 λεπτά, β) Να έχουν εξοφληθεί ή διακανονιστεί και οι οφειλές προς τους διαμεσολαβητές.
Να υπενθυμίσουμε ότι η ποινή που έχει προτείνει η Super League για τις ομάδες που δεν θα αδειοδοτηθούν είναι ο υποβιβασμός, καταργώντας τον περιορισμό στις μεταγραφές που ίσχυε τα τελευταία χρόνια.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, ότι ο κ. Δημητρίου δεν αρνήθηκε ότι έχει αποστείλει καταγγελία προς τη διοίκηση της ΕΠΟ για… 25(!) παρεμβάσεις στο έργο του από τις προηγούμενες διοικήσεις της ομοσπονδίας!