Ο Δικέφαλος συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τον τρόπο που αγωνίζεται και πλέον καταφέρνει να συνδυάζει το θέαμα με το αποτέλεσμα και έχει φέρει τον ενθουσιασμό στις τάξεις των φιλάθλων του. Ήταν απόλυτα λογικό να έρθουν οι νίκες. Από τους πρώτους αγώνες εκείνους με τον Άγιαξ, που τον έκανε… κουδούνια, μέχρι και σήμερα, ο ΠΑΟΚ παίζει μπαλάρα αλλά έπρεπε να περάσει το δικό του “Γολγοθά” μέχρι να φτάσει από το “παίζω καλά” στο “νικάω” και πλέον πρέπει να πάει στο “πετυχαίνω”. Για να φτάσει εδώ έπρεπε να πληγωθεί, έπρεπε να γνωρίσουν και οι νέοι παίκτες τι σημαίνει “χάνω όντας παίκτης του ΠΑΟΚ”, να καταλάβουν που βρίσκονται, να κατανοήσουν τον προπονητή τους. Όπως επίσης να μάθει καλύτερα ο Ίβιτς τους ποδοσφαιριστές του, ποιοι κάνουν και ποιοι όχι, ποιοι αντέχουν και ποιοι όχι.
Θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς; Να μην αποκτηθούν για παράδειγμα πολλοί ποδοσφαιριστές το καλοκαίρι; Η άποψη ότι ο ΠΑΟΚ δεν έπρεπε να κάνει το καλοκαίρι πολλές μεταγραφές, δεν έχει καμία βάση, καθώς εκείνη η ομάδα είχε πολλές ελλείψεις σε ποιότητα αλλά κυρίως ήταν “άρρωστη”. Μόνο μία “σκούπα” και μία ανανέωση των αποδυτηρίων, μπορούσε να τον σώσει. Άλλωστε έπρεπε να επιλεχθούν ποδοσφαιριστές, που θα μπορούσαν να παίζουν το ποδόσφαιρο που ήθελε ο ίδιος ο προπονητής του, να μπορούν να κάνουν στο χορτάρι αυτό που είχε αυτός στο μυαλό του.
Και αν θέλουμε να μιλήσουμε καθαρά ποδοσφαιρικά ο Βλάνταν Ίβιτς βρήκε και κάποιους παίκτες στο ρόστερ που όχι μόνο δεν τους “πέταξε” αλλά μαζί του παίζουν καλύτερα και πρωταγωνιστούν. Ο Λέοβατς με Ίβιτς δεν έχει καμία σχέση με τον Λέοβατς του Τούντορ. Ο Μυστακίδης, τον οποίο ο Τούντορ τον επέλεξε αρχικά αλλά τον ξέχασε στην πορεία, με τον Ίβιτς έγινε πρωταγωνιστής. Ο Πέλκας; Κάνει τις καλύτερες του εμφανίσεις με τον ΠΑΟΚ! Ένας παίκτης που απέδειξε πως με τη σωστή καθοδήγηση μπορεί να μεγαλουργήσει με τη φανέλα του Δικεφάλου. Είναι μάλιστα άτυχος που ήρθε τώρα ο τραυματισμός του αλλά θεωρώ ότι θα επιστρέψει το ίδιο δυνατός. Ακόμη και ο Χαρίσης που ο Ίβιτς δεν τον έχει στις πρώτες επιλογές πιστεύω πως κάποια στιγμή θα δικαιωθεί με προπονητή τον Σέρβο και όχι άλλον.
Βέβαια ας μην γελιόμαστε. Το καλοκαίρι οι “ασπρόμαυροι” έπρεπε και έβαλαν “ενέσεις” ποιότητας στο ρόστερ τους.
Ο ΠΑΟΚ δεν είχε Κάνιας, δεν είχε Μάτος, δεν είχε ούτε Κρέσπο όπως αποδεικνύεται. Γενικά δεν είχε πολλούς ποδοσφαιριστές με πραγματικά υψηλές παραστάσεις. Ο Τζάλμα έχει παίξει στην Πόρτο, ο Μάτος έχει φτάσει στον τελικό του Europa League, οι άλλοι έχουν αγωνιστεί σε Πριμέρα Ντιβιζιόν και Πρέμιερ Λιγκ.
Ο Δικέφαλος άλλαξε πολλά στο ρόστερ του χάρη και στο σκάουτινγκ, που τα τελευταία δύο χρόνια δουλεύει σε επαγγελματικά επίπεδα. Έτσι έχει αλλάξει ταυτόχρονα και τα κριτήρια που αποκτούνται ποδοσφαιριστές. Δεν είναι τυχαίο πως ήρθαν παίκτες οικογενειάρχες αλλά και άλλοι που θέλουν να αποδείξουν πράγματα στο ποδόσφαιρο. Ο ΠΑΟΚ είχε ανάγκη από ποδοσφαιριστές με εμπειρία στον πρωταθλητισμό, με εμπειρία από μεγάλη πίεση, αλλά ταυτόχρονα και με παίκτες, που θέλουν να παίζουν ακόμη σε μεγάλο επίπεδο, και να πετυχαίνουν πράγματα. Ο Κρέσπο για παράδειγμα είναι το πιο κατάλληλο παράδειγμα, για το πόσο επαγγελματικά δούλεψε ο ΠΑΟΚ στις μεταγραφές του, αφού με λίγα χρήματα έφερε έναν καλύτερο Βίτορ.
Αν το καλοκαίρι είχαν αποκτηθεί και δύο παίκτες ακόμη (αυτοί δηλαδή που ήρθαν τον χειμώνα), τώρα ο Δικέφαλος ίσως να είχε περισσότερους βαθμούς ή ίσως να είχε περάσει τον Άγιαξ. Όμως αυτό είναι θεωρητικό, διότι μπορεί και πάλι να είχε τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα.
Το σημαντικό είναι πως θα ήταν…καλά με τον εαυτό του, ότι έκανε τα πάντα για να γίνει πρωταθλητής. Η αλήθεια είναι όμως πως έκανε… σχεδόν τα πάντα ενώ είχε και το μεγάλο μειονέκτημα πως ήταν μία ολοκαίνουργια ομάδα, με πολλούς νέους και μάλιστα ξένους παίκτες, που ήθελαν και θέλουν ακόμα χρόνο, για να εγκλιματιστούν. Οπότε όλα είναι μονόδρομος. Ο ΠΑΟΚ με τον χρόνο του θα γίνεται όλο και καλύτερος. Αυτό το ξέρει. Το που θα φτάσει δεν το γνωρίζει. Γνωρίζει όμως, πως αυτή η ομάδα έχει μέλλον! Αυτό είναι το κέρδος. Διότι όλα τα προηγούμενα χρόνια αυτό δεν το ήξερε. Από τον μεγαλομέτοχο του ως τον τελευταίο φίλαθλο του.