Το Ολυμπιακό στάδιο έχει μπει στον 38ο χρόνο ζωής του και από το πρώτο διάστημα λειτουργίας του άρχισε να διαφαίνεται μια… “ψυχρανσία” όπως έλεγε ο Κώστας Χατζηχρήστος ως “Ζήκος” στον θρυλικό “μπακαλόγατο”. H FORZA του Σαββατοκύριακου το έψαξε…
Ημερολογιακά αν το δει κανείς, ο ΠΑΟΚ πετυχαίνει μια νίκη κάθε… 2101 μέρες, δηλαδή κάθε πέντε χρόνια. Αυτό ίσως και να τον “βολεύει” καθώς από τις τελευταίες του νίκες έχουν περάσει πέντε χρόνια, και την Κυριακή “κατηφορίζει” στο ΟΑΚΑ, το οποίο έχει αποδειχθεί πολλές φορές “κατηφορικό” για τον Δικέφαλο του βορρά.
ΜΙΑ ΚΕΦΑΛΙΑ, ΕΝΑΣ ΤΙΤΛΟΣ
Η πιο “γλυκιά” ανάμνηση (μέχρι την επόμενη) δεν είναι άλλη από την ημέρα που ο Ράντε Πάπριτσα πέτυχε ένα από τα μόλις επτά τέρματα που σημείωσε με την φανέλα του ΠΑΟΚ, αλλά είναι το μοναδικό που δε θα ξεχαστεί ποτέ. Κυριακή 20 Ιανουαρίου 1985, τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου, και σε ένα παιχνίδι που ξεκινούσε στις 2:45 (μια “κλασική” ώρα για την εποχή, όταν ο κόσμος γέμιζε όλα τα γήπεδα με το ραδιοφωνάκι στο ένα χέρι και μια χάρτινη σακούλα “τσάκα τσούκα” στο άλλο).
Στις κερκίδες του Ολυμπιακού σταδίου υπάρχουν 74.403 θεατές και ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον ΠΑΟΚ. Στο 80′ , ο Αλαβάντας, αφού άλλαξε τη μπάλα, στην αριστερή πλευρά της μεσαίας γραμμής, με τον Σκαρτάδο, έβγαλε την πάσα στον κενό χώρο, πάντα στα αριστερά, στον Αλεξανδρίδη.
Εκείνος, κινήθηκε παράλληλα με την μεγάλη περιοχή και έβγαλε την σέντρα στην “καρδιά” της “πράσινης” άμυνας. Ο Πάπριτσα, που έμπαινε στην περιοχή αποφασίζει να “οριζοντιωθεί” και με μια κεφαλιά – “ψαράκι” στέλνει τη μπάλα στα δίκτυα της εστίας του Μήνου. Ένα γκολ, που αποδείχθηκε καθοριστικό στη προσπάθεια του Δικεφάλου του βορρά για το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας του, καθώς άφησε πίσω του τον Παναθηναϊκό και… του κούνησε μαντήλι.
Για τον ΠΑΟΚ, του Βάλτερ Σκότσικ, είχαν αγωνιστεί οι: Στεργιούδας, Σίγγας, Ιωσηφίδης (83′ Σπανοσωτηρόπουλος), Γιούρισιτς, Μπανιώτης, Σκαρτάδος, Αλεξανδρίδης (87′ Μαλιούφας), Αλαβάντας, Χ. Δημόπουλος, Βασιλάκος, Πάπριτσα.
Αυτή, λοιπόν, η “ιστορική” όπως αποδείχθηκε νίκη, είναι η μια από τις μόλις έξι που έχει πετύχει ο ΠΑΟΚ στο “Σπύρος Λούης”. Αν σκεφτεί κανείς πως από τις υπόλοιπες πέντε, οι δυο είχαν έρθει μέσα στην ίδια σεζόν, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί πως όταν ερχόταν η εβδομάδα που ο ΠΑΟΚ θα έπαιζε στο ΟΑΚΑ, στις τάξεις των οπαδών, όσο αισιόδοξοι και αν ήταν, το “ωχ” ήταν η πρώτη σκέψη που τους περνούσε από το μυαλό.
Ο…ΠΟΛΥΝΙΚΗΣ ΜΠΟΛΟΝΙ
Παρά την δυσμενή παράδοση, υπάρχει ένας προπονητής του ΠΑΟΚ που ξεκίνησε την “γνωριμία” του με το Ολυμπιακό στάδιο ως τεχνικός των ασπρόμαυρων με 2Χ2. Απίστευτο και όμως… Ρουμανικό. Ο Λάσλο Μπόλονι μετράει δυο νίκες και δυο ήττες στο Ολυμπιακό στάδιο, του οποίου αρχικά του είχε πάρει τον αέρα. Αυτές οι δυο νίκες είναι και οι περισσότερες που έχει προπονητής του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ…
Στις 29 Ιανουαρίου 2012, ο Δικέφαλος του βορρά επικράτησε της ΑΕΚ με 0-2 και 36 ημέρες αργότερα ήρθε και η νίκη με 0-2 επί του Παναθηναϊκού. Τα τέσσερα γκολ του ΠΑΟΚ σε αυτές τις δυο νίκες τα πέτυχαν τέσσερις διαφορετικοί παίκτες και συγκεκριμένα οι Γιώργος Γεωργιάδης, Στέφανος Αθανασιάδης κόντρα στην ΑΕΚ και οι Άλβεζ Λίνο, Δημήτρης Σαλπιγγίδης με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό.
Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΙΝΟΥ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Όταν έφυγε από το γήπεδο
Στις 23 Σεπτεμβρίου 1990 γράφτηκε μια “ιστορική” στιγμή. Ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό, με τους “πράσινους” να προηγούνται με 3-0, και τον διαιτητή Καραμάνη να τα έχει κάνει…μαντάρα. Στο 73′ ο Καραμάνης αποβάλλει τους Μαγκντί και Σκαρτάδο για διαμαρτυρία και ο αείμνηστος Θωμάς Βουλινός, που είναι φτάσει στα όρια του, τα ξεπερνά. Κατεβαίνει στον αγωνιστικό χώρο, παίρνει την ομάδα και φεύγει από το γήπεδο. Όσο και αν προσπάθησε ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Γ. Βαρδινογιάννης να μεταπείσει τον ομόλογό του, ο Θωμάς Βουλινός δεν παρέκκλινε της απόφασής του. “Ο ΠΑΟΚ ήρθε στο ΟΑΚΑ για να παίξει ποδόσφαιρο. Δεν είμαστε πρόβατα επί σφαγή… “ είχε δηλώσει στον τηλεοπτικό φακό. Σε πρωτάθλημα που ίσχυε το σύστημα 2-1-0 στους βαθμούς, από τον ΠΑΟΚ αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί και έδωσε πέντε παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών.
“ΠΙΚΡΗ” ΙΣΟΠΑΛΙΑ
Το τελευταίο παιχνίδια για έξι “αετόπουλα”
Για τον Χαράλαμπο Ζαπουνίδη (20 χρόνων), τον Δημήτρη Ανδρεαδάκη (25 χρόνων), την Χριστίνα Τζιόβα (18 χρόνων), τον Αναστάσιο Θέμελη (22 χρόνων), τον Γεώργιο Γκανάτσιο (22 χρόνων), και τον Κυριάκο Λαζαρίδη (17 χρόνων), ένα παιχνίδι του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ έμελλε να είναι το τελευταίο τους. Στις 4 Οκτωβρίου 1999, οι έξι οπαδοί του Δικεφάλου, μαζί με τα υπόλοιπα “αδέρφια” τους επέστρεφαν από την Αθήνα και το Ολυμπιακό στάδιο, εκεί που λίγες ώρες νωρίτερα οι ασπρόμαυροι, με γκολ του Τζο Νάγκμπε, είχαν πάρει τον βαθμό την ισοπαλία με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Το νήμα της ζωής αυτών των έξι παιδιών κόπηκε στα Τέμπη, στο δυστύχημα που αποτελεί την πιο “πικρή” σελίδα στην ιστορία του συλλόγου.
Τρεις φορές με κομμένα φτερά
Από τους 17 “ασπρόμαυρους”τελικούς κυπέλλου, οι τρεις έχουν γίνει στο Ολυμπιακό στάδιο, με τους οπαδούς του να είναι, και τις τρεις φορές, εκείνοι που… έφυγαν πρώτοι.
Στις 29 Ιουνίου 1983, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ διεκδίκησαν το κυπέλλου, στο πρώτο παιχνίδι μεταξύ Ελληνικών ομάδων. Ο Δικέφαλος του βορρά έφτασε στον τελικό αποκλείοντας διαδοχικά την Αναγέννηση Καρδίτσας, τον Βύζαντα Μεγάρων, τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, τον Παναργειακό και την Ρόδο. Η ΑΕΚ, με γκολ του Μαύρου στο 27′ και του Βλάχου στο 80′ επικράτησε με 2-0. Στο… εξωγωνιστικό κομμάτι, τα πράγματα δεν κύλισαν ομαλά, με το Ολυμπιακό στάδιο να καταγράφει τις πρώτες του φθορές από τα όσα εκτυλίχθηκαν στις κερκίδες.
Στις 22 Ιουνίου 1985, ο ΠΑΟΚ είχε την πρώτη του ευκαιρία να κατακτήσει το νταμπλ, καθώς ως πρωταθλητή Ελλάδος, είχε φτάσει και στον τελικό του κυπέλλου, εκεί που αντιμετώπισε την Λάρισα. Στο δρόμο για τον τελικό, οι ασπρόμαυροι απέκλεισαν τον Ηρακλή (3-1), τον Άρη (2-0 και ήττα με 3-1), την Λαμία (6-0 και 9-1), τον Ολυμπιακό Βόλου (4-1 και 2-0) και τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό, από τον οποίο έχασε με 2-0 αλλά επιβλήθηκε με 4-0 στο δεύτερο παιχνίδι.
Το κλίμα στο ασπρόμαυρο στρατόπεδο ήταν φορτισμένο, καθώς ο Δημόπουλος κατέβηκε στην Αθήνα μαζί με την αποστολή του ΠΑΟΚ αλλά… δεν έφτασε ποτέ μέχρι το ξενοδοχείο, καθώς είχε πάρει το δρόμο για το “πράσινο” στρατόπεδο. Ο ΠΑΟΚ έμεινε με 10 παίκτες στο 20′ λόγω της αποβολής του Βασιλάκου, και η Λάρισα προηγήθηκε με 2-0 με σκόρερ του Ζιώγα (39) και Κμίετσικ (47′). Ο ΠΑΟΚ μείωσε στο 55′ με τον Σκαρτάδο, όμως η Λάρισα έφτασε στο τελικό 4-1 με γκολ των Ζιώγα (73′) και Βαλαώρα (75′).
Στις 26 Απριλίου 2014, ο ΠΑΟΚ επέστρεψε σε τελικό κυπέλλου Ελλάδος για πρώτη φορά μετά το 2003, κι αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό. Οι ασπρόμαυροι έφτασαν στον τελικό του ΟΑΚΑ αφού απέκλεισαν την Αναγέννηση Καρδίτσας (3-0, 1-0), τον Ηρακλή (1-0, 5-1), τον Απόλλωνα Σμύρνης (3-0, 3-0) και τον Ολυμπιακό (1-2, 1-0). Στον δεύτερο ημιτελικό, η αποβολή του Κατσουράνη και οι κίτρινες κάρτες των Νάτχο και Αθανασιάδη στέρησαν στους τρεις αυτούς παίκτες την συμμετοχής τους στον τελικό. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 3-0, με γκολ των Μπεργκ (15′, 50′) και Καρέλη (54′), ο ΠΑΟΚ μείωσε με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Βούκιτς στο 70′ και στο 88′ ο Μπεργκ έγραψε το τελικό 4-1, κάνοντας χατ τρικ.
Τον έχει νικήσει ΚΑΙ εκεί
Από τις συνολικά έξι νίκες που έχει κάνει ο ΠΑΟΚ, η μια είναι επί του Ολυμπιακού. Ο Δικέφαλος του βορρά είναι η ομάδα που έχει νικήσει τους ερυθρόλευκους περισσότερες φορές από κάθε άλλη Ελληνική ομάδα (39 νίκες, έναντι 35 της ΑΕΚ και 28 του Παναθηναϊκού) και τον έχει νικήσει σε πέντε “διαφορετικά” γήπεδο (Παλιό και νέο “Γ. Καραϊσκάκης”, ΟΑΚΑ, Ριζούπολη, Νέα Φιλαδέλφεια).
Την σεζόν 1988-89, ο ΠΑΟΚ, με σκόρερ τον Στέφανο Μπορμποκη είχε επικρατήσει του Ολυμπιακού με 0-1. Το γκολ είχε έρθει στο 55′ με τον ΠΑΟΚ να παίζει με 10 παίκτες από το 40′ (αποβολή Λαγωνίδη) ενώ από το 81′ μέχρι το φινάλε έπαιζε με εννιά παίκτες (αποβολή Καραγεωργίου).