Ο κύβος ερρίφθη και το μόνο που απομένει για να καθίσει ο Βαγγέλης Γραμμένος στον προεδρικό θώκο της ΕΠΟ, είναι να οριστούν οι εκλογές από την FIFA, σε συνεργασία με τον Γιώργο Βασιλειάδη.
Η FORZA του Σαββατοκύριακου, είχε και πάλι όλο το ρεπορτάζ…
Ο Δημήτρης Ελευθεριάδης, ο εκλεκτός του Βαγγέλη Μαρινάκη και του…Μανόλη Κονταρού είδε τα κουκιά να του λείπουν και εγκατέλειψε την κούρσα. Παρά την μέχρι τέλους (όπως είχε συμφωνηθεί) δυναμική στήριξη του συστήματος, ο πρώην -ουσιαστικά- πρόεδρος της ΕΠΣ Πιερίας, είδε να μαζεύει μόλις 15 από τα 55 σωματεία της Ένωσής του και κατάλαβε ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσει από το προσκήνιο.
Ο Κατερινιώτης παράγοντας είχε όλα τα σημάδια να καταλάβει ότι επρόκειτο για μια αυτοκτονική υποψηφιότητα για το σύστημα, ένας αναλώσιμος υποψήφιος μέχρι να κερδηθεί ο χρόνος και να διατηρηθεί ένας ισχυρός πυρήνας Ενώσεων που θα υπόσχονταν μια ελεγχόμενη ήττα στις εκλογές της ΕΠΟ για το σύστημα που υποστηρίζεται από το Λιμάνι.
Οι Ενώσεις επιρροής Μαρινάκη
Και λίγο-πολύ ο ρεαλιστικός στόχος επιτεύχθηκε και ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατάφερε να διατηρήσει την επιρροή του σε 17+1 Ενώσεις. Συγκεκριμένα, πιστοί ακόλουθοι του συστήματος θεωρούνται οι Ενώσεις: Δυτικής Αττικής, Αρκαδίας, Βοιωτίας, Έβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κορίνθου, Λακωνίας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Πειραιά, Ρεθύμνου, Τρικάλων και Χανίων.
Άλλοι λίγο, άλλοι πολύ, έχουν δεσμευθεί να υποστηρίξουν τη γραμμή Μαρινάκη στις εκλογές της ΕΠΟ και σήμερα, μετά την παραίτηση Ελευθεριάδη, ζουν σε ένα καθεστώς αμηχανίας. Η στήριξη στον Βαγγέλη Γραμμένο που επί 16 χρόνια καταγγέλλει από την αντιπολίτευση το σύστημα, θα σημαίνει πως αποδέχονται πως τόσα χρόνια οι ίδιοι αποτελούσαν το σύστημα αυτό.
Η μη ύπαρξη άλλου υποψηφίου, οδηγεί τους λιγότερο σκληροπυρηνικούς να αμφισβητούν την στρατηγική της απελθούσας διοίκησης της ΕΠΟ, χωρίς ωστόσο να είναι εύκολος ο απεγκλωβισμός από αυτήν.
Πόλεμος μέχρι τέλους
Για όσους πάντως ανοήτως επιμένουν να ανακαλύπτουν φιλίες μεταξύ Μαρινάκη-Σαββίδη, η απάντηση ήρθε από τα επιτελεία των δύο, που κονταροχτυπήθηκαν στις εκλογές των ΕΠΣ Φθιώτιδας, Σερρών και Χίου, με τους εκλεκτούς του ΠΑΟΚ να κερδίζουν μετά από μάχη και τις τρεις αυτές Ενώσεις που είχαν τελευταίες εκλογές και σίγουρα μετά την “θρυλούμενη” ανακωχή των δυο ανδρών.
Ο γνωστός λυράρης Μανόλης Κονταρός, που είχε αναλάβει την υποστήριξη του συστήματος της ΕΠΟ ανά την επικράτεια δεν κατάφερε παρά τις προσπάθειές του να αλλάξει το αποτέλεσμα
Η δύναμη της συμμαχίας
Ανεξάρτητα αν σήμερα οι σχέσεις παραμένουν το ίδιο ισχυρές ή όχι, ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και Παναθηναϊκός δούλεψαν μαζί την τελευταία διετία στις εκλογές των Ενώσεων. Ο σημερινός ποδοσφαιρικός χάρτης βρίσκει την δύναμη των τριών σημαντικά αυξημένη, σίγουρα πλειοψηφούσα, ενώ κανείς από τους τρεις δεν έχει αμφισβητήσει την ηγεσία του Βαγγέλη Γραμμένου, άσχετα αν ο ίδιος ανέλαβε υποψήφιος της αντιπολίτευσης μετά από μεγάλη επιμονή του Ιβάν Σαββίδη. Ο Θεσσαλονικιός δικηγόρος ήταν αυτός που ενσάρκωσε το προφίλ της ήπιας δύναμης, με γνώση τόσο του ερασιτεχνικού όσο και του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ενώ έδειξε οργανωτικές δεξιότητες και ήταν αυτός που κράτησε την συσπείρωση στην παράταξη της εξυγίανσης και στις πιο δύσκολες στιγμές. Οι συγκεντρώσεις που πραγματοποίησε ήταν αυτές που τρόμαξαν την αντίπαλη πλευρά, καθώς έδειχναν μια παράταξη «μπετόν», χωρίς απώλειες, από την ΓΣ της ΕΠΟ που ήταν η αρχή του τέλους του συστήματος. Σήμερα τον στηρίζουν ανοιχτά 37-38 Ενώσεις, αριθμός που δεν αποκλείεται να αυξηθεί αν οι μετριοπαθείς «συστημικοί» ταχθούν με το μέρος του στις επερχόμενες εκλογές.
Τα απόνερα των δηλώσεων Ιβάν
Ο Ιβάν Σαββίδης εριξε το πυροτέχνημα περί μοναχικής καθόδου στις εκλογές της ΕΠΟ αν χρειαστεί, όμως και ο ίδιος γνωρίζει ότι δεν θα χρειαστεί. Οι δηλώσεις του, σύμφωνα με αυτούς που γνωρίζουν το παιχνίδι του παρασκηνίου, είχαν διπλό σκοπό. Από τη μια να δείξει την απόσταση που εξακολουθεί να υπάρχει με τον Ολυμπιακό. Ο Σαββίδης ενοχλήθηκε από τα δημοσιεύματα που τον έφερναν να έχει συνάψει κάποιου είδους στενές σχέσεις με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και την αποδοχή που είχαν ακόμη και από πρώην στενούς του συνομιλητές. Θεώρησε πως δεν είχε τίποτα να αποδείξει από τη στιγμή που λίγες μέρες πριν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός κοντραρίστηκαν σκληρά στις εκλογές της ΕΠΣ Χίου, υποστηρίζοντας ο καθένας τον εκλεκτό του. Από την άλλη, ασφαλώς ο Σαββίδης θέλησε να αφυπνίσει τους πάλαι ποτέ συμμάχους. Φάνηκε να αντιλαμβάνεται πως επικράτησε εφησυχασμός, την στιγμή που ο ίδιος προσπαθούσε να αυξησει την δύναμη επιρροής του Βαγγέλη Γραμμένου.
Σίγουρα οι δηλώσεις του δεν ήχησαν καλά στα αυτιά του Δημήτρη Μελισσανίδη και του Γιάννη Αλαφούζου, οι οποίοι όμως δεν αντέδρασαν, αφήνοντας στον Πρόεδρο του ΠΑΟΚ την πρωτοβουλία των επικοινωνιακών κινήσεων. Κανείς δεν ξέρει αν αυτή η σιωπή ήταν αποτέλεσμα στρατηγικής ή αμηχανίας.
Οι συσχετισμοί της επόμενης ημέρας
Από τους κονδυλοφόρους του Ολυμπιακού και του πρώην συστήματος της ΕΠΟ, αλλά και από κάποιους καλά μυημένους στο «κυβερνητικό» ρεπορτάζ φαίνεται πιο είναι το διακύβευμα της επόμενης ημέρας. Ο Βαγγέλης Γραμμένος θα είναι σίγουρα ένας ισχυρός πρόεδρος, αλλά εξίσου σημαντική είναι η σύνθεση του συμβουλίου του. ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός διεκδικούν -ο καθένας με τα επιχειρήματά του- μια μερίδα από το 15μελές ή 21μελές συμβούλιο, φοβούμενοι οι τρεις τελευταίοι την επιρροή που μπορεί να ασκήσει ο Ιβάν Σαββίδης.
Οι στενοί συνεργάτες του Βαγγέλη Γραμμένου, αλλά και ο ίδιος, έχουν από το περυσινό καλοκαίρι δώσει την απάντηση. Το συμβούλιο θα συμπεριλμβάνει τα πιο ικανά μέλη από τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, ανθρώπους που μπορούν να εργαστούν για να διορθώσουν τα κακώς κείμενα που επί 20 χρόνια έχουν γίνει ένα με το πετσί της Ομοσπονδίας.
Την επιλογή θα την κάνει ο ίδιος ο Βαγγέλης Γραμμένος, με την δέσμευση να μην ξεπεραστούν οι κόκκινες γραμμές πίσω από τις οποίες συσπειρώθηκε η παράταξή του. Κανείς από το μαύρο παρελθόν, κανείς που κουβαλά σκιές κακοδιαχείρισης και διαφθοράς, κανείς που ανήκει στα πρόσωπα που έδιωξαν τον κόσμο από τα γήπεδα, κανείς που να εκφράζει το παλιό, χρεωκοπημένο σύστημα δεν θα έχει θέση στη λίστα που θα καταθέσει λίγο πριν τις εκλογές.
Η ημερομηνία των εκλογών
Η απόσυρση του Δημήτρη Ελευθεριάδη και η διαφαινόμενη εκλογική αναμέτρηση με έναν υποψήφιο, διευκολύνει την ΦΙΦΑ να ορίσει γρήγορα τις εκλογές. Λίγο-πολύ έχουν συμφωνηθεί όλες οι λεπτομέρειες για το νέο καταστατικό που πρέπει να κατατεθεί, εναρμονισμένο με αυτά της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, αλλά και με ξεκάθαρες σχέσεις με την Πολιτεία, όπως επιθυμούσε το Υφυπουργείο Αθλητισμού και κατόπιν αυτού, ο δρόμος για τις εκλογές θα έχει ανοίξει. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται στην Ελλάδα το κλιμάκιο της ΦΙΦΑ για να επικυρώσει τις εξελίξεις…