Οι ποδοσφαιριστές που έχουν δικαιωθεί κατά καιρούς καταθέτοντας προσφυγή είναι αναρίθμητοι. Ο Στάθης Ταυλαρίδης όμως έγινε ο πρώτος που του επιδικάστηκαν χρήματα για ανεκπλήρωτες φορολογικές υποχρεώσεις ομάδας (του Παναθηναϊκού εν προκειμένω) και εισφορά αλληλεγγύης.
Η ιστορική απόφαση που φέρνει ντόμινο και ρίχνει… «τάβλα» τις ΠΑΕ κοινοποιήθηκε την Τετάρτη (22/3) από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ.
Στον Στάθη Ταυλαρίδη επιδικάστηκε συνολικά το ποσό των 278.280 ευρώ, αλλά το πρωτόγνωρο και μείζον θέμα της ιστορίας είναι πως αναγνωρίστηκε ότι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός του οφείλει 22.607 ευρώ για φόρο εισοδήματος του οικονομικού έτους 2015 (κατέβαλε 24.279,42 αντί για 46.887,01) και εισφορά αλληλεγγύης 7.655,29 και μάλιστα με εισηγήτρια στην υπόθεση την εκπρόσωπο της Super League, Αργυρώ Ασπρογέρακα.
Αυτή η ιστορική απόφαση και η δικαίωση του Ταυλαρίδη έχει βέβαια αντανάκλαση στον δικηγόρο Πάρη Ατλαμάζογλου που εκπροσώπησε με απόλυτη επιτυχία τον ποδοσφαιριστή στη διαδικασία, εξασφαλίζοντας και το τελευταίο διεκδικούμενο ευρώ. Και πλέον είναι σαφές ότι δημιουργείται δεδικασμένο, καθώς εκκρεμούν πολλές άλλες αντίστοιχες υποθέσεις που έχει χειριστεί ο νομικός του ΠΣΑΠ, Εμμανουήλ Αλαφραγκής, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Goal».
«ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ»
Ο Εμμανουήλ Αλαφραγκής, δικηγόρος του ΠΣΑΠ, εξήγησε στο σάιτ «gazzetta.gr» γιατί η απόφαση που εκδόθηκε υπέρ του Ταυλαρίδη στην προσφυγή που είχε καταθέσει, δικαιώνει όλους τους επαγγελματίες παίκτες της χώρας.
Μπορεί να μοιάζει ως «ακόμη μία διαμάχη κάποιου παίκτη με μία ΠΑΕ», όμως αποτελεί σταθμό για τους ποδοσφαιριστές. Η απόφασή της ξεκαθαρίζει το νομικό και φορολογικό πλαίσιο μεταξύ των ομάδων και των παικτών, το οποίο τελευταία είχε περάσει από πολλά… κύματα.
Μεταξύ άλλων o Εμμανουήλ Αλαφραγκής είπε:
«Το θέμα για την απόδοση της φορολογίας εισοδήματος των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης εκ μέρους των ΠΑΕ εργοδοτών τους, θεωρώ ότι αποτελεί θεσμικό ζήτημα για τον κλάδο των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, τον οποίο συμπονώ και για τον οποίο εργάζομαι. Ύστερα από την έκδοση της απόφασης του φίλου μας και μέλους του ΠΣΑΠ για σειρά ετών κυρίου Ευστάθιου Ταυλαρίδη από την πρωτοβάθμια επιτροπή επίλυσης οικονομικών διαφορών της ΕΠΟ, οφείλω να εκπληρώσω τις θεσμικές μου υποχρεώσεις απέναντι στο σύνολο του σώματος των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών για το οποίο εργάζομαι. Θεωρώ ότι είναι μια ιστορική μέρα για τον κλάδο των ποδοσφαιριστών και μου είπε ο φίλος μου ο Στάθης… αν δεν μιλήσεις εσύ να τα πείς, ποιός θα τα πεί;.
Επήλθαν πολλές αλλαγές για όλους τους εργαζόμενους με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας στην Ελλάδα, με όλες τις τελευταίες τροποποιήσεις μέχρι τον περιβόητο νόμο του κυρίου Κατρούγκαλου για να είμαστε και επίκαιροι. Αλλά και όλες αυτές που θα έρθουν στο μέλλον για τους συμβασιούχους με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας από την κυρία Αχτσιόγλου ή από όποιον επόμενο Υπουργό Εργασίας. Ολες θα ισχύουν και για τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Βάσει του αθλητικού νόμου ν. 2725/1999 και ειδικότερα του άρθρου 85 αυτού, είναι συμβασιούχοι με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και ισχύουν και για αυτούς καταρχήν τα όσα ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους με εξαρτημένη εργασία στην Ελλάδα.
Επομένως, η θέσπιση της κλίμακας 26 % από το πρώτο ευρώ με ανώτατο όριο το 42 %, αλλά και η όποια ενδεχόμενη μελλοντική μείωση του αφορολόγητου για τους εργαζόμενους γενικά, ισχύει και θα ισχύει αυτοδικαίως και για τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές».
– Πως «μεταφράζεται» η απόφαση που εκδόθηκε στην προσφυγή του Ευστάθιου Ταυλαρίδη;
«Εκδόθηκε υπέρ του η πρώτη απόφαση για τον κλάδο των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, η οποία επιδικάζει εις βάρος της ΠΑΕ εργοδότη σου ΠΑΟ, τόσο το φόρο εισοδήματος του ποδοσφαιριστή που σου υποσχέθηκε, όσο και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, αφού τα ποσά που υποσχέθηκε η ΠΑΕ να καταβάλει στον ποδοσφαιριστή τα υποσχέθηκε “καθαρά” από φόρους και επιβαρύνσεις’.
Ως δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, θεωρώ πως η χθεσινή ημέρα είναι μια ιστορική στιγμή για τον κλάδο των ποδοσφαιριστών. Πλέον διευκρινίζεται ότι ακόμη και οι φοροδοτικές υποχρεώσεις των εργαζομένων – επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, εφόσον έχουν συμφωνηθεί να καταβάλλονται από την εργοδότρια ΠΑΕ, καθώς και οι ειδικές εισφορές αλληλεγγύης, επιδικάζονται πλέον και για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις επιτροπές επίλυσης των οικονομικών διαφορών της ΕΠΟ, χωρίς την πρόσθετη καθυστέρηση και οικονομική επιβάρυνση των απλήρωτων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών με την προσφυγή τους στα πολιτικά δικαστήρια. Μια τέτοια περίπτωση βασάνισε όπως γνωρίζω προσωπικά τα μέλη της επιτροπής επίλυσης οικονομικών διαφορών της ΕΠΟ.
Επαινώ, συγχαίρω και επικροτώ τα μέλη της Επιτροπής Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ για τη νομική επίλυση στο ζήτημα. Αν και θεωρώ λόγω του γεγονότος ότι έχω ασκήσει πλέον των 10 προσφυγών για αντίστοιχα φορολογικά θέματα για άλλους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, πριν από την προσφυγή Ταυλαρίδη, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εκδοθεί μια άλλη απόφαση, ότι δεσμεύονταν η επιτροπή από αποφάσεις ανώτερων Δικαστηρίων για την αποκλειστική αρμοδιότητα των επιτροπών και των δικαστών που άπτονται των εργατικών θεμάτων για κάθε θέμα επ’ ευκαιρία της σύμβασης εργασίας, όπως είναι και η μη εκπλήρωση εκ μέρους του εργοδότη των φορολογικών υποχρεώσεων του εργαζόμενου, τις οποίες και έχει συμφωνήσει να καταβάλει με τη σύμβαση εργασίας του. Από αποφάσεις δηλαδή του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στην πράξη ή στη θεωρία λοιπόν;
Στη θεωρία η απόφαση Ταυλαρίδη μεταφράζεται ως εξής: Οποιος εργοδότης συμφωνεί να καταβάλει καθαρά τα ποσά στον ποδοσφαιριστή, δεν θα περιορίζεται όπως στο παρελθόν στην καταβολή του 20% της παρακράτησης φόρου, σαν να είναι ο ποδοσφαιριστής ανεξάρτητος συνεργάτης “με μπλοκάκι” της ΠΑΕ, αλλά θα ακολουθεί τη φορολογία εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης που πρέπει να αποδώσει ο ποδοσφαιριστής, όπως αυτή διαμορφώνεται από την εκάστοτε εργατική ελληνική νομοθεσία.
Στην πράξη, πολλές ομάδες που πέρσι συμφώνησαν παροχές προς τους ποδοσφαιριστές καθαρές από φόρους λόγω της αύξησης των εισφορών και της φορολογίας, απέφυγαν να αποδώσουν το σύνολο της φορολογίας των ποδοσφαιριστών, πλην των λαμπρών εξαιρέσεων πάντα των μεγάλων ομάδων, αλλά και ορισμένων άλλων ομάδων της Super League, που παραδοσιακά διακρίνονται για το ήθος τους. Οπως ο Παναιτωλικός, ο οποίος πλήρωσε το φόρο του Κοστίν Λαζάρ, χωρίς να θέσει τον εαυτό του καν υπό την κρίση καμίας επιτροπής. Παρά με την άσκηση προσφυγής πλήρωσε τον φόρο του Λαζάρ, χωρίς να προσπαθήσει να αποφύγει την πληρωμή του, που την είχε συμφωνήσει με την απόφαση της επιτροπής και απλά να καθυστερήσει και να ταλαιπωρήσει τον πρώην εργαζόμενό του! Μπράβο στον Παναιτωλικό, όπως μπράβο και στον Παναθηναϊκό που στο πλαίσιο του fair play κατά την εκδίκαση της προσφυγής του Στάθη, συνομολόγησε την προσφυγή του. Θεωρώ ότι οι αγαθές και ευγενείς συμπεριφορές πρέπει να επαινούνται ακόμη και αν έχει μεσολαβήσει λάθος. Σίγουρα δεν μπορείς να επαινείς τον εργοδότη που χρωστάει, αλλά στην κατάσταση της χώρας μας αν τουλάχιστον βρίσκει το σθένος να έρχεται στο Δικαστήριο και να λέει ότι ο εργαζόμενος έχει δίκιο, μου έτυχαν άσχημα οι συνθήκες και οι επενδύσεις και έπεσα έξω, εγώ ως δικηγόρος τουλάχιστον σε 600 δικαστήρια ποδοσφαιριστών κάθε χρόνο, υποκλίνομαι…
Στην πράξη επίσης, ήδη μετά την κρίση του καλοκαιριού του 2016 με τα εκκαθαριστικά σημειώματα των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, οι οποίοι και διαπίστωναν ότι η αρμόδια ΔΟΥ τους καλούσε να καταβάλουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που οι ΠΑΕ είχαν αναλάβει για λογαριασμό τους, τις διαμαρτυρίες των ποδοσφαιριστών και τις προσφυγές τους, οι ΠΑΕ, είτε κατέθεσαν συμβόλαια, όπου διευκρινίζονται τα ποσά και μικτά και καθαρά, για να αποφύγουν την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση, ανάλογα με τις κυβερνητικές επιλογές, είτε κατέθεσαν συμβόλαια με τα ποσά μόνο μικτά, ούτως ώστε η όποια φορολογική επιβάρυνση ή και μεταρρύθμιση εντός της χρονιάς να επιβαρύνει αποκλειστικά και μόνο τους εργαζόμενους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Αυτή είναι η δική μου μετάφραση».
– Αυτή η εξέλιξη τι σημαίνει για τον Έλληνα ποδοσφαιριστή και κυρίως τον χαμηλόμισθο;
«Για τον Ελληνα ποδοσφαιριστή γενικά νομίζω απάντησα στην προηγούμενή σας ερώτηση. Για τον χαμηλόμισθο ειδικότερα, θα εξαρτηθεί από το αφορολόγητο το οποίο τελικά θα ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση. Αν βάσει των όσων ήδη σας είπα θα έχει συμφωνήσει στα 570,75 € του μισθού που κατά κανόνα συμφωνείται στη Β΄ Εθνική ως καθαρά ή ως μικτά, πράγμα το οποίο θα σημαίνει οτι εκτός των φόρων θα συμπεριλαμβάνεται στον μισθό το 12,95 % του μισθού, ως ασφαλιστική εισφορά του εργαζόμενου στο ΙΚΑ. Υστερα λοιπόν από αυτήν την παρακράτηση και με το καθαρό ποσό, μετά τις εισφορές του ΙΚΑ, των 491,13 €, θα γίνεται αν δεν συμφωνηθεί το ποσό καθαρά και η παρακράτηση του φόρου μετά το αφορολόγητο…»
-Μπορούν οι ΠΑΕ να «μπλοκάρουν» νομικά την καταβολή του φόρου;
«Τί εννοείται να “μπλοκάρουν”; Δεν την πληρώνουν, οι ποδοσφαιριστές ασκούν προσφυγές, οι προσφυγές τελεσιδικούν και μετά την τήρηση της διαιτητικής διαδικασίας, οι ποδοσφαιριστές μπλοκάρουν νομικά τις ΠΑΕ, μετά και την έκδοση της απόφασης Ταυλαρίδη. Αν οι ΠΑΕ δεν πληρώσουν τους συμφωνημένους φόρους, οι ποδοσφαιριστές θα μπορούν να επιβάλουν – 3 βαθμούς για κάθε παιχνίδι των ΠΑΕ, για το οποίο δεν θα έχουν εκπληρώσει την υποχρέωσή τους για καταβολή των φόρων των εργαζομένων τους».
– Πόσοι ποδοσφαιριστές έχουν απευθυνθεί στον ΠΣΑΠ για το συγκεκριμένο θέμα;
«Τουλάχιστον 20 για την άσκηση προσφυγής, αν και πολλοί έκλεισαν την υπόθεση συμβιβαστικά ύστερα από την υγιή διαμεσολάβηση του ΠΣΑΠ, όπως ο Κοστίν (σ.σ. Λαζάρ) με τον Παναιτωλικό ή ο Νίκος Καλτσάς με τον Παναθηναϊκό. Συνολικά πάνω από 5 υποθέσεις, δεν κατέληξαν σε προσφυγή. Παράλληλα τουλάχιστον 50 έχουν ρωτήσει διερευνητικά, ως προς το τί μέλλει γενέσθαι… Μετά την απόφαση Ταυλαρίδη, είμαι σίγουρος πως θα απευθυνθούν πολλοί περισσότεροι…»
Πηγές: «Goal», «gazzetta»