Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια των αθλητών, όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Η αλόγιστη και απερίσκεπτη χρήση τους όμως, είναι πιθανό να προκαλέσουν και ανεπανόρθωτες ζημιές. Η εξέλιξη των social media έχει ξεφύγει από τον απλό τρόπο να ακολουθούν οι παίκτες την επικαιρότητα και να βρίσκουν φίλους, και έχει εξελιχθεί σε μια “γενναία” χορήγηση πρόσβασης για να εκφράζουν τον εαυτό και προσωπικότητά τους. Υπάρχουν πλέον τόσες πολλές ιστορίες προς παραδειγματισμό αλλά και προς αποφυγή στο συγκεκριμένο διαδικτυακό πεδίο, ώστε το θέμα πια, όχι μόνο να μην είναι αμελητέο, αλλά να αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στον επαγγελματικό αθλητισμό. Με τόσα αυτιά και μάτια να έχουν την προσοχή τους στο τι θα πει ο κάθε παίκτης, το καλό ή το κακό είναι ζήτημα μερικών δευτερολέπτων…
Το συγκεκριμένο θέμα έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τον ΠΑΟΚ, στην πλειοψηφία των οποίων, τα εκάστοτε… μαργαριτάρια δημιουργούσαν πρόβλημα και γυρνούσαν μπούμερανγκ πίσω στην ίδια την ομάδα. Πότε οι selfies, πότε μια άποψη, πότε μια συνομιλία, πότε ένα like, περνούσαν με ταχύτητα φωτός, από την κίνηση του αντίχειρα του παίκτη στον υπόλοιπο κόσμο. Και μη νομίζει κανείς ότι αυτό είναι τοπικό φαινόμενο μιας μίζερης Θεσσαλονίκης που δεν έχει με τι άλλο να ασχοληθεί, ή των κουτσομπόληδων Ελλήνων. Παρόμοια, και φυσικά πολύ μεγαλύτερου μεγέθους, περιστατικά έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια παντού στον κόσμο, σε Ευρώπη και Αμερική. Εκεί βέβαια φροντίζουν να παίρνουν τα μέτρα τους, καθώς έχουν θεσπιστεί κανονισμοί και πειθαρχικοί κώδικες για όσους το… παρατραβάνε στο διαδίκτυο, ενώ σε πολλές χώρες, πρωταθλήματα και ομάδες υπάρχουν ειδικά σεμινάρια εκπαίδευσης των αθλητών για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να “ανεβάζουν”. Ψιλά γράμματα…
Για το πόσο σοβαρά παίρνουν το θέμα στο εξωτερικό το θέμα, αρκεί κανείς να διαβάσει μια σχετική δήλωση τεχνικού διευθυντή ομάδας των ΗΠΑ. “Διαβάζουμε κάθε tweet, retweet και ανάρτηση, όπως επίσης παρακολουθούμε σε τι κάνεις like ή share. Θέλουμε να ξέρουμε τον πραγματικό εαυτό του κάθε αθλητή και τον κύκλο γνωριμιών του. Αυτό το ενδελεχές τσεκάρισμα του ιστορικού είναι απαραίτητο και μάλιστα επενδύουμε με αρκετά χρήματα για να το καταφέρουμε. Όπως διάβασα κάπου σχετικά με το ζήτημα: είναι σαν να περνάς κάθε μέρα από συνέντευξη για δουλειά. Συμφωνώ 100% με αυτό. Μπορεί να είναι κλισέ αυτό που θα πω αλλά, αν δε θες να το δει ή να το διαβάσει η μαμά σου, μην το ποστάρεις…”.
Όλα αυτά βέβαια έρχονται σιγά-σιγά και στην Ελλάδα. Κι εδώ έχουν δημιουργηθεί εταιρίες που παρέχουν την κατάλληλη εκπαίδευση σε αθλητές και στελέχη ομάδων σχετικά με τη χρήση των social media. Στο περιθώριο ενός πρόσφατου σχετικού συνεδρίου που έγινε στην Αθήνα, ο αθλητικός ψυχολόγος Γιάννης Ζαρωτής είχε τονίσει για το θέμα: “από την πλευρά των αθλητών δημιουργούνται πολλά θέματα καθώς είναι πολύ εύκολο να «πέσουν στην παγίδα» της υπέρμετρης ενασχόλησης με την κοινωνική τους εικόνα, χάνοντας εν μέρει τον προσανατολισμό τους. Η σειρά με την οποία ένας αθλητής δραστηριοποιείται θα έπρεπε να είναι: «το άθλημα- η κοινωνική ζωή – η προσωπική εικόνα». Όταν ένας αθλητής ασχολείται περισσότερο με την εικόνα του, αυτό θα συμβεί σε βάρος του βασικού του αντικειμένου, που είναι το άθλημά του, διαταράσσοντας με τον τρόπο αυτό την ισορροπία της καθημερινότητάς του, επαγγελματικά κατά πρώτον και εσωτερικά κατά δεύτερον”.
Επανερχόμενος και καταλήγοντας σε ό,τι αφορά τον ΠΑΟΚ… μπορεί ένα like να καταστρέψει μια καριέρα; Πόσο σοβαρή ή ασόβαρη ήταν η… καρδούλα που έβαλαν ο Πέλκας, Μυστακίδης ή ο Κουλούρης στη προκλητική ανάρτηση του μονίμως εθισμένου στην προβολή, την ανακατωσούρα και τη δημιουργία προβλημάτων, Τζαβέλλα; Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ούτε καν το σκέφτηκαν πριν πατήσουν δυο φορές την οθόνη με τον αντίχειρά τους. Προσωπικά θα τους απάλλασσα λόγω… ανωριμότητας (για να μη χρησιμοποιήσω κάποια πιο βαριά λέξη), αλλά δυστυχώς για αυτούς, η απήχηση δεν αφορά εμένα αλλά τον κόσμο, η πλειοψηφία του οποίου “στράβωσε”.
Καλώς ή κακώς, τα social media δεν μπορούμε να παίρνουμε πλέον… ανάλαφρα. Ό,τι γράφεται, δεν παραγράφεται. Σε ακολουθεί για μια ζωή. Πόσο μάλλον όταν είσαι επαγγελματίας αθλητής, έχεις κοινό που σε ακολουθεί και σε θαυμάζει. Χτίζεις μια καριέρα, η οποία μπορεί να καταστραφεί με ένα ποστάρισμα. Και η ευθύνη είναι πρώτα του ΠΑΟΚ, και μετά των ίδιων των παικτών…
Επικοινωνία στο…
Facebook: Thodoros Hastas
Twitter: ThodorosHas