«Άξιος τίτλος, είχαμε σκυλιάσει!»

Ο Βλάνταν Ίβιτς αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής της φετινής σεζόν και στο πλαίσιο της βράβευσή του μίλησε και για το πλάνο του ΠΑΟΚ τα επόμενα χρόνια.

Μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του στη Nova ανέφερε:

Για το αν στο ξεκίνημα της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής είχε φανταστεί πως σε ηλικία σαράντα ετών θα ήταν … προπονητής: «Για να είμαι ειλικρινής … όχι. Οχι, όταν ξεκινούσα την ποδοσφαιρική μου καριέρα δε φανταζόμουν πως θα έκανα τη δουλειά που κάνω τώρα».

Για το αν είναι πιο δύσκολο το να έχει να διαχειριστεί 25-26 ποδοσφαιριστές πλέον από τον καιρό που έπρεπε να κάνει κάτι ανάλογο μόνον για τον εαυτό του: «Ετσι είναι, έτσι ακριβώς … σίγουρα είναι πολύ πιο δύσκολο. Οταν ελέγχεις τόσα άτομα, όταν είσαι εσύ αυτός που πρέπει να τα κοντρολάρεις όλα … Γιατί όταν είσαι παίκτης διαφορετικό είναι. Κι εκεί είσαι ένα κομμάτι της ομάδας αλλά τις περισσότερες φορές ακολουθείς το πρόγραμμα, ακολουθείς αυτό το οποίο ετοιμάζουν οι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με όλο το τιμ, αυτό που ετοιμάζουμε για κάθε μέρα. Οταν είσαι σ’ αυτή τη θέση που βρίσκομαι αυτήν τη στιγμή, στην προπονητική, η δουλειά είναι τελείως διαφορετική και υπάρχει φυσικά και περισσότερη δουλειά».

Για το γεγονός της κατάκτησης του πρώτου τίτλου έπειτα από δέκα τέσσερα χρόνια κι εν όψει την έναρξης των play off, για το αν έχει καταφέρει να «προσγειώσει» τους ποδοσφαιριστές του για την αγωνιστική συνέχεια: «Για μας από σήμερα ξεκίνησε μια καινούρια μέρα, μια μέρα για την οποία δουλέψαμε. Μάθαμε και την κλήρωση των play off… Καλό είναι που έχουμε πολλές ημέρες και μπορούμε να προετοιμαστούμε γι’ αυτό που μας περιμένει. Σίγουρα η διαδικασία των play off είναι κάτι διαφορετικό από το πρωτάθλημα. Εχουμε δυνατά παιχνίδια, συνεχόμενα παιχνίδια κάθε τρεις μέρες έχεις ένα ντέρμπι. Το έχουμε ξανακάνει αυτό και θα είμαστε έτοιμοι γι’ αυτά τα παιχνίδια που είναι μπροστά μας».

Για το αν είχε την ευκαιρία να ξαναδεί τον τελικό του Κυπέλλου: «Δεν έχω δει όλο το παιχνίδι, έχω δει φάσεις, έχω δει τα γκολ, έχω δει αυτές τις στιγμές που ήταν … οι πιο σημαντικές στιγμές αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν έχω δει όλο το παιχνίδι, θα το κάνω τις επόμενες ημέρες».

Για το τί ξεχώρισε και τί του έχει μείνει στο μυαλό όντας πλέον σαφώς πιο ήρεμος: «Κατ’ αρχάς να ξεκινήσουμε από το … ξεκίνημα. Σίγουρα ότι κάποια πράγματα έχουν συμβεί πριν το παιχνίδι που δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι, κανένας ο οποίος είχε συμμετοχή σ’ αυτόν τον τελικό γιατί αυτά τα πράγματα, αυτή η βία που υπήρχε πρέπει να σταματήσει, έπρεπε να έχει εξαφανιστεί από τα ελληνικά γήπεδα».

Για το αν ο ίδιος κι οι ποδοσφαιριστές του φτάνοντας στο γήπεδο γνώριζαν τί είχε συμβεί: «Αργήσαμε να φτάσουμε, επειδή μας πήγαν από λάθος δρόμο κι εκεί που φτάσαμε όντας πεντακόσια μέτρα, ένα χιλιόμετρο μακριά από το γήπεδο φάνηκε από το λεωφορείο ότι γινόντουσαν μάχες πάνω σ’ αυτήν τη … γέφυρα που είναι γύρω – γύρω από το γήπεδο. Οταν βλέπεις τέτοια πράγματα να συμβαίνουν και πηγαίνεις εκεί, σίγουρα δεν είναι … ευχάριστο. Βέβαια, προσπαθήσαμε να είμαστε συγκεντρωμένοι για το παιχνίδι και προσπαθήσαμε να φτάσουμε όσο πιο γρήγορα στο γήπεδο γιατί είχαμε ήδη αργήσει. Οργανώσαμε άλλο δρομολόγιο, με άλλο λεωφορείο, τέλος πάντων φτάσαμε εκεί και ζητήσαμε από την ομάδα της Α.Ε.Κ. να αργήσει λίγο το παιχνίδι γιατί φτάσαμε στις 19.30 και 20.30 έπρεπε να ξεκινήσει ο τελικός».

Για το αν κατάλαβε αν οι ποδοσφαιριστές του είχαν επηρεαστεί από όλα αυτά: «Σίγουρα οι παίκτες δεν ήταν συγκεντρωμένοι επειδή είχαμε ήδη αργήσει. Και γνωρίζετε ήδη πως όταν πας στο γήπεδο, εμείς πάντα προγραμματίζουμε να φτάνουμε μιάμιση ώρα πριν, επειδή υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Οι παίκτες πριν το παιχνίδι έχουν πράγματα που κάνουν μέσα στα αποδυτήρια κι ο καθένας πρέπει να τα κάνει κι ιδιαίτερα πριν από ένα τέτοιο παιχνίδι που ήταν τελικός και κάποιοι κάνουν μασάζ, κάποιοι κάνουν διατάσεις, κάποιοι κάνουν διαφορετικά πράγματα. Και γνωρίζοντας πως δε θα έχουμε χρόνο να προετοιμαστούν …. Βέβαια ευτυχώς κι ευχαριστώ την ομάδα της Α.Ε.Κ. η οποία δέχτηκε και κατάλαβε ότι αργήσαμε όχι γιατί αργήσαμε εμείς, αλλά ήταν λάθος απόφαση της Αστυνομίας που μας πήγε από αυτόν το δρόμο και οι διαιτητές δέχτηκαν ν’ αργήσει η σέντρα για να έχουμε κι εμείς χρόνο να προετοιμαστούμε έτσι όπως είναι νορμάλ. Να έχουν λίγο χρόνο οι παίκτες να κάνουν αυτά που κάνουν πριν αρχίσει ένα παιχνίδι. Αυτό είναι το ένα κομμάτι που όλοι θα θέλαμε να μην έχει γίνει αυτό γιατί ξανατονίζω το ποδόσφαιρο είναι κάτι άλλο, είναι γιορτή που ενώνει τους ανθρώπους και μακάρι να είναι ένα μάθημα, τελευταίο για όλους μας και για όλους όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο κι οι οποίοι είναι μέσα σ’ αυτό. Εύχομαι να είναι το τελευταίο γιατί τέτοιες εικόνες κανένας από εμάς δε θέλει να βλέπει».

Για το αν θα πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξει αντίδραση από τους ίδιους τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου, όπως το να μη γίνει ένας τελικός σε τέτοια περίπτωση: «Ευθύνες πρέπει να πάρουμε όλοι. Ευθύνες πρέπει να πάρουμε όλοι που είμαστε στο ποδόσφαιρο. Και οι ομάδες, πρώτες και πάνω από όλα και όσοι διοργανώνουν κι έχουν διοργανώσει τον τελικό. Και η Αστυνομία είναι μέσα, γιατί κι η Αστυνομία είναι ένα κομμάτι του τελικού, αν μιλάμε για την ασφάλεια και πιστεύω ότι γι’ αυτήν την οργάνωση που πρέπει να υπάρχει για τέτοια παιχνίδια και για παιχνίδια τέτοιου ρίσκου πρέπει να είναι πιο … συγκεκριμένα και καλύτερα, πιο δυνατά».

Για το αν θεωρεί πως ο ΠΑΟΚ δίκαια κατέκτησε τον συγκεκριμένο τίτλο, κοιτώντας συνολικά την πορεία του μέσα στη σεζόν: «Πιστεύω πως αξίζαμε αυτόν τον τίτλο, δουλέψαμε σκληρά σε όλον τον χρόνο. Από την αρχή της χρονιάς είχαμε … σκυλιάσει, είχαμε βάλει ως στόχο να πάρουμε έναν από τους δυο τίτλους που υπάρχουν εντός συνόρων ή Κύπελλο ή πρωτάθλημα. Το ένα το καταφέραμε και θα έλεγα δίκαια, το άλλο θα έλεγα πως ήμασταν πολύ κοντά, τα τελευταία δεν ξέρω πόσα χρόνια ο ΠΑΟΚ δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά όσο ήταν φέτος. Γνωρίζουμε όλοι πως όταν τελείωσε ο πρώτος γύρος βρισκόμασταν στην ένατη θέση κι ήμασταν δέκα επτά – δέκα οκτώ βαθμούς πίσω από τον πρώτο. Στο δεύτερο γύρο έχουμε διορθώσει πολλά πράγματα, έχουμε κερδίσει σχεδόν δέκα τέσσερα παιχνίδια, μόνον ένα έχουμε χάσει και δυο είχαμε ισοπαλίες. Δε λέω ότι στον πρώτο γύρο δεν παίξαμε καλά αλλά σε πολλά παιχνίδια δεν πήραμε αυτά που θα έπρεπε βάσει της εμφάνισής μας στον αγωνιστικό χώρο και βάσει ευκαιριών».

Για το αν είναι δύσκολο για μια ελληνική ομάδα να διαχειριστεί εξίσου … αποτελεσματικά με πρωταγωνιστικό ρόλο τις εντός κι εκτός συνόρων διοργανώσεις: «Συμφωνώ … γιατί όταν έχεις να διαχειριστείς τρεις διοργανώσεις κι όταν έχεις δώδεκα – δέκα τρεις καινούργιους παίκτες δεν είναι καθόλου εύκολο κι όποιοι είναι μέσα στο ποδόσφαιρο κι όποιοι ασχολούνται και κάνουν αυτή τη δουλειά που κάνω κι εγώ γνωρίζουν τί θέλω να πω. Βέβαια όσο προχωρούσε το πρωτάθλημα κι οι υποχρεώσεις ήταν λιγότερες για μας κι όταν λέω λιγότερες εννοώ όταν τελείωσε η Ευρώπη είχαμε σίγουρα και καλύτερα αποτελέσματα στο πρωτάθλημα και στο Κύπελλο. Παίξαμε όλη τη σεζόν σχεδόν Τετάρτη – Κυριακή. Οταν αποκλειστήκαμε από τη Σάλκε, συνέχισε το Κύπελλο και σχεδόν όλο το χρόνο είχαμε κάθε τρεις – τέσσερις ημέρες παιχνίδια. Εννοείται πως υπάρχει κούραση αλλά πιστεύω ότι όσον αφορά κι αυτό αν γυρίσουμε πίσω και δούμε πέρσι πως ήμασταν πρωταθλητές στις … θλάσεις, είχαμε σαράντα θλάσεις πέρυσι και στο τέλος μείναμε χωρίς παίκτες και play off τελειώσαμε δεν ξέραμε κι εμείς πώς … Φέτος – ευτυχώς – είχαμε μόνο μια θλάση».

Για το συγκεκριμένο … μικρό θαύμα της απίστευτης μείωσης των μυϊκών τραυματισμών: «Είχαμε δυο θλάσεις στον ίδιο παίκτη, τον Κάμπος. Εχουμε αλλάξει πολλά πράγματα, σχεδόν όλο το ιατρικό τιμ, ήρθαν καινούριοι άνθρωποι, άνθρωποι οι οποίοι βοήθησαν πάρα πολύ όσον αφορά τις αποκαταστάσεις … Εννοείται πως όλο αυτό από την ομάδα έχει ξεκινήσει, γιατί από την ομάδα έχουμε αρκετά καινούρια μηχανήματα, έχουμε διαμορφώσει το προπονητικό κέντρο, έχουμε τώρα τις εγκαταστάσεις που πρέπει να έχει μια επαγγελματική ομάδα και μια ομάδα του επιπέδου του ΠΑΟΚ. Αυτό έχει γίνει από το Σεπτέμβριο και μετά, είναι όλα όσον αφορά την οργάνωση, αυτό είναι».

Για το το γεγονός πως αν λάβει κανείς υπ’ όψη τους μείον τρεις βαθμούς που ξεκίνησε ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα, έμεινε μόνον τρεις (σ.σ. βαθμούς) μακριά από το πρωτάθλημα. Τί κρίνει ο ίδιος πως λείπει κι αν αυτός είναι ο επόμενος στόχος: «Δεν κρυβόμαστε από τις απαιτήσεις που έχουμε. Σίγουρα ο καθένας από εμάς θέλει τίτλο στον ΠΑΟΚ. Δουλέψαμε και φέτος, δουλεύουμε και θα δουλέψουμε … Φέτος καταφέραμε να κάνουμε πρώτο βήμα. Εχουμε καταφέρει να πάρουμε ένα τρόπαιο έπειτα από δέκα τέσσερα χρόνια. Ημασταν τρεις βαθμούς κάτω από τον πρώτο και πιστεύω πως όσο προχωράνε τα χρόνια ο ΠΑΟΚ. έχει ένα καλό σχέδιο. Πιστεύω ότι μετά από πολλά χρόνια, ξανατονίζω μετά από πολλά χρόνια ο ΠΑΟΚ έχει έναν καλό τεχνικό διευθυντή ο οποίος με έχει βοηθήσει πάρα πολύ και μαζί του έχω κάνει μεταγραφές. Γνωρίζετε ότι πέρσι, μετά από τελευταία αγωνιστική των play off ο κ. Σαββίδης μου εμπιστεύτηκε τη θέση στην οποία βρίσκομαι τώρα. Δεν είχαμε πολύ χρόνια να σχεδιάσουμε τη μεταγραφική περίοδο αλλά ευτυχώς αυτός ο άνθρωπος είχε δουλέψει από πριν κι έχει καταφέρει να μου προσφέρει σε κάθε θέση την οποία χρειαζόμασταν τρεις – τέσσερις επιλογές κι έπρεπε να διαλέξω έναν εξ αυτών. Είναι μια συνολική δουλειά, μια δουλειά ομαδική που έχουμε κάνει κι ήθελα να δώσω συγχαρητήρια και στον ίδιο και στους παίκτες οι οποίοι έχουν βγάλει όλον αυτόν το χρόνο και τους αξίζουν περισσότερα συγχαρητήρια από όλους, το τεχνικό τιμ, το ιατρικό τιμ και βέβαια στον ιδιοκτήτη της ομάδας ο οποίος έχει καταφέρει έπειτα από πέντε χρόνια να πάρει έναν τίτλο με την αξία του κι έχει κάνει αυτήν την ομάδα να μπορεί να νιώθει ασφαλής και να μπορεί να είναι μεγάλη ομάδα».

Για το ποιά ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της σεζόν για τον ίδιο: «Η ευτυχέστερη ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου αλλά υπήρχαν κι ορισμένα πολύ σημαντικά παιχνίδια που τα περισσότερα από αυτά έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε και στην Ευρώπη αλλά και στο πρωτάθλημα. Παράδειγμα στην Ευρώπη ήταν αυτό το παιχνίδι που μας έδωσε την ευκαιρία να προκριθούμε στην επόμενη φάση, με τη Φιορεντίνα στην Ιταλία, που ήταν ένα πολύ καλό παιχνίδι από την πλευρά μας. Μια μεγάλη νίκη που ουσιαστικά μας έχει οδηγήσει να παίξουμε την πρόκριση στον τελευταίο αγώνα με τη Λίμπερετς στην έδρα μας, το οποίο κερδίσαμε και προκριθήκαμε. Αυτό κάναμε … Οταν μιλάμε για το πρωτάθλημα, πάντα οι νίκες κόντρα στις μεγάλες ομάδες, στα ντέρμπι είναι αυτές που σου δίνουν αυτοπεποίθηση, σου δίνουν δύναμη … και στους παίκτες και στον προπονητή και πιστεύω πως όλο αυτό είναι κάτι που μας δείχνει να μπορούμε να σταθούμε και να κυνηγάμε από εδώ και πέρα και μεγαλύτερα πράγματα. Υπάρχουν δύσκολες στιγμές, σίγουρα όταν έχεις ένα χρόνο πίσω από σένα υπάρχουν και τέτοιες. Κάθε ήττα είναι δύσκολη στιγμή. Κάθε ήττα είναι που σου αφήνει πικρή γεύση. Ευτυχώς φέτος δεν είχαμε πολλές, λίγες είχαμε και με τη δουλειά με προσπάθεια προσπαθήσαμε να τις ξεπεράσουμε γρήγορα και ξεπερνιόνται με τις νίκες. Κι ευτυχώς είχαμε πολλά παιχνίδια κι όταν έχεις πολλά συνεχόμενα παιχνίδια κι αυτό μπορείς να ξεπεράσεις με δυο – τρεις νίκες πιο εύκολα».

Για το αν έχει μετανιώσει για κάτι που έχει πει ή έχει κάνει: «Σίγουρα υπάρχει. Καταλαβαίνουμε όλοι, καταλαβαίνετε κι εσείς ότι ήταν η πρώτη μου χρονιά και είμαι άνθρωπος ο οποίος προσπαθεί να λέει τα πράγματα όπως βλέπει. Δεν κρύβομαι ποτέ, ευθύνες παίρνω εγώ και μπορείς κάποιες φορές, κάποιες δηλώσεις να ήταν λίγο απότομες αλλά σίγουρα κι αυτό είναι μια εμπειρία κι αυτό είναι ένα κομμάτι που μαθαίνεις και … λάθη κάνουμε όλοι, όπως κάνουν λάθη κι οι ποδοσφαιριστές στον αγωνιστικό χώρο όπως κι εσείς κάνετε λάθη στη δουλειά σας έτσι κάνουμε κι εμείς. Γνωρίζω ότι κάποια πράγματα θα μπορούσα να τα έχω πει διαφορετικά αλλά στα περισσότερα από ότι έχω πει τα υποστηρίζω, ουσιαστικά όλα όσα είπα αλλά θα μπορούσα να τα έχω πει με διαφορετικό τρόπο. Είναι μια εμπειρία, ιδιαίτερα όταν τελειώνει το παιχνίδι κι όταν είσαι … θερμός, όταν ζεις έντονα το παιχνίδι όπως το ζω εγώ, σίγουρα κάποιες φορές κάποια πράγματα μπορεί να σου ξεφύγουν. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να δουλέψεις και προσπαθώ να δουλεύω πάνω και σ’ αυτό κι είμαι σίγουρος πως στη συνέχεια θα διορθωθούν».

Για το συγκεκριμένο βραβείο του καλύτερου προπονητή της χρονιάς, είπε: «Ευχαριστώ πάρα πολύ, είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι εγώ αυτός ο οποίος ο κόσμος τον έχει ψηφίσει ως καλύτερο προπονητή, μέσα σε τόσους πολλούς προπονητές, όσοι δουλεύουν στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη μου χρονιά, είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό και ήθελα να ευχαριστήσω όσους με έχουν ψηφίσει, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου, βέβαια τους παίκτες που αν δεν ήταν αυτοί δε θα υπήρχε αυτή η στιγμή. Να ευχαριστήσω τους ανθρώπους με τους οποίους έχω συνεργαστεί, αυτούς που συνεργάζομαι κι αυτό είναι κάτι μεγάλο, τεράστιο για μένα και συνιστά μεγάλη ευθύνη, γιατί σ’ αυτήν τη δουλειά μαθαίνεις καθημερινά, παίρνεις ιδέες κι είναι κάτι που θα μου δώσει κουράγιο για να συνεχίσω και να προσπαθώ να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερος».


Σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται!