Η εφημερίδα FORZA μέσα στις σελίδες της ετοίμασε ένα θέμα σχετικά με τα έργα και τις ημέρες του Ισίδωρου Κούβελου που μπήκε στο χορό των επιθέσεων κατά του Ιβάν Σαββίδη.
Σαν να μην έφθαναν οι συστηματικές επιθέσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κατά του Ιβάν Σαββίδη, εμφανίστηκε την περασμένη Κυριακή άλλο ένα μέλος της οικογένειας Μητσοτάκη να χρησιμοποιεί, μέσω σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, απίστευτους χαρακτηρισμούς κατά του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Η ιστορία είναι, λίγο-πολύ, γνωστή. Ο σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη, με αφορμή μια ανάρτηση για τους πανηγυρισμούς του Ποδοσφαιρικού Εισαγγελέα Στέφανου Μπαξεβάνη στο φάιναλ φορ του μπάσκετ στην Κωνσταντινούπολη υπέρ του Ολυμπιακού, έβγαλε όλα ερυθρόλευκα και, παράλληλα, αντι-Σαββιδικά του συναισθήματα. Αφού είπε «μπράβο» στον Μπαξεβάνη που δεν… κρύφτηκε για τις οπαδικές του προτιμήσεις, στη συνέχεια ανέφερε ότι «ο ΠΑΟΚ πήρε τίτλο με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και αφού χάρισαν 38 εκατομμύρια ευρώ στον Σαββίδη για λαθρεμπόριο»! Μάλιστα, επειδή τη στιγμή που … «αφιέρωνε» στο διαδίκτυο, βρίσκονταν σε εξέλιξη ο αγώνας της Τούμπας μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Πανιώνιου, ανακάλυψε και …σφαγή των φιλοξενούμενων: «Τώρα σφάζουν τον Πανιώνιο, μπας και κερδίση ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ Σαββίδης και ΜΠΑΟΚ» (η ορθογραφία πήγε περίπατο…).
Τα γραφόμενα του δεν φιλοξενήθηκαν στο προσωπικό του προφίλ, αλλά σε σχόλια, κάτω από μια ανάρτηση συγγενικού προσώπου μιας γνωστής Ελληνίδας πρωταθλήτριας. Για κακή του τύχη όμως, τα (κάτι παραπάνω από) προκλητικά σχόλια έγιναν αντιληπτά (ουδέν κρυπτό στον κόσμο του διαδικτύου), προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων. Εκ των υστέρων φρόντισε να σβήσει το επίμαχο απόσπασμα, η ζημιά (για τον ίδιο) ωστόσο ήταν ανεπανόρθωτη.
Ποιος είναι όμως ο Ισίδωρος Κούβελος. Εργα και ημέρες του παρουσιάζονται σήμερα από τη FORZA.
Γεννημένος στην Αθήνα το 1953, ασχολήθηκε σε νεαρή ηλικία με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με τον στίβο και το μπάσκετ ως αθλητής του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου. Το 1972 αναχώρησε στο Λονδίνο για σπουδές στα ναυτιλιακά. Στο τέλος του 1976 επέστρεψε στην Ελλάδα, ιδρύοντας συνεταιρικά ναυτιλιακή εταιρεία, ασχολούμενη με ναυλώσεις και αγοραπωλησίες καθώς και διαχείριση πλοίων.
ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ
Υπήρξε αρχηγός της ελληνικής αποστολής στους τρεις τελευταίες διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων (2008 στο Πεκίνο, 2012 στο Λονδίνο, 2016 στο Ρίο). Για χάρη του, μάλιστα, χρειάστηκε να σπάσει μια πολύχρονη παράδοση, που ήθελε τον επικεφαλής της Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας να λαμβάνει αυτοδικαίως και τη θέση του αρχηγού της ελληνικής αποστολής. Συνέβη το 2006, δύο χρόνια πριν τους Αγώνες στην Κίνα, όταν ο χαμηλών τόνων παράγοντας της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας και τότε πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας Γιάννης Βασιλειάδης αποδείχτηκε εύκολη λεία για τα δόντια του Κούβελου, ο οποίος κατάφερε να αναδειχθεί νικητής με αντίπαλο το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) και ανώτερο στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού Θωμά Μεντεσίδη. Σε διάστημα, λοιπόν, λίγων χρόνων, ο Κούβελος κατάφερε να αναδειχθεί πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιππασίας, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (αργότερα και πρόεδρος) και αρχηγός της Ελληνικής Ολυμπιακής Αποστολής. Κι όλα αυτά για έναν παράγοντα που ξεκίνησε την καριέρα του από την ποδοσφαιρική ομάδα του Αργοναύτη Πειραιά (αντιπρόεδρος και μετέπειτα πρόεδρος από το 1981 μέχρι το 1984).
ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ
Για πρώτη φορά απασχόλησε την αθλητική δημοσιότητα στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ως γενικός αρχηγός της ομάδας μπάσκετ του Πανιωνίου και αντιπρόεδρος του ΤΑΚ, όταν την ομάδα της Νέας Σμύρνης ανέλαβε ο εφοπλιστής Γεράσιμος Βεντούρης. Η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας (στον τελικό του 1991 εναντίον του ΠΑΟΚ με 73-70 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας), η πρόκριση στους τέσσερις του Κυπέλλου Κόρατς, η συμμετοχή στην Ευρωλίγκα και η πρόσληψη του Ντούσαν Ιβκοβιτς από την ομάδα της Νέας Σμύρνης κάνουν ευρύτερα γνωστό τον νεόκοπο στα σαλόνια της Α1 μπάσκετ παράγοντα, ο οποίος είχε κάνει το «αγροτικό» του στο άθλημα ιδρύοντας το 1985 στη γειτονιά του τον Θησέα. Ομάδα που, ως το 1989, είχε κατακτήσει την άνοδό της σε πέντε κατηγορίες.
ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΕ ΒΕΝΤΟΥΡΗ
Η έξοδος όμως του Βεντούρη από τον Πανιώνιο και η πώληση στον ιδιοκτήτη της ALTEC Θανάση Αθανασούλη βάζουν τέλος στην μπασκετική καριέρα του Κούβελου, ο οποίος, από το 1995, εξαφανίζεται από το αθλητικό παραγοντικό στερέωμα. Όχι για πολύ, όμως, αφού το 2001, έκανε την εμφάνιση του στο χώρο της ιππασίας (ο τότε 11χρονος γιος του Σπύρος ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας). Η αναρρίχηση του στη θέση του προέδρου της ομοσπονδίας ήταν επεισοδιακή (κρίθηκε μέσω δικαστικών αποφάσεων), όσο όμως και καθοριστική για τη μετέπειτα ανέλιξη του ως υψηλόβαθμου αθλητικού παράγοντα της χώρας.
Τον Ιανουάριο του 2006 διεκδίκησε τη θέση του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ), για την οποία όμως ενδιαφερόταν και ο ισχυρός άνδρας της ΕΟΕ Μίνως Κυριακού. Στην ψηφοφορία ο τελευταίος εξασφάλισε 25 ψήφους, ενώ λίγο πριν είχε αποχωρήσει ο Κούβελος καταγγέλλοντας τη διαδικασία ως μη νόμιμη. Ο Κυριακού, όμως, δεν του κράτησε κακία και τον πρότεινε ως αρχηγό της Ελληνικής Ολυμπιακής Αποστολής για το Πεκίνο!
Η ΚΟΥΜΠΑΡΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΡΙΝΑΚΗ
Το 1998 παντρεύτηκε την Ντόρα Μπακογιάννη (από τον πρώτο του γάμο απέκτησε τρία παιδιά) με κουμπάρο τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Κι όταν ο τελευταίος έγινε το καλοκαίρι του 2010 μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού, άρχισαν να πυκνώνουν οι παρουσίες του Κούβελου στο Καραϊσκάκη για τα παιχνίδια των «ερυθρόλευκων». Ακόμη και εκτός έδρας παιχνίδια του Ολυμπιακού φροντίζει πλέον να παρακολουθεί, όπως συνέβη τον περασμένο Μάρτιο, όταν βρέθηκε στην Τούμπα, βλέποντας από κοντά την ήττα της (νέας) αγαπημένης του ομάδας από τον ΠΑΟΚ με 2-0. Παρουσίες του ακόμη έχουν καταγραφεί και στο ΣΕΦ, σε παιχνίδια της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού για την Ευρωλίγκα.
Θύελλα με το ένα εκ. δολάρια
Πολιτική θύελλα είχε ξεσπάσει πριν από έξι χρόνια, όταν η Ντόρα Μπακογιάννη αντιμετώπισε την κατηγορία της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες (δεν είχε καταγραφεί σ΄ αυτή το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, που είχε βγάλει στο εξωτερικό ο σύζυγος της). Η Μπακογιάννη σε δηλώσεις της είχε κάνει λόγο για “προσπάθεια σπίλωσης”, προσθέτοντας ότι η μεταφορά του ποσού έγινε για επιχειρήσεις του Κούβελου στο εξωτερικό. Όπως ανέφερε, το ποσόν αφορούσε ρευστοποίηση μετοχών που κατείχε ο σύζυγός της στις ΗΠΑ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε, στη συνέχεια, για αγορά πλοίου στο Λονδίνο. Τελικά, η Μπακογιάννη απαλλάχθηκε οριστικά των κατηγοριών με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.
Επιχείρηση ελληνοποίησης του Ντε Μιράντα
Ως πρόεδρος της ομοσπονδίας ιππασίας ο Κούβελος είχε προσπαθήσει να ελληνοποιήσει τον πρώην σύζυγο της Αθηνάς Ωνάση, βραζιλιάνο ιππέα Αλβάρο Αλφόνσο ντε Μιράντα Νέτο. Είχε όμως συναντήσει την αντίθεση του τότε αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών (και νυν προέδρου της δημοκρατίας) Προκόπη Παυλόπουλου. Βέβαια και οι Βραζιλιάνοι αρνήθηκαν να συναινέσουν στη «μεταγραφή» του Ντόντα, υποχρεώνοντας τον Κούβελο σε υποχώρηση και σε προσωπική ήττα. Μία από τις λίγες που έχει υποστεί στην παραγοντική καριέρα του.
Το φιάσκο των Μεσογειακών Αγώνων
Τον Οκτώβριο του 2006 ανέλαβε, με εντολή της ελληνικής κυβέρνησης, την προεδρία της Επιτροπής Διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων 2013 για την Ελλάδα (Βόλος – Λάρισα). Ένα χρόνο μετά, στις 27 Οκτωβρίου 2007, στη Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων στην Πεσκάρα της Ιταλίας, σε ψηφοφορία μεταξύ των Ολυμπιακών Επιτροπών και μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής των χωρών της Μεσογείου, η ελληνική επιτροπή επικράτησε με ψήφους 37 – 34 της Κροατίας, η οποία διεκδικούσε για 4η φορά τους αγώνες. Ετσι, ανατέθηκε στην Ελλάδα (Βόλος – Λάρισα) η διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων 2013. Η έλλειψη όμως σχεδίου, σε συνδυασμό με την οξύτατη οικονομική κρίση που προέκυψε στη χώρα μας, είχαν ως αποτέλεσμα, δύο χρόνια πριν τους αγώνας, η Διεθνής Επιτροπή να αφαιρέσει τη διοργάνωση από τις δύο πόλεις της Θεσσαλίας και να την αναθέσει στην πόλη Μερσίνη της Τουρκίας.
Αμαχητί ήττα από Καπράλο
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Κούβελος ήταν υποψήφιος στις εκλογές για τη θέση του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Τελικά επανεξελέγη για τρίτη θητεία ο Σπύρος Καπράλος, ο οποίος, όμως, έπαιζε χωρίς αντίπαλο, μια και η εκλογική διαδικασία διεξήχθη απόντος του Κούβελου. Για πέντε ημέρες νοσηλεύονταν στο Ωνάσειο, εξαιτίας πόνων στο στήθος και αυξημένης πίεσης. Κατά την έξοδο του από το νοσοκομείο σημείωσε σε δηλώσεις του: «Δεν ξέρω για ποιες εκλογές μιλάτε. Δεν κατανοώ την βιασύνη κάποιων να καταλάβουν τις καρέκλες. Κυρίαρχη ολυμπιακή αξία είναι το ευ αγωνίζεσθαι και ο σεβασμός στον αντίπαλο. Και κάποια στιγμή κάποιοι άνθρωποι πρέπει να τα διαβάσουν και να τα μελετήσουν, ή κάποιοι να τους πουν τι σημαίνουν αυτές οι αξίες».