Η Τούμπα αποτελεί το εδώ και δεκαετίες το σημείο αναφοράς του ΠΑΟΚ και το γήπεδο-θρύλο για τους οπαδούς του Δικεφάλου, όμως προτού… μετακομίσουν στην Τούμπα οι “ασπρόμαυροι”, αγωνίζονταν στο ιστορικό -πλέον- γήπεδο του Συντριβανίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα στην καρδιά της πόλης, στην πλατεία συντριβανίου, πριν από πολλά χρόνια χτίστηκε το πρώτο γήπεδο του ΠΑΟΚ με τη βοήθεια τοπικών παραγόντων αλλά και φιλάθλων που με προσωπική δουλειά κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ένα όνειρο πολλών χρόνων. Η έκταση που χτίστηκε το γήπεδο είναι στο σημείο που σήμερα βρίσκεται η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.
Τα εγκαίνια του πρώτου γηπέδου του ΠΑΟΚ έγιναν σαν σήμερα στις 5 Ιουνίου 1932 και ακολούθησε η αναμέτρηση με τον Ηρακλή για το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, όπου ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 3-0, ενώ οι φιλοξενούμενοι μείωσαν στο β’ ημίχρονο στο τελικό 3-2. Ο Ηρακλής κατέθεσε ένσταση για κακή χάραξη των γραμμών και προβληματικές εστίες, η οποία απορρίφθηκε.
Το γήπεδο του Συντριβανίου αποτέλεσε το κέντρο συνάντησης των προσφύγων από όλους τους γύρω προσφυγικούς συνοικισμούς της Θεσσαλονίκης, από την Καλαμαριά ως την Τούμπα, την Πολίχνη και το Κορδελιό, καθώς ο ΠΑΟΚ κατάφερε να εκπροσωπεί όχι μόνο τους Κωνσταντινουπολίτες, αλλά όλους τους πρόσφυγες της πόλης.
Ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε σε αυτό το γήπεδο την πρώτη κατάκτηση του Πρωταθλήματος ΕΠΣ Μακεδονίας, το 1937, ενώ ακολούθησαν οι αντίστοιχοι τίτλοι το 1940, 1948, 1950, 1954, 1955, 1956, 1957.
Ο Δικέφαλος πήγε στο σημερινό του “σπίτι” το 1959 όταν άρχισε να χτίζεται σταδιακά το γήπεδο της Τούμπας. Συγκεκριμένα, στις 31 Μαΐου εκείνης της χρονιάς, ο αγώνας πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό (2-3) είναι το τελευταίο επίσημο ματς των “ασπρόμαυρων” στο Σιντριβάνι.