Ο Ιβάν για Ελλάδα και Ρωσία

Ο Σαββίδης χαιρέτισε την ελληνορωσική φιλία στο 1ο συνέδριο στο Ταγκανρόγκ

Ο Ιβάν Σαββίδης μεταξύ άλλων είναι και πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας.

Στη διάρκεια του χαιρετισμού του, στο 1ο συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος των Ελλήνων στην Ιστορία της Ρωσίας» που έγινε στο Ταγκανρόγκ (Ταϊγάνιο) το περασμένο Σάββατο (10/6) μίλησε για τις προοπτικές που έχουν οι Έλληνες της Ρωσίας στο πλαίσιο των ελληνορωσικών σχέσεων.

Σε σχετικό θέμα που φιλοξενεί το σάιτ «efxinospontos.gr» σημειώνεται ότι στον χαιρετισμό του ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ είπε τα εξής:

«Το πρώτο Πανρωσικό Συνέδριο των Ελλήνων, έχοντας ξεκινήσει τις συνεδριάσεις του στο Ταγκανρόγκ, για την εξέταση των κύριων θεμάτων που προέκυψαν από τη ζωή του ελληνικού πληθυσμού, καθώς και για την επίλυσή τους, σύμφωνα με τις ιερές αρχές των ελεύθερων λαών, που εξυμνήθηκαν από τη μεγάλη Ρωσική Δημοκρατία, στέλνει εγκάρδιους χαιρετισμούς στην Προσωρινή Κυβέρνηση και το Συμβούλιο των Εργατών, των Στρατιωτών και Αγροτών Βουλευτών, καθώς και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι μέσα από κοινές προσπάθειες και δημιουργική δουλειά όλων των εθνικοτήτων που ζουν στη Ρωσία, εκεί που κυριαρχούσαν η καταπίεση και το μίσος απέναντι στο συνάνθρωπο, θα δημιουργηθούν νέες συνθήκες συνύπαρξης και θα καθιερωθεί ένα φωτεινό σύστημα αρμονικής ζωής με τις αρχές της αδελφικής εμπιστοσύνης, της απόλυτης ελευθερίας και της ισότητας».

Στη συνέχεια παρουσίασε ένα τηλεγράφημα με την υπογραφή του Προέδρου του Συνεδρίου, Βασίλη Σιφναίου, στις 30 Ιουνίου 1917.

«Δεν ξεκίνησα τυχαία το χαιρετισμό μου με αυτό το τσιτάτο, από τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ιστορικού για το ελληνικό κίνημα Συνεδρίου, όταν εδώ, στο Ταγκανρόγκ, για πρώτη φορά συγκεντρώθηκε η αφρόκρεμα του Ελληνισμού της Ρωσίας με έναν κύριο στόχο, να ενωθούν όλες οι ελληνικές κοινότητες της Ρωσίας.

Πέρασαν εκατό χρόνια. Δεν υπάρχουν αυταπάτες πια. Ο λαός μας πέρασε πολλά: εξορία, άδικες κατηγορίες, διάφορα κύματα μετανάστευσης, αλλά διατηρήθηκε και κατέλαβε αξιόλογη θέση στη ρωσική κοινωνία. Και σήμερα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των προγόνων μας, που πριν από έναν αιώνα συζητούσαν το μέλλον των Ελλήνων της Ρωσίας για «ένα φωτεινό σύστημα αρμονικής ζωής με τις αρχές της αδελφικής εμπιστοσύνης, της απόλυτης ελευθερίας και της ισότητας»…

Είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει άλλος λαός, η μοίρα του οποίου έχει τόσο στενή σχέση με τη μοίρα της Ρωσίας.

Από την αρχαιότητα η ελληνική παρουσία στα νότια εδάφη της Ρωσίας έφερε την υιοθέτηση της Ορθοδοξίας, την αμοιβαία βοήθεια και αμοιβαία συνδρομή κατά τη διάρκεια πολλών στρατιωτικών εκστρατειών, η Ρωσία έπαιξε τον σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, στην απόκτηση από τους Έλληνες νέας πατρίδας μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, οι Ρώσοι ελληνικής καταγωγής είχαν ανεκτίμητη συμβολή στη ναυτιλία, στους τομείς της διπλωματίας, τον πολιτισμό, την τέχνη, της φιλανθρωπίας. Είναι δύσκολο να αναφέρεις τα πάντα.

Και είμαι ευτυχής που σήμερα είμαστε οι συνεχιστές αυτών των μεγάλων παραδόσεων, του έργου που ξεκίνησε από τους προγόνους μας. Είμαι περήφανος που έχουμε την ευθύνη για τη διαμόρφωση στην κοινωνία μιας ιδιαίτερης άποψης για το ρόλο των Ελλήνων στην Ιστορία της Ρωσίας.

Κάνουμε πολλά πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση. Αποκαθιστούμε και διαιωνίζουμε άδικα ξεχασμένα ονόματα, όπως για παράδειγμα, κάνοντας τον ντετέκτιβ διαλευκάναμε την ιστορία με τον ενταφιασμό των λειψάνων ενός από τους μεγαλύτερους Ρώσους βιομηχάνους και ευεργέτες (που συν τοις άλλοις, γεννήθηκε στο Ταγκανρόγκ), του Δημήτρη Μπεναρντάκη. Τώρα ανακαλύπτουμε ξανά τις ένδοξες για τη ρωσική ιστορία σελίδες των μαχών της Ελληνικής λεγεώνας κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου. Διαιωνίζουμε την μνήμη για τη Βασίλισσα Όλγα. Συντάσσουμε το ελληνικό μαρτυρολόγιο, αποκαθιστώντας την ιστορική δικαιοσύνη για τα θύματα των διώξεων στα μέσα του εικοστού αιώνα. Χτίζουμε ναούς. Ανοίγουμε ελληνικά σχολεία και Σχολές ….

Αλλά όλα αυτά δεν είναι αρκετά. Δεν μπορούμε και δεν θα σταματήσουμε σ’ αυτά που ήδη καταφέραμε να κάνουμε.

Μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες στην εποχή του υπερκορεσμού των πληροφοριών, πρέπει να γίνει η επιστημονική διαφωτιστική δραστηριότητα, που θα στοχεύσει τόσο στο εσωτερικό του ελληνικού κινήματος, όσο και προς τα έξω. Σήμερα στη Ρωσία ζουν περισσότεροι από 100.000 Έλληνες. Πρέπει να μας ακούν και να μας αφουγκράζονται.

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι!

Επιτρέψτε μου να σας χαιρετήσω στο Ταγκανρόγκ, την πόλη που έχει ισχυρές ελληνικές ρίζες και θεωρείται ως κέντρο του ελληνισμού της Ρωσίας κατά την ιστορική χρονική στιγμή του 1917.

Εκφράζω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη στους επισήμους, εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, δημοσιογράφους για το ενδιαφέρον τους για το θέμα αυτό και τη συμμετοχή τους στη σημερινή εκδήλωση.

Είμαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αυτού, θα ακούσουμε πολλές ξεχωριστές επιστημονικές εισηγήσεις, που από διαφορετικές οπτικές γωνίες θα αποκαλύπτουν το ρόλο των Ελλήνων στην Ιστορία της Ρωσίας.

Σας εύχομαι εποικοδομητική εργασία, και ευελπιστώ ότι οι εισηγήσεις και τα επιστημονικά πρότζεκτ, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα συμβάλουν σημαντικά στη διαμόρφωση του πολυπολιτισμικού μωσαϊκού του ρωσικού κράτους, γενικότερα, και στην ιστορία του ελληνικού λαού ειδικότερα.

Από τη στιγμή που ξεκίνησα την ομιλία μου με ένα τσιτάτο, θα την ολοκληρώσω επίσης με το τσιτάτο, που είναι από τα πιο αγαπημένα μου, και το οποίο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χαρακτηρίζει τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ της Ρωσίας και του ελληνικού λαού. Είναι η ομιλία, του ταγματάρχη της Ελληνικής Λεγεώνας Αριστείδη Χρυσοβέργη στη Σεβαστούπολη, πριν από την επίθεση τη νύχτα 10 προς 11 Μάρτη του 1855.

«Έλληνες! Θα σας υπενθυμίσω ότι εμείς, οι ολιγάριθμοι εθελοντές, παρουσιάζουμε εδώ την Ελλάδα και ολόκληρο το ελληνικό έθνος ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσων αδελφών μας. Μην ξεχνάτε, ότι είμαστε τα παιδιά των ένδοξων πατέρων, τα κατορθώματα των οποίων για την αναγέννηση του έθνους μας, θαύμαζε όλη η Ευρώπη και ολόκληρος ο χριστιανικός κόσμος. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι οι πατέρες των πατέρων μας, έχυσαν σε αυτά τα μέρη το αίμα τους, και εμείς πρέπει να τους μιμούμαστε, όπως το απαιτεί η τιμή του έθνους μας. Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω ο αυτοκράτορας, ο προστάτης της Ορθοδοξίας! Η Πατρίδα μας αγναντεύει, γενναίοι εθελοντές! Εμπρός και ο Θεός βοηθός!», κατέληξε ο Ιβάν Σαββίδης.

  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Αλλαγή προπονητή και Εσίτι

Η αποστολή της ΑΕΛ για Τούμπα

Αν δεν έχει κάνει ΟΣΦΠ δεν τον θέλει ο Άρης

Kανει παράπονα για ΠΑΟΚ ο Παναθηναϊκός

Οι δοκιμές Γκαρσία για ΑΕΛ

Επιμένουν για Σφιντέρσκι οι Ιταλοί

Δούκας: «Εις το επανιδείν αρτίστα»

Επιλεκτική μνήμη και εσκεμμένη αμνησία!

Οι… ασπρόμαυροι Άγγλοι

Τελειώνει Ντουρμισάι η ΑΕΛ

Ανακοίνωσε Μπίσεσβαρ ο Απόλλωνας

Συνεχίζει την έρευνα για Άρσεναλ-Άκπομ η FIFA

«Ευχαριστώ» Γιαννούλη σε Ιβάν (videos)

Στον Απόλλωνα Λεμεσού ο Μπίσεσβαρ!

Πάνοπλος ενόψει Ηρακλή ο ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ σε Νόριτς: «Να τον προσέχετε»

Φάρκε: «Έχει νοοτροπία νικητή ο Γιαννούλης»

Κάτι… ξέχασε ο Κλάτενμπεργκ

Τρομερό video ΠΑΟΚ για Γιαννούλη

Γιαννούλης: «Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα»

«Έξι εκατομμύρια για τον Σφιντέρσκι!»

«Βόμβα Απόλλωνα με Μπίσεσβαρ»

Σκέτη απόλαυση ο Κωνσταντέλιας (video)

Επίθεση Καρυπίδη σε Μπόλονι

Το έριξε στο gaming ο Κρμέντσικ (pic)

Σε καραντίνα ο Γιαννούλης

Η αλήθεια για Σφιντέρσκι

Κοντά στη χρυσή τομή για Εσίτι

Κωνσταντέλιας: «Αυτά μου ζήτησε ο Γκαρσία»

Αυτός είναι ο ΠΑΟΚ που θέλει ο Γκαρσία!

Επιστροφή για Κλάους-Γλύκο

Ψηφίζει Φεράρι ο Γκαρσία

Γκαρσία για Τζόλη-Γιαννούλη

«Στον… δρόμο ο Εσίτι»

Σιαμπάνης ο… μετρ των εισόδων (pics)

Εκτός Σφιντέρσκι και Νινούα!

Ο ΠΑΟΚ για το ντεμπούτο Κωνσταντέλια (pic)

Πανηγύρισε για Βαρέλα ο Ελ Καντουρί

Ο Μουργκ, οι ασίστ και το νησί των διακοπών

Η απόδοση των παικτών

«Μπολόνια για Σφιντέρσκι»

Πέναλτι- εφεύρεση για τον Ολυμπιακό (video)

Απίθανο ρεκόρ από τον Ζλάταν

Έτσι «έσφαξε» τον ΠΑΣ Γιάννινα (video)

Φίλοι για… πάντα (pic)

ΑΕΛ: Διώχνει τέσσερις πριν την Τούμπα!

Ενδεκάδα με Ζίβκοβιτς!

H βαθμολογία της Super League

Αλλαγή προπονητή και Εσίτι

Οι δοκιμές Γκαρσία για ΑΕΛ

Επιμένουν για Σφιντέρσκι οι Ιταλοί

Δούκας: «Εις το επανιδείν αρτίστα»

Οι… ασπρόμαυροι Άγγλοι

Ανακοίνωσε Μπίσεσβαρ ο Απόλλωνας

«Ευχαριστώ» Γιαννούλη σε Ιβάν (videos)

Πάνοπλος ενόψει Ηρακλή ο ΠΑΟΚ

Μιλάνε για την ΑΜΚ

Επίσημο: Εκπρόθεσμη η ένσταση του Κολοσσός-ΠΑΟΚ!

Μήνυμα Δούκα για την ΑΜΚ της ΚΑΕ (pic)

«To όνειρό μου για τον ΠΑΟΚ»

Ανατροπή: Άκυρο το Final 4!

Η ξεχωριστή ιστορία του Μάλκομ Γκρίφιν

17 κρούσματα κορονοϊού στην Μπενφίκα

Απίθανο ρεκόρ από τον Ζλάταν

Ακούστηκε για ΠΑΟΚ, υπέγραψε αλλού

Χαστούκι με το… καλημέρα για τον Ρούνεϊ

Η αποστολή της ΑΕΛ για Τούμπα

Αν δεν έχει κάνει ΟΣΦΠ δεν τον θέλει ο Άρης

Τελειώνει Ντουρμισάι η ΑΕΛ

Καμπάνα Αρείου Πάγου στην αθλητική εισαγγελέα Πειραιά

ΑΕΚ: «Τρέχουν» για ΠΑΟΚ Καρίμ και Τσιγκρίνσκι

Φίλοι για… πάντα (pic)