Τι σχέση μπορεί να έχουν ο ΠΑΟΚ, ο Μαραθώνιος και το Σινικό Τείχος; Με τον Δικέφαλο όλα «δένουν»!
Ο Αλέξανδρος Οφλίδης είναι Θεσσαλονικιός και ΠΑΟΚτσής. Στα 42 του άφησε για λίγες μέρες την οικογένειά του και τις δουλειές του πίσω στην Ελλάδα, ταξίδεψε ως την Κίνα και το Πεκίνο και χωρίς να είναι επαγγελματίας αθλητής, έτρεξε σε έναν ξεχωριστό Μαραθώνιο, πάνω στο Σινικό Τείχος!
Μάλιστα τα πήγε περίφημα! Πήρε την 63η θέση μεταξύ 815 αθλητών από όλον τον κόσμο. Ήταν ο μοναδικός Έλληνας που συμμετείχε στο event, αλλά δεν έτρεξε μόνος του! Είχε παρέα μια σημαία του ΠΑΟΚ, την οποία ύψωσε ψηλά στα χέρια του όταν τερμάτισε μετά από 5 ώρες, 16 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα σε μία εξαιρετικά δύσκολη διαδρομή που περιελάμβανε και 5.164 σκαλοπάτια πάνω στο Σινικό Τείχος!
«5.164 steps into history», όπως ήταν και το σλόγκαν αυτού του «Great Wall Marathon», ονομάζονταν όλο το γεγονός που έλαβε χώρα στο Πεκίνο στις 20 Μαΐου.
Φέτος ήταν ο μοναδικός Έλληνας στον Μαραθώνιο του Σινικού Τείχους. Το ρεκόρ διαδρομής πάντως κατέχει ένας Έλληνας, ο Θεοδωρακάκος από το 2013.
-Πως βρέθηκες να τρέχεις Μαραθώνιο στο Σινικό Τείχος με σημαία του ΠΑΟΚ;
«Ασχολούμαι με Μαραθώνιους εδώ και 3-4 χρόνια. Είδα σε ένα σάιτ το event στο Σινικό Τείχος, το βρήκα πολύ ενδιαφέρον και αποφάσισα να συμμετέχω. Όσο για τη σημαία του ΠΑΟΚ; Ο ΠΑΟΚ είναι καψούρα! Είναι ιδέα και έτσι θεωρώ υποχρέωσή μου να διατυμπανίζω το όνομά του όπου σταθώ κι όπου βρεθώ. Στην Κίνα αυτό έκανα. Λέω ότι ίδρυσα τον ΣΦ ΠΑΟΚ Πεκίνου! Θα στρατολογήσουμε καμία δεκαριά εκατομμύρια Κινέζους για πλάκα!».
-Είχε άλλους Έλληνες σε αυτόν τον Μαραθώνιο;
«Όχι, φέτος ήμουν ο μοναδικός. Άλλες χρονιές είχε και περισσότερες συμμετοχές. Είναι αξιοσημείωτο ότι το ρεκόρ διαδρομής κατέχει ένας Έλληνας, ο Θεοδωρακάκος από το 2013».
ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ «YIN YANG»
Ο τερματισμός του Μαραθώνιου έγινε στην πλατεία «Yin Yang». Το «ασπρόμαυρο» σύμβολο είναι ορόσημο της κινεζικής κοσμοαντίληψης.
«Και αυτοί ΠΑΟΚ είναι, αλλά δεν το ξέρουν ακόμη», τόνισε ο Αλέξης Οφλίδης με χιούμορ. «Το Καλό και το Κακό συνυπάρχουν και αλληλοσυμπληρώνονται σύμφωνα με τους Κινέζους. Σε αυτό το σύμβολο συμπυκνώνεται ο διαλεκτικός ιδεαλισμός της κινεζικής φιλοσοφίας. Αν μη τι άλλο, οφείλουμε ειλικρινή σεβασμό στις αντιλήψεις ενός λαού με βαθιά κουλτούρα».
-Πρώτη φορά βρέθηκες στην Κίνα;
«Ναι, βρέθηκα πρώτη φορά στην Κίνα και ήταν πολύ εντυπωσιακό αυτό που έζησα. Και ο αγώνας στο Σινικό Τείχος (και μέσα στα γραφικά χωριουδάκια), αλλά και το Πεκίνο. Είναι απίστευτο πως μία μεγάλη και χαώδης πόλη όπως το Πεκίνο, είναι τόσο σύγχρονη, οργανωμένη και πεντακάθαρη. Η οργάνωση του Μαραθώνιου στο Σινικό Τείχος ήταν φοβερή. Οι Κινέζοι είχαν κάμερες παντού! Μετά τον αγώνα, έδινες το νούμερο της φανέλας σου και σου ετοίμαζαν ένα πακέτο με φωτογραφίες και βίντεο, το οποίο μαζί με την αποστολή στην Ελλάδα κόστισε 90 ευρώ».
«ΥΠΗΡΞΑ ΑΘΛΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ»
-Ποια είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχεις τρέξει ποτέ;
«Έχω τρέξει μέχρι 48χλμ στα Τζουμέρκα. Στα 42 μου ασχολούμαι και πάλι ερασιτεχνικά με το τρέξιμο, τα τελευταία 3-4 χρόνια. Οι πρώτοι στο Σινικό Τείχος ήταν σίγουρα επαγγελματίες. Έχω όμως πίσω μου μια υποδομή. Μικρός έκανα στίβο. Ήμουν στον ΠΑΟΚ. Συμμετείχα μάλιστα σε τελικούς πανελληνίων πρωταθλητών από το 1993 έως το 1996. Μετά με έφαγαν τα φοιτητικά χρόνια, τα ξενύχτια και οι δουλειές…»
-Δε θα μπορούσες να είσαι και τώρα στον στίβο του ΠΑΟΚ;
«Αυτά που τρέχω εγώ είναι εκτός ΣΕΓΑΣ, δεν είναι αγωνιστικά τμήματα. Σε αυτά συμμετέχουν ελεύθεροι αθλητές όχι ομάδες. Τον ΠΑΟΚ τον έχω τιμήσει με αξιοπρεπή παρουσία νεότερος. Το χρέος μου το έκανα…»
ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΖΑΝ ΩΣ ΤΟ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
-Το χρέος σου ως οπαδός του ΠΑΟΚ το κάνεις; Μέχρι που έχεις ακολουθήσει την ομάδα;
«Ως οπαδός για τον ΠΑΟΚ έχω πάει στα πιο μακρινά ταξίδια: από το Καζάν (σ.σ.: στην παρακάτω φωτογραφία ο Αλέξης Οφλίδης διακρίνεται με την τραγιάσκα και το κασκόλ) και τη Μόσχα μέχρι το Κράσνονταρ και την Αστάνα. Στο Καζακστάν ήταν το πιο μακρινό μου ταξίδι για τον ΠΑΟΚ. Είμαι ρωσόφωνος και οι παρέες μου με θέλουν και ως διερμηνέα σε αυτές τις χώρες.
Πριν ταξιδέψω στην Κίνα είχα πάει και στον τελικό του Κυπέλλου στον Βόλο. Πήγα με άλλον αέρα στο Πεκίνο ως Κυπελλούχος! Ελπίζω σύντομα να πανηγυρίσουμε και ένα πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο. Το 1985 ήμουν παιδί 10 ετών όταν πήραμε το τελευταίο μας πρωτάθλημα».
ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
-Η 63η θέση μεταξύ 815 αθλητών ήταν καλή για σένα;
«Εγώ λέω ότι αποστολή εξετελέσθη! Έκανα 5.164 βήματα στην ιστορία (όπως ήταν και το σλόγκαν του Μαραθώνιου) και η 63η θέση ανάμεσα σε 815 αθλητές είναι καλή. Γενικώς όλα πήγαν πολύ καλά αν και μένει μια πίκρα γιατί δεν πήρα αυτό που πραγματικά άξιζα. Μια σειρά αντιξοοτήτων αλλά και προσωπικών λαθών τακτικής, μου κατέστησαν αληθινό εφιάλτη το τελευταίο κομμάτι του αγώνα και μου στοίχισαν πολλές θέσεις. Να μην κουράζω με τεχνικά θέματα, τα κρατώ όλα αυτά ως εμπειρίες και παράσημα πάνω στα οποία θα χτίσω καλύτερα για τον επόμενο αγώνα! Ευχαριστώ όλους τους φίλους που με στήριξαν και βέβαια την οικογένειά μου.
Και βέβαια οφείλω και ένα μεγάλο ευχαριστώ στο χορηγό μου, την εταιρεία «BAYER HELLAS», που είναι πάντα πρωτοπόρα και δεκτική σε νέες ιδέες και ενέργειες. Ειδικά ευχαριστώ τον Σοφοκλή Μαραβέγια, που όντας μεγάλος αθλητής και ο ίδιος αμέσως αφουγκράστηκε την επιθυμία μου και έβαλε το λιθαράκι του. Φυσικά, τον Αποστόλη Κλόντζαρη που από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε και αγκάλιασε την ιδέα και με την αποφασιστικότητα που τον διέπει, έδωσε εξαρχής την απαιτούμενη ώθηση. Τέλος τα special special thanks ανήκουν δικαιωματικά στη Βάλια Μασούρα, χωρίς την αρωγή της οποίας, το ταξίδι αυτό απλά δεν θα είχε γίνει ποτέ… BAYER: Science for a better life!!! Να με συμπαθάτε που τους κολάκεψα λίγο παραπάνω, αλλά αφενός σίγουρα το αξίζουν και αφετέρου, ας τα ‘χω καλά μαζί τους, όλο και κάτι θα ξανά χρειαστώ στο μέλλον», κατέληξε γελώντας.