Αν στηριχθεί με πράξεις…

Η επιλογή του Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς για τον πάγκο του ΠΑΟΚ, άνοιξε μεγάλη συζήτηση στην ασπρόμαυρη οικογένεια. Στον κόσμο είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η ομάδα κινείται για συμφωνία με προπονητές άλλου… επιπέδου. Δεν χρειάζεται νομίζω να το αναλύσω. Αναφέρομαι σε προπονητές με πιο… βαριά ονόματα και βιογραφικά.

Πάντα είχα την άποψη ότι οι προπονητές, δεν αποτελούν το βασικό συστατικό επιτυχίας για μια ομάδα. Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα τα οποία λίγο πολύ τα ξέρουμε όλοι. Ο προπονητής είναι σημαντικό κεφάλαιο για κάθε ομάδα, αλλά όχι το σημαντικότερο. Σε καμία περίπτωση δεν θα απαξιώσω το ρόλο τους στο ποδόσφαιρο.

Εκτιμώ ωστόσο ότι, ο καλύτερος προπονητής του κόσμου θα αποτύχει σε μια ομάδα χωρίς το κατάλληλο υλικό και αντίστροφα, ο χειρότερος προπονητής του κόσμου, μπορεί να καταγράψει επιτυχία σε ομάδα με καλό υλικό. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, ξεχωρίζουν οι προπονητές που μπορούν να διαχειριστούν το υλικό που έχουν στην διάθεση τους και φροντίζουν να στελεχώνουν το τιμ τους με συνεργάτες επιστημονικά καταρτισμένους, σε θέματα φυσικής κατάστασης και αποθεραπείας.

Σαφώς και απαιτείται χάρισμα στο κοουτσάρισμα αλλά, είναι πιο σημαντικό η αγωνιστική και ψυχολογική προετοιμασία της ομάδας. Στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει οι αναλυτές του ποδοσφαίρου, λαμβάνοντας υπόψιν τους όλες τις παραμέτρους αποτυχίας ή επιτυχίας εκατοντάδων ομάδων στον κόσμο.

Αφήνοντας τον κόσμο στην… ησυχία του, θα εστιάσω στην περίπτωση του ΠΑΟΚ και του νέου προπονητή του. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε σαφή εικόνα. Προσπαθούμε να φτάσουμε σε συμπέρασμα για το ποιος είναι ο Στανόγεβιτς, από τις τοποθετήσεις των ανθρώπων της Παρτιζάν που θεωρούν ότι ο νέος προπονητής του ΠΑΟΚ, ήταν ο καλύτερος τεχνικός που κάθισε στον πάγκο της ομάδας του Βελιγραδίου, τα τελευταία 20 χρόνια.

Είναι αυτό κριτήριο; Σίγουρα όχι. Το γεγονός ότι πέτυχε στην Παρτιζάν ο Στανόγεβιτς, δεν προεξοφλεί επιτυχία και στον ΠΑΟΚ. Υπάρχει ωστόσο προπονητής που η πρόσληψη του και μόνο, θα αποτελούσε εγγύηση επιτυχίας; Προσωπικά θεωρώ πως, όχι. Κανένας προπονητής στον κόσμο, δεν αποτελεί εγγύηση επιτυχίας για μια ομάδα.

Διαβάστε περισσότερα


Σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται!