Έξι χρόνια Μπάνε

Το αδύνατο που έγινε δυνατό, όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της ΚΑΕ ΠΑΟΚ

Σχέση σαν αυτή του Μπάνε Πρέλεβιτς με τον ΠΑΟΚ δεν συναντάται εύκολα στον αθλητισμό…

Έχουν περάσει 29 χρόνια από την ημέρα που τον γνωρίσαμε ως παίκτη της ομάδας και σήμερα είναι ακόμα κοντά στον σύλλογο δίνοντας την μάχη του χωρίς να φοράει τη φανέλα με το νούμερο 7, αλλά από το γραφείο του προέδρου της «ασπρόμαυρης» ΚΑΕ.

Στις 19 Ιουνίου του 2011, ο Μπάνε Πρέλεβιτς αποφάσισε να ηγηθεί των προσπαθειών της Διοίκησης Πρωτοδικείου, με κύριο στόχο την οικονομική σωτηρία της… ετοιμοθάνατης ΚΑΕ. Ίσως, αυτός να ήταν και ο δυσκολότερος αγώνας που έχει δώσει ποτέ…

Πρώτα η εξυγίανση

«Μπορώ να ξεκινήσω με δύο τρόπους. Λέγοντας παραμύθια ή την πραγματικότητα. Αν μιλήσουμε με παραμύθια, μπορεί να ζήσουμε για λίγο όμορφα, αλλά ποτέ δεν θα δούμε την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα λέει ότι για να υπάρχει αγωνιστικό τμήμα, πρέπει να είναι βιώσιμη η εταιρεία». Αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις που βγήκαν από το στόμα του Μπάνε Πρέλεβιτς μετά την ανάληψη της προεδρίας. Έτσι κι έγινε. Σε κάθε ερώτηση για τους στόχους της ομάδας, η απάντηση πάντα ξεκινούσε από την οικονομική εξυγίανση.

Η κατάσταση στην οποία βρισκόταν η ομάδα, όταν την παρέλαβε διοίκηση του Πρέλεβιτς ήταν τραγική: «Παραλάβαμε ένα άδειο ταμείο. Υπήρχαν 9.000 ευρώ, τα οποία ήταν δεσμευμένα από την εφορία και καμία επιταγή, η ομάδα είχε έναν χορηγό για την επόμενη σεζόν, ενώ τα χρέη πριν μπει η εταιρεία στο άρθρο 99 έφταναν στα 5 εκατομμύρια ευρώ», είχε δηλώσει ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος τον Δεκέμβριο του 2011.

Η συγκεκριμένη κατάσταση, η έλλειψη ενός χρηματοδότη και οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα της κρίσης, έκαναν τους πάντες να πιστεύουν ότι η διοίκηση του Μπάνε δεν θα τα καταφέρει. «Όταν μπήκαμε στο άρθρο 99, δεν μας έδιναν ούτε 5% για να βγούμε», είχε δηλώσει μερικά χρόνια αργότερα ο Πρέλεβιτς. Η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών που μπήκαν σε αυτή την διαδικασία της οικονομικής ρύθμισης, δεν κατάφεραν να φανούν συνεπείς.

Ο ΠΑΟΚ όμως το κατάφερε. Με τη σωστή διαχείριση των εσόδων, την προσέλκυση μεγάλων (Κοντομηνάς) ή μικρών χορηγών και με προσήλωση στους οικονομικούς στόχους της εταιρείας, τον Ιούλιο του 2016 ανακοινώθηκε ότι η ΚΑΕ είχε βγει από το άρθρο 99, κάτι που σημαίνει ότι είχε εξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών υποχρεώσεών της. Τα χρέη, βέβαια, δεν έχουν μηδενιστεί, αλλά τα ποσά πλέον δεν τρομάζουν την διοίκηση, καθώς όλα είναι ρυθμισμένα και τακτοποιημένα. Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να βγει από την… εντατική: «Μόνο εμείς ξέρουμε τι περνούσαμε κάθε μήνα, αλλά πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης», τόνισε πρόσφατα ο Μπάνε.

Η ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ

Όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Πρέλεβιτς και οι συνεργάτες του, ο παραπάνω άθλος δεν θα είχε ολοκληρωθεί χωρίς την οικονομική βοήθεια του Ιβάν Σαββίδη.
«Χωρίς την συνδρομή του Ιβάν Σαββίδη, δεν θα τα είχαμε καταφέρει», ανέφερε ο Μπάνε στην ενημέρωση μετά το τέλος της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης τον Απρίλιο που μας πέρασε.

Η βοήθεια του προέδρου της ΠΑΕ στο τμήμα του μπάσκετ είναι πολύ μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς ότι η εταιρεία δεν είναι δεν είναι δική του. Έχει αναφερθεί πολλές φορές ότι το αν και το πότε θα αποφασίσει ο Σαββίδης να κάνει το επόμενο βήμα είναι καθαρά δική του υπόθεση και σίγουρα αυτό που τον σταματάει δεν είναι το οικονομικό σκέλος. Ίσως αυτό είναι και το τελευταίο που πρέπει να κάνει ο Πρέλεβιτς για να ολοκληρώσει την, ήδη επιτυχημένη, παρουσία του στη διοίκηση της ΚΑΕ…

Πάνω από το ταβάνι του

Μπορεί το κύριο μέλημα της ασπρόμαυρης ΚΑΕ την τελευταία εξαετία να ήταν η οικονομική εξυγίανση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το αγωνιστικό σκέλος πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Στηριζόμενος στη χημεία που ανέπτυξε η τριάδα των Σούλη Μαρκόπουλου – Νίκου Σταυρόπουλου – Τέλη Ζουρνατσίδη, ο ΠΑΟΚ κατάφερνε συνεχώς να τρυπάει το οικονομικό του ταβάνι.

Μπορεί το αγωνιστικό μπάτζετ της ομάδας ήταν πάντα ανάμεσα στα χαμηλότερα της κατηγορίας και το πρόγραμμα να ήταν ιδιαίτερα φορτωμένο με τους δύο αγώνες ανά εβδομάδα, αλλά ο ΠΑΟΚ τερμάτισε δύο φορές στην τρίτη θέση και άλλες τόσες στην πέμπτη.

Παράλληλα, ο Δικέφαλος δίνει σταθερά το παρόν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όντας η ελληνική ομάδα που έχει δώσει τα περισσότερα ευρωπαϊκά παιχνίδια (87 ματς στα χρόνια της προεδρίας του Πρέλεβιτς) πίσω από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, καθώς συμμετέχει ανελλιπώς σε Eurocup και Basketball Champions League, μετρώντας μάλιστα τρεις συνεχόμενες προκρίσεις στην επόμενη φάση. Αν λάβουμε υπόψιν μας τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της ομάδας την τελευταία εξαετία, η συνεχόμενη παρουσία της στην Ευρώπη αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Αυτό που θα ήθελε ο Μπάνε να πετύχει η ομάδα στο αγωνιστικό κομμάτι και δεν το κατάφερε, είναι η παρουσία του σε έναν τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Σε ένα θεσμό που παίζει μεγάλο ρόλο η κλήρωση και η χημεία των ομάδων στο ξεκίνημα της σεζόν, ο ΠΑΟΚ άγγιξε την πρόκριση στον τελικό δύο φορές. Η πρώτη τον Φεβρουάριο του 2015, όταν ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό στο «Παλατάκι» με ένα τρίποντο του Βλάντο Γιάνκοβιτς στο τελευταίο δευτερόλεπτο και η δεύτερη τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, όταν κλώτσησε την μεγάλη ευκαιρία για μια πρόκριση σε τελικό μετά το 1999, χάνοντας από τον Φάρο. Αυτή η ήττα στο Κερατσίνι ήταν και η δυσκολότερη στιγμή του Μπάνε Πρέλεβιτς σε αυτή την εξαετία, όσον αφορά το αγωνιστικό επίπεδο.

ΤΙ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΕ

Το άδειο «Παλατάκι»

Η αγάπη του κόσμου του ΠΑΟΚ προς τον Μπάνε είναι δεδομένη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ακόμα και σήμερα η φανέλα που πουλάει περισσότερο από όλες στην μπουτίκ είναι αυτή του τίγρη με το νούμερο «7» και το όνομα του στην πλάτη. Αυτή η σχέση όμως δεν μπόρεσε να μεταφραστεί στην συσπείρωση που θα περίμενε κανείς ότι θα έφερνε στον κόσμο της ομάδας η ανάληψη της προεδρίας από τον Μπάνε Πρέλεβιτς.

Σε αυτά τα έξι χρόνια, ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να δημιουργήσει έναν σταθερό αριθμό φιλάθλων που θα έρχονται στο γήπεδο και θα στηρίζουν την ομάδα, με αποτέλεσμα το «Παλατάκι» να είναι στα περισσότερα παιχνίδια άδειο, ακόμα κι αν το αντίτιμο του εισιτηρίου είναι χαμηλό.

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Πρέλεβιτς, τόσο η διοίκηση της οποίας ηγείται, όσο και οι προηγούμενες, δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα μπασκετικό κοινό που θα αγαπάει το άθλημα και θα πηγαίνει στο γήπεδο για να διασκεδάσει. «Για να συμβεί κάτι τέτοιο, χρειάζονται ειδικοί επαγγελματίες που θα δουλέψουν πάνω σε αυτόν τον σκοπό για ένα χρονικό διάστημα. Εμείς αυτή την στιγμή, δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι τέτοιο».

Η ΨΥΧΡΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

«Σκότωσε» τον φίλαθλο

Η τρέλα του Πρέλεβιτς με τον ΠΑΟΚ είναι γνωστή σε όλους. Μας… συστήθηκε πριν από 29 χρόνια και από τότε έχει περάσει το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του στον Δικέφαλο υπηρετώντας τον από πέντε διαφορετικά πόστα, καθώς υπήρξε παίκτης, βοηθός προπονητή, προπονητής, τιμ μάνατζερ και πρόεδρος, ενώ στο μεσοδιάστημα αυτών των δραστηριοτήτων ήταν κοντά στον ΠΑΟΚ με την ιδιότητα του φιλάθλου.

Στην εξαετία της προεδρίας του στην ΚΑΕ, πάντως, έπρεπε να «σκοτώσει» τον φίλαθλο που έχει μέσα του. «Το συναίσθημα της νίκης και της ήττας είναι συναίσθημα φιλάθλου. Θα ήθελα να έχω αυτή την πολυτέλεια, αλλά δεν μπορώ. Η λογική μου πρέπει να είναι ψυχρή», δήλωσε ο Πρέλεβιτς σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο. Αυτός είναι και ο λόγος που παρακολουθεί την πλειονότητα των εντός έδρας αγώνων της ομάδας από το γραφείο του και όχι από τις κερκίδες του “PAOK Sports Arena”, σε αντίθεση με αρκετούς συνεργάτες του που προτιμούν να βρίσκονται στο… κάγκελο.

ΠΗΓΗ : FORZA

  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Η κλήση του εισαγγελέα και η θέση του ΠΑΟΚ

Δεν ξέχασε τον Μπράιαντ ο ΠΑΟΚ (pic)

Ελεύθερο το αγαπημένο νούμερο του Καγκάβα

Πέρασε από το Ηράκλειο ο Αστέρας

«Μπορεί να λάμψει στην Ελλάδα ο Μπάμπα»

Δεν προχωρά του Μάτος!

Oι επιλογές Μαρτίνς για ΠΑΟΚ

Καμία πρόταση για Τζόλη!

Γιαννούλης: «Όνειρο να παίξω στην Αγγλία»

Στο… μυαλό του Μπο Μπιτς

Τα… clicks της άφιξης Καγκάβα

Προπονήθηκε με Νόριτς ο Γιαννούλης

«Ενέργεια και συγκέντρωση για 40 λεπτά»

Το… παιχνίδι της μοίρας με Μπάμπα και ΠΑΟΚ

Το… head-to-head των Καγκάβα-Βιεϊρίνια

Όταν ο Καγκάβα γνώρισε τον ΠΑΟΚ (video)

Σνάουτσνερ για ΟΣΦΠ, ΑΕΚ και Καγκάβα

Διευκρινιστική ανακοίνωση της ΚΑΕ ΠΑΟΚ

Όταν ο Καγκάβα… πλήγωσε τον Βιεϊρίνια (video)

Με ανεβασμένη διάθεση ενόψει ντέρμπι

Απρόοπτο με Καγκάβα

Τρομερό μήνυμα Μάτος για ΠΑΟΚ-Αντρέ!

Ο Γκαρσία για Καγκάβα

Πρώτο… καλωσόρισμα σε Καγκάβα

VAR-βάτη κλοπή!

Υποδοχή Καγκάβα για όλο τον κόσμο!

«Το πρόγραμμα του Καγκάβα στη Θεσσαλονίκη»

Κοντά σε Μπάμπα ο ΠΑΟΚ!

«Ο ΠΑΟΚ έκανε πρόταση στον Γιουσούφ»

Όργια στο Περιστέρι! (videos)

Τα… είπε με Ντάνι Άλβες ο Ζαμπά (pic)

Οι φάσεις που ο Σλοβένος «έσφαξε» τον ΠΑΟΚ

«Πάτησε» Θεσσαλονίκη ο Καγκάβα!

Σκληρή ανακοίνωση ΑΕΚ για Παπασταθόπουλο

«Κλείνει στην Καϊσέρισπορ ο Τσόλακ!»

Η απόδοση των παικτών

Ο Κρέσπο καρφώνει Βίνσιτς-VAR

Καγκάβα on camera! (videos)

Η μέρα του Καγκάβα

«Θέμα» παντού ο Καγκάβα! (pics)

Έμαθε αντίπαλο στα ημιτελικά ο ΠΑΟΚ!

Πετάει «φωτιές» ο Μάτος! (video)

Κάτι… ξέχασε ο ΟΣΦΠ με Παπασταθόπουλο

Ο… άλλος ΠΑΟΚ (video)

Ο Βιεϊρίνια τους… εκθέτει!

Όταν ο Καγκάβα έγραψε ιστορία στην Ιαπωνία

Δεν προχωρά του Μάτος!

Ο Καγκάβα είναι εδώ! (pics)

Ελεύθερο το αγαπημένο νούμερο του Καγκάβα

«Μπορεί να λάμψει στην Ελλάδα ο Μπάμπα»

Δεν προχωρά του Μάτος!

Καμία πρόταση για Τζόλη!

Τα… clicks της άφιξης Καγκάβα

Το… παιχνίδι της μοίρας με Μπάμπα και ΠΑΟΚ

Το… head-to-head των Καγκάβα-Βιεϊρίνια

Στο… μυαλό του Μπο Μπιτς

«Ενέργεια και συγκέντρωση για 40 λεπτά»

Διευκρινιστική ανακοίνωση της ΚΑΕ ΠΑΟΚ

H βαθμολογία της Basket League

Ο ΠΑΟΚ είναι οικογένεια! (pic)

Covid τεστ και σκληρή δουλειά για τον ΠΑΟΚ ΚΥΑΝΑ

Εντυπωσίασε το κάρφωμα του Μπιτς (video)

Προπονήθηκε με Νόριτς ο Γιαννούλης

Άλλος ένας συνδυασμός Πέλκα-Τιάμ (video)

Άλλα οκτώ κρούσματα κορονοϊού στην Premier League

Παρελθόν και επίσημα από την Τσέλσι ο Λάμπαρντ

Πέρασε από το Ηράκλειο ο Αστέρας

Oι επιλογές Μαρτίνς για ΠΑΟΚ

Φορτούνης: «Θέλω να βάλω γκολ κόντρα στον ΠΑΟΚ»

Φινάλε Λιβάγια στην Τούμπα

Ο Κούγιας πουλάει την ΑΕΛ

Έριξε «βόμβα» ο ΟΦΗ με Καστάνιος