Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής επισημαίνει πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης ελέγχει αρκετές εφημερίδες και άλλα ΜΜΕ και δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει προσπάθεια να αυξήσει την επιρροή του και νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα βρεθεί στο απυρόβλητο!
Στη συνέντευξή του με τίτλο: «Ο Μαρινάκης δεν θα βρεθεί στο απυρόβλητο», ο κ. Κοντονής αναφέρει ότι το σχέδιο της ΝΔ για άμεση πτώση της κυβέρνησης και εκλογές έχει ακυρωθεί πολλαπλώς μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας και πως γι’ αυτό επανέρχεται με οξυμμένο πολιτικό λόγο, «ακριβώς γιατί βρίσκονται σε μια περιδίνηση». «Η Ν.Δ. πολιτικά έχει αποτύχει, το σχέδιό της έχει πέσει στο κενό», υπογραμμίζει.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης τονίζει ότι η ΝΔ με την υπόθεση του Noor1 «προσπαθεί να αναδείξει παρατυπίες ή παρανομίες, όπως ισχυρίζεται, εκεί που δεν υπάρχουν». «Διότι», σημειώνει, «όλη η διαδικασία κινήθηκε μέσω των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών και κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει ένα στέλεχος της κυβέρνησης επειδή προέτρεψε κάποιον να πει την αλήθεια και να δώσει στοιχεία. Εάν είχε συμβεί κάτι διαφορετικό, βεβαίως, θα υπήρχαν πολιτικές ευθύνες».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Σταύρου Κοντονή στην Αυγή της Κυριακής:
– Η αξιωματική αντιπολίτευση σε συνεργασία με συγκεκριμένα ΜΜΕ κατηγορεί τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας πως έχει λειτουργήσει αντιθεσμικά και επιχείρησε να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης με αφορμή τις συνομιλίες του ισοβίτη Γιαννουσάκη που ήρθαν στο φως. Μάλιστα βουλευτές της Ν.Δ. επανέρχονται με νέα επίκαιρη ερώτηση προς εσάς. Ποιο είναι το σχόλιο σας; Συμφωνείτε με την αντίληψη πως το κόμμα του κ. Μητσοτάκη επιχειρεί να στήσει εκ νέου στρατηγική έντασης;
«Η Ν.Δ. πολιτικά έχει αποτύχει, το σχέδιο της έχει πέσει στο κενό. Το σχέδιο, δηλαδή, για άμεση πτώση της κυβέρνησης και εκλογές. Μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αυτό το σχέδιο έχει ακυρωθεί πολλαπλώς.
Γι΄αυτό τους βλέπετε ότι δεν το επαναφέρουν, αλλά επανέρχονται μ΄έναν οξυμμένο πολιτικό λόγο, ακριβώς γιατί βρίσκονται σε μια περιδίνηση. Δεν διστάζουν να αντιπολιτεύονται όχι την κυβέρνηση, αλλά τη σταθερότητα και την προοπτική της οικονομικής, ανάπτυξης της χώρας. Αυτό το είδαμε και με την υπόθεση της κινητοποίησης των εργαζομένων στην καθαριότητα και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε δώσει λύση και μάλιστα νομοθετικά.
Η Ν.Δ. ούτε λίγο ούτε πολύ προσπάθησε να πλειοδοτήσει στα αιτήματα τα οποία υπήρχαν και είχαν επιλυθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια εικόνα απολύτως αρνητική για τη χώρα στη μέση ακριβώς της τουριστικής περιόδου και να δυσφημείται η χώρα στο εξωτερικό.
Από την άλλη προσπαθεί με την υπόθεση του Noor 1 να αναδείξει παρατυπίες ή παρανομίες, όπως ισχυρίζεται, εκεί που δεν υπάρχουν. Διότι όλη η διαδικασία κινήθηκε μέσω των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών και κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει ένα στέλεχος της κυβέρνησης επειδή προέτρεψε κάποιον να πει την αλήθεια και να δώσει στοιχεία.
Εάν είχε συμβεί κάτι διαφορετικό βεβαίως θα υπήρχαν πολιτικές ευθύνες».
Κύριε υπουργέ, θεσμικά μπορούσε να το κάνει αυτό ο κ. Καμμένος;
«Φυσικά και μπορούσε. Οποιοσδήποτε πολίτης αυτή της χώρας, όταν καλείται από κάποιον που του λέει «έχω στοιχεία και θέλω να τα αποκαλύψω», έχει δικαίωμα να τον ενθαρρύνει. Από που προκύπτει πολιτικό ζήτημα; ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρενέβη προς του εισαγγελικούς λειτουργούς; Τους είπε να μην κάνουν το καθήκον τους;
Ή είπε στον συγκεκριμένο να διαμορφώσει πλαστά στοιχεία ή πλαστές καταθέσεις; Αυτός ο ίδιος τα έχει πει σε πρώτο χρόνο σε συνάδελφο σας δημοσιογράφο και τα επιβεβαίωσε στον υπουργό Άμυνας, ο οποίος τον ενθάρρυνε. Επομένως εδώ υπάρχει μια προσπάθεια απόλυτου αποπροσανατολισμού αλλά δυστυχώς εδώ η Ν.Δ. αποκαλύφθηκε για το τι είναι και τι θέλει να κάνει.
Στην ουσία γίνεται ιμάντας μετάβασης των απόψεων και των επιδιώξεων οικονομικών συμφερόντων αξιοποιώντας συγχρόνως μια μερίδα του Τύπου που ελέγχουν. Διαστρέφουν την πραγματικότητα και προσπαθούν να δημιουργήσουν πολιτικό θέμα. Έχει γίνει όμως συνείδηση στον λαό ότι σε αυτή την υπόθεση η Δεξιά, η Νέα Δημοκρατία, συναγωνιζόταν την ακροδεξιά νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής για το ποιος θα εμφανιστεί ως καλύτερο συνήγορος του Γιαννουσάκη στη Βουλή. Κάτι που με εξέπληξε».
Τον χορό των ερωτήσεων στη Βουλή τον ξεκίνησε ο χρυσαυγίτης Λαγός. Βλέπετε να υπάρχει κάποιο τρίγωνο Χρυσής Αυγής – Ν.Δ. – Μαρινάκη;
«Δεν ξέρω και δεν μπορώ να πω αν υπάρχει και εάν συνδέεται. Το γεγονός είναι ότι εδώ η Ν.Δ. και η Χρυσή Αυγή συναγωνίζονται η μια την άλλη , και μάλιστα υιοθετώντας τους όψιμους ισχυρισμούς του Γιαννουσάκη μέσω μιας μήνυσης που είχε καταθέσει προ μερικών ημερών. Δηλαδή από τη μια έχουμε αποδοχή των ισχυρισμών ενός επιχειρηματία και από την άλλη έχουμε επιλεκτική αποδοχή ισχυρισμών του Γιαννουσάκη. Όσα είχε αναφέρει ο τελευταίος από τον Ιανουάριο επιμελώς τα παρακάμπτουν. Άρα εδώ υπάρχει ιδιοτέλεια, μονομερής αποδοχή ισχυρισμών και σε κάθε περίπτωση όλα αυτά προκαλούν ερωτηματικά, για να μην πω ότι δίνουν κραυγαλέες απαντήσεις».
Μιας και ο ίδιος το αναφέρατε, πολλά ερωτηματικά προκαλούν και οι καταθέσεις του Γιαννουσάκη που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, καθώς βρίθουν αντιφάσεων…
«Όταν ένας κατηγορούμενος, και μάλιστα καταδικασθείς, άλλα λέει την πρώτη στιγμή και εντελώς διαφορετικά μετά την παρέλευση ενός ικανού χρόνου, τότε έχουν συμβεί δύο τινά: Ή έχει επηρεαστεί, άγνωστο με ποιους τρόπους, ή έχει απειληθεί.
Το θέμα είναι το εξής: Την πρώτη εκδοχή την έδωσε ο ίδιος. Έδωσε δημόσια συνέντευξη σε δημοσιογράφο χωρίς κανένας να γνωρίζει το παραμικρό. Μόνος του τα είπε, μόνος του έδωσε την συνέντευξη. Μετά την παρέλευση μηνών, όσα διαλαμβάνονται στη συνέντευξη αναιρούνται με έναν τρόπο κραυγαλέο και, θα έλεγα, εντυπωσιακό και προσβλητικό για τη νοημοσύνη μας.
Εγώ στη Βουλή τόνισε ότι όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί διερευνώνται. Και εκεί θα μάθουμε ποια από αυτά που έλεγε ο Γιαννουσάκης ήταν αλήθεια και ποια ψέμματα».
Υπάρχει ένα τάιμινγκ το οποίο προκαλεί ερωτήματα στον τρόπο που εκτυλίσσεται αυτή η ιστορία, Είχατε αναφέρει και εσείς στη Βουλή ότι υπάρχει συσχετισμός με την έρευνα που έκανε η Οικονομική Αστυνομία στα γραφεία της εταιρίας του κ. Μαρινάκη…
«Πράγματι αυτό φαίνεται να πυροδότησε την επίθεση που εξελίχτηκε. Δεν το θεωρώ τυχαίο. Αντιθέτως , θέλω να πω ότι ο Γιαννουσάκης είχε τις πρώτες επαφές με τον υπουργό Άμυνας τις είχε τον Ιανουάριο. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο δεν έγινε απολύτως τίποτα. Ξαφνικά, με αφορμή τον έλεγχο που πραγματοποιούν οι διωκτικές αρχές με εισαγγελική παραγγελία, ξεκινάει ένας ορυμαγδός δημοσιευμάτων, τα οποία μάλιστα συνδέονται με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ.Μαρινάκη!
Όμως τον Ιανουάριο δεν ήξερε κανείς ότι ο ΔΟΛ θα βγει σε πλειστηριασμό ούτε ότι θα ενδιαφερθεί ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας. Επομένως ο ισχυρισμός ότι ο υπουργός Άμυνας έδειξε ενδιαφέρον για να αποτρέψει την αγορά του ΔΟΛ από τον κ. Μαρινάκη δεν ευσταθεί και προβάλλεται εκ των υστέρων παρελκυστικά.
Συνδέουν το γεγονός, τη συνέντευξη του Γιαννουσάκη στον κ. Τριανταφυλλόπουλο που εδόθη τον Ιανουάριο, με αυτά τα οποία συνέβησαν τον Μάιο, αλλά όλο αυτό το διάστημα ο Γιαννουσάκης καμία επαφή δεν είχε με τον υπουργό Άμυνας. Οι μόνες του επαφές ήταν με τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές οι οποίες είχαν επιληφθεί της υπόθεσης. Ο έλεγχος που γίνεται δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι στοιχεία τα οποία είχε δώσει ο ίδιος.
Επομένως βλέπετε πως συνδέονται αυτά τα πράγματα και πως προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό. Γιατί όμως; Γιατί είχαν μάθει τόσα χρόνια να μην ελέγχονται. Οι οικονομικά ισχυροί αυτού του τόπου νόμιζαν πως αυτό το καθεστώς ασυδοσίας πρόκειται να συνεχιστεί και με τη δική μας κυβέρνηση.
Από τη στιγμή που βλέπουν ότι εμείς δεν συναινούμε με αυτή την εξόφθαλμη και αντιλαϊκή παρανομία, τότε επιστρατεύουν τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχουν – και ο κ. Μαρινάκης ελέγχει αρκετά αυτή τη στιγμή – για να συκοφαντήσουν και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. Νομίζω όμως ότι ο λαός είναι σοφός και καταλαβαίνει πολύ περισσότερα από όσα θέλουν να του εμφυσήσουν χειραγωγώντας τον».
Η υπόθεση Noor1 και η έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία του Ευ. Μαρινάκη συνδέεται με οποιοδήποτε τρόπο με την είσοδο του επιχειρηματία στην αγορά των media;
«Δεν συνδέεται. Ο Γιαννουσάκης είχε δώσει κάποια στοιχεία. Επόμενο και φυσιολογικό είναι αυτά τα στοιχεία να ελέγχονται. Δεν λέω ότι αυτά που έδωσε ο Γιαννουσάκης είναι αληθή αν δεν υπάρξει πόρισμα των διωκτικών αρχών, αλλά σε κάθε περίπτωση, όταν ο Γιαννουσάκης έδωσε αυτά τα στοιχεία και περιήλθαν στις εισαγγελικές αρχές και είχε διαταχτεί η σχετική μελέτη τους και έρευνα, δεν υπήρχαν ζητήματα ΔΟΛ και πλειστηριασμού του ΔΟΛ».
Ναι, αλλά είχε υπάρξει δηλωμένη πρόθεση του Μαρινάκη να μπει στον χώρο των media…
«Μα ο κ. Μαρινάκης ήταν στον χώρο των media. Ανεξάρτητα από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες στον οποίο συμμετείχε, ο κ. Μαρινάκης ελέγχει αρκετές εφημερίδες και άλλα ΜΜΕκαι δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει προσπάθεια να αυξήσει την επιρροή του σε ΜΜΕ. Η προσπάθεια του αυτή είναι πολλαπλώς γνωστή εδώ και πολύ καιρό. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί και δεν είναι ηθικά ορθό να ενεργοποιεί τον Τύπο που ελέγχει για να διαμορφώνει καταστάσεις ή να νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα βρεθεί στο απυρόβλητο. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει».
Υπάρχει ένα ερώτημα στον κόσμο για το ότι στην ουσία έχουμε να κάνουμε με μια υπόθεση δύο τόνων ηρωίνης που θα διοχετεύονταν στην Ευρώπη. Εσείς έχετε να μας δώσετε μια εικόνα για το που βρίσκεται η διερεύνησης της;
«Εν πρώτοις γνωρίζετε ότι έχει γίνει ένα δικαστήριο το οποίο έχει καταλήξει στην καταδίκη συγκεκριμένων προσώπων, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Γιαννουσάκης. Πέραν τούτου η Εισαγγελία συνέχιζε να εξετάζει αυτή την υπόθεση για πλευρές οι οποίες δεν είχαν φωτιστεί την περίοδο της δίκης. Κάτι περισσότερο όμως δεν γνωρίζω κι ούτε πρέπει να γνωρίζω».
Τελευταία η Δικαιοσύνη έχει λάβει αποφάσεις όπως αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους ή η πρόσφατη του ΣτΕ για την μη επέκταση του χρόνου παραγραφής φορολογικών υποθέσεων, που φαίνεται ότι «βραχυκυκλώνουν» την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση τελικά εξακολουθεί να πιστεύει στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να την περιβάλλει με την εμπιστοσύνη της;
«Θέλω να τονίσω ότι και οι τρεις εξουσίες, νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική, αντλούν τη νομιμοποίηση τους από την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Ως εκ τούτου, σχετικά με την κριτική η οποία γίνεται μετά την έκδοση αποφάσεων για το περιεχόμενο τους, μου προκαλεί κατάπληξη ο τρόπος που αντιδρούν ορισμένοι δικαστικοί κύκλοι, σαν να απαιτούν να υπάρξει αφωνία σε όσους έχουν μια αντίθετη άποψη και μια αντίθεση γνώμη.
Όλοι υφιστάμεθα την κριτική για τις αποφάσεις μας και κανένας δεν μπορεί να τεθεί υπεράνω κριτικής. Τελικός κριτής όλων μας είναι ο λαός, ο οποίος μπορεί ν΄αξιολογήσει και τις κυβερνητικές προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τις δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται επ΄αυτού».
πηγή: sdna.gr