Μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για την συμμετοχή παικτών στην ηλικία του Αντώνη Κόνιαρη στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, με αφορμή την ανάδειξη του νεαρού γκαρντ του Δικεφάλου σε καλύτερο νέο παίκτη της Stoiximan.gr Basket League.
Αναλυτικά στο paokbc.gr αναφέρεται:
“Η ανάδειξη του Αντώνη Κόνιαρη σε καλύτερο νέο παίκτη της STOIXIMAN.GR Basket League αποτελεί πέρα από κάθε αμφισβήτηση μία πολύ σημαντική επιβράβευση των προσπαθειών του νεαρού πλέι μέικερ του ΠΑΟΚ, αλλά και της εμπιστοσύνης που υπάρχει στο πρόσωπό του. Δεν είναι άλλωστε πολλοί, αντιθέτως είναι ελάχιστοι οι νεαροί παίκτες, όχι μόνο στο Ελληνικό πρωτάθλημα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, που σε αυτή την ηλικία, στα 20 τους δηλαδή, έχουν παρόμοια, σε χρόνο και σημασία, παρουσία στις ομάδες τους.
Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί. Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, οι μόνοι αθλητές της Basket League που είναι γεννημένοι από το 1997 και μετά και έμειναν στο παρκέ για περισσότερα από 10 λεπτά ανά αγώνα, ήταν ο Αντώνης Κόνιαρης και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος του Παναθηναϊκού. Ο Κόνιαρης αγωνίστηκε και στα 30 παιχνίδια του ΠΑΟΚ στη Basket League, με μέσο όρο συμμετοχής 16,34 λεπτά ανά αγώνα και 4,2 πόντους ανά παιχνίδι (80% στις βολές, 36,6& στα δίποντα, 32,7% στα τρίποντα), 2 ριμπάουντ και 2,1 ασσίστ, ενώ ο Χαραλαμπόπουλος που συμμετείχε σε 31 ματς πρωταθλήματος και σε 16,3 λεπτά ανά αγώνα, είχε 3,9 πόντους (69,2% στις βολές, 60,7% στα δίποντα, 37,8% στα τρίποντα), 2,4 ριμπάουντ και 1 ασσίστ ανά παιχνίδι.
Μία έρευνα στα πιο σημαντικά και ποιοτικότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, αποδεικνύει ότι είναι ελάχιστοι οι παίκτες που στα 20 τους έχουν ουσιαστική συμμετοχή στις ομάδες τους και οι χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις είναι ήδη στο ΝΒΑ ή οδεύουν προς τα εκεί.
Ο Luca Doncic για παράδειγμα, το παιδί θαύμα της Ρεάλ Μαδρίτης, γεννημένος το 1999, είναι ο πρώτος καi με διαφορά σε αυτή την λίστα. Με 20 λεπτά χρόνο συμμετοχής, δεν παίζει απλά στη Ρεάλ, αλλά έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ACB και Euroleague. Δικαίως αναδείχθηκε και καλύτερος νέος παίκτης στην Euroleague για το 2017.
Στη Γαλλία, ο Frank Ntilikina (1998) της Strasbourg, ο οποίος επιλέχθηκε στο νούμερο 8 του φετινού draft από τους New York Knicks και θα συνεχίσει την καριέρα του στο ΝΒΑ, έπαιζε για 19.4 λεπτά ανά αγώνα και μέτρησε 46 συμμετοχές στο γαλλικό πρωτάθλημα, ενώ ουσιαστική ήταν και η παρουσία του στο Basketball Champions League.
Στην Τουρκία, Ante Zizic (1997), που θα παίζει τη νέα χρονιά στους Boston Celtics, έμενε στο παρκέ για κάτι λιγότερο από 20 λεπτά ανά αγώνα τόσο στην Cibona Zagreb, με την οποία αγωνίστηκε στο πρώτο μισό της σεζόν, ενώ αυξημένη ήταν η συμμετοχή του και στην Darusafaka, με την οποία αγωνίστηκε στη συνέχεια, τόσο στο τουρκικό πρωτάθλημα, όσο και στην Euroleague. Ο 20χρονος Furkan Korkmaz (1997) είδε τον χρόνο του να αυξάνεται από τα 12.1 στα 23 λεπτά συμμετοχής όταν δόθηκε δανεικός από την Anadolu Efes στην Banvit, ενώ ήδη έχει υπογράψει συμβόλαιο με τους Sixers και την επόμενη σεζόν θα αγωνίζεται στο ΝΒΑ.
Στην Ιταλία, μόνο ο Vojslav Stojanovic (1997) της Capo d΄Orlando βρισκόταν στο παρκέ για περισσότερα από 23 λεπτά ανά παιχνίδι στις 28 συμμετοχές του, ενώ στη Γερμανία, ο forward της Fraport Skyliners, Niklas Kiel (1997), μετρούσε 15 λεπτά ανά αγώνα σε 27 ματς.
Οι περισσότεροι παίκτες σε αυτή την ηλικία, που έχουν ουσιαστική συμμετοχή στις ομάδες του, εντοπίζονται για ευνόητους λόγους στην Αδριατική Λίγκα. Δύο αγωνίζονται στην Mega Bemax, ο γεννημένος το 1998 Kostja Mushidi (23 λεπτά ανά αγώνα και 9,3 πόντους) και ο 20χρονος Vlatko Cancar (18,6 λεπτά ανά αγώνα και 82, πόντους), ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο στην Παρτιζάν Βελιγραδίου έχει ο γεννημένος το 1997 Vanja Marinkovic (26 λεπτά ανά αγώνα με 8,2 πόντους). Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τον 20χρονο φόργουορντ της Cibona Zagreb, Nik Slavica (16,4 λεπτά ανά αγώνα και 6,7 πόντους).”