Αυτά είναι τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς

O πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ισπανίας στη φυλακή, οι πρόεδροι της FIFA και της UEFA, οι κάποτε πανίσχυροι Σεπ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί αντίστοιχα, έκπτωτοι. Ποιος σοκάρεται ακόμα από τα σκάνδαλα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο;

Ο Άνχελ Μαρία Βιγιάρ συνελήφθη την Τρίτη 18 Ιουλίου. Περίπου 48 ώρες αργότερα κρίθηκε προφυλακιστέος. Όχι με συνοπτικές διαδικασίες, όπως ίσως θα σχολίαζαν κάποιοι, αλλά με διαδικασίες απολύτως σύννομες και με τον εισαγγελέα να κρίνει ότι ο, επί τριάντα χρόνια, ισχυρός άνδρας του ισπανικού ποδοσφαίρου, όπως και ο γιος του, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Π.Ο. της χώρας δνε μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι για τα (οικονομικά) εγκλήματα που τέλεσαν κατά τη θητεία τους…

Ο Σεπ Μπλάτερ παραιτήθηκε από την προεδρία της FIFΑ, μόλις τρεις ημέρες μετά την επανεκλογή του στο ύπατο διοικητικό αξίωμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, τον Μάιο του 2015, ο Μισέλ Πλατινί ακολούθησε τον ίδιο δρόμο έναν χρόνο αργότερα αφήνοντας την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας μετά το σκάνδαλο που συνέδεε τους δύο άνδρες.

Δεν είναι μόνο αυτά… Είναι, επίσης, οι δωροδοκίες για την ανάθεση μεγάλων διοργανώσεων, οι μίζες από τηλεοπτικά και άλλα δικαιώματα, είναι ένα σωρό σκάνδαλα που αμαυρώνουν την εξωαγωνιστική εικόνα του ποδοσφαίρου. Κι ας επιμένει ο Μπλάτερ ότι δεν υπάρχει διαφθορά στο ποδόσφαιρο… «Δεν υπάρχει διαφθορά στη FIFA, δεν υπάρχει μαζική διαφθορά στο ποδόσφαιρο. Διεφθαρμένοι μπορεί να είναι κάποιοι άνθρωποι» είναι τα λόγια του.

Το FIFA-gate

Στις 27 Μαΐου 2015 Το FBI κάνει έφοδο στην έδρα της CONCACAF στο Μαϊάμι και ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την Ιντερπόλ, συλλαμβάνει επτά υψηλόβαθμους παράγοντες της FIFA στη Ζυρίχη. Σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δωροδοκίες και εκβιασμοί είναι, μεταξύ άλλων, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες. Εκδίδεται ένταλμα σύλληψης για τους εκπροσώπους τριών χωρών – μελών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας: τους Τζακ Γουόρνερ (Τρίνινταντ και Τομπάγκο), Νίκολας Λεόζ (Παραγουάη) και Χοσέ Μαργουλίες (Αργεντινή), ενώ οι ΗΠΑ ζητούν επίσημα και πετυχαίνουν την έκδοση όλων των διεφθαρμένων.

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, η Επιτροπή Ηθικής της FIFA ανακοινώνει την επιβολή τρίμηνου αποκλεισμού από την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο για τον Μπλάτερ και τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας, Ζερόμ Βάλκε και κατόπιν κάνει γνωστό ότι υπό έρευνα τίθενται ο πρόεδρος της ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Άνχελ Μαρία Βιγιάρ, αλλά και ο πρόεδρος της Μπάγερν, Φρανζ Μπεκενμπάουερ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της επιτροπής διεκδίκησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 από τη Γερμανία.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2015, ακόμη 16 αξιωματούχοι της FIFA προστέθηκαν στο κατηγορητήριο για την υπόθεση διαφθοράς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, κατόπιν αιτήματος από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Οι κατηγορούμενοι ήταν εν ενεργεία ή πρώην μέλη των Ομοσπονδιών Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής & Καραϊβικής (CONCACAF) και Νότιας Αμερικής (CONMEBOL). Άπαντες κατηγορούνται για υποθέσεις εκβιασμών, ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, έχοντας δημιουργήσει ένα σύστημα το οποίο την τελευταία 25ετία άντλησε περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ ευρώ σε δωροδοκίες που σχετίζονται με το διεθνές ποδόσφαιρο.

Διαβαστε την συνέχεια του άρθρου…


Σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται!