Νέα deals, τρελά λεφτά!

Τεράστια ώθηση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο (εκτός Ελλάδας) από νέες συμφωνίες

Μπορεί στην Ελλάδα να υπάρχει μεγάλο θέμα και να είναι στον αέρα η νέα συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα στο ποδόσφαιρο, αλλά στην Ευρώπη τρώνε με χρυσά κουτάλια!

Κάτι παραπάνω από διπλασιασμό εσόδων εμφανίζουν τα 5 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Bundesliga, La Liga, Ligue 1, Premier League and Serie A) την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την 26η ετήσια έκθεση «Annual Review of Football Finance» που διεξήχθη από το Sports Business Group της Deloitte πριν λίγο καιρό. Σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη αύξηση των εσόδων, τα οποία ξεπέρασαν τα 13,4 δις ευρώ τη σεζόν 2015-16, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξεως του 12% (1,4 δις ευρώ), έπαιξε η ανοδική τάση των εσόδων από τα δικαιώματα αναμετάδοσης, κυρίως λόγω των νέων συμφωνιών αναμετάδοσης σε Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, αλλά και το νέο κύκλο δικαιωμάτων αναμετάδοσης της UEFA. Η ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου αγγίζει πλέον τα 24,6 δις ευρώ, αύξηση 13% σε σχέση με τη σεζόν 2014-15.

Ο Dan Jones, Partner, Sports Business Group της Deloitte, δήλωσε: «Η αύξηση των εσόδων από συμφωνίες αναμετάδοσης συνεχίζει να παρέχει τη βάση στην οποία οι κορυφαίοι σύλλογοι της Ευρώπης μπορούν να στηριχτούν προκειμένου να επενδύσουν σε νέα ταλέντα και εγκαταστάσεις. Όλα τα 5 μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αύξησαν τα έσοδά τους τη σεζόν 2015-16. Τα έσοδα από τις αναμεταδόσεις αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ των συνολικών εσόδων των 5 κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων τη σεζόν 2015-16. Νέες υψηλότερες συμφωνίες αναφορικά με τα δικαιώματα αναμετάδοσης στην Αγγλία, τη Γαλλία και την Ισπανία τη σεζόν 2016-17 και τη Γερμανία τη σεζόν 2017-18 αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τα έσοδα»

Η Premier League παραμένει στην κορυφή της λίστας του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, παρουσιάζοντας συνολικά έσοδα της τάξεως των 4,9 δις ευρώ για τη σεζόν 2015-16, 500 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Παράλληλα, η νέα συμφωνία αναμετάδοσης που βρίσκεται σε ισχύ από τη σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε, αναμένεται να διατηρήσει το αγγλικό πρωτάθλημα στην κορυφή της Ευρώπης και τα επόμενα χρόνια.

Αναφορικά με την Bundesliga, τα συνολικά έσοδα των γερμανικών συλλόγων άγγιξαν τα 2,7 δις ευρώ, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στη σχετική λίστα. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των εσόδων κατά 13% (320 εκατ. ευρώ) έπαιξε και η νέα συμφωνία αναμετάδοσης.

Τα έσοδα των ισπανικών συλλόγων της La Liga σημείωσαν συνολική αύξηση της τάξεως των 384 εκατ. ευρώ (19%), σε σχέση με το 2014-15, αγγίζοντας τα 2,4 δις ευρώ για τη σεζόν 2015-16, κυρίως χάρη στην επίδραση των πωλήσεων δικαιωμάτων συλλογικής αναμετάδοσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη νέα τριετή συμφωνία που αφορά τα δικαιώματα αναμετάδοσης του ισπανικού πρωταθλήματος, η La Liga αναμένεται να ξεπεράσει, έστω και για λίγο, το γερμανικό πρωτάθλημα, ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση της λίστας.

Αναφορικά με το ιταλικό πρωτάθλημα και τη Serie A, τα έσοδα των ομάδων αυξήθηκαν κατά 7% σε 1,9 δις ευρώ, κυρίως λόγω της βελτιωμένης συμφωνίας αναμετάδοσης, των αυξημένων εσόδων για τις ομάδες που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της UEFA, καθώς και λόγω της αύξησης των εμπορικών εσόδων κατά 12%.

Τέλος, η γαλλική Ligue 1 συμπληρώνει την πεντάδα με συνολικά έσοδα 1,5 δις ευρώ, αυξημένα κατά 5%, με τη νικήτρια ωστόσο των τριών εγχώριων διοργανώσεων Paris Saint-Germain, να συγκεντρώνει το 60% των συνολικών εσόδων του πρωταθλήματος.

Σε ότι αφορά τα μισθολογικά κόστη των ποδοσφαιριστών στα 5 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αυτά παρουσίασαν αύξηση 10% για την σεζόν 2015-16, φτάνοντας τα 8,2 δις ευρώ συνολικά. Βέβαια, η συγκεκριμένη αύξηση υπερκαλύφθηκε από τη μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων, με τη μέση αναλογία μισθών/εσόδων να πέφτει από το 62% στο 61%. Τέσσερα από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα κατέγραψαν αναλογίες μισθών/εσόδων κάτω από το όριο του 70%. Μάλιστα, η Bundesliga, με αναλογία 49%, είναι η μόνη που δαπάνησε λιγότερο από το ήμισυ των εσόδων σε μισθούς για τρίτη φορά την τελευταία δεκαετία.

Τα λειτουργικά κέρδη (εξαιρούνται τα έσοδα από πωλήσεις παικτών και οι αποσβέσεις συμβολαίων) των ομάδων της Premier League έφεραν το αγγλικό πρωτάθλημα στην κορυφή της παγκόσμιας σχετικής λίστας με 683 εκατ. ευρώ, με το ισπανικό πρωτάθλημα να ακολουθεί στη δεύτερη θέση (400 εκατ. ευρώ) και το γερμανικό στην τρίτη (284 εκατ. ευρώ). Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι των πρωταθλημάτων της Ιταλίας και της Γαλλίας παρουσίασαν λειτουργικές ζημιές της τάξεως των 38 εκατ. ευρώ και 98 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ο Adam Bull, Senior Consultant, Sports Business Group της Deloitte, σχολίασε: «Με τα 5 μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης να εξασφαλίζουν σημαντική αύξηση των εσόδων τους από τις νέες συμφωνίες δικαιωμάτων αναμετάδοσης που ξεκίνησαν μετά τη σεζόν 2015/16, έχουμε δει τους συλλόγους να αυξάνουν τις δαπάνες τους για τις μεταγραφές παικτών και τους μισθούς κατά τη διάρκεια της τελευταίας σεζόν του παρόντος κύκλου δικαιωμάτων αναμετάδοσης, γνωρίζοντας ότι αναμένεται άλλη μια σημαντική αύξηση των εσόδων».

Άλλα σημαντικά ευρήματα από την 26η ετήσια έκθεση «Annual Review of Football Finance», ήταν τα εξής:

* Τα συνολικά έσοδα από δικαιώματα αναμετάδοσης των 5 κορυφαίων πρωταθλημάτων αυξήθηκαν κατά 14% (0,8 δις ευρώ) τη σεζόν 2015-16, αγγίζοντας τα 6,6 δις ευρώ, ή αλλιώς το 49% των συνολικών εσόδων των συγκεκριμένων πρωταθλημάτων

* Τα συνολικά έσοδα από χορηγίες και άλλες εμπορικές δραστηριότητες ανήλθαν στα 4,6 δις ευρώ (αύξηση 10% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν), αντιπροσωπεύοντας το 34% των συνολικών εσόδων

* Τα έσοδα από τους αγώνες αυξήθηκαν κατά 6%, φτάνοντας συνολικά τα 2,2 δις ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 17% των συνολικών εσόδων

* Τα 5 κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης δαπάνησαν σε μισθούς μόλις το 57% της συνολικής αύξησης εσόδων τη σεζόν 2015-16, εν συγκρίσει με το 90% της προηγούμενης χρονιάς

* Η νέα τριετή συμφωνία που αφορά τα δικαιώματα αναμετάδοσης και ξεκίνησε τη σεζόν 2015-16, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των διανομών της UEFA στους συλλόγους που συμμετέχουν. Συνεπώς, οι μεγαλύτερες αυξήσεις εσόδων για τους συλλόγους που δεν συμμετέχουν σε ένα από τα 5 μεγαλύτερα πρωταθλήματα, προήλθαν από τη συμμετοχή τους στο UEFA Champions League ή στο Europa League.

Πηγή: ΑΠΕ

  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Έδεσε… κόμπο τον Μαρτίνς!

Γρανάδα η πέμπτη

Γλίτωσε το κάζο η Ρεάλ Μαδρίτης

Τιμώρησε τον ΟΣΦΠ ο Ολιβέιρα!

Γκονζάλες: «Ο ΠΑΟΚ δεν έχει να φοβάται τίποτα»

Επιστροφή στις ρίζες για Κρέσπο

To… κασκόλ του Γρανάδα-ΠΑΟΚ (pic)

Καντουρί: «Επιστροφή στη δράση» (pic)

Ο Μυστακίδης απέκλεισε τον Λάμπρου!

Γιαννούλης σερβίρει, Τσόλακ σκοράρει (video)

Μέσα και ο Μπατατζίμ

Από την Ισπανία στο Αγρίνιο

Τέλος ο Μπαρτομέου από την Μπαρτσελόνα

O ΠΑΟΚ μετράει τις… αναβολές

Έτοιμο το Estadio de los Carmenes (pics)

Στην Κροατία ο Κυριάκος Παπαδόπουλος (pic)

Δείχνει καλά δείγματα ο ΠΑΟΚ

Το πρόγραμμα του ΠΑΟΚ στην Γρανάδα

Αρνητικά όλα τα τεστ κορονοϊού στον ΠΑΟΚ

Επιμένουν για Φερέιρα οι Βραζιλιάνοι (pic)

Με Κρέσπο και Ελ Καντουρί στην Ισπανία ο ΠΑΟΚ!

Τσάκος: «Απομένουν λεπτομέρειες με ΠΑΟΚ!»

«Έλα κι εσύ δίπλα στους πρωταθλητές!» (pics)

Το μπούλινγκ στον διαιτητή της Κ19 έπιασε!

Θετικός στον κορονοϊό ο Ινφαντίνο!

Το ευχαριστώ του Μάτος στον Βιεϊρίνια (pic)

Σε καραντίνα ο Ντιέγκο Μαραντόνα!

Κύπελλο: Αναβλήθηκαν πέντε αγώνες

Αφίξεις για Μουργκ (pic)

Μαγεία Πέλκα στο γκολ της Φενέρμπαχτσε (video)

Έγινε… μύθος ο Πέλκας στην Τουρκία (pics)

Μάτος: «Μη με κάνετε να κλαίω…»

Δύο μέτρα και δύο σταθμά για ΑΕΚ και ΠΑΟΚ!

Επιμένουν για Φερέιρα οι Βραζιλιάνοι (pic)

«Η Παλμέιρας τσέκαρε Φερέιρα!»

Τώρα υπάρχει πέναλτι για τον Βαρούχα!

Μετράει αντίστροφα ο Κρέσπο

Οι ατάκες Πέλκα για Σαββίδη-Βιεϊρίνια

Ο… επικός διάλογος Πασχαλάκη-Σβαμπ (pic)

Το… παλεύει ο Βιεϊρίνια (pic)

«Ίδια φάση με του ΠΑΟΚ το πέναλτι της ΑΕΚ»

Έχει απουσίες η Γρανάδα

Στους αναπληρωματικούς ο Τσόλακ

Η αποκάλυψη Μίχελ για Μάτος

«Τσεκάρει» Ζαμπά η Μπραγκαντίνο

Δίπλα τους και ο Κούτσιας (pic)

Στον αέρα ματς του ΠΑΟΚ λόγω κορονοϊού!

«Μπράβο Πάμπλο» (pics)

Πέλκας: «Ο ΠΑΟΚ είναι τα πάντα για μένα!»

Το μπούλινγκ στον διαιτητή της Κ19 έπιασε!

Βαρούχας: «Δεν έχουν σχέση οι δύο φάσεις!»

Live Stream: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός (Κ19)

Πέλκας «Δεν ξεχνώ το αήττητο πρωτάθλημα!»

Δύο νέα κρούσματα κορονοϊού στον Ολυμπιακό

«Θα λείψει φέτος ο Ρέι»

«Καθάρισε» τον ΟΣΦΠ η ΠΑΟΚάρα!

«Η καλύτερη εκδοχή μας κόντρα σε ΠΑΟΚ»

«Ντροπή να πληρώνουμε τον Βαρούχα»

Γρανάδα η πέμπτη

Γκονζάλες: «Ο ΠΑΟΚ δεν έχει να φοβάται τίποτα»

Επιστροφή στις ρίζες για Κρέσπο

Καντουρί: «Επιστροφή στη δράση» (pic)

Γιαννούλης σερβίρει, Τσόλακ σκοράρει (video)

Από την Ισπανία στο Αγρίνιο

Το πρόγραμμα του ΠΑΟΚ στην Γρανάδα

O ΠΑΟΚ μετράει τις… αναβολές

Αναβολή στο ΠΑΟΚ- Λαύριο!

Τον έφαγε το άγχος…

Ξεκίνημα με το… αριστερό

Στον αέρα ματς του ΠΑΟΚ λόγω κορονοϊού!

Ορίστηκε το Ηρακλής-ΠΑΟΚ

«Κόστισαν οι απουσίες»

Έδεσε… κόμπο τον Μαρτίνς!

Τέλος ο Μπαρτομέου από την Μπαρτσελόνα

Θετικός στον κορονοϊό ο Ινφαντίνο!

Σε καραντίνα ο Ντιέγκο Μαραντόνα!

Τιμώρησε τον ΟΣΦΠ ο Ολιβέιρα!

To… κασκόλ του Γρανάδα-ΠΑΟΚ (pic)

Έτοιμο το Estadio de los Carmenes (pics)

Ξεκίνησε με επτάδα απουσιών!

Γεμάτο απουσιολόγιο για Γρανάδα

Έχει απουσίες η Γρανάδα