Για τη νέα τάξη πραγμάτων στο ελληνικό ποδόσφαιρο μίλησε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες των ποδοσφαιριστών δεν είναι πλέον υποθηκευμένες, αλλά κι ότι οι διαιτητές είναι απαλλαγμένοι από αγκυλώσεις του παρελθόντος.
Αναλυτικά η συνέντευξη του προέδρου της ΕΠΟ στην “Εφημερίδα των Συντακτών”:
Δύο μήνες στη διοίκηση της ΕΠΟ, ποια εικόνα έχετε σχηματίσει και ποιες οι προτεραιότητες που θέτετε;
Η νέα διοίκηση ανέλαβε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για το ποδόσφαιρο συγκυρία και η αποστολή της είναι πολυεπίπεδη και δύσκολη. Αντιμετωπίζουμε διερευνήσεις υποθέσεων από τη Δικαιοσύνη, δίκες σε εξέλιξη, μεγάλη καχυποψία και δυσπιστία για τον κόσμο του ποδοσφαίρου και οφείλουμε να αναδιοργανώσουμε την ομοσπονδία και τη λειτουργία της.
Προσπαθούμε εκ παραλλήλου να παρέμβουμε συνολικά. Η δική μας διοίκηση διαπνέεται από ομοθυμία και μοιράζεται τον κοινό στόχο να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια «νέα ημέρα» στο ποδόσφαιρο. Βασικές προτεραιότητες είναι να επιβληθεί το «50-50» σε όλες τις εκφάνσεις του ποδοσφαίρου, να επιστρέψει η αξιοπιστία σε όλες τις πράξεις μας και φυσικά η Εθνική μας να προκριθεί στο Μουντιάλ, αν και αυτό εξαρτάται περισσότερο από παίκτες και τεχνική ηγεσία.
Έπειτα από πολλά χρόνια βλέπουμε ένα… ανοιχτό πρωτάθλημα. Με πολλές εκπλήξεις και τον Ατρόμητο πρώτο μετά από 8 αγωνιστικές. Μπορεί μια τέτοια εικόνα να παγιωθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
Το ευκταίο είναι αυτό. Ο κόσμος να γυρίσει στο γήπεδο και να εμπιστευθεί αυτό που βλέπει σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι εύκολο, χρειάζεται χρόνο και προσήλωση από όλους τους εμπλεκομένους. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι οι υγιείς δυνάμεις του ποδοσφαίρου αρχίζουν και απελευθερώνονται, οι ποδοσφαιριστές αντιλαμβάνονται ότι οι προσπάθειές τους δεν είναι υποθηκευμένες πριν ακόμα ξεκινήσουν.
Είναι πράγματι εντυπωσιακή η εικόνα του βαθμολογικού πίνακα. Η ΕΠΟ δεν είναι μεν η διοργανώτρια του πρωταθλήματος, ωστόσο έχει προτεραιότητα να συμβάλει παραγωγικά στην εξέλιξή του και φυσικά να διαφυλάττει το κύρος του.
Δεν μπορώ να μη ρωτήσω για τη διαιτησία. Εξακολουθεί να γίνεται πολλή φασαρία…
Σαφώς υπάρχουν λάθη και πολλά από αυτά σοβαρά. Όμως η εικόνα είναι διαφοροποιημένη παρά τα λάθη που όλοι έχουμε δει. Και χρειάζεται να είσαι πολύ κακόπιστος για να μην παραδεχθείς πως είναι φανερό πως δεν υφίσταται τάση εύνοιας για οποιαδήποτε συγκεκριμένη ομάδα.
Έχει βοηθήσει η παρουσία του ξένου αρχιδιαιτητή;
Η παρουσία του κ. Περέιρα είναι εξαιρετικά σημαντική σε τεχνικό επίπεδο, αλλά και για το κύρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Νομίζω πως οι διαιτητές βλέπουν την αποστολή τους με διαφορετική οπτική, πλησιάζοντας τους συναδέλφους τους σε άλλα κράτη και η παρουσία του κ. Περέιρα έχει συνεισφέρει σε αυτό. Από εκεί και πέρα κρίνονται σε κάθε αγωνιστική για την επάρκειά τους και θα κριθούν και συνολικά στο τέλος.
Η διαιτησία στο κορυφαίο της επίπεδο θέλει δουλειά σε βάθος, εκπαίδευση, διαρκή επιμόρφωση, σωστή παρατήρηση και νομίζω ότι σύντομα θα περιοριστούν σημαντικά τα λάθη. Φυσικά το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής δεν είναι δυνατό να φανεί πριν περάσουν κάποιοι ακόμα μήνες και όλοι αντιληφθούν ότι κινούνται σε ένα νέο πλαίσιο, διαφορετικό από αυτό που είχαν συνηθίσει…. Πάντως το πιο σημαντικό είναι πως και οι διαιτητές φαίνεται ότι προσπαθούν να φέρουν εις πέρας το έργο τους απαλλαγμένοι από αγκυλώσεις του παρελθόντος.
Ωστόσο το πρωτάθλημα εξακολουθεί να σημαδεύεται από εκφράσεις ακραίας αντιπαλότητας, με τελευταίο παράδειγμα το πανό στο ντέρμπι Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ. Σας φοβίζει το πού μπορεί να φτάσει αυτό;
Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι εξ ορισμού απεχθής, εμετική και διχαστική και πέραν του χώρου του ποδοσφαίρου. Κάθε κρούσμα οπαδικής βίας είναι φυσικά κατακριτέο, αλλά ιδιαίτερα αυτές οι εκφράσεις μίσους και στοχοποίησης φυσικών προσώπων-ανθρώπων του ποδοσφαίρου, αυτές οι εν πολλοίς ρατσιστικού περιεχομένου συμπεριφορές είναι καταδικαστέες απερίφραστα, απ’ όπου κι αν προέρχονται και πρέπει άμεσα ομάδες και θεσμικοί φορείς να αντιδράσουν και να παρέμβουν με σκληρό και απερίφραστο τρόπο.
Ο κόσμος αγαπά το ποδόσφαιρο και θέλει να πηγαίνει στο γήπεδο. Προσωπικά θεωρώ πως η ατμόσφαιρα φέτος είναι καλύτερη, πάντα όμως θα υπάρχει και η μειοψηφία που με ακραίες εκδηλώσεις θα επιχειρεί να αμαυρώσει τη συνολική εικόνα. Αυτό γίνεται παντού όπως βλέπουμε… Η καταστολή αυτών των φαινομένων δεν είναι μόνο θέμα ποινών από τα δικαιοδοτικά όργανα, αλλά άπτεται και της αντιμετώπισης από άλλους φορείς, κρατικούς.
Μπαράζ για την πρόκριση της Εθνικής στο Μουντιάλ, ενόψει. Είστε αισιόδοξος;
Ο στόχος μας, ρεαλιστικός πάντα, ήταν η δεύτερη θέση στον όμιλο. Τα καταφέραμε παρά τα συνεχή προβλήματα απουσιών και δίχως να ηττηθούμε από τη βασική αντίπαλό μας τη Βοσνία. Η εθνική καταρχήν πέτυχε στην αποστολή της.
Απέναντι στην Κροατία αντιμετωπίζουμε κάτι εντελώς διαφορετικό. Σε 180 αγωνιστικά λεπτά κρίνεται η πρόκριση στο Μουντιάλ και το κίνητρο είναι εξαιρετικά υψηλό για κάθε ομάδα. Έχουμε καλούς και έμπειρους παίκτες, προπονητή με άριστη γνώση και άψογο κλίμα στα αποδυτήρια. Ναι, είμαι αισιόδοξος, ίσως μάλιστα μπορούμε από το πρώτο ματς να θεμελιώσουμε τις όποιες ελπίδες μας αναλογούν.
Επισκεφθήκατε πρόσφατα τον πρόεδρο της UEFA. Ποια μηνύματα σας στέλνουν οι ξένοι μετά την εκλογή σας;
Οι διεθνείς συνομοσπονδίες θεμελίωσαν με τις στρατηγικές επιλογές και τις πράξεις τους τη «νέα ημέρα» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η χρηστή διοίκηση και η επιβολή της διαφάνειας είναι οι προτεραιότητές τους. Εκεί στοχεύουμε κι εμείς. Πρέπει επίσης να εξορθολογίσουμε συνολικά τις διαδικασίες διοίκησης της ΕΠΟ. Άλλο η εσωτερική εταιρική λειτουργία και άλλο οι πολιτικές της διοίκησης.