Όπως είναι από χθες γνωστό, 28 πρόσωπα από τον χώρο του ποδοσφαίρου, παραπέμπονται σε δίκη για τα αδικήματα της σύστασης συμμορίας και της αλλοίωσης αποτελέσματος αγώνων κατά περίπτωση, μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.
Όσοι δεν έχουν γνώση της αθλητικής νομοθεσίας, με έκπληξη θα άκουσαν χθες τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη να δηλώνει ότι: «…μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα πρέπει οι κατηγορούμενοι, αυτοί που έχουν παραπεμφθεί με βούλευμα στο ακροατήριο, να σταματήσουν την ενασχόληση με τον αθλητισμό και εφόσον μιλάμε για ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες, να μεταβιβάσουν και το μετοχικό τους μερίδιο. Κι εφόσον αυτό δεν γίνει μέσα στις επόμενες 15 μέρες, μπορεί να γίνει με διαπιστωτική πράξη του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, δηλαδή δική μας κρατική παρέμβαση, με βάσει τον αθλητικό νόμο 2725 όπως ισχύει…».
Από τους 28 που παραπέμπονται, στην κατηγορία που αναφέρεται ο υφυπουργός Αθλητισμού, εμπίπτουν τρία πρόσωπα:
Οι πρόεδροι και μεγαλομέτοχοι του Ολυμπιακού, του Ατρομήτου και του Λεβαδειακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, Γιώργος Σπανός και Γιάννης Κομπότης αντίστοιχα.
Όλοι οι υπόλοιποι, είτε δεν κατέχουν πλέον αξιώματα στο ποδόσφαιρο και μετοχές σε ΠΑΕ, είτε έχουν πάψει κάθε ενασχόληση.
Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Αθλητικού Νόμου 2725 (όπως ισχύει σήμερα μετά από πολλές τροποποιήσεις) που φέρει τον τίτλο: «Κωλύµατα εγγραφής – Περιορισµοί», για να εκπέσει κάποιος από το αξίωμά του, πρέπει: «…να έχει παραπεμφθεί για κακούργηµα ή να έχει καταδικασθεί τελεσίδικα για κακούργημα, ή να έχει καταδικασθεί για πλημμέλημα µε τελεσίδικη δικαστική απόφαση».
Το αδίκημα της αλλοίωσης αποτελέσματος αγώνα όπως αυτό περιγράφεται στο «νόμο Γερουλάνου» του 2012, έχει μετατραπεί σε κακούργημα, συνεπώς σε πρώτη ανάγνωση, ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Γιώργος Σπανός πρέπει να παραιτηθούν από την προεδρία του Ολυμπιακού και του Ατρομήτου αντίστοιχα (ο Γιάννης Κομπότης το έχει πράξει προ πολλού…).
Ωστόσο, ο αθλητικός νόμος που βρίσκεται σε ισχύ, επιφυλάσσει και άλλες εκπλήξεις για όσους παραπέμπονται σε δίκη για κακούργημα!
Ο νόμος 4049/2012 που φέρει τον τίτλο: «Aντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του Ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις», τροποποιεί τον Ν.2725/1999 σε ό,τι αφορά τα «κωλύματα» των παραγόντων και συγκεκριμένα, έχει προστεθεί εδάφιο που αναφέρει τα εξής:
«Τα κωλύματα της περίπτωσης β’ ισχύουν και για τους μετόχους των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών (ΑΑΕ). Αν διαπιστωθεί ότι συντρέχει οποιοδήποτε από τα παραπάνω κωλύματα σε οποιονδήποτε από τους μετόχους των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών, δεν επιτρέπεται να χορηγηθεί από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού το πιστοποιητικό της παραγράφου 3 του άρθρου 77Α».
Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν είσαι μέτοχος ΠΑΕ και έχεις κώλυμα, όπως το να παραπεμφθείς για κακούργημα δια βουλεύματος, η ΠΑΕ της οποίας είσαι μέτοχος δεν μπορεί να διαθέτει πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα! Δηλαδή το πιστοποιητικό θα ανακληθεί! Που σε απλά ελληνικά σημαίνει… ότι δεν μπορείς να είσαι πλέον μέτοχος και πρέπει να παραδόσεις τις μετοχές σου!
Και σε αυτή την περίπτωση, εμπίπτουν οι Μαρινάκης, Σπανός και Κομπότης.
Στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι μέχρι πέρσι, το Καταστατικό της ΕΠΟ προέβλεπε διαφορετικά πράγματα στο θέμα των κωλυμάτων, που έρχονταν σε σύγκρουση με το Νόμο. Οι διατάξεις αυτές έχουν από το καλοκαίρι απαλειφθεί.
Δεν «περνάνε» οι… εικονικές μεταβιβάσεις!
Το στοιχείο που πρέπει να υπογραμμιστεί, είναι ότι ένας μέτοχος που υποχρεούται λόγω κωλύματος να παραδώσει τις μετοχές του, δεν δύναται να τις παραδώσει… σε όποιον να’ ναι!
Δεν μπορεί δηλαδή να βρει απλώς κάποιον «μπροστινό» που θα φαίνεται δήθεν ως μεγαλομέτοχος. Αυτός που θα πάρει τις μετοχές, οφείλει να αποδείξει την οικονομική του επιφάνεια και ότι έχει την δυνατότητα να συντηρήσει οικονομικά την ΠΑΕ.
Ένα πρόχειρο παράδειγμα είναι η μεταβίβαση των μετοχών της ΚΑΕ Παναθηναϊκός από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο στον Μάνο Παπαδόπουλο, που κηρύχθηκε άκυρη από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Τρανό παράδειγμα εικονικής μεταβίβασης με βαρύτατες συνέπειες, ήταν η ΠΑΕ Κέρκυρα, η οποία το καλοκαίρι του 2015 υποβιβάστηκε, διότι κρίθηκε πως η μετοχική της σύνθεση αποτελείται από παρένθετα πρόσωπα, κοινώς υπήρχε ένας «μπροστινός» των προηγούμενων μετόχων οι οποίοι είχαν κώλυμα και δεν μπορούσαν να κατέχουν τις μετοχές.
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των αξιωμάτων, το πιο πρόσφατο και πιο τρανταχτό, ήταν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ υπό τον Γιώργο Γκιρτζίκη, τα οποία τον Αύγουστο του 2016 εξέπεσαν λόγω της παραπομπής τους για κακουργηματική απιστία, με αφορμή το σκάνδαλο για την «κάρτα υγείας».
Από την άλλη, για το Koriopolis, ούτε εξέπεσε κάποιος, ούτε υποχρεώθηκε σε μεταβίβαση μετοχών, καθώς τα αδικήματα που βάρυναν προέδρους ΠΑΕ και μετόχους ήταν πλημμελήματα.
πηγή: sdna