Το Λονδίνο έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν γούρικη πόλη για τον ΠΑΟΚ, κυρίως το βόρειο, καθώς την Πέμπτη (30/11) συμπληρώνονται έξι χρόνια για μια από τις πιο θριαμβευτικές και ενδοξότερες στιγμές της νεότερης ευρωπαϊκής ιστορίας του Δικεφάλου, νικώντας με 2-1 την Τότεναμ στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν».
Εκείνο το βράδυ, στις 30 Νοεμβρίου 2011, οι «ασπρόμαυροι» σφράγισαν με εκκωφαντικό τρόπο το εισιτήριο για τους «32» του Europa League από την πέμπτη κιόλας αγωνιστική, αυξάνοντας στις δυο τις επιτυχίες στη βρετανική πρωτεύουσα μετά από εκείνη κόντρα στην Άρσεναλ το 1997 για το Κύπελλο UEFA.
Περίπου 2.500 φίλους του είχε ο ΠΑΟΚ στο πλευρό του, παρά τις όσες προσπάθειες που έκανε η διοίκηση του, δεν βρέθηκαν επιπλέον εισιτήρια και ορισμένοι τολμηροί που ταξίδεψαν δίχως εξασφαλισμένο το «μαγικό χαρτάκι», έμειναν εκτός. Φυσικά, όσοι κατάφεραν να βρίσκονται μέσα, μετέτρεψαν σε μια μικρή… Τούμπα την αγγλική έδρα και την άλλη μέρα να γίνονται αντικείμενο θαυμασμού από εκατομμύρια Άγγλους και μη.
Ο τότε προπονητής του Δικεφάλου, Λάζλο Μπόλονι, «πονοκεφάλιαζε» από την στιγμή που δεν μπορούσε να υπολογίζει στους Αντελίνο Βιεϊρίνια και Άλβες Λίνο λόγω του ότι ταλαιπωρούνταν από προβλήματα τραυματισμού. Ωστόσο, ο Ρουμάνος τεχνικός δεν «μάσησε» και βρήκε στο πρόσωπο του Γιώργου Γεωργιάδη τον αντικαταστάτη του πρώτου, ο οποίος τον αντάμειψε με δύο ασίστ «πάρε βάλε». Ακόμα, δεν δίστασε να εμπιστευτεί ένα 18χρονο αμούστακο αγόρι, τον Κώστα Σταφυλίδη, στο αρχικό σχήμα ως αριστερό οπισθοφύλακα στην πρώτη του ευρωπαϊκή συμμετοχή να στέκεται άτυχος εξαιτίας ενός ακράδαντου διαιτητικού λάθους.
Μεγάλη μερίδα κόσμου υποστήριξε ότι ο κόουτς της Τότεναμ, Χάρι Ρέντναπ, όπως κάνει κάθε σωστός Άγγλος προπονητής, υποβάθμισε τον αγώνα και τον ΠΑΟΚ, αλλά ο Γκάρεθ Μπέιλ και ο Κάιλ Γουόκερ αγωνίστηκαν (ως αλλαγή) και ο Λούκα Μόντριτς ξεκίνησε στην ενδεκάδα μαζί με Ουιλιάμ Γκαλάς, Άαρον Λένον, Ζερμέν Ντεφόε και τον τότε 18χρονο Χάρι Κέιν.
Στο πρώτο τέταρτο, οι δύο μεγάλοι φωτεινοί πίνακες του σταδίου έδειχναν το σκορ να είναι 0-2 και ελάχιστοι πίστευαν στα μάτια τους αυτό που αντίκριζαν. Τα γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη και του Στέφανου Αθανασιάδη μπροστά στο σημείο που βρίσκονταν οι χιλιάδες φίλοι τους, τους ταξίδευαν στα ουράνια, ενώ χάθηκαν και ευκαιρίες για επίτευξη κι άλλων τερμάτων.
Στο 37’ ο Ολλανδός διαιτητής, Μπας Νίχαους, θέλησε να δώσει χείρα βοηθείας στους ανήμπορους να αντιδράσουν «πετεινούς», καταλογίζοντας πέναλτι σε ανύπαρκτο χέρι του Σταφυλίδη, αποβάλλοντάς τον από το παιχνίδι. Έτσι, από τα έντεκα βήματα ο Μόντριτς μείωσε και τα «σπιρούνια» με αριθμητικό πλεονέκτημα άρχισαν να ανεβάζουν στροφές.
Στο δεύτερο ημίχρονο, ακολούθησε ένα «σφυροκόπημα» από τους γηπεδούχους με την άμυνα του ΠΑΟΚ να περνάει δύσκολες στιγμές. Κατάθεση ψυχής έκαναν οι Πάμπλο Κοντρέρας και Πάμπλο Γκαρσία με τον Χιλιανό κεντρικό αμυντικό να μην διστάζει να βάλει για ασπίδα τον ίδιο του τον εαυτό για να μην περάσει η μπάλα την τελική γραμμή σε μια επικίνδυνη φάση, όπου ο Ντεφόε του προκάλεσε σοβαρό τραυματισμό και αβάσταχτο πόνο με τους Άγγλους φιλάθλους να κάνουν λόγο για θέατρο, να τον αποδοκιμάζουν και να χαίρονται στην συνέχεια ένα γκολ που δικαίως δεν μέτρησε.
Με το τελευταίο σφύριγμα, οι παίκτες και οι φίλαθλοι του Δικεφάλου ξέσπασαν σε ξέφρενους πανηγυρισμούς για αυτή την σπουδαία νίκη-πρόκριση στην επόμενη φάση, αφού απέκλεισαν ένα εκ των φαβορί για την κατάκτηση του θεσμού και μάλιστα μέσα στην έδρα του, κερδίζοντας εκτός από τα θερμά συγχαρητήρια του αντιπάλου του και μια απαράμιλλη υποδοχή τις επόμενες ώρες στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Οι δυο ενδεκάδες της αναμέτρησης:
Τότεναμ (Ρέντναπ): Γκόμεζ, Τσόρλουκα, Γκαλάς, Μπασόνγκ, Ρόουζ (Μπέιλ 69′), Λίβερμορ, Πίεναρ (Γουόκερ 67′), Μόντριτς, Λένον, Κέιν (Φαλκέ 71′), Ντεφόε.
ΠΑΟΚ (Μπόλονι): Χαλκιάς, Έτο, Μαλεζάς, Κοντρέρας (Τσιρίλο 81′), Σταφυλίδης, Γκαρσία, Φωτάκης, Λαζάρ (Αρίας 84′), Σαλπιγγίδης, Γεωργιάδης (Σνάουτσνερ 62′), Αθανασιάδης.
Θυμηθείτε στο παρακάτω video στιγμιότυπα από τον αυτόν τον αξέχαστο θρίαμβο: