Στα χέρια των μελών της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού βρίσκεται από την εβδομάδα που μας πέρασε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, βάσει του οποίου 28 πρόσωπα του ελληνικού ποδοσφαίρου παραπέμπονται σε δίκη για κακουργηματική αλλοίωση αποτελέσματος αγώνων και σύσταση – διεύθυνση συμμορίας κατά περίπτωση.
Για την συγκεκριμένη υπόθεση, η ΕΕΑ έχει την απόλυτη αρμοδιότητα να επιληφθεί στο κομμάτι που αφορά τα κωλύματα των μετόχων ΠΑΕ που παραπέμπονται.
Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν τρία πρόσωπα: Οι μεγαλομέτοχοι του Ολυμπιακού, του Ατρομήτου και του Λεβαδειακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, Γιώργος Σπανός και Γιάννης Κομπότης αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον αθλητικό Νόμο 2725/1999, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του Ν.4049/2012, «τα κωλύματα της περίπτωσης β’ ισχύουν και για τους μετόχους των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών. Αν διαπιστωθεί ότι συντρέχει οποιοδήποτε από τα παραπάνω κωλύματα σε οποιονδήποτε από τους μετόχους των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών, δεν επιτρέπεται να χορηγηθεί από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού το πιστοποιητικό της παραγράφου 3 του άρθρου 77Α».
Τα κωλύματα της περίπτωση β’ που αναφέρει η διάταξη, αφορούν όσους έχουν παραπεμφθεί για κακούργημα.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του SDNA, τα μέλη της ΕΕΑ έχουν ήδη αρχίσει να προσεγγίζουν και να μελετάνε το βούλευμα, προς το παρόν άτυπα.
Γνωρίζουν καλά, άλλωστε, ότι πολύ σύντομα θα χρειαστεί να επιληφθούν. Κατά πάσα πιθανότητα, στην συνεδρίαση της ΕΕΑ την προσεχή Πέμπτη, το θέμα θα τεθεί πλέον επισήμως και θα ακολουθήσει συζήτηση, ενώ είναι μάλλον απίθανο να πάρουν άμεσα απόφαση.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αναζητείται ήδη ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί ο νόμος: Δηλαδή, με ποια διαδικασία θα μεταβιβαστούν οι μετοχές που κατέχουν τα πρόσωπα που έχουν κώλυμα.
Ο νόμος, εξάλλου, αναφέρει ότι οι μέτοχοι που εμπίπτουν στα κωλύματα, χάνουν τις μετοχές τους αυτοδικαίως, ένα σημείο που θεωρείται θολό και προβληματίζει ως προς την εφαρμογή του.
Σε κάθε περίπτωση, ο νόμος είναι σαφής ως προς το εξής: Αν μέτοχος έχει παραπεμφθεί για κακούργημα και δεν μεταβιβάσει τις μετοχές του, τότε η ΠΑΕ δεν μπορεί να διαθέτει πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Αν της έχει χορηγηθεί, θα πρέπει να ανακληθεί. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Τι ζητάει ο Ολυμπιακός από τη Super League!
Ένα από τα θέματα του Δ.Σ. της Super League που συνεδριάζει την προσεχή Πέμπτη, είναι η «Συζήτηση αιτήματος της ΠΑΕ Ολυμπιακός (υποχρέωση ή μη μεταβίβασης μετοχών σε περίπτωση κωλύματος άρθρου 3 Ν.2725/1999)».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα που απασχολεί τον Ολυμπιακό και τον Βαγγέλη Μαρινάκη ως προς τα κωλύματα του νόμου, το είχαν θέσει οι «ερυθρόλευκοι» από το προηγούμενο Δ.Σ. της λίγκας. Το ίδιο έκαναν και ο Ατρόμητος και ο Λεβαδειακός.
Το όλο ζήτημα δεν αφορά άμεσα τον συνεταιρισμό, αλλά την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, όπως αναλύσαμε παραπάνω.
Όμως ο Ολυμπιακός (αλλά και οι άλλες δύο ΠΑΕ) ζητούν από την Super League μια άποψη, μια θέση, ή μια νομική γνωμοδότηση για το αν πρέπει οι ιδιοκτήτες τους που παραπέμπονται για κακούργημα να παραδώσουν τις μετοχές τους ή όχι και με ποια διαδικασία πρέπει να γίνει αυτό.
Θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε ποια θέση θα πάρουν οι υπόλοιπες ΠΑΕ απέναντι στην εφαρμογή του νόμου…
πηγή:sdna.gr