Ο Ιβάν Σαββίδης στις μέρες που βρέθηκε στην Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα είχε πολλές υποχρεώσεις πέραν του ΠΑΟΚ.
Πανηγύρισε στην Τούμπα το εντυπωσιακό 4-0 επί του Παναθηναϊκού, μίλησε στους παίκτες, στον προπονητή και στους συνεργάτες του, αλλά στις 9 και 10 Δεκεμβρίου συμμετείχε στη συνάντηση των ελληνικών κοινοτήτων 10 χωρών που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού εκπροσωπούσαν η Ρωσία, η Ουκρανία, η Γεωργία, η Αρμενία, το Καζαχστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν, η Λευκορωσία, η Μολδαβία και η Κιργιζία.
Οι εργασίες της συνεδρίασης ήταν αφιερωμένες στα βασικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην καθημερινότητα της Περιφέρειας, στα ζητήματα ελληνικού πολιτισμού και εκπαίδευσης, συσπείρωσης των συμπατριωτών στις χώρες τους.
Ο Συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Περιφέρειας των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ ήταν ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος στον χαιρετιστήριο λόγο του δήλωσε: «Εισήλθαμε σε μία εποικοδομητική φάση, στην οποία δεν υπάρχει χώρος για δημαγωγία. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Είναι απαραίτητη μία νέα μεγάλη ιδέα στο πλαίσιο του απόδημου ελληνισμού, παρόμοια με τη μεγάλη ιδέα που γεννήθηκε πριν από 200 χρόνια για την απελευθέρωση του ελληνικού λαού από τον τουρκικό ζυγό. Στην υλοποίηση αυτής της ιδέας βασικός μοχλός ήταν οι Έλληνες της διασποράς. … Είναι απαραίτητο να διεξαχθούν παγκόσμιες έρευνες, για να οικοδομηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια και να καθοριστεί αυτή η νέα μεγάλη ελληνική ιδέα. Περάσαμε στη φάση επανεξέτασης της δράσης μας. Τα τελευταία χρόνια το διακύβευμα στη δράση μας έχει πέσει στη νεολαία, η ενέργεια και ο πατριωτισμός με τον οποίο δίνουν στο κίνημά μας ελπίδα για τη σημερινή προσεκτική αισιοδοξία, δικαίωμα στην αυριανή μέρα. Άξονας της ενοποίησής μας θα μπορούσε να είναι ο ποντιακός ελληνισμός».
Ως αποτέλεσμα της συνεδρίασης λήφθηκε η απόφαση να απευθυνθεί η διοίκηση του ΣΑΕ Περιφέρειας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό και στη Βουλή των Ελλήνων με σκοπό τη θέσπιση ενός νέου νόμου για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού για την πλήρη λειτουργία και για τη μετονομασία του ΣΑΕ Περιφέρειας των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ σε Περιφέρεια των χωρών Μαύρης Θάλασσας και Κεντρικής Ασίας.